ВСС ще проверява съдия, участвал в протестите пред съдебната палата

След шест месеца мандата председателят на СГС ще трябва да каже на ВСС дали е решил пробелмите от управлението на Владимира Янева

Калоян Топалов встъпи в длъжност
Калоян Топалов встъпи в длъжност
Калоян Топалов встъпи в длъжност    ©  Анелия Николова
Калоян Топалов встъпи в длъжност    ©  Анелия Николова
Бюлетин Легал Компас Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Висшият съдебен съвет очаква доклад от председателя на Софийския градски съд (СГС) Калоян Топалов какво е свършило новото ръководство на съда по препоръките на кадровия орган след проверката в СГС от началото на годината. Както "Съдебни репортажи" писа, ВСС извърши цялостна проверка на управлението на съда, след като избухнаха скандалите по случайното разпределение на делата "КТБ" и "Белведере", a част от съдиите в Градския съд оповестиха редица проблеми, с които с години не са решавани от ръководството. Докладът, който бе оповестен през април, заключваше, че на практика Владимира Янева и заместниците й не са решавали проблемите в най-големия окръжен съд в страната и са позволили в него да се развият редица корупционни практики. От това обаче не последваха никакви последици за Янева, членовете на ВСС не инициираха дисциплинарни дела срещу нея, а вместо тях това направи председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. След това темата заглъхна и бе подменена от скандала "Червей". Осем месеца по-късно Галя Георгиева поиска от съвета да задължи новият председател на СГС Калоян Топалов да докладва какво е свършил по препоръките от доклада по проверката. В документа фигурираха 19 препоръки, сред които ръководството на СГС да разкрие нови състави в отделенията, да се провеждат общи събрания по проблемите на съда, да се изготвят прозрачни регламенти за командироването на съдии, да се предприемат подходящи и ефективни мерки за разглеждане и решаване на делата от съдиите в разумен срок, да се анализират причините за отлагане на делата, да се провери принципа за разпределение на съдебните заседатели, да се извърши проверка на сигурността на компютърната система в СГС, да се контролира и провери достъпа до деловодната система на съда и други.

Предложението ВСС да задължи Топалов да докладва се случва два дни, след като новият председател на СГС подкрепи протеста на съдиите и излезе заедно с колегите си пред Съдебната палата. Днес в Градския съд се проведе и ден на отворените врати, в който съдии обсъждат проблемите на съдебната реформа с граждани. Това обаче не може да се случи без санкцията на Топалов.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  m1903 avatar :-?
  m1903
  • - 1
  • + 2

  Този Топалов не започна ли "реформите" в СГС със скоростното командироване от СРС на кумицата БиБа (Биляна Балинова) и светкавичното й назначаване със заповед без конкурс за началник на колегия?! А повече от 100-те й ненаписани решения в СРС (някои скоростно писани от набързо "мобилизирани" помощници от тайфата и страни с антидатиране с 2-3 месеца назад!) и абсолютната бъркотия, очевадна некомпетентност, далаверите с драстични конфликти на интереси и безобразията забъркани от БиБа останаха да се "реформират" от "воловете" в СРС! Ако същите ги върши и в СГС в сянката на кумеца си Влахов от Крапец ........ Първанов (АБВ) и Пеевски (ДПС) могат да се гордеят с протежетата си!
  Той и патрона на БиБа - Красимир Влахов (шеф ВКС - Гражд. Колегия) - "изхвърча" от СРС във ВКС по същата БКП+АБВ+ДПС-технология! Но оня ден се беше "пласирал" с тога на стълбите на Съдебната палата за да "протестира" срещу същата тази технологията, издигнала го в НЕСМЕНЯЕМИТЕ, НЕЗАВИСИМИ, БЕЗОТГОВОРНИ и НЕНАКАЗУЕМИ ВИСИНИ?!
  И активно продължава да използва кариерната и административна ЗАВИСИМОСТ на уж "НЕЗАВИСИМИТЕ" съдии от шефовете и съдиите в по-горните съдилища, за да се предрешават дела, дори в драстично противоречие на категоричните законови постановки и тълкувателните решения на ВКС! И особенно когато по делото страната е със защитник член на съпружески адвокатско-ВКС-съдийски тандем, и то от най-близките на Влахов съдии, протежирани от него по горната технология!

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал