Как завърши спектакълът "Да разследваме Белене", сезон 2013

Един от разследваните вече води дело срещу прокуратурата

Сарафов и Цацаров през пролетта на 2013 г.
Сарафов и Цацаров през пролетта на 2013 г.    ©  Надежда Чипева
Сарафов и Цацаров през пролетта на 2013 г.
Сарафов и Цацаров през пролетта на 2013 г.    ©  Надежда Чипева

"Мога да ви уверя, че този казус сме твърдо решени да го доведем докрай. По делото се работи изключително интензивно от цял екип следователи" - така през ноември 2013 г. зам.-главният прокурор Борислав Сарафов отговаря на журналистически въпрос какво се случва с разследването за АЕЦ "Белене" , което прокуратурата шумно обяви няколко месеца по-рано.

На 9 август 2013 г. Софийска градска прокуратура (СГП) образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител, който присвоил 18 млн.лв. в полза на "Уорли Парсънс", фирма изпълнител по договора с НЕК за АЕЦ "Белене". Под ръководството на прокуратурата се провеждат показни акции в офисите на Богомил Манчев, собственик на "Риск инженеринг" и домовете на останалите разследвани, а през октомври същата година като обвиняеми са привлечени Богомил Манчев (прокуратурата му налага рекордната гаранция от 1 млн. лв.), Събин Събинов и изпълнителните директори на НЕК Крум Атанасов и Иво Лефтеров. Телефоните на Богомил Манчев и Събинов се подслушват от разследващите.

Още към онзи момент става ясно, че по делото има търкане, защото серия от прокурори отказват да подпишат обвиненията срещу Манчев. Един от тях - Иван Гешев (който днес води делото КТБ) дори е въдворен от ръководството на държавното обвинение за няколко месеца в прокуратурата в Перник. В крайна сметка делото е поето от прокурор Емил Петров - брат на тогавашния шеф на Столичното следствие Петьо Петров (станал известен с прозвището Пепи Еврото). Към онзи момент Емил Петров беше командирован от Враца. Впоследствие ВСС го назначи за постоянно в ключовата СГП.

Една година по-късно, отново запитан от журналисти какво става с това разследване, Сарафов отговаря: "Разследването продължава". И толкоз. На запитвания на "Капитал" за статуса на разследването, започнало през 2013 г., от държавното обвинение или не отговаряха или повтаряха казаното от Сарафов: "Разследването продължава".

През юни 2015 г. тихомълком прокуратурата започва да сваля едно по едно обвиненията, шумно обявени две години по-рано. Мотивите на СГП са, че обвиненията срещу Манчев, Събинов, Атанасов и Лефтеров са "недоказани". Четиримата обвиняеми обжалват пред съда този мотив на прокуратурата за прекратяване на разследването, тъй като според тях не става дума за недоказаност, а за липсва на каквото и да е било престъпление. Съдът се съгласява с жалбите им и изменя прокурорския акт, приемайки, че деянията, за които четиримата са били разследвани от държавното обвинение, въобще не съставляват престъпление.

Преди няколко седмици Иво Лефтеров завежда иск срещу прокуратурата за 50 хил. лв. заради причинените му неимуществени вреди - резултат от близо три годишният период, през който той е бил обвиняем.

Още от Капитал