Красимир Гергов: Бях и съм съдружник в bTV
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Красимир Гергов: Бях и съм съдружник в bTV

Корицата на "Капитал" от май 2000г. - месецът, в който беше даден лицензът за първата частна национална телевизия.

Красимир Гергов: Бях и съм съдружник в bTV

Десетгодишното лицемерие за собствеността на първата частна национална телевизия приключи

Весислава Антонова
13224 прочитания

Корицата на "Капитал" от май 2000г. - месецът, в който беше даден лицензът за първата частна национална телевизия.

© Капитал


Корицата на "Капитал" от май 2000г. - месецът, в който беше даден лицензът за първата частна национална телевизия.
Автор: Капитал

Някога, някога, толкова някога, колкото десет лета... Във вече далечната 2000 г. медийният сектор тръпне в очакване на революционно за времето си събитие. Монополът на държавата в телевизионния ефир е на път да свърши - първата частна национална телевизия е получила лиценз. Преди обаче bTV да стартира имаше дълъг и сложен процес, в който тогавашното управление на Иван Костов се опита да гарантира чиста и прозрачна собственост на тв-канала. Процес, който както веднага започна да се подозира, а днес стана официално ясно, е бил напълно неуспешен.

В знаково интервю по bTV, съсобственикът на канала обяви за пръв път официално участието си в него.

Предисторията на това излизане на светло е сложна, но интересна. Преди десет години синьото правителство искаше частната телевизия да бъде направена от голяма международна компания, така че да се гарантира, че тя ще се занимава в България предимно с бизнеса си и ще строи встрани от местните олигархични интриги. Администрацията на Костов тогава подозираше, че Красимир Гергов има интерес към тв-лиценза. По това време той по един или друг начин контролираше голяма част от рекламния пазар и в различни моменти оказваше силно влияние върху рекламната политика на държавната телевизия. Контрол върху частният национален канал щеше да бъде напълно логичен ход за затвърждаване на пазарната му хегемония.

За да бъде спрян Гергов, синьото управление гласува специален текст в медийния закон, според който собственик на рекламни агенции не може да бъде собственик на радио и телевизионни канали. Смисълът на този текст беше не само да се предотврати неговото пълно господство на рекламния пазар, но и да се избегне евентуален конфликт на интереси. Все пак да имаш рекламна агенция и телевизия изкривява рекламния пазар по изключително неизгоден за всички други начин.

Още през 2000 година се разбра, че Красимир Гергов все пак получава участие в bTV, въпреки, че всички замесени страни отричаха категорично. Близки до него хора, работили до преди това във фирми около агенцията му "Крес" бяха назначени в ръководството на телевизията, а самият той, неофициално не пропускаше да го изтъкне. Както стана ясно по-късно, формално, той се водеше "консултант" на bTV, което беше някакъв начин да се заобиколи закона.

Причината за излизането на светло на Красимир Гергов е отпадането на преждеспоменатата забрана от медийния закон. Това се случи в началото на тази година, след изричното настояване на парламентарната група на ГЕРБ. Предложението беше внесено формално от председателката на медийната комисия Даниела Петрова. Тя практически не успя да обясни смислено нито веднъж логиката на тази промяна, което остави впечатлението, че тя просто изпълнява нареждане от Бойко Борисов. "Трябва да се даде възможност да не се ограничават тези играчи при старта на цифровизацията, защото очакваме именно те да са основните участници в този процес", обясни тогава Петрова пред "Дневник". Според нея забраната освен това е била несна за заобикалян и неефективна. Така или иначе очевидният печеливш от тази поправка беше Красимир Гергов, но как той е успял да убеди ГЕРБ да я гласуват не е публично известно.

Излизането му на светло, практически не променя нещо значимо. Гергов, както сам признава, и досега имаше участие в собствеността и управлението на канала. Парадоксалното е, че вместо някой да потърси начин да приложи закона през последните десет години, държавата безпомощно махна забраната. Това е малко като някой да премахне ограничението за скоростта, защото то и без това не се спазва, а и за какво да се ограничават шофьорите?! А след това те да започнат да си признават: "Да, аз карах с 200 в насрещното, но се криех, защото тогава имаше забрана".

Колко процента има Красимир Гергов в bTV?

В интервю пред bTV Красимир Гергов призна, че е криел собствеността си в електронни медии досега, заради ограниченията на Закона за радиото и телевизията (ЗРТ). В ефир той бе представенн от водещите като бивш доскоро партньор на "Нюз корпорейшън" и настоящ на CME - фирмата, която вече е собственик на "bTV Медиа груп". Той обаче не уточни какъв процент е собствеността му bTV и имал ли е скрито участие в други електронни медии извън тези на News Corp." При продажбата на първата частна национална телевизия на СМЕ през февруари тази година стана ясно, че гергов си е договорил 8% собственост чрез дружеството "Топ тон медиа холдинг". Според обявеното официално от СМЕ в следващите три години този дял може да достигне 11%. Красимир Гергов не бе открит за коментар, но "Капитал" ще продължи да го търси.

Интервюто със звук и картина може да видите на сайта на bTV, а с незначително съкращения да прочетете тук:

Как бихте коментирал престрелката между президента  и премиера през последните два дни? Георги Първанов твърди, че "медиите са под политически натиск", а Бойко Борисов му каза, че откровено лъже.

- Българските медии вече са достатъчно големи деца за да може някой да ги бие по дупето и да слушат каквото им кажат отгоре. Ние винаги ще намерим начин да излезем от ситуация, в която ни притискат. Не смятам че политиците са толкова глупави да налагат ежедневен контрол върху медиите, защото това ще бъде краят им.

За мен лично телевизията в годините, колкото и да е странно за вас, е като "Плод - зеленчук". Аз искам да имам фирма, която да е като "Плод - зеленчук", в който отиваш отваряш, хората влизат и купуват ако са ти хубави продуктите. Ако са лоши не копуват. Така стана с bTV. Смятам че това е един чисто пазарен подход и смятам, че не трябва да имам по различни проблеми от тези които има един "Плод -  зеленчук".

За съжаление аз имам по лични проблеми. Мога да ви разкажа много истории. [Те минават] през дадени закони, които бяха написани срещу такива хора като мен. Например закона за спиране на фирмите, които имат рекламна дейност, да правят публични компании т.е. телевизии, което всъщност лишава телевизията от публичните компании да събират средства и акционери от всеки един българин поради тази причина няма нито една публична електронна медиа. [А публичността], всъщност е гаранция за свободата на словото, другото нещо, което е гаранция за свободата на словото е  начина на издръжка на една медиа. bTV до този момент, 10 години, се е издържала с пари от реклама, които са влизали в нея, затова ние сме задължени единствено и само към пазара т.е. на публиката. Ако ни гледат повече ние сме по-независими, даваме повече свобода на словото имаме по-хубави програми следователно ще имаме  по големия дял от пазара.

Кой беше най-трудния момент за bTV и за вас през тези 10 години?

В началото, когато започна конкурсът [за първа частна национална телевизия], аз не можех да участвам [заради законовите ограничения] (гергов има собственост в компании с предмет на дейност реклама което според закона не позволява да имаш собственост и в медиа бел. ред.). Така или иначе ние пуснахме документите в тогавашната комисия, както и да се казваше (Комисия по пощите и далекосъобщенията бел. ред.), защото ги смениха няколко пъти поради политически причини. Когато тогавашното правителство дойде на власт направи специален закон уволни шефа на БНТ и сложи нов. После се създаде друг регулаторен орган (вместо Национален съвет за радио и телевизия - НСРТ, бе създаден Съвет за електронни медии - СЕМ бел. ред.) Случиха се много такива неща през последните 20 години. И така на 30 септември когато аз съм роден ние подадохме документи. Това беше знак за мен, че ние ще спечелим. Аз тогава бях консултант на две компании едната беше SBS другата News Соrporation. Едната беше класирана на първо място - (News Corp.), другата (SBS) на второ място в конкурса [за първа частна национална телевизия}. Екипът който тогава подготви документите на bTV, беше изцяло български, те в момента са във вашия мениджмънт.

След това започна една много сериозна кампания срещу bTV, че е една офшорна компания. (тук вече става дума за 2001г, управлението на Симеон Сакскбургготски - бел.ред) Тази кампания се водеше от хора, които бяха под властта т.е. тези първите най-големите доносници, най-големите клюкари, които искаха да притискат медиите, за да ги рекетират  за влияние и за пари разбира се. Те бяха в ръководството на негово величество, което се занимаваше с медиите. Не вярвам негово величество да е знаел за това нещо, но хората под него всички знаят в медиите кои са. Това бяха едно доста силно крило в тогавашното правителство, което беше оглавявано от Стоян Ганев.  След това имаше един агент Димитър (Гергов има предвид Кеворк Кеворкян, това е неговият агентурен псевдоним в Държавна сигурност), който беше съставил целия СЕМ и беше направил така, че да поискат лиценза на bTV. Гого Лозанов, който сега е шеф на СЕМ потвърди, че е имало такъв натиск тогава за вземане лиценза на bTV .

Това беше най тежкия период....

- Да, защото тогава ме караха да плащам рекет. От тогава до сега вече десет години аз имах постоянно дела в прокуратурата. От тази година мога да ви кажа че нямам такива дела.

Приключи ли всичко там?

- Да приключи, но десет години аз съм водил дела заради вас, вие да имате право да говорите това което трябва да говорите.

До къде е истината за вашето голямо влияние и механизмите за него и къде започват митовете и легендите? Има митичност около името ви.

- Може. Обаче аз самия не го осъзнавам, защото пак ви казвам, аз гледам на bTV като на едно място за бизнес. Ако гледах на телевизията като на място за влияние, сигурно щях да бъда пръв приватизатор и да имам някакъв такъв вид сделки. Аз нямам нито една такава сделка и никой неможе да ме обвини в нещо подобно. Поради тази причина аз смятам, че журналистите си правят тяхната работа и ако те не я правят добре те биват уволнявани без значение дали са звезди или не. Най-жалкото е когато един журналист бъде не балансиран, защото аз смятам, че журналистиката е нещо, което човек трябва да започне да работи, само при условие, че човекът който я упражнява иска да бъде балансиран, а не да го използват за бизнеси и да става бизнесмен. Ние знаем за много журналисти, които имат страничен бизнес и аз смятам, че това нещо е нещото, срещу което вие трябва да се борите.

т.е. да няма конфликт на интереси и ние да се занимаваме само с журналистика

Точно така, защото е много малка разликата .... примерно един външен  продуцент ...за разлика от вас има продуценти и водещи, които вземат милиони годишно и вие, които работите на една заплата и някаква премия допълнителна и кое от двете ще си изберете едното е несигурно, другото е малко по сигурно но ако сте балансирани само тогава ще бъде сигурно,  тъй като хора като мен които са собственици на медии ще ви уволнят, защото това не е вашия бизнес. Вашият бизнес е да правите рейтингова програма, нищо повече.

Станало е клише изречението, че след цифровизацията нищо вече няма да е същото на телевизионния пазар. Така ли е наистина и защо?

- Нищо не може да бъде същото, защото тогава ще има много повече възможности. Ако сега има ограничен ресурс т.е. има 4 национални телевизии, тогава ще има поне 36 поне. Всеки който е решил да инвестира в електронни медии и по-точно в телевизия ще бъде почти възможно да го направи, тъй като обхвата на същите тези вече 36 тв канала ще бъде един и същ. Т.е. bTV ще може да се състезава с 35 подобни станции. Който е най-добрия в това което прави, ще бъде този който ще вземе най голям дял от пазара.

т.е. очертава се много по-жестока конкуренция отколкото сега

За мен най-страшното е, не че ще има по-голяма конкуренция, защото аз смятам, че този екип който е в цялата група ще издържи тази конкуренция. Контентът (съдържанието бел. ред.), който правите вие е най-качествения на пазара и това е безспорно, но тогава ще се появят много влиятелни според мен хора и по-малко влиятелни, които ще се опитат да правят медиа, която ще се използва за влияние и тогава вече идва страшното за обществото.

Как може да се справи истинската журналистика, тази която е обективна, която не се занимава с нищо друго освен със собствената си работа ...

- Това е много лесно и не трябва да се притеснявате и ще ви кажа защо... Ако вие сте честни към това което правите и давате най-добрия продукт и правите всичко възможно в предаванията да присъстват всички хора с всички възможни гледни точки и вашите новини са едно огледало на обществото, тогава вие сигурно ще бъдете номер едно. Иначе ако бъдете тенденциозни, ако изпълнявате всички поръчки на собственика, който и да е той, а той се занимава с нещо си...не искам да обиждам никой....с някаква приватизационна сделка или отглежда кокошки, и вие по цял ден давате кокошки и само хора, които се занимават или са свързани с този бизнес, няма кой да ви гледа

Защо намеквате, че ще се появят такива играчи...

- Могат да се появят ...нямам нищо предвид, това ще бъде естествено нещо, и дай боже да има хора, които да опитат да направят това и да не бъдат балансирани, за да можем да ги бием както винаги сме правили до сега.

Взехте ли отношение по казуса който възникна между премиера Бойко Борисов и Слави Трифонов. Имаше реплики между тях...

- Аз определено мога да кажа, че Слави е бил един от най-близките приятели на Бойко Борисов, това че те двамата в момента се карат...някой може да каже, че аз съм бил приятел с някой навремето и аз съм прекарвал цели вечери с него аз мога да кажа защо  съм го правил. За мен по-важно е те когато са били близки, какви са били  отношенията, за да бъдат толкова близки и не са ли разбрали, че единия не става за другия или по точно, че Слави е лош човек, а Бойко не става за премиер и защо тогава Слави не го е казал. За мен това е по-важно. Това е нещото, което движи правилните сили в обществото ... в правилната посока.

Какво очаква bTV ? Каква ще е телевизията след 5 години например? Има едно вълнение сред екипите и на двете телевизии и bTV, и Pro.bg.  Как ще изглежда програмата, как ще стане сливането?

- Тук няма две мнения, че ние като собственици ...искам да отворя едни скоби и дакажа, че новият собственик на bTV е президентът Jewish Congress - Роналд Лаудър и "Тайм Уорнър", която е най-голямата медийна компания заедно с News Corp., така че вашите собственици са мои партньори, едни от най-сериозните и влиятелни хора в целия свят. Те не биха могли да дадат друга възможност на мениджмънта да направи нещо различно от това да избере най-качествените хора, които да работят в екипа. Да, уволнения сигурно ще има но това го има навсякъде по света при всяко едно обединение, тъй като не може да има двама юристи или двама шефове на охраната и т.н.

Сливането септември октомври предстои ...кога ще е ясна новата програма?

Това, което позволява на пазара, който се свива за съжаление, ще остане в ефира и компромиси в това отношение няма да има.

Прогнозата ви за рекламния пазар?

- За сега рекламния пазар пада за съжаление и пада защото пада цялата икономика. Смятам, че тази година ще падне към 25%.

Корицата на "Капитал" от май 2000г. - месецът, в който беше даден лицензът за първата частна национална телевизия.
Автор: Капитал

Някога, някога, толкова някога, колкото десет лета... Във вече далечната 2000 г. медийният сектор тръпне в очакване на революционно за времето си събитие. Монополът на държавата в телевизионния ефир е на път да свърши - първата частна национална телевизия е получила лиценз. Преди обаче bTV да стартира имаше дълъг и сложен процес, в който тогавашното управление на Иван Костов се опита да гарантира чиста и прозрачна собственост на тв-канала. Процес, който както веднага започна да се подозира, а днес стана официално ясно, е бил напълно неуспешен.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

30 коментара
 • 1
  stomana avatar :-|
  Stomana

  Че цената на рекламата пада, това е ясно, както всичко в нашата страна.Относно конфликта между Слави и Бойко, считам, че на примиера не му стискаше да отиде при Слави за да го разпъни с неговите въпроси, както той си знае.За мен няма нищо лошо ако преди те са били приятели,земята се върти и бизнес отношенията се променят.Ако премиера няма полза никога няма да бъде приятел с някого, но в момента в които разбере, че го изпреварва ще го смаже.

 • 2
  birdman avatar :-|
  birdman

  СПоред мен по-важното от интервюта са думита з аподкупите ,а не това ,че е съдружник .... Иначе добре че ТВ ефира изрита агент Димитър , дано завинаги !

 • 3
  vesela10 avatar :-|
  vesela10

  Не било ясно защо ГЕРБ допуснал явното участие на Гергов - че то е очевидно от 4-5 години слугинажа на бтв пред Борисов и подобните му.
  Изкореняването на българщината от ефира бе също добре изпълнена задача за 10 год.

 • 4
  chievo avatar :-|
  Chievo

  Аз искам да имам фирма, която да е като "Плод - зеленчук", в който отиваш отваряш, хората влизат и купуват ако са ти хубави продуктите. Ако са лоши не копуват

  ------------------------------------------------------------------------------------------
  Капитал, ако още веднъж се изложите по подобен начин - "копуват", никога вече няма да си "копя" вашия вестник

 • 5
  shwarzspeht avatar :-|
  Клюводървец

  Нека се хвали,май ще си спомняме за К.Г.някога ,га се сетим за комунистите построили/ КАПИТАЛИЗАМА -Бай Тошо/ в БЪЛГАРИЯ. • 6
  demonio avatar :-|
  demonio

  От интервюто (мимоходом) разбираме, че "... Слави е лош човек, а Бойко не става за премиер ...". Медиите вече ни подготвят, че на "... лошия човек", добрата телевизия няма(ло) да поднови изтичащият договор. Да се готви (да си опича акъла, де) другият споменат..., защото българските медии, вече не са малки деца "... за да може някой да ги бие по дупето и да слушат каквото им кажат отгоре.". Разбираме, че всъщност "достатъчно големите деца" ще казват/диктуват каквото ТЕ кажат, на тези отгоре.

 • 7
  yankee avatar :-|
  Yankee

  Не е той бе! Мърдок е.. БУХАХА.... На луди ви правят ченгетата!

 • 8
  k_ avatar :-|
  k_

  Това признание обяснява донякъде защо все едни и същи тъповати комсомолски физиономии се въртят из различните им продукшъни.
  Като почнеш със старата чанта от мачкан лак Наталка, минеш през фъфлещия Любо и стигнеш до клоуна Магърдич и безбройната му рода. Всичките до едни не надвишаващи по ентелект чорбаджията им с двупръстово челце тип Вълко Червенков.

 • 9
  zinedin avatar :-|
  zinedin

  Не мога да разбера защо Гергов говори против някакви агенти по БТИВИТО като той самият е агент!!!!!!!!

 • 10
  skydiver avatar :-|
  Skydiver

  Това не е ли де факто признание, че той 10 години е нарушавал закона? За това няма ли някакво преследване със задна дата?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK