Дзен или изкуството да управляваш медиите

Президентът си поиска БНТ да излъчи пресконференцията му

Георги Първанов трудно ще подготви сценария за пресконференцията си
Георги Първанов трудно ще подготви сценария за пресконференцията си    ©  Анелия Николова
Георги Първанов трудно ще подготви сценария за пресконференцията си
Георги Първанов трудно ще подготви сценария за пресконференцията си    ©  Анелия Николова

Обявената за петък в 9.30 часа пресконференция на президента Георги Първанов, на която се очаква да даде първи публичен коментар за поискания му от ГЕРБ импийчмънт, бе отложена за по-късен час - 14 часа. Причината, която бе потвърдена и от прессекретариата на държавния глава е, че управляващата партия е решила да измести петъчния парламентарен контрол в 9 часа и така да отнеме телевизионното време по БНТ, което президентството очевидно предварително е ангажирало за пряко излъчване на пресконференцията.

Контролът се предава пряко по БНТ и БНР по закон. Обичайно започва в 11 часа и се продължава до 14 часа. Тази седмица обаче ГЕРБ реши контролът да се предава само до 12 часа заради прякото предаване по БНТ на състезание от Световната купа по ски алпийски дисциплини от Гармиш-Партенкирхен.

В края на пленарното заседание в четвъртък обаче ГЕРБ внезапно реши да премести парламентарния контрол от 9 часа. Тъй като по закон БНТ е длъжна да го предава, изявата на държавния глава, предвидена да се излъчва на живо от 9.30 ч., автоматично отпада от програмата на държавната телевизия.

Всъщност и преди тези рокади БНТ е предупредила президентството, че не може да излъчи пресконференцията на държавния глава в предварително поискания час именно заради международното ски състезание. След проверка на "Капитал" стана ясно, че от прес секретариата на президента са отговорили, че щом те не могат да излъчват, ще бъде потърсена друга телевизия, която да излъчи пресконференцията.Този отговор принуждава БНТ да размисли какви промени може да направи в програмната схема, но точно в критичния момент се намесва ГЕРБ и премества парламентарния контрол. От прессекретариата на президента обаче реагираха мигновено със съобщение, че часът на пресконференцията се измества в 14 часа. И в крайна сметка БНТ ще предава.

Междувременно от БНР също са поискали от президентството да излъчат пресконференцията на Георги Първанов "заради големия обществен интерес" към това което ще каже държавният глава.

Така скандалът, тръгнал от едно телевизионно шоу с участието на министър Симеон Дянков, прерасна в задочна схватка за телевизионния ефир. С пренареждането на събитията за петък зрителите на БНТ ще имат възможност да проследят брифинга на Първанов, посветен на стратегия "България 2020" и за отношенията между институциите. Телевизията вече е организирала прякото излъчване, като е разположила подвижна телевизионна станция на "Дондуков" 2. От БНР също са подготвени да отразят събитието.

Има ли право по закон президентът да използва ефира на БНТ, която постоянно прави отчаяни опити да се държи като обществена медиа.

Според член 6-ти на Закона за радиото и телевизията ал. 3 - "БНР и БНТ са национални обществени доставчици на радиоуслуги, съответно на аудио-визуални медийни услуги, които: предоставят на гражданите възможност да се запознаят с официалната позиция на държавата по важни въпроси на обществения живот". Какво е важно и какво не за обществения живот е дълъг дебат. Въпрос на воля и програмна независимост е преценката на телевизиите за важните събития. Важно ли беше за обществото, например, изслушването на кандидат еврокомисаря Румяна Желева и как тя представя страната ни пред европейския парламент. А това на Кристалина Георгиева? Тогава на сайта си БНТ просто сложи линк към сайта на европейската комисия, за да може събитието да се следи онлайн. И не излъчи нито едно от двете изслушвания (за разлика от БНР). Разчиташе на репортажи и на коментарните публицистични предавания. Нещо, което можеше да се случи и този петък, още повече, че в програмната схема на БНТ за петък вечер е включено обзорното седмично политическо предаване "Панорама", което спокойно би могло да отрази темата за импийчмънта на българския президент.

Приемането на въпросния член 6-ти, от който сега президентът очевидно се възползва, влезе в медийното законодателство още през 1999 година. Наблюдателите на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) за развитието на демократичните промени в България, Дейвид Аткинсън и Хенних Гелерот през 1999г. когато следяха процеса на създаване на медийния закон обявиха този текст за недемократичен. Той обаче остана благодарение на намесата на Конституционния съд.

Законът предвижда право на обръщение по БНР и БНТ на президента, председателя на Народното събрание, министър-председателя, главния прокурор и председателите на Конституционния съд, на Върховния административен съд и на Върховния касационен съд. По решение на Народното събрание двете медии са длъжни незабавно да предоставят програмно време за пряко предаване на пленарни заседания, но защо е нужно да се използват и за предаване на пресконференции. Тях медиите ги отразяват, а не ги предават директно. И ако обръщението е безвъзмездно, предаването на пресконференциите какво е?

На нас като зрители ни остава да проследим следващия епизод от сагата с президентската пресконференция и парламентарния контрол, за да видим дали депутатите ще свършат работата си в пленарна зала утре до 12 часа или ще продължат до 3. Според правилника на парламента те имат право, да удължат парламентарния контрол :-)

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


17 коментара
 • 1
  yurukov avatar :-P
  Боян Юруков

  Цирк голям. От Първанов го очаквам това, но нали уж ГЕРБ по по-различен начин щяха да се държат от "старата власт".

 • 2
  librarian avatar :-|
  screenager

  Време е да излезете по улиците и поемете управлението на държавата в собствени ръце
  Файда от ДС не е имало и няма да има
  Първанов падар идва Марин
  от трън та на глогр че е по висок
  Сега е момента диванените картофи да се събудят

 • 3
  orchis avatar :-(
  orchis

  Ами само милиционерщина навсякъде!

 • 4
  orchis avatar :-(
  orchis

  Ами само милиционерщина навсякъде!

 • 5
  npaine avatar :-P
  NPaine

  Шефката на БНТ Уляна Пръмова е съпруга на Климент Пръмов, най-големият син на бившият член на Политбюро на ЦК на БКП Иван Пръмов.

  Това никой не го е забравил нали?

  Апропо Меглена Кунева е женена за Андрей Пръмов, друг син на другаря Пръмов.

 • 6
  bugmenot avatar :-|
  bugmenot

  медиата решава кой плаща и отразява...и кражбата . парламент, президент и съд , и да не обичат - да си плащат медия за тяхна сметка. бнт е за наша сметка - за тяхна критика.

 • 7
  bugmenot avatar :-|
  bugmenot

  ясно е че главната цел на войната са права върху назначаване на съдии с дъъълъг срок на употреба. кой в капитал ще направи прогноза за лица, време и следствия. възможно би е бб да има парламент, президент и съд. в кой ъгъл ще заврем демокрацията и разделението на властите. трябва ли на бизнеса независима от управлението бнт.

 • 8
  impact avatar :-P
  impact

  ББ пак го вкараха в чужд филм :)
  Сега зорлем прави PR на Гоце и му постила за бъдещ лидер на опозицията.
  Другари милиционери, малко мозък, моля! :)

 • 9
  impact avatar :-P
  impact

  Да поясня за феновете на ББ:
  От цялата ситуация ББ може само да загуби, защото и да свали президента (което е почти невероятно) ще го направи светец, а ако Гоце остане на власт ще покаже безсилието на премиера генерал ББ :)

  В случая мача е спечелен предварително от президента. Остава нещата да се потулят, да се сметат под килима и да се чака народа да ги забрави под напора на правителствените успехи в близките години :D

 • 10
  jelezen avatar :-|
  jelezen

  Колкото повече го гледам и слушам и Дянков, и ББ, толкова повече президента ми става симпатичен.
  ГЕРБ не само че откриха топлата вода, но и удариха предишната власт у земята с този скандал. Ако целта им е да отклонят вниманието ни от кризата с бюджет, осигуровки, безработица или блатото, наречено България, не успяват.
  Айде който трябва да се извини да го направи, и да продължим напред, а?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал