Председателят на градския съд към Цацаров: Стига лъжи и медии бухалки
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Председателят на градския съд към Цацаров: Стига лъжи и медии бухалки

Сотир Цацаров (вляво) и Калоян Топалов (вдясно)

Председателят на градския съд към Цацаров: Стига лъжи и медии бухалки

Калоян Топалов се усъмни в желанието на прокуратурата да разследва разрешенията за подслушване и следене

15152 прочитания

Сотир Цацаров (вляво) и Калоян Топалов (вдясно)


В необичайно остро писмо до главния прокурор Сотир Цацаров председателят на Софийския градски съд (СГС) Калоян Топалов изразява несъгласие с начина, по който държавното обвинение извършва проверка на масовите нарушения при издаването на разрешения за подслушване и проследяване, констатирани наскоро от ръководството на съда.

В началото на април Калоян Топалов и заместниците му, които се произнасят по исканията за специални разузнавателни средства (СРС), представиха 68-страничен доклад, в който са посочени десетки нарушения при разрешенията за подслушване и достъп до трафични данни в периода 2015 и 2016 г. по времето на предишния председател Владимира Янева. Докладът беше изпратен до главния прокурор Сотир Цацаров, а малко по-късно специализираното звено "Антикорупция" започна проверка. Именно тази проверка става причина за конфликта между градския съд и прокуратурата, след като Топалов отказа да предоставя информация по начин и обем, който прокуратурата иска, с аргумента, че това би било нарушение на закона. Това стана причина главният прокурор Сотир Цацаров да го обвини пред ВСС, че пречи на проверката по случая, което пък бе подхванато от жълтите медии от кръга "Пеевски", търсещи всякакъв повод да атакуват и дискредитират Топалов. Калоян Топалов попада под обстрела на медиите около Делян Пеевски всеки път когато в СГС се решава казус, свързан с икономическите интереси на депутата от ДПС. След като беше избран на поста преди две години, Топалов успя да прочисти обвитото в съмнения за корупция търговско и гражданско отделение на най-големия окръжен съд в страната.

"Бих искал да посоча, че възразявам и категорично се противопоставям на опитите за изнасяне на неверни данни и твърдения в публичното пространство, което се засили особено в отчетливо от началото на миналата седмица и което ескалира най-вече в т.нар. жълти медии", казва председателят на СГС в писмото. "Ако някой си мисли, че е нормално и може в една демократична държава всеки път когато реши, да хвърля произволно лъжи, да размахва пръст или да сплашва членове на ръководство на съд, включително и най-големия окръжен в страната, следва да е готов да понесе отговорност за действията си в приложение на цялата строгост на закона. Или пък може би именно това, че някой не само си позволява да мисли, но и постоянно да води открита война със съда, основана на компромати, лъжи, клевети и инсинуации, без да има каквато и да е реакция от компетентните институции и органи, била тя и неадекватна, е показателно за степента на демократичност на страната ни."

Когато прокуратурата разпорежда на съда

Към писмото на Топалов до Цацаров, изпратено до медиите във вторник сутринта, е приложена и кореспонденцията на съда с прокурор Клементина Паличева, която води проверката по случая. От нея се вижда, че с кратко писмо в началото на април тя е изискала заверени копия на всички дела, образувани по искания за подслушване и следене. Става дума за стотици дела и вероятно хиляди страници, които представляват класифицирана информация. Ето защо Калоян Топалов отговаря на прокурор Паличева "съгласно разпоредбите на НПК и естеството на информацията" може да се запознае с материалите в секретното деловодство на съда. Освен това председателят на градския съд иска и протокола, с който Клементина Паличева е избрана за наблюдаващ прокурор по делото. Следва ново писмо от държавния обвинител, в което са цитирани текстове от Закона за съдебната власт, Закона за защита на класифицираната информация и Наказателно-процесуалния кодекс, и което завършва с призив: "Моля да предоставените изисканите документи във възможно най-кратки срокове."

Впоследствие, става ясно от отвореното писмо на Калоян Топалов, от градския съд канят по телефона прокурор Паличева на среща, която тя приема с уточнение, че ще се обади, за да се разберат за конкретен ден и час, но подобно обаждане така и не се получава. По тази причина комуникацията между институциите продължава писмено, или, както Топалов обяснява: "Премина се в стил на епистоларна комуникация, в която се оправяха едни и същи искания към съда, които, смея да твърдя, се разминават с нормативните изисквания." В крайна сметка прокурор Паличева отговаря на председателя на градския съд: "Няма практика да се среща с жалбоподатели."

Искате ли проверка?

След като излага фактите, Калоян Топалов отбелязва, че тяхното изкривяване "съобразно желанието на интерпретиращия" води до появата на "инсинуации, граничещи с абсурда", а именно, че ръководството на СГС не иска проверка (по сигнала, който самият той е подал), че се търси медийна изява, че се търси реваншизъм спрямо предишните шефове на градския съд и т.н.

Излагайки тези спекулации, Калоян Топалов сочи, че в публичното пространство избуяват и други такива, а именно, че "се прави всичко възможно от прокуратурата, за да не се извърши тази проверка, тъй като има опасност с нея да бъдат установени факти, надхвърлящи изнесеното в доклада на СГС; че никой няма интерес от извършването на такава проверка, тъй като наяве ще излязат доказателства за появили се в медийното пространство твърдения за зависимости между магистрати, политици и бизнесмени; че извършването на проверката ще разкрие наличието на схема за използването на СГС като банка за незаконното събиране на информация, която впоследствие да бъде предоставяна и/или търгувана на политическата и/или бизнес сцена", и т.н. Топалов уточнява, че той лично се съмнява в подобни инсинуации, но призовава Сотир Цацаров да създаде необходимата адекватна организация за законосъобразно протичане на проверката.

Главният прокурор обаче вече зае страна в спора.

Бой във ВСС

Кореспонденцията между градския съд и прокурор Паличева стана причина на 29 май Сотир Цацаров да напише писмо до Съдийската колегия на ВСС, в което да се "оплаче" от Топалов, който не съдействал на прокуратурата и сроковете на проверката изтичали. По време на обсъждането на следващия ден членът на съвета Галя Георгиева, която е от доверените хора на главния прокурор, зададе въпроса, щом Топалов е сезирал някого: "Какъв е проблемът тези архивни дела да бъдат предоставени на прокуратурата да извърши проверката? Какво е това отношение на СГС към прокуратурата като институция и към спецзвеното и определения прокурор?" Георгиева поиска ВСС да се намеси в спора, като "обърне внимание" на Калоян Топалов.

Опонира ѝ членът на съвета Калин Калпакчиев: "Няма как ВСС като административен орган, който няма отношение към наказателните производства, да дава указания и да обръща внимание на ръководството СГС какво да е тяхното поведение в рамките на предварителна проверка. Немислимо е да се намесваме. Като какви? Като помощници на прокуратурата или като някакъв друг неизвестен субект?"

В разразилия се спор Галя Георгиева най-накрая изплюва камъчето, като едва ли не обвинява Топалов, че неправомерно е извършил проверката за издаване на разрешения за СРС-та, която всъщност седи в основата на сезирането на прокуратурата за констатираните нарушения: "Но питам колко е законна тази проверка, която СГС е направил. Става дума за архивни частни наказателни дела. Според ЗЗКИ съдията има достъп до секретна информация въз основа на принципа "необходимост да се знае". Дори и по исканията за разрешаване на СРС докладчикът има достъп само до конкретното дело."

"Информацията", че Калоян Топалов ще бъде разследван заради проверката на разрешенията за подслушване, се появи в някои от сайтовете, които обгрижват интересите на Делян Пеевски и бранят главния прокурор Сотир Цацаров.

В крайна сметка на 30 май ВСС не събра мнозинство, за да "обърне внимание" на шефа на градския съд, но скандалът бе продължен в жълтите медии и очевидно няма да приключи скоро.

