Гергов за Гергов

Съставители на книгата са преподавателите от СУ "Св. Климент Охридски" доц. Георги Лозанов и доц. Орлин Спасов. Тя е третата от поредицата "Четвъртата власт". Преди няколко години първите две книги, които двамата преподаватели от Софийския университет написаха бяха посветени на вестниците "Труд" ("Дневен Труд - Лидерът") и "24 часа" ("24 часа. Вестникът"). Изданията са част от проектите на фондация "Медийни демокрация" зад която стоят Лозанов и Спасов.

Книгата "bTV -новата визия" е разделена на три части. В първата хора от екипа на телевизията споделят мнението си за нея. Във втората думата имат академиците, а в третата - известни имена от различни области. С мнения и истории за развитието на първата частна национална телевизия в книгата присъстват: генералният директор на bTV - Вики Политова, продуцентът Слави Трифонов, директорът "Новини и актуални предавания" Люба Ризова, културологът Ивайло Знеполски, писателят Георги Господинов и др. Интересът на "Капитал" бе провокиран от интервюто на Георги Лозанов и Орлин Спасов със собственика на няколко рекламни агенции и консултант на bTV Красимир Гергов. Със съдействието на съставителите ви предлагаме да прочетете пълния вариант на интервюто публикувано в книгата. Тъй като е доста дълго ви го предоставяме като прикачен PDF файл, който можете да си изтеглите от линка вдясно. Отделно ви предлагаме да прочетете и едно от редките интервюта, които Гергов е давал за "Капитал" и което можете да откриете в карето "Още по темата".

Прикачен файл


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  Avatar :-|
  keipax

  Страхотно е да се сравни еволюцията в отговорите на Гергов през времето.

  От това, че няма нищо общо с бТВ, Триада и т.н. (от 2001 - http://www.capital.bg/show.php?storyid=210031) и в днешно време като духовен татко на 'новата медия' (http://www.capital.bg/getatt.php?filename=o_615015.pdf)

  Чесно казано доц. Лозанов се излага с подобно интервю и като цяло тази книга си е чисто лизане на задници!

 • 3
  kk avatar :-|
  k

  Не съм съгласен, че Георги Лозонав "... се излага".

  Напротив - интервьото е повче от професионално.
  Кратки ясни въпроси, не се спестяват неудобни теми, всичко за което Гергов е обвиняван е засегнато. В карая на краищата Лозанов не е следовател или прокурор.

  За сетен път се убеждавам, че Гергов е умна глава.
  Това, че предизвиква толкова много отрицателни реакции е отделен въпрос.

 • 4
  Avatar :-|
  Y

  Интересно като е такъв злодей защо Гергов е успял да се сработи с такива корифеи като Тед Търнър, Кийт Рупърт Мърдок и Роналд Лаудер? Че и да им стане партньор и да успее да развие това партньорство. Това е акцентът върху който трябва да се коментира, както и колко милиона долара са влезли в България по този начин. Всичко останало са емоции, суетня и тупурдия. Крайно време е да се опитаме да вникнем, че капитализмът има свои железни правила и който не ги спазва го очаква неуспех. А дали тези железни правила са наложени по законите на красотата, отговорът е не, но те са единствените възможни. Иначе има алтернатива, ама тя фалира - ниска производителност, псевдоравенство, панелки, трабанти и москвичи, доносници, тиквообразни партийни величия, банани на Нова година и т.н. Само че тази система просто фалира. Спомнете си Ленин и Маркс, които бяха казали, че от двете системи ще победи по-производителната! Толкова на всичките носталгици по тяхното минало. Всъщност то е като смешките, които си разказваме за казармата, като всички много добре знаем, че там беше отвратително...Казвам всичко това, за да ви е ясно, че героите на социалистическия труд са милионерите, особено когато са създали територията на която печелят.

 • 5
  Avatar :-|
  YY

  Драги ви Y посочените от теб корифеи, са точно такива, защото единственото, което ги интересува са печалбите. А когато някой то дава възможност да правиш лесни и бързи пари, защо ли да не се сработиш с него. Така и те щастливи и Гергов богат и народа гледа и се зомбира и всички са много хепи!!!
  Те така се става корифей!!!

 • 6
  Avatar :-|
  Gargov

  Е, Гергов се изживява като местния малък медиен бог.
  Много тъжно интервю наистина.
  Тъжно е, че Гого задава слагачески въпроси,
  а Гергов му отговаря, все едно живее на друга планета.
  А най-тъжно е, че БТВ, съдейки от статията, е една касичка за пари.
  В цялата статия на Гергов основният аргумент, обесняващ и опрадаваш всичко, е глобализацията... Цитатът, че малките медии, на село, са зависими от кмета, фабриката и мафиота, някак си се препокриват с българската реалност , където село е равно на България, кметът са управляващите, фабриката са рекламодателите, към които БТВ си има автоцензура, а мафиотът е Краси Гергов...
  Всъщност за българския медиен пазар Гергов е най-голямата и хищна риба,
  а бъдещето ще покаже, ще бъде ли тази риба изядена от по-голяма или ще остане недосегаема. Ние можем само да правим залагания по темата!

 • 7
  Avatar :-|
  АПЧ

  Въшката като се наяде излиза насред челото. И това ще мине.

 • 8
  Avatar :-|
  media econ

  И пак не става ясно по каква линия е ходил в Англия и в САЩ и то точно във времена, когато не всеки е можел да си ходи просто ей така, където си поиска. Как се е запознал с Тед Търнър, че и го е убедил да прави телевизия в България? И аз съм бил в САЩ, ама не познавам Тед Търнър...
  А иначе - докато има заблудени рекламодатели, които лесно се лъжат, дотогава ще продължава да си пълни гушата. А в умишления хаос, който се създава в България, включително и в медиите, печелят тези, които са ориентирани и имат информация за разни неща. Въпреки, че повечето неща, които прави са на ръба на закона, никой не може да го пипне за нищо...

 • 10
  Avatar :-|
  Гражданин

  Има нещо нагло-мафиотско в стила на отговорите на Гергов. Жалко за човека. Явно се е сдобил с много пари, но изглежда е загубил човешката си същност. Твърде е САМ и изглежда ОТЕГЧЕН. Напомня ми, че мафиотите всъщност са най-ощетените жертви на мафията - те така и не живеят човешки живот. Рибки-бананки...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал