Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
5 6 юни 2017, 13:34, 12907 прочитания

Председателят на градския съд към Цацаров: Стига лъжи и медии бухалки

Калоян Топалов се усъмни в желанието на прокуратурата да разследва разрешенията за подслушване и следене

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Защо мълчим 2?

Отворено писмо на УС на Съюза на съдиите в България

8 юни 2017

Цацаров и ГЕРБ се обединиха срещу Лозан Панов за съдебната реформа

На среща с президента председателят на ВКС предложи прокуратурата да бъде извадена от съдебната власт

7 юни 2017

Спасяването на (не)редник Цацаров и други филми

Очаквано ВСС покри главния прокурор и затвърди съмненията около срещата му с Дончев

27 апр 2017

Съдът на Владимира Янева 52 пъти разрешил подслушване на дипломати

МВР и ДАНС представяли свои разработки като запитвания от чужди държави, за да получават трафични данни

4 апр 2017

Троянският кон на Пеевски

Адвокатът Момчил Мондешки има важни роля в осребряването на активите на КТБ

3 ное 2016
В необичайно остро писмо до главния прокурор Сотир Цацаров председателят на Софийския градски съд (СГС) Калоян Топалов изразява несъгласие с начина, по който държавното обвинение извършва проверка на масовите нарушения при издаването на разрешения за подслушване и проследяване, констатирани наскоро от ръководството на съда.

В началото на април Калоян Топалов и заместниците му, които се произнасят по исканията за специални разузнавателни средства (СРС), представиха 68-страничен доклад, в който са посочени десетки нарушения при разрешенията за подслушване и достъп до трафични данни в периода 2015 и 2016 г. по времето на предишния председател Владимира Янева. Докладът беше изпратен до главния прокурор Сотир Цацаров, а малко по-късно специализираното звено "Антикорупция" започна проверка. Именно тази проверка става причина за конфликта между градския съд и прокуратурата, след като Топалов отказа да предоставя информация по начин и обем, който прокуратурата иска, с аргумента, че това би било нарушение на закона. Това стана причина главният прокурор Сотир Цацаров да го обвини пред ВСС, че пречи на проверката по случая, което пък бе подхванато от жълтите медии от кръга "Пеевски", търсещи всякакъв повод да атакуват и дискредитират Топалов. Калоян Топалов попада под обстрела на медиите около Делян Пеевски всеки път когато в СГС се решава казус, свързан с икономическите интереси на депутата от ДПС. След като беше избран на поста преди две години, Топалов успя да прочисти обвитото в съмнения за корупция търговско и гражданско отделение на най-големия окръжен съд в страната.

"Бих искал да посоча, че възразявам и категорично се противопоставям на опитите за изнасяне на неверни данни и твърдения в публичното пространство, което се засили особено в отчетливо от началото на миналата седмица и което ескалира най-вече в т.нар. жълти медии", казва председателят на СГС в писмото. "Ако някой си мисли, че е нормално и може в една демократична държава всеки път когато реши, да хвърля произволно лъжи, да размахва пръст или да сплашва членове на ръководство на съд, включително и най-големия окръжен в страната, следва да е готов да понесе отговорност за действията си в приложение на цялата строгост на закона. Или пък може би именно това, че някой не само си позволява да мисли, но и постоянно да води открита война със съда, основана на компромати, лъжи, клевети и инсинуации, без да има каквато и да е реакция от компетентните институции и органи, била тя и неадекватна, е показателно за степента на демократичност на страната ни."

Когато прокуратурата разпорежда на съда
Към писмото на Топалов до Цацаров, изпратено до медиите във вторник сутринта, е приложена и кореспонденцията на съда с прокурор Клементина Паличева, която води проверката по случая. От нея се вижда, че с кратко писмо в началото на април тя е изискала заверени копия на всички дела, образувани по искания за подслушване и следене. Става дума за стотици дела и вероятно хиляди страници, които представляват класифицирана информация. Ето защо Калоян Топалов отговаря на прокурор Паличева "съгласно разпоредбите на НПК и естеството на информацията" може да се запознае с материалите в секретното деловодство на съда. Освен това председателят на градския съд иска и протокола, с който Клементина Паличева е избрана за наблюдаващ прокурор по делото. Следва ново писмо от държавния обвинител, в което са цитирани текстове от Закона за съдебната власт, Закона за защита на класифицираната информация и Наказателно-процесуалния кодекс, и което завършва с призив: "Моля да предоставените изисканите документи във възможно най-кратки срокове."

Впоследствие, става ясно от отвореното писмо на Калоян Топалов, от градския съд канят по телефона прокурор Паличева на среща, която тя приема с уточнение, че ще се обади, за да се разберат за конкретен ден и час, но подобно обаждане така и не се получава. По тази причина комуникацията между институциите продължава писмено, или, както Топалов обяснява: "Премина се в стил на епистоларна комуникация, в която се оправяха едни и същи искания към съда, които, смея да твърдя, се разминават с нормативните изисквания." В крайна сметка прокурор Паличева отговаря на председателя на градския съд: "Няма практика да се среща с жалбоподатели."Искате ли проверка?
След като излага фактите, Калоян Топалов отбелязва, че тяхното изкривяване "съобразно желанието на интерпретиращия" води до появата на "инсинуации, граничещи с абсурда", а именно, че ръководството на СГС не иска проверка (по сигнала, който самият той е подал), че се търси медийна изява, че се търси реваншизъм спрямо предишните шефове на градския съд и т.н.

Излагайки тези спекулации, Калоян Топалов сочи, че в публичното пространство избуяват и други такива, а именно, че "се прави всичко възможно от прокуратурата, за да не се извърши тази проверка, тъй като има опасност с нея да бъдат установени факти, надхвърлящи изнесеното в доклада на СГС; че никой няма интерес от извършването на такава проверка, тъй като наяве ще излязат доказателства за появили се в медийното пространство твърдения за зависимости между магистрати, политици и бизнесмени; че извършването на проверката ще разкрие наличието на схема за използването на СГС като банка за незаконното събиране на информация, която впоследствие да бъде предоставяна и/или търгувана на политическата и/или бизнес сцена", и т.н. Топалов уточнява, че той лично се съмнява в подобни инсинуации, но призовава Сотир Цацаров да създаде необходимата адекватна организация за законосъобразно протичане на проверката.

Главният прокурор обаче вече зае страна в спора.

Бой във ВСС
Кореспонденцията между градския съд и прокурор Паличева стана причина на 29 май Сотир Цацаров да напише писмо до Съдийската колегия на ВСС, в което да се "оплаче" от Топалов, който не съдействал на прокуратурата и сроковете на проверката изтичали. По време на обсъждането на следващия ден членът на съвета Галя Георгиева, която е от доверените хора на главния прокурор, зададе въпроса, щом Топалов е сезирал някого: "Какъв е проблемът тези архивни дела да бъдат предоставени на прокуратурата да извърши проверката? Какво е това отношение на СГС към прокуратурата като институция и към спецзвеното и определения прокурор?" Георгиева поиска ВСС да се намеси в спора, като "обърне внимание" на Калоян Топалов.

Опонира ѝ членът на съвета Калин Калпакчиев: "Няма как ВСС като административен орган, който няма отношение към наказателните производства, да дава указания и да обръща внимание на ръководството СГС какво да е тяхното поведение в рамките на предварителна проверка. Немислимо е да се намесваме. Като какви? Като помощници на прокуратурата или като някакъв друг неизвестен субект?"

В разразилия се спор Галя Георгиева най-накрая изплюва камъчето, като едва ли не обвинява Топалов, че неправомерно е извършил проверката за издаване на разрешения за СРС-та, която всъщност седи в основата на сезирането на прокуратурата за констатираните нарушения: "Но питам колко е законна тази проверка, която СГС е направил. Става дума за архивни частни наказателни дела. Според ЗЗКИ съдията има достъп до секретна информация въз основа на принципа "необходимост да се знае". Дори и по исканията за разрешаване на СРС докладчикът има достъп само до конкретното дело."

"Информацията", че Калоян Топалов ще бъде разследван заради проверката на разрешенията за подслушване, се появи в някои от сайтовете, които обгрижват интересите на Делян Пеевски и бранят главния прокурор Сотир Цацаров.

В крайна сметка на 30 май ВСС не събра мнозинство, за да "обърне внимание" на шефа на градския съд, но скандалът бе продължен в жълтите медии и очевидно няма да приключи скоро.

Сотир Цацаров: Разпорежданията ни са задължителни за всички
Няколко часа след писмото на Калоян Топалов последва отговор от главния прокурор Сотир Цацаров, в което не се отговаря на нито един от поставените от председателя на СГС въпроси. "Разпорежданията на прокурора в съответствие с неговата компетентност и закона, са задължителни за държавните органи и длъжностните лица, каквото качество имате Вие, като административен ръководител," се казва в писмото на главния прокурор.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Съдът върна червените номера на почетните консули Съдът върна червените номера на почетните консули

Промените не били мотивирани и липсвала финансова обосновка, реши Върховният административен съд

7 яну 2018, 2793 прочитания

ВКС: Специализираният съд се превръща в извънреден ВКС: Специализираният съд се превръща в извънреден

Върховните съдии сезираха Конституционния съд за преместването на делата за корупция

17 ное 2017, 4185 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Право" Затваряне
Азербайджанският президент Илхам Алиев поздрави Бойко Борисов чрез Сотир Цацаров

Главният прокурор е на посещение в Баку, за да обсъди сътрудничество в областта на електронните услуги и правната помощ

Софийски градски съд: завръщане в миналото

Съдийската колегия на новия Висш съдебен съвет ще проведе първия си ключов избор

Полетът на валкириите над Сирия

Сблъсъкът между САЩ и руската частна армия "Вагнер" бележи нова, по-опасна фаза на войната в Близкия изток

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Книга: Паринуш Сании - "Бащата на другия"

Една от най-търсените книги в Иран - вече и на български

Театър: Приятно ми е, Ива!

Най-новата премиера на "Театър 199"

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 7

Капитал

Брой 7 // 17.02.2018 Прочетете
Капитал PRO, Първата частна болница в София "Вита" инвестира 20 млн. лв. в нов блок, в който ще премести всичките си екипи

Емисия

DAILY @7AM // 22.02.2018 Прочетете