Сотир Цацаров: Разпорежданията ни са задължителни за всички

Няколко часа след писмото на Калоян Топалов последва отговор от главния прокурор Сотир Цацаров, в което не се отговаря на нито един от поставените от председателя на СГС въпроси. "Разпорежданията на прокурора в съответствие с неговата компетентност и закона, са задължителни за държавните органи и длъжностните лица, каквото качество имате Вие, като административен ръководител," се казва в писмото на главния прокурор.

В необичайно остро писмо до главния прокурор Сотир Цацаров председателят на Софийския градски съд (СГС) Калоян Топалов изразява несъгласие с начина, по който държавното обвинение извършва проверка на масовите нарушения при издаването на разрешения за подслушване и проследяване, констатирани наскоро от ръководството на съда.

В началото на април Калоян Топалов и заместниците му, които се произнасят по исканията за специални разузнавателни средства (СРС), представиха 68-страничен доклад, в който са посочени десетки нарушения при разрешенията за подслушване и достъп до трафични данни в периода 2015 и 2016 г. по времето на предишния председател Владимира Янева. Докладът беше изпратен до главния прокурор Сотир Цацаров, а малко по-късно специализираното звено "Антикорупция" започна проверка. Именно тази проверка става причина за конфликта между градския съд и прокуратурата, след като Топалов отказа да предоставя информация по начин и обем, който прокуратурата иска, с аргумента, че това би било нарушение на закона. Това стана причина главният прокурор Сотир Цацаров да го обвини пред ВСС, че пречи на проверката по случая, което пък бе подхванато от жълтите медии от кръга "Пеевски", търсещи всякакъв повод да атакуват и дискредитират Топалов. Калоян Топалов попада под обстрела на медиите около Делян Пеевски всеки път когато в СГС се решава казус, свързан с икономическите интереси на депутата от ДПС. След като беше избран на поста преди две години, Топалов успя да прочисти обвитото в съмнения за корупция търговско и гражданско отделение на най-големия окръжен съд в страната.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  keipax avatar :-|
  keipax

  жестоко четиво, браво на автора Росен Босев. Изключително тъжен би бил фактът ако само малцина се опитат да го прочетат цялостно и да се опитат да вникнат в абсурдната действителност.

 • 2
  aleks_166 avatar :-?
  Aleksandar Kozhuharov

  Страхотно четиво !
  Само не разбирам, какво имат да делят двамата главни героя ?!

 • 3
  cara_mia avatar :-|
  Cara Mia

  Благодаря на Росен Босев за прекрасния материал
  Излиза обаче,че гл.прокурор продължава да не дължи отговор на никого,само на онзи,на когото сам пожелае.

 • 4
  kdo52372883 avatar :-@
  kdo52372883

  Е, хайде сега... и за слепите е ясно, че Бай Лой не иска проверка. Щото от такава ‚проверка‘ биха излезли много, ама много интересни неща. Затова е това шикалкавене от прокурор Мандарина, за да се тупка топката. Тя искала всички дела... ами да си прати някой стажант, та да и направи копия! На това, което може, разбира се. Защото копия не може да се правят току-така, особено на такива дела.

  Междувременно чугуненият (без)мозъчен тръст в съдийската колегия, който е на заплата при Цацаров, в синхрон изпълни другата част на сценария. Т.е. отказа да търси дисциплинарна отговорност от ‚тримата мускетари‘ съдии, рекордьори по издаването на СРС-та. Щото иначе те може и да разкажат #кои точно прокурори са им искали безразборно СРС-та.

  Така че, проверка няма да има – по никоя алинея. Понеже Главният Лоен не иска. А както измъдрува и КС днес, Бай Лой е длъжен да прави само и единствено каквото той поиска. Когато си поиска. Ако въобще поиска.

 • 5
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  За тези, които не им се чете - кратка хронология.

  Ръководителя на СГС подава легитимен сигнал против съдия от статуквото.
  Прокуратурата образува разследване. Изисква незаконни за изпълнение неща, за да може или да отпаднат при евентуално дело, или да получат отказ и да се протака проверката.
  Прокуратурата обвинява ръководителя на СГС, че не изпълнява неизпълнимите им условия, ефекетивно обръщайки сигнала срещу самия него

  ..гениално!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK