"Овергаз" ще съди вестниците на Ирена Кръстева

Сашо Дончев (на снимката) и Ирена Кръстева вероятно ще кръстосат шпаги пред Темида.
Сашо Дончев (на снимката) и Ирена Кръстева вероятно ще кръстосат шпаги пред Темида.
Сашо Дончев (на снимката) и Ирена Кръстева вероятно ще кръстосат шпаги пред Темида.    ©  Цветелина Ангелова
Сашо Дончев (на снимката) и Ирена Кръстева вероятно ще кръстосат шпаги пред Темида.    ©  Цветелина Ангелова

"Вече повече от месец "Овергаз" и изпълнителният му директор Сашо Дончев са обект на злонамерена медийна кампания във вестниците на Ирена Кръстева и нейния син Делян Пеевски, заместник-министър на бедствията и авариите. В серия от анонимни материали и в един авторски, подписан от Чавдар Цолов във вторник, 10 февруари, "Нова българска медийна група” и нейните издания лъжат, клеветят, злепоставят, очернят и увреждат репутацията на "Овергаз" и на изпълнителния му директор, базирайки се на изцяло измислени, подменени или изопачени факти", пише в официално писмото на "Овергаз", изпратено до медиите.

В него се уточнява, че тъй като публикациите грубо погазват конституционните му права и представляват недопустимо посегателство върху честта, достойнството и доброто му име, изпълнителният директор на "Овергаз" ще поиска прилагане на санкциите, предвидени в чл. 148, във връзка с чл. 147 и чл. 148, във връзка с чл. 146, чл.286 от НК, както и в чл. 49, във връзка с чл. 45 от Закона за задълженията и договорите.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
9 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  Avatar :-|
  Киров

  Дончев да не стига само до съда. Като спечели делото да ги даде парите на някоя детективска агенция да проверят деянията на въпросното министерство сигурно ще изскочат интересни казуси.

  Нередност?
 • 2
  Avatar :-|
  Г

  Не разбирам каква е разликата между Дончев и Кръстева. И двамата са олигарси, обаче Дончев е завършен такъв, а Кръстева е кандидат.

  Нередност?
 • 3
  Avatar :-|
  Bruno Dante
  • - 1

  си го преместя в левият крачол

  Нередност?
 • 5
  Avatar :-|
  smith
  • + 1

  #2, в това интервю е обяснена много добре "разликата" между дончев и кръстева, интересно, че можем да го прочетем в много по - свързаният с червената олигархия http://www.vsekiden.com, отколкото е(май) икономедия.....

  Г-н Филипов, възможно ли е “Овергаз” да бъде отстранен като посредник по договор, който беше сключен с “Газпром”?

  Това е маловажен въпрос и не е на дневен ред. “Оврегаз” си е 100% фирма на “Газпром”. Какво като го отстранят от договора. “Овергаз” дистрибутира газ в България, той си направи доставките. Слушаме от устата на руските чорбаджии, че били инвестирали 300 млн. лева за изграждане на тръби на наша територия. Това не е вярно. Тук вина носят и регулаторни дейци, които са признали тези инвестиции, но те са, за да могат да реализират по-големи печалби при дистрибуцията на дребно на конкретни потребители. “Овергаз” построява някакви тръби и обявява огромни капитални вложения. Така руснаците казват, че са инвестирали 300 млн. у нас.

  До 2006 г., когато беше в сила стария договор и получавахме 1,4 млрд. кубика евтин газ, като транзитна такса. Този газ се смесваше с купен по-скъп и се получаваше средно претеглена цена. Например цената преди 3 години беше стигнала 290 долара за 1000 кубични метра и на тази цена “Овергаз” продаваше на “Булгаргаз”. В същото време 1000 кубика, заплатени с пари от транзитна такса ги купувахме по 83 долара. Тоест ние купувахме 1,2 млрд. по 290 долара и 1,4 млрд. по 83 долара. Когато всичкият този газ се събереше се получаваше средно претеглена цена за вътрешния пазар- 180 долара. И какво се получава “Овергаз” продава на “Булгаргаз” на 290 долара. Последният продава на вътрешния пазар на средна цена от 180 долара, това е над 100 долара разлика. По това време “Овергаз” дистрибутира 220 млн. кубика, което им гарантира печалба за сметка на “Булгаргаз” от 25 млн. долара. Тези пари отиват в гушите на “Овергаз” и България. Разграничавам се от лицето Сашо Дончев, защото все него го одумват. Сашо не е на този финансов поток.

  Кой е на финансовия поток?

  “Овергаз” си е фирма на “Газпром”. Тя се командва от руснаци. Тя е една от многото изнесени фирми, която се командва от руснаци.

  Защо тогава Сашо Дончев е на прицел?

  Той навремето беше управител на “Овергаз Лимитед”, което го заличиха, защото бяха похарчили доста пари на руския гигант, не можаха да отчетат 52 млн. и се изпокараха. Тогава остана “Овергаз Инкорпорейшън” с регистрация в Лихтенщайн. И едно друго “Овергаз Интернешънъл” в Холандия.

  Защо се получава внушение, че Първанов иска да отстрани Сашо Дончев?

  Тук се играе една голяма игра, почнала през 2006 г. Тенденцията сега е да пада цената на газа. Руснаците искат да задържат цената висока. Затова почват внушения. Това всичко е осмислено отпреди. Вероятно цели институти са работили над тая тема- да хвърлят прах в очите на други държави и накрая на обявят смъкваме цената с 40%. През това време водят кампании срещу тоя, срещу оня.

  Как се оказва, че Първанов атакува Дончев и се явява говорител на идеята за отстраняване на “Овергаз”? От чии интереси го прави?

  Това няма нищо общо със ситуацията. Дори да го махнат “Овергаз” отзад си остава “Газпром”, който в момента отработва схема за промяна на формулата за образуване на газа. Георги Седефчов-Гоце играе изцяло за руските интереси. Това го казвам отговорно, аз Васил Филипов. Той играе по отработена схема-да махнат посредниците. Те не са никакви посредници, те са търговци на газ. И те утре могат да кажат ние не сме посредници на еди коя си дата в еди колко си часа беше обявено, че Русия спря подаването на газ на източната граница на Украйна. Кой е виновен “Овергаз” и “Винтерсхал” ли? Това си е игра на Русия. Сега цената на газа не трябва да се смъкне с 40%, а с 200%.

  Каква е логиката българският президент да играе руска игра?

  Българския президент играе за интересите на Русия. Той участва в схема, в която уж ще махат посредниците. “Винтерсхал” е собственост на “Газпром” и BASF, но те кредитират руснаците и те им дават газ. Намират си пазари и продават газ.

  Защо, ако те не са посредниците, те искат да ги махнат?

  Защото създават димна завеса, за да могат да сменят формулата за ценообразуването на газа, съгласно която газът трябва да е 150 долара, а те в момента искат да го направят 280 долара. Това е схема, с която хвърляйки прах в очите накрая ще пробутат нова формула. Това е играта от 1 януари насам.

  Добре, но българският президент по недоразумение и подвеждане ли играе такава игра или има нещо, което е непосредствено преплитане?

  Българският президент по принцип е едно недоразумение. В случая той работи против интересите на нашата държава, като участва в схема на Русия.

  Съзнателно ли според вас го прави?

  Разбира се. Той съдейства България да бъде вкарана в тази формула, която гарантира на Русия по-високи доходи от продажбата на газ. Ако се запази досегашната формула ние трябва да купуваме газ на много по-ниска цена.

  Тук обаче има специфичен елемент. Става въпрос за много пари. Тезата, която вие развивате е, че президентът работи за чужд интерес, който е обвързан с много пари. На какво основа се случва това според вас?

  Аз мисля, че много държавници са работили в такива мащаби против интересите на нашата държава. Помним и Андрей Луканов, имаше го и по времето на Жан Виденов, и при Костов, и при Кобурга. Интересите на държавата много не ги интересува. Работят за свои интереси.

  За какъв тип облагодетелстване става дума?

  Като си спомня на 29 декември 1996 г. прокарват решение, с което изваждат газопроводите от капитала на “Булгаргаз” с намерение да ги дадат на концесия на “Мултигруп”. От какъв зор? Колко получава държавата от тези транзитни газопроводи. Дълга време получаваше по 1,4 млрд. кубика газ годишно, това щеше да отива в гушата на “Мултигруп”.

  Има ли някаква корист?

  Не бих твърдял за корист. Но какъв е тоя държавник, който прокламира да се вземат такива решения, които за антидържавни. Това е държавна измяна.

  Дали според вас някой се намира на руска финансова издръжка?

  Не съм светил на никой, но аз гледам от наша страна и виждам, че финансовият резултат за България е отрицателен. На чия издръжка работи след като не е на българския- значи не е там. Мястото му е на подсъдима скамейка.

  Защо тогава Сашо Дончев е атакуван от Първанов?

  Първанов го посочва него. И Сашо Дончев започва да си мисли, че е заради вестник “Сега”, но аз си мисля, че това не е за вестника. “Сега” е един ежедневник със затихващи функции. В случая се касае за създаване на димна завеса за прокарване на новата формула на руснаците, да си осигурят добри печалби. То това им остана само- петрола пада, газът също трябва да пада.

  Ако това е димна завеса не може ли да се допусне, че с единна завеса са не само хората, които предлагат отстраняване на “Овергаз”, а и самото дружество.

  “Овергаз” не го бърка. Хората, работещи там утре ще сложат табела на сградата- “Газпром”, нищо не им пречи.

  Сашо Дончев “Газпром” ли е?

  Разбира се. Дончев е много приближен човек на руския гигант. Даже аз, когато ходих в “Газпром”, той ме заведе. Сашо има достъп до абсолютно всички врати на компанията, а тя е с много зони. Той е служител на “Газпром”.

  Защо тогава вестник “Сега” атакува “Газпром”?

  Явно руснаците не ги интересува тук как се ръфат кучетата. Те се интересуват от това да си прокарат схемите и техни хора да държат властта в България.

  Ако Сашо Дончев е техен човек защо не го оставят на власт? С какво им пречи?

  Точно това е димната завеса. Как Първанов постига нещо велико. Аз съм съгласен да извадим постиженията в цифри, аз мога да ви сметна какви ще са цените по сегашна формула цената трябва да бъде такава, а около тая димна завеса, цената ще бъде много по-висока.

  Ако Сашо Дончев е човек на руснаците и го използват за димна завеса, това означава, че и други хора на висока позиция пред руснаците могат да ги използват за димна завеса.

  Аз не желая да коментирам Сашо, Сашо си е Сашо-той е никой. Тук говорим за “Овергаз”, който утре ще стане “Газпром Юг” примерно.

  Добре тогава кой е основният играч в случая? Първанов може ли въпреки призива си да постигне резултат?

  Никакъв резултат не може да постигне. Резултатът си остава за “Газпром” и Русия. Първанов нито е ауторизирано лице. Той води тези разговори незаконно.

  Кой трябва да ги води, правителството ли?

  Правителството трябва да ги води, но това не е пътя. Всичко, което правят е много глупаво и никакъв резултат няма да постигнат.

  сряда, 11 февруари 2009

  http://www.vsekiden.com/?p=45347

  Нередност?
 • 6
  Avatar :-|
  Бандита

  Васил Филипов е изпълнителен директор на "Булгаргаз" в периода 1997-1998 г. Назначен е от служебния премиер Стефан Софиянски. Тогава време се сключват споразумението за цените на газа с "Газпром" с активното участие на вицепремиера Евгений Бакърджиев. За краткото си управление на държавния доставчик на газ срещу Васил Филипов са образувани две следствени дела, впоследствие обединени в едно. Първото е за доставка на газ за производство на торове на ишлеме на фирмата "Хардланд". Второто е за продажбата на метали по занижени цени. Разследването се води от следователката Елена Цакова в Националната следствена служба. Докато тече проверката срещу Васил Филипов на 30 юли 2000 г., тя е пребита във входа на дома си. Противоречивият газов шеф е оправдан през април 2006 г., като прокуратурата не е обжалвала оправдателната присъда.

  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2006-10-03&article=162715

  Този хахо ли трябва да ръси мозък?

  Нередност?
 • 7
  Avatar :-|
  Zdravko

  Ами 6то да не рьси,ако е бил в схемата не6тата са му ясни.

  Нередност?
 • 8
  Avatar :-|
  Б

  Бандита, няма съмнение, че си наясно по темата. И си прав, защото този не случайно дават навсякъде в медиите думата на този едногодишен директор и не чуваме и не виждаме за другите директори или основатели на Булгаргаз,
  работили в продължение на много години, без шумни изяви, в безаварийност и без претенции за високи заплати, скъпи офиси и други облаги. Та В.филипов си е бил и си остава външен за газовия бранш, дори неговата терминологията и други твърдения са технически неграмотни или просто полуистини. И сега с израза си "Аз не желая да коментирам Сашо, Сашо си е Сашо-той е никой."-
  също не трябва да се приема насериозно, защото съвсем не е така, както
  могат да потвърдят и предходните директори на Булгаргаз, както могат да си
  припомнят и състуденти, колеги, бивши партньори на Сашо Дончев от многочислените му фирми- освен Овергаз, още и в областта на масовата приватизация-фонд Наш Дом, застраховането, и т.н. Е, при това може да се чуят и неща по-пикантни от осветените до момента, които наистина да
  предизвикат смут или ярост в обсъждания- но, какво да се прави, той е очаквал рано или късно да бъде под прожекторите, житието му твърдо е било
  тласкано и свързано с този начин на съществувание.

  Нередност?
 • 9
  valio avatar :-|
  Вальо

  Наистина и на мен ми омръзна само тоя „велик газов ръководител” да излиза по медиите, да хвърля някаква техническа информация(вярна или невярна) и после като зариби публиката с непонятни за нея термини и определения, да започва да дава морални оценки. Преди и след Васил Филипов е нямало газови фирми и добре, че той е почнал да работи там. Хората, които са навътре, познават Сашо и хората около него, знаят че това е само един от многото назначени шефове, обирали келепира на мощна държавна фирма за себе си и за назначилите го. Но за жалост подобни подкупни, алчни, нахални и недотам подготвени „поданици” на партии и лобита стават шефове на повечето държавни фирми. А после ръсят мозък, за да внушат морал. Както се учеше навремето в партийните школи на АОНСУ.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал