Бойко Борисов: "Няма да взема страна при корпоративните спорове на отделните медии"

Премиерът каза, че се подготвя закон за печата, после се оказа, че не е точно така

"Аз няма да заема страна при корпоративните спорове на отделните медиите. И няма да позволя държавата да е регулатор в тези спорове. В България медиите са свободни и независими от държавата", каза категорично Борисов във Виена, по време на "Годишната среща на българските медии" (събитие, организирано от БТА). Поводът за думите на премиера най-вероятно са серията публикации за парите на държавните компании, които са преобладаващо в Корпоративна търговска банка. През последните близо две години тя финансира сделките за няколко вестника, телевизии и интернет сайтове.

"В България медиите са сто процента независими от държавата и общините и оставям на тяхната съвест да преценят дали са независими от собствениците си или спонсорите си", заяви Бойко Борисов

"В момента работна група подготвя закон за печатните медии", каза премиерът Бойко Борисов. Той не уточни дали става дума за отделен закон за печатните медии или за нов общ медиен закон, който да включва не само регулация на електронните медии, както досега. Няколко часа по-късно обаче правителствената прес-служба уточни, че всъщност става дума за Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, в който се подготвят промени свързани със собствеността на медиите.

Премиерът подчерта, че в текста на закона категорично ще бъде включен текст, осветляващ собствеността и на печатните, и на електронните медии. По думите на Борисов целта е слушателите, читателите или зрителите да знаят кой провежда тази политика. "Аз по написаното или чутото в новините знам кой корпоративен интерес сме нарушили през деня", каза премиерът.

Премиерът припомни, че по време на изборите е имало издания, които са атакували него лично и ГЕРБ "по един безобразен начин". "Всички очакваха реванш след като спечелихме изборите, но се случи точно обратното - създадохме изключително комфортна работна среда за всички медии и към никого не съм проявил реваншизъм", каза премиерът.

Бойко Борисов специално подчерта, че правителството не се намесва в работата на медиите, че те работят "в една прекрасна среда" и се саморегулират.

Премиерът уточни, че в момента се работи усилено, за да се предложи най-добрият вариант да се използват парите, които Европейската комисия отпуска за медиите. Той уточни, че при управлението на трипартийната коалиция средствата за медиите не са стигали пряко до медиите, а са разполовявани от рекламни и ПР агенции. Според Борисов заради подобни практики "ЕК може да ни санкционира за държавна помощ", каза премиерът.

Бойко Борисов призова участниците в Шестата световна среща на българските медии (във Виена) да дадат експертно мнение относно това кой е най-добрият вариант средствата от ЕС, предназначени за медиите, да достигат до тях и да се използват най-добре във време на криза.

Отнасяме се с голямо внимание към това, което ще решите и ще предложите на срещата, към това, което ще коментирате тук, заяви премиерът.

По късно по време на дебатите на медийната среща председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Георги Лозанов коментира, че "Закон с много по голяма защита на свободата на медиите е изключително необходим. Премиерът насочи вниманието на всички ни към корпоративните зависимости, които са по видими и ясни, от стария тип зависимости – политическите, но много често корпоративното включва и политическото", каза Лозанов. Според него точно това прави по-сложно изработването на законовите инструменти, които да защитят свободата на словото в медиите.

По повод опасенията, че се работи по закон за печата Лозанов коментира: "Закон за печата няма причина да се прави. Има воля от страна на издателите държавата да се намеси във връзка със собствеността на медиите и произхода на капитала. Регламентация на тази собственост трябва да има и не само това - в текста на закона, регламентиращ медийната собственост, да има нормативни текстове за медийните концентрации. Трябва да се уточни каква е границата за придобиване на собственост в медиите. Ако въпросът не бъде уреден със закона това ще попречи на развитието на пазара и при цифровизацията и изграждането и управлението на мултиплексите".

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • multimind

  "В момента работна група подготвя закон за печатните медии", каза премиерът Бойко Борисов.

  Хора, как е възможно това безумие!!!

  Новият закон се пише от работна група в която влиза Нико Тупарев - човекът продуцирал "Биг Брадър Фемили", чийто болен и наркоманизиран мозък е отговорен за цялата "Биг Брадър Помия", която се изля от екрана през последните четири години. Чоекът, който чрез кумата си Олга Лозанова - програмен директор на Нова Телевизия и сестра на Гого Лозанов е монополизирал цялата програма на медията. Човекът, който се хвали пред цяла София, че държи двама членове на СЕМ и твърди, че е фактор с който всички трябва да се съобразяват. Човекът, който с неморалните си телевизионни игри от типа "Обадете ми се, за да спечелите 200 лв" и "Големия Кеш" обира хиляди левове от българския зрител и е завлякъл всичките си партньори и контрагенти...

  В работната група влиза и Кремена Кадиева - главен юрист консулт на БНТ. Нейният подпис стои под всичките документи и договори с които Националната Телевизия е задлъжняла с повече от 15 000 000 лв. и за огромно съжаление й липсва каквато и да било визия за развитието на пазара и БНТ в частност.

  Георги Лозанов - един сладкодумен анализатор, който обаче не е създал нито един медиен продукт през живота си и не е изкарал нито един лев оперирайки медиен бизнес...

  Наистина нямам думи да изразя възмущението си от това колко й липсва на България "Качествен материал"

 • 3
  bbozhanov avatar :-|
  bbozhanov

  "В България медиите са свободни и независими от държавата"

  По-голяма лъжа не бях чувал да казва този човек. Все повече се убеждавам, че "всичките са маскари"!

 • 4
  makarisvenson avatar :-|
  Макарин Свенсон


  Бойко Борисов: "Няма да взема страна при корпоративните спорове на отделните медии"
  - И оти така па ти ?
  - Ми тука все пак сме демокрация .
  - Тоа па !


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал