ГЕРБ, БСП, ДПС и главният прокурор скочиха на ЕК заради мониторинга

Сотир Цацаров обвини експерти на Европейската комисия в необективност

Конференцията беше излъчвана на живо от телевизията на Делян Пеевски "Канал 3".
Конференцията беше излъчвана на живо от телевизията на Делян Пеевски "Канал 3".    ©  Капитал
Конференцията беше излъчвана на живо от телевизията на Делян Пеевски "Канал 3".
Конференцията беше излъчвана на живо от телевизията на Делян Пеевски "Канал 3".    ©  Капитал

Евродепутати от ГЕРБ, ДПС и БСП, техни колеги от Народното събрание, главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев и главният съдебен инспектор Теодора Точкова се обединиха около тезата, че има проблем с мониторинга, който Европейската комисия осъществява на България в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност. Това стана по време на конференция, организирана в Брюксел ден след като Съветът на ЕС прие заключението си по последните мониторингови доклади за България и Румъния.

Механизмът беше определен като дискриминационен, а някои от говорещите дори се усъмниха в неговата обективност.

Едни от най-острите оценки дойдоха от главния прокурор Сотир Цацаров, който каза, че в "състава на мисиите участват експерти, които много добре познават българското законодателство, както и такива, чиято компетентност е меко казано под огромен въпрос."

"Практически, действията на механизма се изчерпват с публикуването на мониторинговите доклади, които имат изцяло констативен характер. Липсват ефективни форми на сътрудничество, които да подпомогнат както българските институции, така и самата комисия при формулиране на оценките. Точно като такава форма на сътрудничество възприемах препоръката в доклада от 27 януари 2016 г. за независим анализ на прокуратурата, както е заложено в правителствената стратегия за съдебна реформа, като се държи сметка за вече осъществените мерки за реформа", каза главният прокурор Сотир Цацаров. Той заяви още, че за него са спорни "източниците на информация, която информация служи като основа за изводи и препоръки в годишен доклад". И използва повода да нападне съветника по Механизма в София Юри Тавание, който преди няколко месеца беше обект на компроматна кампания от медиите, които обслужват интересите на депутата от ДПС Делян Пеевски. Цацаров се оплака, че "контактът с постоянния съветник е само по време на периодичните мисии". "Ако няма общо мероприятие, аз лично го виждам веднъж на четири месеца, но не и по други поводи", каза главният прокурор.

Той допълни и, че Министерството на правосъдието е дало разнопосочни сигнали към Европейската комисия при последния доклад. Цацаров определи препоръките в докладите като формулирани твърде общо и "без да следват логическа връзка с тези от предния годишен доклад и с констатациите за тяхното изпълнение или неизпълнение."

Според Сотир Цацаров ЕК "акцентира на факти, чието значение за състоянието на процеса на реформи е нееднозначно и бих казал твърде спорно" (визирайки скандала "Яневагейт"). За да се аргументира, главният прокурор цитира "публикувано наскоро у нас проучване на общественото мнение", според което "едва 8.3% от българските граждани считат, че въпросните разговори са сред основните проблеми, касаещи функционирането на съдебната система, каквато очевидно е насоката на страница трета, или четвърта, ако не се лъжа, от доклада."

Председателят на ВАС Георги Колев каза, че механизмът не трябва да остане в този си вид. Той повтори тезата на главния прокурор и заяви, че "всеки механизъм е точно толкова достоверен колкото са достоверни и източниците, които се ползват."

Главният съдебен инспектор Теодора Точкова определи препоръките на ЕК като хаотични и повтори тезата, че има съмнения в българското общество, че този инструмент може да бъде използван за политически цели.

Сходни бяха и мненията на присъстващите в залата национални депутати Явор Хайтов (БДЦ), Четин Казак (ДПС) и Чавдар Георгиев (БСП).

Конференцията беше излъчвана на живо от телевизията на Делян Пеевски "Канал 3".

Още от Капитал