Бягство от свободата

България има относително несвободни медии според ″Фрийдъм хаус″

   ©  Красимир Юскеселиев
   ©  Красимир Юскеселиев

България има относително несвободни медии и по този показател тя е на едно от задните места в Европа. Това показват резултатите от поредния годишен доклад на неправителствената организация ″Фрийдъм хаус″ за свободата на медиите по света през 2009 г. На първо място в света по свобода на медиите е Исландия.

В доклада са обхванати 196 държави, а България е на 76-о място заедно с Индия по свобода на медиите. Оценката за България, според методиката на ″Фрийдъм хаус, е 36, което праща страната ни на посоченото място. В същото време България е на трето място в района на Балканите - след Гърция и Словения, и на 9-то място в Централна и Източна Европа. На първите осем места са Естония, Чехия, Литва, Унгария, Латвия, Словакия, Полша и Словения.

В доклада се посочва, че журналистите в България продължават да бъдат подлагани на натиск и сплашвани, за да бъдат защитени определени икономически, политически и криминални интереси. Тези действия често са безнаказани, което води до някакъв вид автоцензура сред журналистите.  В доклада се припомня, че писателят Георги Стоев, известен у нас като хроникьор на мафията, бе застрелян от двама мъже в София през април 2009 г. Преди това той е казал пред репортери, че желае да свидетелства срещу крупен престъпен бос, но прокурорите показали малък интерес.

Докладът констатира, че държавните БНТ и БНР често са критични към правителството. Пазарът на частните електронни и печатни медии е доминиран от големи чужди медийни компании. Много от традиционните медии поддържат и свои интернет издания. Няма правителствени ограничения за Интернет, който се ползва от 32% от българите.

В изследването е посочено затварянето на сайта Opasnite.net, тъй като там е била публикувана класифицирана информация, свързана с корупция сред висши представители на полицията и службите за сигурност. Отбелязано е също, че в следващите дни агенти на ДАНС са арестували уебсайт-администратора на сайта Frognews и са го разпитвали за разследващи материали, за които се подозира, че са свързани с Opasnite.net. След това главният редактор на Frognews Огнян Стефанов е нападнат и пребит с чукове от непознати маскирани мъже.

Докладът за поредна година констатира, че свободата на медиите по света продължава да намалява. Оценките за останалите балкански страни са : Гърция - 29 (63-о място в света), Черна Гора - 37 (78-о място), Хърватска - 38 (82-о), Сърбия - 39 (83-о), Румъния - 44 (92-о), Босна и Херцеговина и Македония - 47 (98-о и 99-о място), и Албания и Турция - 50 (101-о и 102-о място в света). В момента само един от всеки шест души в света живее в страна със свободна преса, като подобрения са били регистрирани единствено в Азиатско-тихоокеанския регион.

Най-големи ограничения на свободата на печата са били наложени в Латинска Америка и в бившия Съветски съюз, пише в доклада.

Повечето страни в Централна и Източна Европа са отбелязали слабо отстъпление в областта на медийните свободи. Русия продължава да е едно от най-опасните места за журналисти, които стават жертви на репресии. Тя дели с Гамбия 176-о и 177-о място в годишната класация на ″Фрийдъм хаус, отбелязва ББС и припомня, че през 2008 г. Русия е била на 175-о място.

В доклада се посочват десетте страни с най-лоши показатели в медийните свободи, подредени по азбучен ред на английски: Беларус, Бирма, Куба, Екваториална Гвинея, Еритрея, Иран, Либия, Северна Корея, Туркменистан и Узбекистан.  "В тези страни на практика няма свободни медии. Достъпът на гражданите до информация е силно ограничен, инакомислието се наказва със затвор и като цяло е обект на репресии", изтъкват от ″Фрийдъм хаус″.

Неетични медии

В деня, в който излезе доклада на "Фрийдъм Хаус", неправителствената организация "Линкс" проведе конференция в София с фокус почтеността и компетентността на държавната администрация. Един от най-важните аспекти от проблема според експертите е начинът, по който българските медии третират теми като корупция и конфликт на интереси във властта. 

"Имаме много неетична медийна среда, която размива публичното разбиране за това къде са проблемите. Таблоидните издания, които стават все по-силни през последните години, лансират посланието "Всички са маскари", което измества публичният натиск от местата, в които наистина има проблеми", категоричен беше Йонко Грозев от правозащитната организация Български хелзински комитет. Това той нарече злоупотреба с медийни настроения и даде пример с прекаленото демонизиране на съдебната власт в медиите. 
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  stir avatar :-|
  stir

  А така, все едно някой се учудил. Въпросът е защо хората четат тези наши "медии"!!

 • 3
  lorena avatar :-P
  lorena

  Това ние мнооооооооого добре си го знаем!!!!

 • 4
  goblenka avatar :-|
  goblenka

  До коментар [#1] от "stir":

  Защото вече сме пристрастени към медиите. Четем, цъкаме и коментираме. Къде умно, къде не, чешем си езиците, мозъците и пръстите. Измежду многото безсмислици откриваме зрънца важна информация и я коментираме, търсейки общия знаменател на мненията на държава, общество, медии...Опитваме се да изпратим послание чрез последните до държавата и да наберем съмишленници сред обществото. Засега се опитваме. Нямаме сериозни успехи. Май, като се замисля, надвили сме за домашната ракия, за кучето "Мима" и промени в закона за защита на животните... Има ли друго? Заслужаваме си и медиите и медийната среда! Ако бяхме по-силни, по-активни, по-единни в поне някои общественно важни теми, журналистите щяха да са по-смели и щяхме да имаме повече успехи. А, ние, като пристрастени алкохолици, джавкаме в кръчмата, може и да се посбием помежду си, и си отиваме в къщи. Никой не знае кои сме, какви сме. Журналистите излизат с имената си, с лицата си, с медийното име. Рискуват работата си, безопасността си за да ни покажат нещо важно, според тях и да поискат подкрепата ни. Дори безименна и безлична, тя е сила и им е нужна. Не я получават и трябва да са предпазливи. Кой иска да последва Ана Политковска заради Сульо и Пульо, които дори ще спрат да го псуват, когато не виждат и не чуват да се говори за него? От нас, медийните потребители, зависи какви да са ни медиите, каква да е средата им, в какво поле да са търсенията им. Значи, трябва да коментираме себе си, не тях.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал