Румяна Ченалова: Янева ми предложи пари, за да мълча

Това се случило след ареста на съдийката от Търговското отделение на Софийския градски съд

Румяна Ченалова и Владимира Янева
Румяна Ченалова и Владимира Янева
Румяна Ченалова и Владимира Янева
Румяна Ченалова и Владимира Янева

След ареста й на 17 април отстранената вече от Търговското отделение на Софийския градски съд (СГС) съдия Румяна Ченалова била заплашена от бившия председател на СГС Владимира Янева, че "ще има неприятности", ако застане срещу главния прокурор. За мълчанието ѝ предложила пари. На съпруга ѝ също.

Това разказва Румяна Ченалова в интервю пред "Биволъ". Янева я предупредила, че ще ѝ бъде извършена имуществена проверка, ако проговори. Ченалова обаче вече била изпратила информация към европейски институции още преди нейното задържане. При повдигането на второто обвинение срещу нея – за това, че чрез забавяне на делото е помогнала на двойния убиец от дискотека "Соло" да се укрие, Ченалова вече заяви, че е сезирала европейски институции за нарушения и престъпления, които се извършват от хора на високи постове в държавата, включително и такива от съдебната власт.

Думите на Ченалова (ако са верни) наглед илюстрират за пореден път тесните връзки между главния прокурор Сотир Цацаров и бившата председателка на Софийски градски съд Владимира Янева. В изтеклите записи от скандала "Яневагейт" досега стана ясно, че Бойко Борисов е поръчал на Сотир Цацаров да "опраска" Владимира Янева. Цацаров обаче впоследствие се срещнал с Янева като ѝ обещал да "завоалира" нейната вина по случая.

Всичко това се случва през февруари месец – когато срещу Янева беше образувано досъдебно производство за безконтролно издаване на разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) – делото "Червей" - и беше отстранена като председател на Софийски градски съд. След избухването на скандала Сотир Цацаров заяви, че вината на Владимира Янева по "Червей" е най-малка, а в самото дело нищо не може да бъде доказано. Периодът, за който говори Ченалова в своето интервю, пък е около април тази година.

Това показва, че вероятно е настъпил разрив в отношенията между двете съдийки по повод повдигнатите обвинения на Румяна Ченалова – в интервюто последната споменава, че Янева е дошла при нея с думите "Знам, че ме мразиш". Според държавното обвинение Ченалова е преправила протокол от съдебно заседание, с което е нарушила служебните си задължения и е облагодетелствала енергийна фирма. Изтеклите записи между двете пък се развиват вероятно два месеца по-рано – около дните на отстраняване на Янева от СГС и образуването на производство срещу нея.

В същото интервю Румяна Ченалова разглежда и системата за случайно разпределение на делата. "Публична тайна беше начинът за разпределяне на делата – че те се разпределяха от съдебните помощници и от Богдана Желявска [Желявска до март месец т.г. беше зам-председател на СГС и разпределяше гражданските дела - б.р.] по отношение на някои дела. Всичко това потъна, когато беше сменено ръководството на Софийски градски съд", казва Ченалова. През 2013 г. работна група извърши проверка на системата за случайно разпределение на делата Law Choice, която показа, че разпределението им е лесно манипулируемо дори от лице, което не притежава особено технически умения. Към момента замяната на софтуера с нов е предвиден за началото на 2016 г.

Още от Капитал