Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
2 14 юли 2016, 16:53, 25324 прочитания

Затворниците няма какво да ядат...

Или как copy-paste културата във Върховния административен съд ражда абсурдни решения

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Битовата престъпност: Защо държавата се опитва да насочи юмрука си там, където няма нужда

Проект на БСП за промени в Наказателния кодекс предвижда отпадане на по-леките наказания за маловажните случаи на кражба

27 май 2017

Спорна поръчка за над 4 млн. лв. за лавките в затворите

Фирмата победител е създадена в началото на годината, а зад нея стоят проверявани от ОЛАФ бизнесмени

28 ное 2016

Copy paste етика

Висшият съдебен съвет оценява моралните качества на магистратите повърхностно и формално

7 мар 2014

Гумена душа*

Историята за един трагичен инцидент в дом за деца и чудовищата с прокурорски тоги

18 май 2012
Миналата седмица съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) назначи съдия Даниела Дончева за председател на Софийския апелативен съд, въпреки че още преди изслушването стана ясно, че управленската й концепция е била преписана от друг.

Както самата съдия Дончева каза пред членовете на съвета - те и други са правили така, но сте ги избирали. ВСС не само не вижда проблем в copy&paste творчеството, но сам го използва редовно в работата си. Под индиго например са становищата, които етичната комисия на ВСС изготвя за притежаваните нравствени и морални качества на съдиите и прокурорите, които искат да растат в кариерата.

Преписването не се ограничава само до администрирането на системата – то е честа практика сред редовите магистрати.

Преди десетина дни тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) потвърди решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което беше отхвърлено искане на участник в процедурата по обществената поръчка на Столична община за обществен превоз на пътници по автобусни линии да бъде спряна.

Топлата връзка между КЗК и ВАС е известна от години и в резултата на решението нямаше да има нищо изненадващо, ако не беше неговият финал. В целия съдебен акт се обсъжда процедурата, през която Столична община иска да намери изпълнител по обществена поръчка, по която да му възложи да вземе няколко автобусни линии. В последния пасаж съдът изненадващо сменя сюжета:"Настоящият състав приема за законосъобразни и обосновани правните изводи на Комисията за защита на конкуренцията по отношение прилагането на разпоредбата на чл.121а, ал.4 от ЗОП. Съобразно този текст временна мярка може да не се наложи, когато отрицателните последици за всички интереси, които могат да се увредят, превишават ползата от нейното налагане. В случая е извършена прецизна преценка на възможността при налагане на временна мярка – спиране на процедурата за възлагане на обществената поръчка, да бъдат накърнени значителни обществени интереси, свързани със законовото задължение за осигуряване на храната на лишените от свобода."

Абсолютна загадка е защо съдиите Галина Матейска, Тодор Петков (докладчик, т.е. автор на решението) и Светослав Славов решават да затворят темата с автобусните линии с коренно различен сюжет - доставката на храна в затворите, за която въобще не е ставало дума нито във ВАС, нито в КЗК, нито в Столична община.

Проверка в системата на Върховния административен съд показва, че аргументът "затворниците няма какво да ядат" присъства в още седем определения на върховната съдебна инстанция, която трябва да следи за законосъобразност на актовете на администрацията.

Появява се за пръв път през април 2012 г. в едно определение на Нина Докторова, Татяна Хинова (докладчик и най-вероятен първоавтор на аргумента) и Добринка Андреева. Тук пасажът е съвсем в контекст - делото е за обществена поръчка за доставка на хранителни продукти за нуждите на Затвора в Белене. Решението на КЗК да откаже да спре поръчката е потвърдено.

Осем дни по-късно съдиите Аделина Ковачева, Галина Матейска, Тодор Петков (докладчик) разглеждат жалба по отказ на КЗК да спре обществена поръчка за доставка на храни в Сливенския затвор. Явно в дух на колегиалност първият състав е предоставил правата върху решението на колегите си, които са го използвали 1:1.

Историята се повтаря няколко седмици по-късно - отново по дело за храните в затвора в Пазарджик, този път при съдиите Георги Георгиев, Галина Матейска, Диана Гърбатова. Въпреки, че в определението има няколко нови изречения, пасажът със "законовото задължение за осигуряване на храната на лишените от свобода" присъства в края на съдебния акт.

Отпадъци, тролеи, електронно обучение, охрана... затворниците няма какво да ядат

С тези три определения делата, отнасящи се до поръчки за храната на затворниците, се изчерпват. Трите изречения продължават своя живот и през следващите няколко години и се появяват в други съдебни актове:

Спиране на поръчка за доставка на 50 броя нови нископодови съчленени тролейбуси за нуждата на Столична община? Не е уместно, защото "ще бъдат накърнени значителни обществени интереси, свързани със законовото задължение за осигуряване на храната на лишените от свобода" (Галина Матейска, Тодор Петков, Светослав Славов). Тук съдебният състав добавя и едно ново изречение - при спиране на поръчката съществува вероятност "за съществено засягане на значим обществен интерес" "по отношение значителен брой възрастни хора и хора в неравностойно положение", което изглежда по-скоро на място, доколкото става дума за нископодови тролеи.

Спиране на поръчка за осигуряване на физическа, въоръжена, денонощна охрана чрез технически системи за сигурност, мониторинг и реакция с автопатрулни екипи на Държавния резерв? Не може, защото "ще бъдат накърнени значителни обществени интереси, свързани със законовото задължение за осигуряване на храната на лишените от свобода" (Галина Матейска, Тодор Петков, Светослав Славов).

Спиране на поръчка за "събиране и транспортиране на отпадъци; Почистване и поддържане на улици и други места за обществено ползване на територията на Столична община"?. Не може, защото "ще бъдат накърнени значителни обществени интереси, свързани със законовото задължение за осигуряване на храната на лишените от свобода" (Галина Матейска, Тодор Петков, Светослав Славов).

Спиране на поръчка за "доставка, внедряване и поддръжка на платформа за електронно обучение в системата на училищното образование в Република България"? Не може, защото "ще бъдат накърнени значителни обществени интереси, свързани със законовото задължение за осигуряване на храната на лишените от свобода" (Галина Матейска, Тодор Петков, Светослав Славов). Тук изненадващо се появява отново фразата, че при спиране на поръчката съществува вероятност "за съществено засягане на значим обществен интерес" "по отношение значителен брой възрастни хора и хора в неравностойно положени", очевидно забравена от предходния съдебен акт.

Сламка, но не е смешно

Очевидно в случая става дума за сламка. Така магистратите наричат заготовка за съдебен акт, която се използва когато става дума за сходни (като факти и право) казуси. Очевидно става дума и за немарливост.

Хипотетично аргументът "законовото задължение за осигуряване на храната на лишените от свобода" е пенкилер - и може да бъде използван в подкрепа на твърдението, че решенията на КЗК не трябва да се пипат, защото група гладни затворници е способна на всичко - да изяде тролеите, боклука, платформата за е-образование, държавния резерв и т.н.

Историята може и да изглежда забавна, но всъщност не е, защото става дума за различни дела (всъщност освен този пасаж, цитираните определения се припокриват на близо 60%). Тя показва, че съдът всъщност не прави проверка и анализ на фактите, а просто изпълнява предварително зададената задача. Нещо, което не може да бъде оправдано с високата натовареност, на която без съмнение са подложени съдиите във ВАС. Няма как бързината да оправдае задължението на съдията да проучи делото и да отговори на аргументите на жалбоподателя.

И за финал - copy&paste културата във ВАС не трябва да ни учудва. По времето, когато беше съдия в Софийски градски съд сегашният председател на ВАС Георги Колев беше копирал дълги пасажи от обвинителния акт по две дела от висок обществен интерес (Топлофикация-София и САПАРД), което стана и причина за отмяна на актовете му.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Съдът върна червените номера на почетните консули Съдът върна червените номера на почетните консули

Промените не били мотивирани и липсвала финансова обосновка, реши Върховният административен съд

7 яну 2018, 1889 прочитания

ВКС: Специализираният съд се превръща в извънреден ВКС: Специализираният съд се превръща в извънреден

Върховните съдии сезираха Конституционния съд за преместването на делата за корупция

17 ное 2017, 3294 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Право" Затваряне
Турски съдии оставяха децата си при близки и чакаха ареста си

Драгана Больевич, генерален секретар на една от най-големите магистратски организации в ЕС, пред "Капитал"

Северът отказва да умре

Всички виждат как един регион на страната запада и никой не прави нищо по въпроса. Това ще става все по-голям проблем

Витоша: Затворената планина

Ако Столична община наистина иска да защити интересите на гражданите, пътят е лесен

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Волна програма

За това колко е важно да намираш удовлетворение и извън работата

Селекция: Smoothie Operator

Ударна доза витамини, минерали, фитонютриенти и ензими, нужните ни вещества за цял ден, могат да се поберат в една чаша

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 2

Капитал

Брой 2 // 13.01.2018 Прочетете
Капитал PRO, Заемите за корпоративния сектор ще стават още по-евтини

Емисия

DAILY @7AM // 17.01.2018 Прочетете