🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Решенията на ВСС са нищожни

След промените в Конституцията съветът не може да функционира като единен орган

   ©  Асен Тонев
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

С влизане в сила на Закона за изменение и допълнение Конституцията на Република България материалната компетентност на Висшия съдебен съвет е разпределена между неговите органи - пленум, съдийска и прокурорска колегия, като е уреден и съставът на новите органи на ВСС (чл. 129 и чл. 130а КРБ). Чл. 130б от Конституцията урежда заседанията, в които ВСС чрез своите органи и в пределите на разпределената между тях компетентност взема своите решения.  

Преходните и заключителни разпоредби към това изменение и допълнение на Конституцията (§ 9 и § 11) предвиждат срок за приемане на законите, които се отнасят до прилагането на новите разпоредби на чл. 130а и чл. 130б и срок и ред за разпределяне на членовете на съвета, избрани от Народното събрание в съдийската и прокурорската колегия поради това, че е предвидено изборните членове на ВСС към датата на влизане на този закон да запазят мандата си (§ 10).


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

9 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  afektiranzritel avatar :-@
  спейс мен
  • - 2
  • + 28

  поредният юридически неграмотен закон. но какво се очаква от депутати, които са виждали Конституцията само по витрините на книжарниците и за които законът се изчерпва с "чл. еди кой си"? по едно време се прокрадваше идеята за избирателен ценз - питам защо не се прокрадна идеята за ценз на избираните? как очаквате неграмотна законодателна власт да произведе грамотен закон?

  Нередност?
 • 2
  subaru avatar :-|
  subaru
  • - 4
  • + 19

  Браво съдия Михайлова!!! Абсолютно вярно становище. Подходящо за учебник по Обща теория на правото, и за учебник по Конституционно право. Случилото се още веднаж показва, че когато аргументите на правото бъдат захвърлени в мазето поради политическа целесъобразност и очевадна липса на съответната компетентност и то не от кой да е, а от законодателя, при промяната на Върховния закон - Конституцията, не трябва да се очаква много и от обикновените закони. За това е такова и састоянието на страната. Затова и българските граждани - данъкоплатци са най - бедните не само в ЕС а и в цяла Европа. Ако един електротехник допусне подобен брак в своята работа, токовият удар с всички произтичащи от това последици му е гарантиран. Така е и с повечето други професии....

  Нередност?
 • 3
  m17 avatar :-|
  m17
  • - 4
  • + 3

  До коментар [#2] от "subaru":

  Приемаме че това тълкуване е вярно, тогава възниква въпроса защо не е приета "по-читава' поправка. Елементарното тълкуване е понеже депутатите са иди*ти обаче не е коректно да очакваме всеки депутат да е юрист и специалист по конституционно право. Депутата гласува за идеята : разделяме ВСС обаче този състав си довършва мандата. И как това решение ще влезе в текстовете е работа на маститите експерти. И излиза че въпросните експерти са иди*ти май ?. Да да не би госпожата или нейни колеги да са от тези мастити ескперти ?

  Нередност?
 • 4
  balaban avatar :-|
  balaban
  • + 7

  ВСС остана без работа, а защо им плащат заплати? има ли правна норма да върнат парите мишоците ниедни?

  Нередност?
 • 5
  b.manchev avatar :-P
  b.manchev
  • + 5

  За жалост изложеното тук становище, за сега е само хипотеза.

  Новоприетите поправки в Конституцията в същност отменят предишни нейни изменения. Това трябваше да мине за обещаното "съгласие" за започване на цялостни реформи в обществото към промяна на сегашното статуквото.

  Да си блокират сами работата на последния бастион на модела "КОЙ", е сериозен напредък с неочаквана развръзка в реформирането на съдебната ни система...

  Нередност?
 • 6
  drkskwlkr avatar :-|
  Иван Арнаудов
  • + 2

  [quote#3:"m17"]не е коректно да очакваме всеки депутат да е юрист и специалист по конституционно право[/quote]
  Не го и очакаме, но очакваме от ЗАКОНОДАТЕЛНИЯ орган като цяло да бъде компетентен. По един кадърен юрист във всяка парламентарна група е достатъчен, за да не се приемат непрекъснато правни безумия. И това ли ще кажеш, че е много? Пет юриста в парламента? Кого всъщност защитаваш?

  [quote#3:"m17"]И излиза че въпросните експерти са иди*ти май ?. Да да не би госпожата или нейни колеги да са от тези мастити ескперти ? [/quote]Ако наистина вярваш, че е задача на регулирания чрез КРБ орган да се преустрои сам, иди*тът си ти.

  Нередност?
 • 7
  thepirineagle avatar :-?
  thepirineagle
  • + 3

  Мдаа, поредното законодателно чудо сътворено с тотално мнозинство от законодателните тулупи - 204 на брой. ГЕРБ,БСП,ДПС,ПФ,АБВ,барековчета и т.н.

  Нередност?
 • 8
  pkm1436102521435381 avatar :-|
  Лисичето От Синевата

  Уважаеми, няма как точно съдия Г.Михайлова да пише каквото и да било, както и пък точно ТУК да й давате трибуна.Тази г-жа и нейният съдийски морал е знаков , тя е част от статуквото, а ВСС години вече "я брани"- тя отдавна трябваше да бъде дисциплинарно наказана и отстранена-вместо това ВСС я направи съдия във ВКС. Адвокатите сме подавали множество жалби срещу нея - никакъв отговор.Тази "дама"си позволяваше да гони адвокати от съдебната зала на СГС чрез полицай, защото те искаха точно да се запише в протокола тяхната пледоария и искания, а не диктуваните безсмислени слова от Михайлова. ДО ДЕН ДНЕШЕН тя се подвизава като върховен съдия, а реформатора Панов си мълчи ли мълчи.ВСС е кръгла нула-ПРИЗОВАВАМ ВИ ДА СИ ПОДАДЕТЕ ОСТАВКИТЕ, а парите, които получавате , да ВЪРНЕТЕ

  Нередност?
 • 9
  pkm1436102521435381 avatar :-|
  Лисичето От Синевата

  Уважаеми, няма как точно съдия Г.Михайлова да пише каквото и да било, както и пък точно ТУК да й давате трибуна.Тази г-жа и нейният съдийски морал е знаков , тя е част от статуквото, а ВСС години вече "я брани"- тя отдавна трябваше да бъде дисциплинарно наказана и отстранена-вместо това ВСС я направи съдия във ВКС. Адвокатите сме подавали множество жалби срещу нея - никакъв отговор.Тази "дама"си позволяваше да гони адвокати от съдебната зала на СГС чрез полицай, защото те искаха точно да се запише в протокола тяхната пледоария и искания, а не диктуваните безсмислени слова от Михайлова. ДО ДЕН ДНЕШЕН тя се подвизава като върховен съдия, а реформатора Панов си мълчи ли мълчи.ВСС е кръгла нула-ПРИЗОВАВАМ ВИ ДА СИ ПОДАДЕТЕ ОСТАВКИТЕ, а парите, които получавате , да ВЪРНЕТЕ на суверена.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал