Мониторингът на Румъния: на финалната права
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мониторингът на Румъния: на финалната права

Протестите за съдебна реформа в Румъния също изиграха ключова роля за извършените реформи там. Миналата седмица президентът Клаус Йоханис също се присъедини към протестиращите.

Мониторингът на Румъния: на финалната права

Препоръките на EK в мониторинговия доклад за Румъния касаят основно мерки, които да доведат до необратимост на постигнатите резултати

11986 прочитания

Протестите за съдебна реформа в Румъния също изиграха ключова роля за извършените реформи там. Миналата седмица президентът Клаус Йоханис също се присъедини към протестиращите.

© Bogdan Cristel


Значителни успехи за постигането на независимо и ефективно правосъдие – това е заключението, което изпъква най-ярко от доклада на Европейската комисия за напредъка на Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка, публикуван в сряда.

Макар северната ни съседка да трябва да предприеме допълнителни мерки, за да може да бъде прекратен мониторинговия механизъм по отношение на нея, тези мерки са на съвсем различно ниво от това в България. Основната част от препоръките на ЕК констатират едно – че са необходими мерки за осигуряване на необратимостта на постигнатите резултати, а не, че такива тепърва трябва да бъдат постигнати.

А иначе положителните оценки за последното десетилетие далеч не са малко – комисията констатира работещ висш кадрови орган, отстояващ независимостта на съдебната власт, системни успехи при борбата с корупцията по всички етажи на властта и срещу представители от всички политически сили, успешна реформа в наказателния процес.

Румънският ВСС – сред двигателите на реформата

В доклада си Европейската комисия отчита, че румънският Висш съдебен съвет "от 2012 г. насам показва все по-голяма готовност да изпълнява конституционната си роля, особено по отношение на защитата на независимостта на съдебната система". В докладът се цитират и социологически проучвания, които показват силно доверие на румънците в съдебната система. Комисията отбелязва и негативната реакция на определени кръгове срещу тази тенденция – политически и медийни атаки срещу магистрати и определени съдебни институции. Комисията отбелязва, че през 2016 г. този вид атаки са били най-значителни срещу Националната дирекция "Антикорупция".

"През последните три години Министерството на правосъдието и ВСС показаха, че са готови и имат капацитета да работят заедно и да намират решения, които да движат реформите напред", се казва още в доклада. ЕК все пак отчита, че този напредък е бавен по отношение на въпросите за натовареността на съдилищата и разпределението на задачите между съдиите и съдебните служители.

ЕК отчита и друг успех на румънската правосъдна система – строгостта на процедурите за навлизане в магистратурата и последващото обучение на млади магистрати. "Те изиграват важна роля в укрепването на професионализма, както и независимостта на съдебната власт", се казва в доклада. Що се касае до назначенията в съдебната власт, изводите на ЕК също са положителни, като в доклада се визира най-вече назначаването на ръководители в прокуратурата. "По отношение на резултатите, почтеността и професионализма на назначените кандидати не бяха поставени под въпрос, нито от страна на гражданското общество, нито вътре в магистратурата. Въпреки това процесът не даде възможност за по-ясна открита и прозрачна процедура за избор на кандидати", се казва в доклада.

Реформата в наказателния процес – почти завършена

Десетгодишния доклад за напредъка на Румъния взема предвид и измененията в румънските процесуални закони, въведени от северната ни съседка през последните няколко години. Фокусът на ЕК е върху извършената реформа в наказателното правораздаване. "Що се касае до реформата в наказателния процес, всички законови изменения от 2014, 2015 и 2016 г. се прилагат от съдилищата и прокуратурите още от първия им ден на влизане в сила. Чрез адаптирането си към тази ключова реформа, съдебната система показа своя професионализъм", се казва в доклада на Европейската комисия.

"Има доказателства, че резултатът от нея е известно ускоряване на съдебните производства, засилено зачитане на правото на справедлив процес, както и по-голяма последователност в съдебните решения. Тази основна реформа е почти финализирана."

Конституционният съд – ключов за независимостта на съдебната власт

Европейската комисия също така констатира, че принос в положителните резултати има и румънският Конституционен съд. В доклада се посочва, че Конституционният съд, че съдът е изиграл "важна роля в по-нататъшното развитие на върховенството на закона и консолидирането на независима съдебна система". Комисията отбелязва, че от 2012 г. насам много от решенията на съда са допринесли значително за подобряването на баланса при разделението на властите.

Успехи в борбата с корупцията и необратимост на реофрмите

В мониторинговия си доклад ЕК се изказва изключително положително по отношение на борбата с корупцията в северната ни съседка. В доклада се констатира системност от страна на румънските власти както при обвиненията и делата по високите етажи на властта – политици, магистрати и бизнесмени, така и желание страната да се справи с проблема на средно и ниско ниво. "От 2013 г. насам, оценката за работата на институциите, участващи в разследването, съдебното преследване и произнасянята по дела за корупция по високите етажи на властта е висока, с осъдителни присъди срещу политици от всички нива и партии, както и държавни служители, магистрати и бизнесмени. Това е знак за независимост и висок професионализъм у съдебните институции." Комисията все пак констатира, че повторяемостта на идентични престъпления говори за нисък успех що се касае до превенцията на явлението. ЕК също така отбелязва, че съществен икономически проблем за страната продължава да бъде корупцията при възлагането на обществени поръчки.

"Като цяло, последните десет години показват, че Румъния е постигнала значителен напредък в посока изпълнението на критериите от мониторинговия механизъм. Страната успява да въведе редица ключови институции, както и законодателство, чрез които се вижда системно справяне с тези проблеми в много аспекти. Комисията смята също, че Румъния е демонстрирала, че притежава предпазни механизми срещу обръщането на постигнатия напредък. Реформата трябва да продължи по същия път и трябва да се въведат допълнителни по-строги мерки, за да може да бъде гарантирана необратимостта по изпълнението на показателите от мониторинговия механизъм", е заключението на доклада.

Препоръките към Румъния

Европейската комисия все пак отбелязва някои области, в които е необходимо значително подобрение от страна на румънските власти, за да бъдат изпълнени критериите по мониторинговия механизъм. Те обаче не касаят фундаментални проблеми с постигнатото от Румъния досега, а по-скоро набелязват необходими стъпки, които да бъдат предприети от властите, така че процесът да бъде окончателно завършен. Сред препоръките на доклада са по-добра система при назначаването на висши прокурори, основана на прозрачни и ясни критерии; да бъде въведен парламентарен кодекс за поведение, който да подсигури съдебната система да не става обект на атаки от парламента. ЕК препоръчва също така по-голяма прозрачност при приемането на решения за изменения в процесуалните закони, както и по-решителни действия що се касае до случаите на конфликт на интереси в законодателния орган. Друга препоръка е въвеждането на по-добра система за мониторинг върху съдебната система. По отношение на корупцията по високите етажи, критиката също е спрямо работата на парламента – ЕК препоръчва да се въведат обективни критерии за премахването на имунитета на депутати.

Значителни успехи за постигането на независимо и ефективно правосъдие – това е заключението, което изпъква най-ярко от доклада на Европейската комисия за напредъка на Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка, публикуван в сряда.

Макар северната ни съседка да трябва да предприеме допълнителни мерки, за да може да бъде прекратен мониторинговия механизъм по отношение на нея, тези мерки са на съвсем различно ниво от това в България. Основната част от препоръките на ЕК констатират едно – че са необходими мерки за осигуряване на необратимостта на постигнатите резултати, а не, че такива тепърва трябва да бъдат постигнати.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  bai_toz avatar :-P
  Без коз

  "Препоръките на EK я в мониторинговия доклад ..."
  Господин Терзиев, това "я" се е заблудило :) най-добре го изведете от там.

 • 2
  jorosrabskia avatar :-|
  jorosrabskia

  Цаца, прочете ли това?

 • 3
  drilldo avatar :-P
  Георги Георгиев

  Нещо сте се объркали. Захариева каза, че нас ни хвалят, а тях - хулят. Министрите не лъжат (от време на време мънкат гузно докато цитират две изречения - похвали от ЕС, но все пак).


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK