Турски съдии оставяха децата си при близки и чакаха ареста си

Драгана Больевич, генерален секретар на една от най-големите магистратски организации в ЕС, пред "Капитал"

Драгана Больевич
Драгана Больевич    ©  Media Center Belgrade
Драгана Больевич
Драгана Больевич    ©  Media Center Belgrade

Драгана Больевич е генерален секретар на Бюрото на европейската асоциация на съдиите и прокурорите за демокрация и свобода – MEDEL (Magistrats européens pour la démocratie et les libertés), както и председател на Асоциацията на съдиите в Сърбия. MEDEL е международна магистратска организация, в която членуват сдружения на магистрати от четиринадесет европейски страни. Официалната позиция на MEDEL по повод събитията в Турция можете да прочетете тук.

Каква е вашата информация за мащаба на преследвания срещу съдии и прокурори в Турция?

Според официалните данни от 2012 г., в Турция има общо 12 483 магистрати – съдии и прокурори (8126 съдии и 4357 прокурори). В последните си доклади нашите колеги от Турция говорят за общо около 15 хиляди магистрати.

Заповеди за арест са издадени за 2745 магистрати и всички от тях са били уволнени. Новините са оскъдни и объркващи, но изглежда, че почти всички от тях към този момент са задържани. До нас достигна информацията дори за около 6000 арестувани магистрати. Вчера чух за съществуването на списък с нови 2000 имена на магистрати, които предстои да бъдат арестувани.

Разкажете с няколко думи какво разказват вашите турски колеги за случващото се?

Преди да бъдат арестувани някои от тях ни разказаха, че са оставили децата си при близки и роднини и са останали по домовете със съпрузите си в очакване да бъдат арестувани. Същото са направили и тези, имали "късмета" да не бъдат арестувани досега. Сред първите арестувани бяха наши колеги, които отговарят за международното сътрудничество в Yarsav (Турската асоциация на съдиите и прокурорите, която е считана за "вражеска" от изпълнителната власт, бел.ред.).

Съпругата на един от задържаните съдии ни каза, че на съпруга ѝ не е било разрешено да говори със своя адвокат. Вчера научихме от статия във в. Хюриет, че двама съдии са получили сърдечен удар, докато са давали показания в сградата на съда в Измир (единият от тях е Азиз Улупинар, името на втория не беше съобщено). От това не мога да направя друго заключение освен, че са били измъчвани.

Какви действия предприе MEDEL в първите дни на събитията в Турция?

MEDEL, в чийто състав влизат повече от двадесет сдружения на магистрати от четиринадесет европейски страни, предимно членове на ЕС, и към този момент е в състояние на извънредно положение.

Ние сме наясно с изключително опасната, безпрецедентна ситуация в Турция. Светът трябва да бъде дълбоко обезпокоен от новините, които показват произволните и неправомерни арести и задържания на хиляди магистрати, лишаването им от правото да се защитят (дори да общуват със своите адвокати), подлагането им на мъчения, възможното повторно въвеждане на смъртното наказание и неговото прилагане с обратно действие, да не говорим за уволнението на повече от 20000 души от системата на образованието и повече от 1500 декани на факултети. Няма съмнение, че едно демократично избрано правителство не може да бъде обект на преврат. Въпреки това, демократичните правителства трябва да спазват върховенството на закона.

Освен, че поддържаме постоянен контакт с нашите турски колеги, сигнализирахме всички международни институции - ООН, ЕС, Съвета на Европа, международни правозащитни и магистратски организации, като ги призовахме за бързи и решителни действия по отношение на турските власти. Поискахме от тях с твърдост да осъдят бруталното нападение на турското правителство над независимостта на съдебната система и да поискат от турските власти незабавно да освободят всички магистрати, които са прoизволно уволнени или арестувани, без спазването на каквито и да е основни принципи на върховенството на закона.

MEDEL направи основна рубрика на своята уеб страница за ситуацията в Турция.

С действията си досега накарахме някои видни адвокати и правозащитни организации да вземат решение да изпратят свои наблюдатели в Турция. Освен това, скоро ще отворим банкова сметка, на която ще събираме финансова подкрепа за защитата на нашите турски колеги и техните семейства. Това са само някои от първоначалните ни действия.

Какви са вашите наблюдения върху проблемите, свързани с независимостта на съдебната власт в Турция през последните две години?

Досега не само MEDEL, но и Международната европейска асоциация на съдиите, Консултативния съвет на европейските съдии към Съвета на Европа, както и други организации, са изразявали в своите доклади опасения за разпад на демокрацията в Турция. Предупрежденията, изпратени до европейските институции, обаче бяха игнорирани, което създаде среда за налагане на произвол на изпълнителната власт срещу съдебната система в Турция.

Един от първите проблеми, възникнали за турската съдебна система, беше злоупотребата при командироването на магистрати. През последните 21 месеца близо 9000 магистрати, дръзнали да защитават основните права и свободи на гражданите и да постановяват своите решения съгласно закона и вътрешното си убеждение, дори по политически дела – включително такива, които засягат пряко президента на Турция или неговото семейство – бяха командировани в райони на хиляди километри от техните домове. Заради това много от тях бяха отделени от своите деца и съпрузи, които останаха да работят в градовете, в които са живели до този момент. За много от тях това беше второ или дори трето преместване за последните две години.

В края на юни, в нощта на терористичното нападение над летището в Истанбул, бе приет закон, според който в деня на влизането му в сила ще бъдат съкратени от служба повече от 700 съдии от Върховния апелативен съд и Държавния съвет, вследствие на което общият брой на съдиите в тези съдилища спадна от 900 на 290 (от 516 на 200 във Върховния апелативен съд и от 195 на 90 в Държавния съвет). Бившият председател на Върховния апелативен съд Сами Селчук, обяви преди месец, че "подобни промени се извършват единствено във времена на военен преврат. При нормални обстоятелства, никой дори не би помислил да предприеме подобни действия.

Една от първите мерки, предприети след военния преврат, беше да бъдат уволнени 2745 магистрати и петима съдии, членове на HSYK – турският Висш съдебен съвет, които заедно с двама членове, избрани от президента на страната, представляват най-важната камара на HSYK, която взема решенията, отнасящи се до дисицплинарната отговорност и уволненията на магистрати.

Изглежда, че ние сме разбрали погрешно, че в нощта на петък срещу събота на 15-ти и 16-ти юли, е направен опит за преврат от турската армия. Съдейки по бързината и реакцията на турските власти и на броя на уволнените магистрати, които са или ще бъдат арестувани, може да се направи заключението, че свалянето на правителството е било инициирано от турските магистрати. Или редът на предприетите действия и списъкът с чакащите да бъдат арестувани, които изглеждат като предварително предначертан план, казват нещо друго?

Какъв е профилът на преследваните съдии - от кое ниво на съдебната система са те?

Задържаните съдии са от всички нива на съдебната система, които са защитавали правото на Общността – най-проевропейски настроените съдии. Особено що се отнася до съдиите от съдилищата от по-високо ниво, чиито решения са окончателни, както и тези от административните съдилища, които ще вземат решенията за законосъобразността на актове и действия на турските държавни органи, които ще бъдат предприети в следващите дни, седмици и месеци.

Например, 541 от общо 1500 съдии от административните съдилища са уволнени, заедно с 48 съдии от Държавния съвет, които са повече от половината в този съд - тези, които ще имат последната дума да се произнесат за (не)законосъобразността на действията на държавните органи.

В неделя, най-голямата магистратска организация в България - Съюзът на съдиите излезе с отворено писмо в защита на турските си колеги. Такъв призив беше отправен и от Международната асоциация на съдиите,

както и на президента на съдийската секция на Европейската асоциация на магистратите.

Повече за преследването на магистрати в Турция може да прочетете в съботния брой на "Капитал".

Close
Бюлетин
Бюлетин

Легал Компас

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си


16 коментара
 • 1
  red.mary avatar :-(
  red.mary

  Аз не мога да разбера защо международната общност мълчи и гледа или прави нищо не значещи изявления. Това е абсурдно просто. Аз не мога да повярвам, че се случват такива неща и няма ясростен отпор и тропване по масата. Всички само гледат.
  Сега разбирам как е бил възможен Хилер и колко смешни и жалки са нашите днешни анализи за баналността на злото. Няма кураж.
  И повече не искам да чувам за демокрация, за основни права на човека, това вече очевидно нищо не значи. Ако някога е значело...

 • 2
  t_ avatar :-|
  t_

  До коментар [#1] от "red.mary":

  Те им казаха. Президентът на Щатите да ти каже си е доста сериозно. И ЕК им показа ясно какво ще стане.
  Чакаме някое законно и несвързано с война в половината свят предложение. Може би ще ни дадете разрешение...
  ???

 • 3
  dzhigarov avatar :-|
  Angel Dzhigarov

  До коментар [#2] от "t_":

  Икономически санкции, сходни с тези срещу Русия.

 • 4
  t_ avatar :-|
  t_

  До коментар [#3] от "dzhigarov":

  ЕС доста пострада от тази работа. А тъй като Турция си е направо "Фабриката на Европа", не мисля. ЕС ще бъде много по - сериозно ударен, отколкото в случая с Русия.
  Знам ли, ще се види. Тези решения не се вземат от днес за утре.

 • 5
  red.mary avatar :-(
  red.mary

  До коментар [#2] от "t_":

  Ами да, икономически санкции са едно възможно начало сред различните инструменти, които могат да бъдат използвани. Ултиматуми свързани със спазването на основните права и свободи по международните конвенции и при липса на доказатлества за спазването им - веднага реакция - например спиране на преговорите за присъединяване, задействане на други дипломатически механизми за натиск - най-малко. Може би чакат от някой фотрум д аим предложат какво точно да сторят, знам ли?
  Нищо не се прави. Ни подходящо ни неподходящо. Ако смятате, че е достаъчно да се направи изявление в смисъл, че "демокацията трябва да се пази", докато в същото време са отстранени 1/3 от магистратите, една част арестувани (и то най-проевропейски настроените), 20 000 учители, н-на брой държавни служители, ректори на всички университети, военните хич да не ги броим....Ужас! И всичко това, разбира се, в защита на демокрацията.

 • 6
  thepirineagle avatar :-|
  thepirineagle

  Да ,определено Ердоган и ислямистите минаха всякакви граници. Време е ,наистина, за сериозни санкции и международен натиск,който да премине постепенно в изолация на сегашните управляващи.
  Има въпроси и няма да бъде толкова просто именно защото Турция е един от ключовите членове на НАТО и както някои по-горе я нарекоха "фабриката на Европа",но ако нещо не се направи днес,утре ще стане по-зле. И нямам предвид единствено вътре в Турция. Ще рефлектира много сериозно из целия регион, а ще се усети и по целия свят в една или друга степен......

 • 7
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko

  Според мен основена мотивация за реакциите на тези, от които ги очакваме е мандатността на политиците. Търсят се краткосрочни ползи и възожно "най-гъвкави" или обтекаеми реакции. Никой не иска да погледне дългосрочните ефекти, защото те ще са чужд проблем. Горещият картоф просто се побутва настрани с надеждата или да изстине или някой друг да го захване. В този смисъл, единственото което може да задвижи нещата в някаква полезна посока е силен и организиран обществен натиск. Никакъв комфорт за управляващите. Те биват мотивирани единствено от външен натиск.

 • 8
  otnesenr avatar :-|
  slq84014722

  Какво е "Общността"?

 • 9
  ahasver avatar :-|
  ahasver

  Аааа! И децата , и децата ! Щом сме тръгнали да прибираме , и тях !
  Къде са авторитетите от ЕС , НАТО и САЩ да заявят ,че в Турция В МОМЕНТА ТЕЧЕ ПРЕВРАТ ?
  Да кажат нещо за евроатлантическите ценности !
  Аааа! Лапнали сме сухо го...о и мълчим да видим какво ще стане .
  Какво ще стане ми беше ясно още щом видях жена му с ислямска забрадка . Идейно подплатените диктатури имат само едно стабилно състояние - гнет до край !

 • 10
  xyplorer avatar :-|
  XYplorer

  До коментар [#1] от "red.mary":

  Вече на много места из мрежата (тук и на Запад) забелязвам подобни коментари от сорта на твоето "Сега разбирам как е бил възможен Хитлер..." и правилно - Хитлер е бил просто тоталитарна реакция на тоталитарна акция от страна на тотално самозабравили се идиоти каквито сега са ония в Брюксел. Всъщност Хитлер винаги е възможен, трябва само силните на деня да продължават с безхаберието си до точката на кипене каквато всъщност е Хитлер. Когато лявото прекали дясното превърта и то и обратното. Това си е елементарна психология, от индивида до групата, от бита до политиката. Вероятно в последните години целенасочено се стимулира дясното т.е. властимащите и техните идеолози разбират много добре че с тази политика която водят в един момент неминуемо ще изкарат десните сили на преден план. Можеби това е и първоначалната идея да си намерят нов Хитлер когото да сочат с пръст, а после да се бият в гърдите че са спасили света.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал