Министърът на финансите да отговаря по дела за нарушение на правото на ЕС

Законопроект на управляващите дава надежда за реализиране на отговорността на държавата, но повдига и много въпроси

Министърът на финансите да отговаря по дела за нарушение на правото на ЕС
Министърът на финансите да отговаря по дела за нарушение на правото на ЕС
   ©  Велко Ангелов
   ©  Велко Ангелов
Пловдивските адвокати Михаил Екимджиев и Катина Бончева от 2009 г. работят върху проблема за отговорността на държавата за вреди от нарушения на правото на ЕС - чрез множество дела и публикации. Завели са над 50 дела пред българските съдилища срещу администрация, съдебни органи и Народното събрание. По делото "Кантарев" пред Съда на Европейския съюз (СЕС) те защитиха тезата, че тези дела в България трябва да се гледат по процедурния ред на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), защото той осигурява достъпно правосъдие, ниски такси и разноски.

Двамата адвокати принципно приветстват внесения в средата на април законопроект, с който се възприема като правило тези дела да се гледат по реда на ЗОДОВ, но смятат, че има още важни детайли, които трябва да бъдат решени.

За юридическата общност несъмнено е добра новина внесеният от четирима депутати законопроект за реда, по който се реализира отговорността на държавата за вреди, причинени от нарушения на правото на Европейския съюз (ЕС), включително и за несъгласуване на българското право с европейското.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове