С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
24 юни 2019, 18:48, 5431 прочитания

Седмичен бюлетин за правни новини

Данаил Кирилов "няма да влиза в излишни спорове" по законопроекта си за "тримата големи"; Могат ли юридическите лица да търпят неимуществени вреди; Условна присъда за Веселин Пенгезов на първа инстанция

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Седмицата бе доминирана от две политико-законодателни интриги, които се развиваха паралелно. Едната е темата за държавните субсидии на партиите и предложението на ДПС за неограниченото им финансиране от бизнеса. Другата - мисиите на Европейската комисия и на Съвета на Европа, основно фокусирани върху опита на правосъдния министър Данаил Кирилов да подмени темата за мерките за ефективно разследване на главния прокурор с мерки по отношение на "тримата големи". Темата за субсидиите мина навсякъде като основна новина, а разговорите по законопроекта на Кирилов, по правило закрити, останаха в периферията на общественото внимание.

Данаил Кирилов "няма да влиза в излишни спорове" по законопроекта си за "тримата големи"


До 1 октомври България трябва да предостави на Съвета на Европа удовлетворителни решения на дълго протаканите проблеми с въвеждане на мерки за ефективно наказателно производство по принцип при случаи на убийство или изтезание, както и на гаранции за ефективно и независимо разследване на главния прокурор. В противен случай през декември Комитетът на министрите може да приеме специална междинна резолюция за България заради продължаващото с години неизпълнение на две знакови решения на Съда по правата на човека в Страсбург - "С.З." и "Колеви". Това заяви в четвъртък Клер Ови, заместник-директор на Отдела за изпълнение на решенията на съда.
Междувременно правосъдният министър Данаил Кирилов заяви пред журналисти, че поддържа законопроекта си, който предвижда еднакви правила за разследване на тримата големи и който той защитил и в разговорите по Механизма за сътрудничество и оценка. В началото на седмицата той заявил на експертите от еврокомисията, че "няма да влиза в излишни спорове по предложените текстове", а окончателното решение ще е на българските депутати.

Условна присъда за Веселин Пенгезов на първа инстанция след 11 години

Бившият председател на Софийския апелативен съд (САпС) Веселин Пенгезов получи присъда от 1 г. затвор условно с тригодишен изпитателен срок от Софийския градски съд като първа инстанция за деяние, извършено преди 11 години - през 2008 г., когато той беше председател на Военно-апелативния съд. В момента Пенгезов е съдия САпС. Присъдата е само по едно от обвиненията - че не е провел обществена поръчка по проект за изграждане на информационна система, а сключил граждански договори. Разследването по това дело започна през 2010 г. и макар че обвинението предполага доказване по документи, то бе проточено максимално с очевидната цел за оказване на натиск върху Пенгезов по делата и при кадруването в съда. Първоначално подсъдимите бяха седем, сред тях шефката на кабинета на премиера Пламен Орешарски Мария Дивизиева (отпаднала по давност), бившият председател на Военноокръжния съд - София, Петко Петков (оправдан) и др.Съдът на ЕС: Полският закон нарушава правото на съюза, накърнява принципите за несменяемост на съдиите и за независимост на съдебната власт

Промените в полския закон, с които бе намалена пенсионната възраст на съдиите във Върховния съд и бе дадено право на президента да разрешава удължаването на активната служба на съдиите по свое усмотрение, противоречи на правото на съюза и нарушава принципите за несменяемост на съдиите и за независимост на съдебната власт. Това гласи решение на Съда на ЕС от понеделник по искане на комисията срещу Полша във връзка с новия полски Закон за Върховния съд. По искане на комисията делото бе гледано по бързата процедура. В този смисъл бе и заключението на генералния адвокат Евгени Танчев по това дело, обявено в четвъртък.

//СЕДМИЦАТА В КАПИТАЛ & ДНЕВНИК

Втора инстанция прекрати делото за конфискация срещу Христо Бисеров >> Съдът се позовава направо на европейската директива, според която отнемане се допуска само след доказване на престъпна дейност

Съветът на Европа чака мерки за разследване на главния прокурор до 1 октомври >> Правосъдният министър Данаил Кирилов ще поддържа законопроекта си, който беше силно разкритикуван

Пиратски филм >> В навечерието на влизането в сила на промените в закона за авторското право, насочени срещу кабелното пиратство, операция на ГДБОП удари регионални доставчици на телевизия и интернет. Малките оператори го определиха като разчистване на конкуренцията

//ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ МЕДИИ

КПКОНПИ не изпълнява съдебно решение да даде информация. Антикорупционната комисия продължава да крие данни за делото КТБ, въпреки че е осъдена да ги предостави >> segabg.com

ВСС – безрезултатност без граници. По повод информация за срещата на ВСС с експертната мисия на ЕК по Механизма за сътрудничество и оценка >> ime.bg

Ако искате да получавате правния бюлетин на мейла си, направете безплатен абонамент тук:

Искам да получавам бюлетина Легал Компас

//ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ

Промени в уредбата на ценните книжа


Мащабни промени в Закона за пазарите на финансови инструменти предлага законопроект на правителството, публикуван в Портала за обществени консултации. Основният мотив е въвеждането на мерки по прилагането на Регламент (ЕС) №909/2014 на Европейския парламент и на Съвета от 23 юли 2014 г. за подобряване на сетълмента на ценни книжа в ЕС и за централните депозитари на ценни книжа, както и някои други актове. Преходните разпоредби визират и промени в Закона за публичното предлагане на ценни книжа, с които се създава централен регистър на ценни книжа, воден от "Централен депозитар" АД, в който се вписват безналични ценни книжа, издадени от дружества със седалище в България, както и от емитенти, чиито ценни книжа са емитирани по българското законодателство.

//СЪДЕБНИ

Могат ли юридическите лица да търпят неимуществени вреди


С лаконично определение съдия Георги Иванов от Софийския градски съд прекрати едно от делата, които дружествата "Артекс-Златен век" и "Артекс-инженеринг" заведоха срещу протестиращи срещу изграждането на небостъргача "Златен век". Съдът приема, че искът на юридическо лице (ЮЛ) за неимуществени вреди от непозволено увреждане (по чл. 45 Закона за задълженията и договорите) е процесуално недопустим, защото ЮЛ не може да търпи неимуществени вреди, а доколкото те се изразяват във физическа болка или психическо страдание, присъщи на физически лица, размерът на такива вреди в случая не може да бъде определен по справедливост. Действително юридически лица могат да търпят вреди от злонамерени публични изявления, които накърняват доброто им име, но тези вреди могат да се изчислят само през имуществените загуби вследствие от засегната неимуществена сфера, смята съдията и сочи, че това е проблем за по-горните инстанции.
Вече има немалко съдебни решения от различни съдилища в страната, в които се поддържа обратната теза - че юридически лица имат право да претендират неимуществени вреди. През март т.г. състав на ВКС с председател и докладчик Светла Цачева уважи иск на "Свидетели на Йехова" за неимуществени вреди от обидни и клеветнически твърдения в медиите.
Точно преди година Софийският апелативен съд осъди прокуратурата да плати обезщетение от над 800 000 лв. за имуществени вреди на фирма "Голд лизинг", както и 3000 лв. за неимуществени вреди. Решението бе обжалвано пред ВКС, но там производството е спряно в изчакване на решение по тълкувателно дело №2/2015 г. - за процесуалния ред, по който се гледат делата за вреди от нарушение на правото на ЕС.

Съдът на ЕС: "Гражданска отговорност" покрива щети и от самозапалване на паркиран продължително автомобил

Застраховката "Гражданска отговорност" покрива щети от пожар на сграда, причинен от самозапалване на електрическата система на автомобил, дори когато той е бил паркиран повече от 24 часа в гаража на сградата. Решение по дело C-100/18 Línea Directa Aseguradora, S.A./Segurcaixa, Sociedad Anónima de Seguros y Reaseguros. Докладчик по делото е българският съдия Александър Арадажиев.

Общият съд на ЕС потвърждава недействителността на марката на съюза adidas, състояща се от три успоредни ивици

Трилентовата търговска марка на Adidas, регистрирана в съюза, е недействителна. Няма доказателства, че на територията на съюза марката е станала годна да отличи стоките, за които е била регистрирана.

//ПО-ИНТЕРЕСНОТО ОТ ДЪРЖАВЕН ВЕСТНИК

бр. 49 от 21 юни 2019 г.

Наредба № Н-2 от 10 юни 2019 г. за условията и реда за организиране и осъществяване охраната на съдии, прокурори и следователи предвижда създаването на съвет за охрана на застрашени магистрати със заповед на министъра на правосъдието. Охраната на магистрати ще може да се прилага и спрямо техните близки - съпруг, деца, родители, лица във фактическо съжителство или в общо домакинство. Основанието за определяне на охрана е сигнал за заплаха, който може да е възприет лично от магистрата, от друго лице или държавни или общински органи. Застрашеното лице може да откаже охрана с декларация. Охраната може да бъде два вида - лична физическа охрана и охрана на жилището, за всеки конкретен случай тя се определя със заповед на министъра на правосъдието.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Седмичен бюлетин за правни новини Седмичен бюлетин за правни новини

СГС задължи Столичната община да предприеме конкретни мерки за чист въздух; Адвокатурата срещу проект за промени при административното наказване

15 юли 2019, 5274 прочитания

Седмичен бюлетин за правни новини Седмичен бюлетин за правни новини

Съдиите от ВАС питат Конституционния съд задължително ли е да се мотивират всички актове; Чакани промени в съдебния закон; Още по темата за "тримата големи"

8 юли 2019, 4982 прочитания

24 часа 7 дни

18 окт 2019, 5109 прочитания

18 окт 2019, 2285 прочитания

18 окт 2019, 2033 прочитания

18 окт 2019, 1482 прочитания

18 окт 2019, 1476 прочитания

Всички новини
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Право" Затваряне
Седмичен бюлетин за правни новини

ПАСЕ продължава мониторинга върху България; Нови промени в Закона за устройството на черноморското крайбрежие още преди гласуване на ветото; Тълкувателно дело за правото на цесионера да предяви иск срещу увреждащи го действия

Още от Капитал
Втори живот за старата техника

Къде се приемат електроуредите и как става рециклирането им

Новите инженери на "Бош"

Германската група направи инженеринг център в София, който разработва технологии за автомобилната индустрия

Решения за софийските проблеми

Какво предлагат кандидатите за кметския пост по ключови за града въпроси

Лесният паник бутон на гетата

В ромската "Надежда" в Сливен почти всички са във фейсбук, а евангелски църкви заместват държавата срещу 10% "плосък данък"

Джазменът като блусар

Китаристът Джон Скофийлд за това какво наистина има значение в музиката

Кино: "Близнакът"

Анг Лий опитва екшън трилър от ново поколение

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10