ВСС ще проверява съдия, участвал в протестите пред съдебната палата

След шест месеца мандата председателят на СГС ще трябва да каже на ВСС дали е решил пробелмите от управлението на Владимира Янева

Калоян Топалов встъпи в длъжност
Калоян Топалов встъпи в длъжност
Калоян Топалов встъпи в длъжност    ©  Анелия Николова
Калоян Топалов встъпи в длъжност    ©  Анелия Николова
Бюлетин Легал Компас Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Висшият съдебен съвет очаква доклад от председателя на Софийския градски съд (СГС) Калоян Топалов какво е свършило новото ръководство на съда по препоръките на кадровия орган след проверката в СГС от началото на годината. Както "Съдебни репортажи" писа, ВСС извърши цялостна проверка на управлението на съда, след като избухнаха скандалите по случайното разпределение на делата "КТБ" и "Белведере", a част от съдиите в Градския съд оповестиха редица проблеми, с които с години не са решавани от ръководството. Докладът, който бе оповестен през април, заключваше, че на практика Владимира Янева и заместниците й не са решавали проблемите в най-големия окръжен съд в страната и са позволили в него да се развият редица корупционни практики. От това обаче не последваха никакви последици за Янева, членовете на ВСС не инициираха дисциплинарни дела срещу нея, а вместо тях това направи председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. След това темата заглъхна и бе подменена от скандала "Червей". Осем месеца по-късно Галя Георгиева поиска от съвета да задължи новият председател на СГС Калоян Топалов да докладва какво е свършил по препоръките от доклада по проверката. В документа фигурираха 19 препоръки, сред които ръководството на СГС да разкрие нови състави в отделенията, да се провеждат общи събрания по проблемите на съда, да се изготвят прозрачни регламенти за командироването на съдии, да се предприемат подходящи и ефективни мерки за разглеждане и решаване на делата от съдиите в разумен срок, да се анализират причините за отлагане на делата, да се провери принципа за разпределение на съдебните заседатели, да се извърши проверка на сигурността на компютърната система в СГС, да се контролира и провери достъпа до деловодната система на съда и други.

Предложението ВСС да задължи Топалов да докладва се случва два дни, след като новият председател на СГС подкрепи протеста на съдиите и излезе заедно с колегите си пред Съдебната палата. Днес в Градския съд се проведе и ден на отворените врати, в който съдии обсъждат проблемите на съдебната реформа с граждани. Това обаче не може да се случи без санкцията на Топалов.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове