Съдът върна червените номера на почетните консули
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Съдът върна червените номера на почетните консули

Съдът върна червените номера на почетните консули

Промените не били мотивирани и липсвала финансова обосновка, реши Върховният административен съд

10302 прочитания

© Надежда Чипева


Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени окончателно промените в Наредбата за регистрацията на автомобили, собственост на чужденци, с които през април 2016 г. беше отнето правото на почетните консули у нас да ползват червени дипломатически номера.

Решението е взето с 4:1 гласа, тъй като съдия Жанета Петрова го е подписала с особено мнение. Мнозинството на съдебния състав - Ваня Пунева, Искра Александрова, Мира Райчева и Албена Радославова (докладчик), приема доводите на тричленния състав, че промените не са мотивирани, че има разминаване между текста, който е бил подложен на обществено обсъждане, и този, който е приет, а освен това не е направена финансова обосновка на изменението.

Наредбата беше променена през април 2016 г. по настояване на премиера Бойко Борисов. "Ние тук можем да кажем, че на почетните консули сме дали да се движат с червени номера, да ползват облекчения и изобщо права, каквито няма никъде в ЕС. Ходят с ескорт или с какво ли не. МВнР да направи преглед и съответно това, което не съответства на европейските практики, веднага да бъде преустановено. Така че МВР и МВнР да свършат тази работа, а госпожа Захариева да види правната норма", казва Борисов на заседание на правителството през март 2016 г. и разпорежда промяна на наредбата.

Срещу измененията е подадена жалба от деветима почетни консули - Ивайло Дерменджиев (почетен консул на Кения), Красимир Методиев (на Израел), Борислав Боянов (Малта), Максим Бехар (Сейшели), Виктор Меламед (Тайланд), Христо Илиев (Мавриций), Иван Тодоров (Антигуа и Барбуда), Борислав Сарандев (Шри Ланка), Борис Халачев (Естония). После към тях се присъединява и почетният консул на Еквадор Захари Кушев, така че общо жалбоподателите стават десет.

Международното положение: От Израел до Кения

На първо място те искат от съда да спре предварителното изпълнение на промените, но на две инстанции ВАС отхвърля искането, като се мотивира, че временната липса на червени номера няма да доведе до трудно поправими вреди.

Това не отказва почетните консули, които правят трети опит да спрат предварително изпълнение. Те посочват, че е настъпило ново обстоятелство — излязлото в края на юни 2016 г. спорно тълкувателно решение на ВАС, с което беше прието, че вредите, причинени от държавата от подзаконов нормативен акт, преди той да бъде отменен, не подлежат на обезщетяване.

Позовавайки се на това решение, почетните консули развиват тезата, че спирането се налага, тъй като след тълкувателно решение "няма способ да бъдат компенсирани настъпилите по време на действие на акта вреди".

Молбата е разпределена на съдебен състав в състав зам.-председателят на съда Боян Магдалинчев, Иван Раденков и Сибила Симеонова (докладчик), който я уважава. Тримата съдии приемат тезата, че след тълкувателното решение (което те са подкрепили) гражданите са лишени от възможност за търсене на компенсация.

"Отнемането на обозначителната идентификация и номерация на консулския автомобил не се явява привилегия, а представлява предпоставка за пълноценно изпълнение на консулските функции", пише в определението им, където има още един интересен довод — по данни на НСИ има "значителен месечен и годишен поток на чужди граждани от изпращащите държави на територията на градовете Варна и Бургас, където няма щатни консули".

И още: "При сегашната международна обстановка в редица държави от Европа в настоящия момент, свързана с терористични актове срещу граждани и цивилни обекти, ще причини значителни и трудно поправими неблагоприятни последици за консулството и за гражданите на Държавата Израел, които ще са в причинно-следствена връзка с отнемането на обозначителната идентификация и номерация на консулския автомобил. Изложеното за Държавата Израел в пълна степен важи и за държавата Кения."

Министърът на вътрешните работи обжалва това определение и петчленен състав на съда го отменя. "Безспорно Тълкувателно решение №2 от 27.06.2016 г. по тълк. дело 2/2015 г. представлява ново обстоятелство в правната действителност, но само по себе си това решение не води до вероятността от възникване на значителни или трудно поправими вреди. Решението не е от естество да се отрази на интензитета на вредите, поради което постановяването му не се отразява на преценката за тяхната значителност", мотивират се съдиите Йордан Константинов, Александър Еленков, Пламен Петрунов, Аглика Адамова (докладчик), Стефка Кемалова.

По същество: ще стане международен скандал

През март 2017 г. делото тръгва по същество. По време на съдебното заседание адвокат Пенев, който представлява почетния консул на Еквадор Захари Кушев, разказва пред съда как "обжалваната наредба предизвика доста негативна реакция в дипломатическата мисия на Република Еквадор в Унгария, под чиято шапка осъществява дейността си почетният консул в Република България. В недоумение се губи у тях фактът, че намеренията на нашата държава да ореже почетните консули не бяха съгласувани със съответните държави, които имат такива представители в Унгария."

След него думата взима почетният консул на Кения адвокат Ивайло Дерменджиев: "Аз лично съм водил разговора с министъра на външните работи на Кения, на когото казах: "възнамеряваме да подадем жалба срещу конкретна Наредба на Министерство на вътрешните работи", а той ми каза: "А ние уведомени ли сме за тази наредба?" "Не, господин министър, вие не сте уведомени, защото Министерство на вътрешните работи не е изпратило писмо, че възнамерява да променя статуквото и това, което в момента е факт."

Преди това Дерменджиев излага съображения, че ако някой почетен консул се е държал непристойно (какъвто е аргументът на Бойко Борисов за промяната), то има ред да му се потърси отговорност, но "до ден днешен ние не сме уведомени официално за кой точно почетен консул става въпрос и за какви непристойни действия се говори".

Прокурорът от Върховна административна прокуратура Любка Стамова пледира пред съда жалбите да бъдат отхвърлени.

Три седмици след заседанието съдебният състав Емилия Миткова, Петя Желева (докладчик) и Весела Павлова излиза с решение, с което отменя промените в наредбата, мотивирайки се с това, че при приемането им е нарушена процедурата, разписана в Закона за нормативните актове.

На първо място за обществено обсъждане е бил качен един текст, а впоследствие е бил приет друг, който е съществено различен.

След това тричленният състав приема, че в мотивите за промените не са посочени причините, които ги налагат, нито целите, които подзаконовият акт си поставя. Освен това, отбелязва съдът, мотивите не съдържат нищо за финансовите средства и очакваните резултати, не е направен и анализ за съответствието им с правото на ЕС.

На 2 май 2017 г. служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов подава жалба срещу решението, но още същия ден оттегля жалбата си със заявление до съда. Какви са мотивите на сегашния съветник на президента Румен Радев за този ход не е ясно. В същото време общоизвестен факт, е че поне един жалбоподателите - проф. Иван Тодоров, е в близки отношения със служебния премиер проф. Огнян Герджиков.

В крайна сметка е образувано дело пред петчленен състав, който миналия октомври провежда заседание по делото. Прокуратурата, представлявана от Искрена Величкова, този път заема позицията, че промените противоречат на закона и трябва да бъдат отменени.

По-малко от три месеца след заседанието петчленен състав на ВАС потвърждава решението на долната инстанция и така инспирираната от Бойко Борисов промяна е окончателно отменена и почетните консули в България (които са над 60) отново получават правото да ползват червени номера.

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени окончателно промените в Наредбата за регистрацията на автомобили, собственост на чужденци, с които през април 2016 г. беше отнето правото на почетните консули у нас да ползват червени дипломатически номера.

Решението е взето с 4:1 гласа, тъй като съдия Жанета Петрова го е подписала с особено мнение. Мнозинството на съдебния състав - Ваня Пунева, Искра Александрова, Мира Райчева и Албена Радославова (докладчик), приема доводите на тричленния състав, че промените не са мотивирани, че има разминаване между текста, който е бил подложен на обществено обсъждане, и този, който е приет, а освен това не е направена финансова обосновка на изменението.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    art03309046 avatar :-|
    Jordan J

    Поразителна действителност, показваща как действат механизмите на скритата власт - дори и само за защитата на някакви привилегии на суетата и парвенющината. Щеше да е просто смешно, ако не беше тъжно. Но пък отново показва защо е неотложна действителна всеобхватна реформа в Съдебната власт.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK