Media MythBusters: Изчезват ли българите?

Спокойно. България Е в тежка демографска криза, но няма да "останем" 800 хил. след 40 години

   ©  Георги Кожухаров
   ©  Георги Кожухаров

Днес от първите страници на вестниците и от сутрешните блокове вероятно сте разбрали, че през 2050 г. в страната ще има 800 хил. българи и 3,5 млн. роми. Тази "новина" е продукт на новосформираща се неправителствена организация, под името Център за демографска политика (свързана с ВМРО). Да оставим настрана етническия въпрос за малко и да се концентрираме върху самите твърдения. Те са дотолкова неверни, че разпространението им без никакъв критичен поглед противоречи на математиката, логиката и здравия разум. Да обясним защо.

Числото 800 хил., което повлече след себе си заглавия като апокалипсис и геноцид, е напълно измислено. Няма нито едно изследване или статистика, което да посочва подобен драматичен срив на българското население без война. Да се позовем на математиката: към последното преброяване на населението от 2001 г., българите са били около 6,6 млн. души, турците - 740 хил, а ромите - 370 хил.  За да спадне за 40 г. българския етнос така внезапно, трябва никой в него да не ражда - изобщо. Дори в най-тежките години, при които коецифиентът на плодовитост на българките е бил към 1, а ние отдавна не сме в този период, подобен срив е абсолютно невъзможен, казва Илона Томова от Центъра за изследване на населението към БАН.

Твърденията, че за това ще допринесе миграцията на населението не взима предвид обективните реалностти - статистиката сочи, че желаещите да напуснат дългосрочно са спаднали с 50% спрямо 2001 г. и продължават да спадат, с изключение на най-тежката икономически година - 2009 г. Тоест, за да се сбъдне тази прогноза, трябва България да остане в тежка икономическа криза десетилетия наред. 

Другото споменато число - 3,5 млн. роми, е също толкова абсурдно. Дори като вземем предвид самоопределилите се като турци роми, според Центъра за изследване на населението към БАН тази група към момента достига около 600-700 хил. души. Средната плодовитост на ромските жени в момента е 2,8-3,2 деца, казва Томова, която заедно със свои колеги изследва темата от години. Да се предположи, че след 40 години те ще станат 3,5 млн. или 6-7 пъти повече, противоречи на каквато и да е демографска логика, смятат специалистите. Сега да прибавим и нещата, които знаем от изследванията на ромското население. Те имат  много висока детска смъртност (25 на 1000, при средно 9 на 1000 за страната), много висока преждевременна смъртност (едва 4% са над 65 г.), а с покачването на образователното ниво в тази група, раждаемостта спада. Тъй като демографията е несигурна наука - предвижда човешкото поведение за дълги периоди от време - тези подробности са много важни в нея и доказват защо подобна драматична промяна на баланса в България не може да се случи в рамките на 40-50 години. 

Водени от тези размишления, се свързахме с проф. Трендафил Митев от УНСС, който беше едно от имената около Центъра за демографска политика и се появи заедно с лидера на ВМРО Красимир Каракачанов в сутрешния блок на bTV. Той потвърди косвено нашата логика, като не можа да обясни откъде са излезли подобни числа и каза, че се занимава с политическия анализ на ситуацията, а не със статистиката. Митев дори предположи, че става дума за печатна грешка. В интерес на истината, в интервюто си, самият той говори за друго съотношение - 3,5 млн. българи срещу 2 млн. роми, но това не изглежда да е направило впечатление на никого. Също така незабелязан е останал фактът, че институции, занимаващи се с изследвания на населението - като НСИ и БАН, са се разграничили категорично от подобни драматични прогнози.

България наистина е в тежък демографски период и "Капитал" е отделял немалко внимание на това. Спадането на населението е факт - според Евростат и НСИ, през 2050 г. то ще е между 5,5 и 6 млн. души. Мерки за подобряване на ситуацията безспорно са необходими - колкото по-бързо, толкова по-добре. Но подобни бомбастични твърдения, които безкритично намират уютно място във всички новини, обслужват по-скоро странни политически интереси и създават безсмислено напрежение, вместо да решават проблема.

Или иначе казано: митът е разбит

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


55 коментара
 • 1
  pesheff avatar :-?
  Пешката

  че желаещите да напуснат дългосрочно са спаднали с 50% спрямо 2001 - е това беше най-добрата новина за мен от този материал!
  Благодаря Капитал за разясненията - ще спя малко по спокойно довечера!

 • 2
  cashe avatar :-|
  Aleko

  Правете любов хора! Друго нямам какво да кажа.

 • 3
  hk avatar :-P
  the next K

  Аз защо си мисля, че митовете се разбиват с практическото приложение на условието, съдържащо се в самия "мит", а не теоритично? Поне такава алюзия се прокрадва от заключението в статията, установяваща паралел с "Мит бастърс" ;) Така че да почакаме до 2050 г. и който доживее, ще нека да каже :)

 • 4
  geoprofi avatar :-|
  Geo

  1-ви смешен факт на седмицата: журналистите са толкова тъпи, че публикуват подобни "проучвания" (от тъжната гледна точка - или купуващите вестници са толкова прости, че подобни "сензации" наистина ги карат да купуват?)

  2-ри смешен факт на седмицата: други журналисти си губят времето да обясняват защо подобни "проучвания" са тъпи

 • 5
  enterfornone avatar :-|
  enterfornone

  До коментар [#4] от "Geo":

  Всички глупости трябва да се оборват незабавно и аргументирано.
  Иначе тези слушателите ще си помислят, че тези които ги измислят, защото са единствените говорещи, казват истината.
  Така че:
  3-ти смешен факт - някой, хем има претенции, хем иска да се говорят само манипулации...

 • 6
  elnahir avatar :-|
  Петко

  I lol'd hard @ "новината".

  Готино решение за коментар в стил MythBusters. :) Deliver moar!

 • 7
  vassev avatar :-|
  vassev

  свалете презервативите , хора !!

  ;-)
  децата са най- голямото богатсво !!

 • 8
  pesheff avatar :-?
  Пешката

  До коментар [#7] от "vassev":

  напълно си прав! Току що ми се роди дъщеричка - не може да се сравни с нищо друго в живота - няма по-голяма радост!

 • 9
  a_lizzard avatar :-|
  a_lizzard

  Знаех си аз, че има нещо криво в тази "новина" вчера като я гледах по телевизията... но ми е странно, че толкова много "журналисти" я преповториха без никакъв опит за анализ. По този повод искам да благодаря на Капитал, че са си направили труда да проучат въпроса по-обстойно :-)

 • 10
  ajsajder avatar :-|
  ajsajder

  На "Капитал" да обясня...
  1.Използвани са при изследването изходни данни взети от представителна извадка
  2.Използван е приет в Науката Прогностика математически модел-това се нарича екстраполация
  3.Никой,включително и в "Капитал"няма конкретни възражения по използвания математически модел..или има?Какви?!
  Да,ама не!"Капитал" не признава Математиката..или има някакво свое виждане..


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал