Казусът "Ситнилски" приключва така, както и започна - скандално
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Казусът "Ситнилски" приключва така, както и започна - скандално

Камен Ситнилски месеци преди да бъде избран за член на ВСС

Казусът "Ситнилски" приключва така, както и започна - скандално

Обратно на практиката си, ВАС прие, че наследниците на бившия зам. главен прокурор нямат интерес да жалят уволнението му от ВСС

19716 прочитания

Камен Ситнилски месеци преди да бъде избран за член на ВСС

© Анелия Николова


В края на седмицата Върховният административен съд (ВАС) сложи точка на продължилата три години и половина сага около дисциплинарното уволнение на члена на Висшия съдебен съвет (ВСС) и бивш зам. главен прокурор Камен Ситнилски. Историята със саморазправата с покойния вече Ситнилски приключи, както и започна - скандално. Или ако трябва да бъдем по-точни - приключи само в България, защото е повече от вероятно, че последната дума по случая ще има Европейският съд за правата на човека в Страсбург.

В четвъртък петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) прие, че наследниците на Ситнилски, който почина през април 2016 г., нямат правен интерес да встъпят като негови правоприемници в заведеното от него дело срещу уволнението му. До този момент практиката на ВАС по такива дела е била точно в обратната посока.

След смъртта на Ситнилски през април 2016 г. наследниците на Камен Ситнилски подават молба до съда и встъпват вместо него в процеса. Миналия месец дори е проведено заседание по делото с тяхно участие. Представителите на ВСС и държавното обвинение в лицето на прокурор Малина Ачкаканова пледират жалбата на наследниците да бъде отхвърлена. Делото е обявено за решаване, а решението излезе този четвъртък.

Съдебният състав с председател Георги Чолаков (който след две седмици ще оглави ВАС), Светлана Йонкова (докладчик), Надежда Джелепова, Захаринка Тодорова и Илияна Дойчева приема, че действително според закона, когато "страната умре или юридическото лице престане да съществува, производството по делото продължава с участие на правоприемник". В този казус обаче спорното право имало личен характер (следва ли Ситнилски да бъде дисциплинарно уволнен от ВСС), а при "това спорно материалноправно правоотношение не е допустимо приемство. На това основание не е допустимо и приемство в процеса".

Решението е без прецедент в практиката на ВАС, която е точно в обратната посока. В две дела, които "Капитал" намери, ВАС приема, че "действително правото на обжалване на заповед за уволнение е лично и ненаследимо право", но "наследниците имат пряк и непосредствен интерес от оспорването на административния акт, което е абсолютна процесуална предпоставка за допустимостта на жалбата". Този интерес, приема съда, идва оттам, че при евентуална отмяна на уволнението като незаконосъобразно следва и право на обезщетение за имуществени вреди по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Първото решение е за уволнен и починал впоследствие митничар, а второто - за офицер от армията.

Докладчик по второто решение е съдия Илияна Дойчева, която влиза в петчленния състав по "Ситнилски". Тъй като делото е отпреди две години, е съвсем възможно съдия Дойчева да е променила вижданията си междувременно, но причината явно е другаде, защото буквално два дни преди делото "Ситнилски" да бъде обявено за решено, състав, председателстван от Илияна Дойчева, излиза с решение по друг казус, като приема, че наследниците на починал имат право да водят дело за законността на задържането му от полицията.

Другият спорен момент в казуса е, че наследниците на Ситнилски първо са били конституирани от съда като страни, а след това същият съд приема, че те нямат право да водят делото. "За какво тогава го играха целия този цирк — да ги издирват, призовават. Защо просто не прекратиха делото още когато той почина", коментира адвокат Любомир Цеков, който представлява Ситнилски и семейството му. Адвокатът определи решението като "срам и позор". Според него съдът е подходил по този начин, защото, ако е трябвало да го реши по същество, е нямало как да не отмени уволнението.

Като те нарочи главният...

Историята започна през юли 2013 г., когато Камен Ситнилски внезапно попадна под масирана атака. Тогава от анонимен мейл бяха разпратени до медиите сканирани разпечатки от записани със СРС разговори, датиращи от лятото на 2012 г. В тях Ситнилски, тогава зам. главен прокурор и кандидат за член на ВСС, и прокурорски шефове от провинцията коментират предстоящите избори за съвета и шансовете на самия Ситнилски.

Последва обстрел срещу бившия зам. главен прокурор от медиите на Делян Пеевски и Цветан Василев (тогава все още партньори). Пред сградата на съвета бяха организирани бутафорни протести, а една сутрин улиците около ВСС осъмнаха с некролози на Ситнилски.

И до ден днешен няма яснота кое точно провокира атаката срещу бившия заместник на Борис Велчев, но най-вероятната хипотеза е, че главният прокурор Сотир Цацаров е видял в негово лице конкуренция както в държавното обвинение, така и във ВСС. По времето на Борис Велчев 63-годишният Ситнилски успя да изгради сериозно лоби в институцията както във Върховна касационна прокуратурата, така и по места - в София и в провинцията. По време на избора за главен прокурор в края на 2012 г. Камен Ситнилски застана зад кандидатурата на основния опонент на Сотир Цацаров - Галина Тонева, което също вероятно е допринесло за конфликта със сегашния главен прокурор. През лятото на 2014 г. Ситнилски лансира близкия до него прокурор Руси Алексиев за ръководител на ключовата Софийска градска прокуратура, отново в разрез с линията на Цацаров.

След медийния залп срещу Ситнилски в акцията се включи и ВСС. Въпреки забраната данни от СРС да се използват за друго освен за доказателство по наказателното дело, по което са приложени, срещу Ситнилски започна дисциплинарно производство. Ключова роля изиграха двама от най-верните на главния прокурор Сотир Цацаров членове на съвета - Ясен Тодоров и Галя Георгиева.

Георгиева влезе в ролята едновременно на разследващ, прокурор и първоинстанционен (като член на дисциплинарния състав) и второинстанционен съд (като член на ВСС, който гласува предложението на дисциплинарния състав). Практика, която противоречи на закона, защото влиза в конфликт с принципите за независимост и обективност при вземането на решения.

Предложението на дисциплинарния състав беше Ситнилски да бъде уволнен от ВСС. С мотив, че е нарушил етичните правила, като е въздействал върху прокурори да гласуват за избора му за член на ВСС, докато в същото време е зам. главен прокурор, т.е. е техен началник. Нарушението беше доказано със свидетелски показания на прокурори, част от които впоследствие се издигнаха в кариерата си.

За да бъде освободен Ситнилски от ВСС, трябваха 17 гласа. Тъй като толкова не се събраха нито при гласуването, нито при прегласуването, мнозинството прие абсурдната формулировка, че уволнението от ВСС е "сложен фактически състав" в две действия. Първо трябва просто мнозинство от 13 гласа, с което да се приеме наличието на дисциплинарно нарушение, което, ако влезе в сила, ще се проведе второто гласуване, вече за освобождаването му от длъжност, за което трябват 17 гласа.

В търсене на "правилните" съдии

Ситнилски обжалва и с 2:1 гласа тричленен състав на ВАС (съдиите Атанаска Дишева и Тодор Тодоров бяха мнозинството, а Наталия Марчева беше на особено мнение) уважи жалбата му. Очаквано и ВСС, и прокуратурата обжалваха решението. Място за грешка вече нямаше, петчленният състав трябваше да бъде бетон и вероятно заради това е сформиран "извънредно", против практиката на съда. Негов председател е Боян Магдалинчев (който сега е член на новия съдебен съвет). В края на 2014 г.,съвсем очаквано този петчленен състав отмени решението на тричленния и върна делото за ново разглеждане. Този път първата инстанция отхвърля жалбата на Ситнилски, като съдия Николай Гунчев подписва решението с особено мнение, но колегите му Милка Панчева и Румяна Папазова са мнозинство.

През септември 2015 г. Камен Ситнилски обжалва пред петчленен състав. Делото е насрочено за декември, но три дни преди заседанието е спряно. Причината е, че точно в този момент Георги Колев е поискал образуване на тълкувателно дело по въпросите за дисциплинарната практика на ВСС. През април 2016 г. Ситнилски моли съда да спре предварителното изпълнение на уволнението му, тъй като от две години е без работа и доходи. Съдът му отказва. В края на същия месец Ситнилски умира внезапно.

През юни 2017 г. ВАС излиза с решение по тълкувателното дело, станало причина за спиране на процеса "Ситнилски". То е изцяло в полза на тезата на бившия зам. главен прокурор, тъй като съдиите приемат, че няма как вносител на предложение за образуване на дисциплинарно впоследствие същевременно и да гласува за него. В този контекст решението по делото "Ситнилски" може е само едно - отмяна на уволнението му. Но петчленният състав, председателстван лично от бъдещия началник на ВАС, изглежда, е имал съвсем други планове и прекрати делото, като отказа право на наследниците да продължат процеса.

Обяснението за решението на петчленния състав от миналата седмица е съвсем прозаично. Ако съдиите бяха отменили уволнението на починалия магистрат, щяха да обидят тези, които забъркаха цялата каша - главния прокурор Сотир Цацаров и близкото му обкръжение, които между другото застанаха зад назначаването на Георги Чолаков (председател на петчленния състав по делото "Ситнилски"). Сега всичко е заметено под килима, няма изрично произнасяне, че уволнението на Ситнилски като член на ВСС е тежък юридически скандал. Мръсотията ще излезе отново чак след няколко години, когато Европейският съд по правата на човека, където роднините на Ситнилски са завели дело, се произнесе по случая.

Случаят не е важен заради личността на покойния Ситнилски, чиито действия в прокуратурата са оценявани противоречиво. Важен е, защото показва, че когато белята трябва да се довърши докрай, нито съд, нито закон могат да попречат. Това е пагубното, защото, както казва през 1905 г. бившият декан на Юридическия факултет проф. Стефан Киров: "При липса на легални средства за защита за гражданина остава едно от двете: или да се противи на неправдите чрез сила, което довежда до анархия; или да търпи тези неправди - което е царството на произвола, а не на правото."

В края на седмицата Върховният административен съд (ВАС) сложи точка на продължилата три години и половина сага около дисциплинарното уволнение на члена на Висшия съдебен съвет (ВСС) и бивш зам. главен прокурор Камен Ситнилски. Историята със саморазправата с покойния вече Ситнилски приключи, както и започна - скандално. Или ако трябва да бъдем по-точни - приключи само в България, защото е повече от вероятно, че последната дума по случая ще има Европейският съд за правата на човека в Страсбург.

В четвъртък петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) прие, че наследниците на Ситнилски, който почина през април 2016 г., нямат правен интерес да встъпят като негови правоприемници в заведеното от него дело срещу уволнението му. До този момент практиката на ВАС по такива дела е била точно в обратната посока.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK