Историята на гюлениста Абдуллах Бююк, когото България не екстрадира

Турция не е успяла да докаже пред СГС, че организацията на Гюлен е терористична, а СГС има съмнения в турските "гаранции за справедлив процес"

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

"В България има един предател, който е избягал там преди това. Ще искаме да ни го предадат, ще изпратим делегация за тази цел в България". Тези думи на турския външен министърМевлют Чавушоглу от вчера предизвикаха интерес, не на последно място и защото според сайта rodopi24, Чавушоглу е допълнил "ще го вземем и докараме в Турция".

"Взимане" на когото и да е от българска територия от чужда държава за щастие, не може да се случи така лесно. Най-вероятно турският министър има предвид 43-годишния турски гражданин Абдуллах Бююк. Според турските власти Бююк е член на "терористичната организация на Фетхуллах Гюлен" и още в края на 2015 г. анадолската прокуратурата е повдигнала срещу него обвинение за "пропагандиране на незаконна дейност, политическа, участие и членуване в терористична организация и пране на пари". Наложена му е забрана да напуска страната, но той успява да избяга в България, където е задържан в края на февруари.

Всяко искане за екстрадиция може да бъде разгледано от български съд, ако подлежащият на екстрадиция поиска това. Още през март тази година (далеч преди опита за преврат и последвалите репресии), Софийски градски съд е отказал да предаде на турските власти 43-годишния турски гражданин. Прокурор Радка Стоянова от Софийска градска прокуратура настоява Бююк да бъде предаден на турските власти, а защитата му пледира, че процесът срещу него е политически. Съдебният състав, председателстван от съдия Величка Цанова, приема, че въпросните организации не са включени в списъка на Съвета на ЕС, както и че никъде в молбата за екстрадиция и респективно в искането на СГП не се съдържат проверими твърдения за терористичния характер на организацията на Гюлен.

Съдът приема, че са налице и политически мотиви в разследването, което ставало ясно от предоставените от турските власти съдебни решения: "От текста на тези решения е видно, че исканото лице е било заловено по време на провеждане на политическа сбирка, по време на която са обсъждани въпроси кои политически партии ще бъдат подкрепени от движението." Съдия Цанова приема, че е налице основателно съмнение по отношение на предоставените от турската страна "гаранции за справедлив съдебен процес".

Определението на съдия Цанова е потвърдено и от Софийския апелативен съд, пред който прокуратурата протестира отказа за екстрадиция.

От министерството на правосъдието съобщиха, че след 28 юни Турция не е отправяла искания за екстрадиция.

Историята на Абдуллах Бююк

С оглед на случващото се в съседната държава обаче, изключително интересно е изложението на самия Абдуллах Бююк пред съда. В него той разказва своята версия за случилото се:

"Аз искам преди всичко да вид дам някоя информация по отношение на това как се стигна до тук и информация лично за мен. Докато ви предавам тази информация, аз ще се възползвам от възможността да ви дам малко подробна информация за движението "Гюлен", за ситуацията в Турция и за моето участие там.

Искам да започна с това, че аз в Турция съм човек, който притежава търговски дружества и в моите фирми работят около 50 души, т.е. аз съм човек, който плаща своите данъци и уважава законите. Как се запознах с г-н Гюлен, но ще споделя преди това информация защо се бях превърнал в цел. Както е известно аз имам фирма, която предоставя интернет услуги и осигуряваме хостинг услуги и домейни на фирми и лица в Турция. Фирмата ми в Турция е една много популярна и известна марка и горе долу на ден има 44 процента от пазара на домейни в Турция, имаме около 400 хиляди клиенти и това също показва, че ние когато поискаме, много спокойно можем да достигнем до около 1 милион души. Включително и всичките мои клиенти, всичките хора, с които контактувам в Турция, те знаят много добре какъв човек съм аз и ме познават много добре.

Аз искам накратко да ви представя накратко как се запознах с движението "Гюлен", а също така то е известно на други места по света като движението "Хизмет", което означава услуга, обслужване. Аз съм дете на едно бедно селско семейство. След като завърших основното училище, моето семейство нямаше възможност да ми осигури възможност да уча в средното училище и в гимназията и аз получих възможност да получа стипендия и да бъда спонсориран от хора, които вярват в каузата и работят в движението "Гюлен". Тези хора продължиха да ме подкрепят и по време на висшето ми образование и покриваха всичките ми материални нужди.

Аз не познавам лично тези хора, не знам кои са те, защото те не правят това за своите лични интереси, защото те знаеха и бяха научили от Фетхуллах Гюлен, че основата на лошото винаги е неграмотността и затова вярваха, че трябва да се възпитават добри и хубави хора за бъдещето на Турция и на света. Тези хора, които възпитават, трябваше да уважават законите, тези хора, трябваше да обичат хората само заради това, че са хора и вярват, че страната ни и светът ни можеше да бъде спасен единствено, ако се възпитават такива хора и по този начин биха се възпрепятствали войните.

По време на моето образование имах възможност да се запозная със статиите и с книгите на г-н Фетхуллах Гюлен и по този начин аз приех за свой справочник тези принципи на движението. След като завърших университета, в бизнеса, който основах и започнах, аз също започнах да предоставям стипендия на бедни ученици и студенти и когато получавах искане или запитване от някого, аз се опитвах да помагам в рамките на моите възможности. Изпращах помощи в различни страни по света, в бедни държави по света. Също това бяха неща, които правеха хората от движението "Гюлен" и хората, които обичат да правят добрини.

Вие ще се съгласите, че хора, които защитават и имат такива принципи, ще бъдат уважавани във всяка една държава. Няма никакъв свидетел или никакво доказателство за това аз лично или някой друг член на движението "Гюлен" да е участвал в някаква терористична организация или такъв вид деяние. Ние в Турция никога не сме криели своите идеи, винаги сме споделяли това, което сме смятали за вярно. В Турция има множество институции и организации, които са учредени от хора, които вярват и са членове на движението "Гюлен". Между тези организации и сдружения има частни училища, има курсове за кандидат-студентски изпити, има безплатни курсове за четене, телевизионни канали.

Това, което исках да кажа всъщност е, че вестниците и тези медии винаги са пропагандирали това, което смятат за вярно и искам да обърна внимание защо се стигна до днес. Правителството в Турция беше спечелило предишните избори благодарение на подкрепата на членовете и на хората, които вярват на движението "Гюлен". Аз, моите колеги и приятели 2002 година бяхме подкрепили тази партия в името на бъдещето на страната ни, но когато политическата власт в Турция и правителството стана по-могъщо, започнаха да се открояват идейни различия.

На 17.12.2014 година и също така на 25.12.2014 година беше започнато разследване срещу някои синове на министри и сина на министър-председателя. Разбира се тук също беше отразено вероятно, в рамките на този процес бяха намесени много министри, техните синове, а също така и името на тогавашния министър-председател, който сега е президент. Правителството започва да осъществява гонения и преследвания срещу нас, заради това, че смята, че сме опозиционно настроени срещу правителството. Започна да закрива фирмите ни, да правят финансови проверки, след което редица бизнесмени бяха задържани с мотив да бъдат участници в терористична организация.

По същия начин се случи с мен и с моята фирма. Имахме малка бизнес среща с нашите партньори и тогава дойдоха представители на властите и нашата среща беше обявена като среща на терористична организация, но съдът постанови, че това не е така и ни освободи. След това, което се случи, аз направих мониторинг на това, което се случва в Турция. Адвокатът ми се опита да вземе информация за делото от прокурора, но с мотив, че е секретно делото, не му беше дадена информация. За съжаление нямахме възможност да разберем какво е решението, което е взето за нас. Така минаха около 6 месеца, в които продължиха да се арестуват бизнесмени, затваряха се телевизионни каналии и аз поради всички тези събития разбрах, че в Турция в тези условия няма да можем да защитим правата си и че трябва да преструктурирам бизнеса и бъдещето си в друга държава. Освен това тази държава трябваше по закон да може да ме защити. Ако не се лъжа през 2014 година също посетих България, защото тук установих, че има много фирми, които работят в интернет-областта и можех да партнирам с тях и да развия своя бизнес тук. Освен това имах възможност да намеря и турски говорящ персонал в България.

Аз не вярвам, че в Турция ще получа възможност за справедлив процес, защото както е видно и от документите, те ме обвиняват в политическа ситуация. Аз дойдох в България, защото вярвам, че в България като европейска държава ще мога да развия своя бизнес, да получа убежище и да защитя своите права."

Недоказани твърдения

Не е ясно дали към момента Бююк се намира в България, но е ясно че Турция не е отправила ново запитване за неговата екстрадиция. "След опита за преврат Република Турция е поискала от ПРБ и Министерство на правосъдието преразглеждане на случая", заявиха от прокуратурата. Според тях това искане е процесуално недопустимо, тъй като има влязъл в сила съдебен акт. "До момента не е постъпвала нова молба за екстрадиция на Абдулах Бююк. Ако такава постъпи и съдържа различни факти и основания от тези, по които се е произнесъл българският съд, ПРБ ще изпълни задълженията си по ЗЕЕЗА (Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест - б.р.)".

Ново искане от Турция би поставило страната ни в деликатна позиция: по думите на дипломат "правило номер 1 е, че не се отказват искания за екстрадиция от съседни държави", за да не си създаваш дълготрайни проблеми с тях. Решението на съда освобождава политиците от неудобството да решават дали Бююк ще бъде изправен пред справедлив процес и дали ще бъде подложен на измъчване в Турция.

Съдейки от съдебните документи обаче, Турция вероятно ще трябва доста да се потруди, за да докаже пред европейските и американските си партньори, че организацията на Гюлен е терористична. Доколкото е известно, Анкара не е пуснала още искане до Вашингтон за екстрадицията на самия Гюлен.

"Капитал" се опита да се свърже с Бююк през адвоката му, но без успех.

Още от Капитал