Музикаутор и АБРО ще имат обща кампания за борба с пиратите в ефира

Според изпълнителения директор на АБРО Гриша Камбуров: "Подписването на дългосрочно споразумение е знак за волята на електронните медии да продължат да бъдат коректни ползватели, осъществяващи дейността си по примера на европейски практики"

Музикаутор и АБРО ще имат обща кампания за борба с пиратите в ефира

Двете организации подписаха споразумение за уреждане на авторските права за излъчваната музика за следващите пет години

Весислава Антонова
4018 прочитания

Според изпълнителения директор на АБРО Гриша Камбуров: "Подписването на дългосрочно споразумение е знак за волята на електронните медии да продължат да бъдат коректни ползватели, осъществяващи дейността си по примера на европейски практики"

© Антон Попов


Споразумение за уреждане на авторските права за излъчваната музика в търговските доставчици на радиоуслуги подписаха Музикаутор и Асоциацията на българските радио-и телевизионни оператори (АБРО).

И двете страни по договора приемат споразумението едва ли не като революционно заради неговата продължителност във времето.

Срокът на споразумението е пет години и се очаква чрез него над 90% от музиката в частния радио ефир да продължи да се излъчва легално. Според Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП) всички доставчици на радиоуслуги, които излъчват музика на територията на България, трябва да заплащат отчисления за авторски права към Музикаутор – сдружението за колективно управление на авторските права на композитори, аранжори и автори на текст към музика.

"Европейската практика отдавна е показала, че преговорите с браншови организации са най-успешният метод за постигане на удоволетворителни условия както за авторите, така и за ползвателите. В момента приходите от частни радиостанции представляват около 10% от общите приходи за авторски права, които Музикаутор разпределя", коментира изпълнителният директор на Музикаутор Магдалина Тодорова.

Доставчиците на радиоуслуги, които влизат в споразумението, ще могат да се възползват от до 30% отстъпка за обем благодарение на подписаното споразумение, като такава е практиката и във всички чуждестранни дружества за колективно управление на авторски права. Според официалните тарифи на Музикауто електронните медии плащат процент от годишните си приходи, който варира между 2% и 5% в зависимост от дела музика, излъчван в медията и е съобразен както с европейските норми, така и с пазарната ситуация в България.

"До настоящия момент всички договорни отношения с Музикаутор са били за срок не по-дълъг от три години. Подписването на дългосрочно споразумение е категоричен знак за ясната ни воля електронните медии да продължат да бъдат коректни ползватели, осъществяващи своята дейност в унисон с добрите европейски практики и стриктно спазвайки националното законодателство. Вярвам, че с нашето поведение ще дадем пример за коректно поведение на всички останали категории ползватели, които към момента осъществяват своята дейност в нарушение на ЗАПСП", е мнението на   изпълнителения директор на АБРО Гриша Камбуров.

Според статистиката на Музикаутор, към настоящия момент само 5-6% от хотелите, заведенията и ресторантите плащат дължимите отчисления за авторски права, като според ЗАПСП всички търговски обекти, в които звучи музика, трябва да плащат отчисления за използвания от тях репертоар. Двете сдружения се договориха за организиране на съвместна образователна кампания, която да насочи общественото внимание именно към тези проблеми и към проблемите на интелектуалната собственост. Основна цел на кампанията ще бъде повишаване информираността на различните категории ползватели за спазването на ЗАПСП и стимулиране уреждането на взаимоотношенията им с Музикаутор.

За последно през март миналата година сдружението отчете ръст от 25% на събраните отчисления от ползвателите на произведения, собственост на членовете на "Музикаутор". Втората добра новина тогава бе , че едни от най-често сочените за нарушители през минали години - търговските и туристическите обекти (на по-прост език - магазини, хотели и т.н.) вече по-често сключват договори с организацията, което води до 200% ръст на отчисленията, събрани от тях. Нов отчет би дал по-ясна картина на случващото се на пазара за музикални права.

Споразумение за уреждане на авторските права за излъчваната музика в търговските доставчици на радиоуслуги подписаха Музикаутор и Асоциацията на българските радио-и телевизионни оператори (АБРО).

И двете страни по договора приемат споразумението едва ли не като революционно заради неговата продължителност във времето.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  yurukov avatar :-|
  Боян Юруков

  The fight is ON!!! Айде да видим кон боб яде ли и как ще накарат днешните деца да си купуват дискове. Надали повечето са използвали такъв.

 • 2
  ras16377431 avatar :-|
  ras16377431

  Да попитам и тук - трябва ли фирмата ни да плаща отчисления за радиопредаванията, излъчвани в офисната тоалетна? Много се надявам да трябва, защото това ще е стимул да спрат облъчването с блудкави български радиостанции и да пуснат примерно beatsinspace.net.

 • 3
  grimm avatar :-|
  Grimm

  Чух, че вече са се появили нов тип рекетьорил
  Разхождат се небрежно с малко плеърче в джоба, избират си жертва и неочаквано атакуват - приближават се до жертвата и пускат някаква песен. Жертвата е ошашавена и няколко секунди - достатъчни за да се задейства авторското право - стои и не знае какво да прави.
  Нападателя изведнъж спира музиката и страшно кресва:
  - Плащай сега за авторско право, дет слуша музика на аванта!
  Всякакви опити за защита пропадат - на жертвата се показва новата лъскава карта на специален агент от Музикаутор и се задава резонния въпрос:
  - А га слуша и се кефи не рива, а?

 • 4
  darthsidius avatar :-|
  darthsidius

  Може и да се циганя но като ми направят заплатите европейски ще почна да си купувам аудио дискове,между другото на български изпълнители имам скромна колекция но и без това групите които слушам нямам официални издатели така че ще си ги слушам и пет пари не давам за Музикаутор,и без това тази компанийка ощетява и изпълнителите в голяма степен,а кажете ми и преди и сега кой музикант разчита на продажба на албуми,те разчитат на участия другото всичко е за продуцентите и такива кръвопийци като Музикаутор,ако някой не счита че съм прав може да ме оборва но имам приятели музиканти и те са ми казали че парата идва от участия не от такива хиенясали посредниците като горе споменатите.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал