Доби, която живее в Германия

Тийнейджър неволно кани facebook обществото на рожден ден... наистина

Тийнейджър организира рождения си ден във Facebook и няколко хиляди души заявяват намерението си да присъстват.

Déjà vu?* Или сме се прехвърлили в паралелна вселена, в която се случват идентични събития с леки разлики, или нежеланите масови партита в социалната мрежа зачестяват.

Ако 22-рият рожден ден на Доби, който получи огромно медийно отразяване, се оказа най-обикновена шега-meme**, то празниците на Ребека Джавелу и Рейчъл Рос от Великобритания, както и този на най-новата "жертва" Теса от Хамбург, Германия са съвсем истински.

Сценарият е вече до болка познат

Момичето създава Facebook събитие, с което иска да покани приятелите си, но забравя да отметне квадратчето "частно" и кани всички потребители на социалната мрежа на парти у дома. Резултатът е 1600 "гости" и "масова лудост", както официалният говорител на Хамбургската полиция Мирко Щрайбер описва ситуацията. Полицията осигурява над 100 от служителите си за контрол над събирането, уточнява Reuters.

Според New York Daily News, когато ги вижда, тълпата започва да скандира: "Теса, празнуването на рожден ден не е престъпление". Уви, няма кой да чуе гостите, защото преди началото на партито, 16-годишната Теса предвидливо напуска дома си, като оставя рождения й ден да продължи без нея до два сутринта, допълва ежедневникът.

Събирането е минало спокойно

Така смята споменатият полицейски шеф Щрайбер. Заловени са едва 11 души по обвинения за умишлени палежи, нанасяне на леки телесни повреди, съпротива при арест и нанасяне на щети над гражданска собственост. Прекомерната употреба на алкохол и леките сбивания са типични за всяко подобно събитие и не са нещо, което полицията в Хамбург не е очаквала. "Естествено, досега сме се справяли и с по-големи организирани партита, но спокойно мога да кажа, че това е най-голямото неорганизирано събитие в нашия град досега", гордо заявява Щрайбер за Reuters.

Не толкова безаварйно обаче минават другите подобни събития. 14-годишната Ребека Джавелу се прощава с достъпа си до интернет, след като също толкова неволно кани 8 000 Facebook потребители през септември миналата година. Петнадесетият рожден ден на Рейчъл Рос пък струва на родителите й 15 000 британски лири, след като гостите на дъщеря им опостушават и обират дома им.

За щастие никой не пострада и не беше задържан от полицията при псевдо-идентичния случай в България - партито на Доби през април. Мистериозното момиче, което покани цялата Facebook общност на 22-ия си рожден ден в Дружба, така и не беше открито. Снимките, които бяха публикувани към поканата, се оказаха на друго момиче - Ася Арсова. Въпреки това Доби се превърна в легенда в българското интернет пространство. Доказателство е фактът, че към групата организатор за следващото събитие през 2012-а са се присъединили 85 човека.

* Déjà vu: Чувството, че сте в ситуация, която вече сте преживели или сънували.

** meme, Internet meme: от mimëma, б. пр. "нещо имитирано"; Идея, убеждение или система от убеждения, която се разпространява през мрежата. Могат да се развият изключително бързо, водейки сред себе си производни видео клипове, снимки и коментари.

Етикети

Facebook meme
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  anastas_mateev avatar :-P
  anastas_mateev

  Колко закъсняла статия.

 • 2
  nage avatar :-|
  nage

  пф, какви са тия смешни цифри. на рождения ден на Доби "имаше" към 23 000 души!!

 • 3
  npaine avatar :-?
  NPaine

  Защо подобни безмислени новини и събития привличат толкова голямо внимание от страна на журналистите на в-к Капитал?

  Питам от любопитство, не се заяждам, опитвам се да ви разбера.

 • 5
  krasimiraka avatar :-|
  Красимира Карамфилова

  До коментар [#3] от "NPaine":

  Здравейте!

  Благодаря за въпроса! Не мисля, че бих могла да отговоря от името на всички журналисти в Капитал. За мен ситуации като тази в текста говорят за нуждата от нов тип разбиране на медиите и най-вече от грамотност в използването на социалните мрежи. =)

  Освен това, трябва да се разграничават вестника, сайта и блоговете на capital.bg. Не бих нарекла горния текст новина, а по-скоро любопитна история. =)

  Ако желаете да продължим тази дискусия, бих се радвала да се свържете с мен. =)

  Поздрави,

  Краси

 • 6
  gligi avatar :-|
  gligi

  @3
  защото е важно да познаваме принципите, по които мемите контролират поведението

  "мем", мн. м. "меми" (т.е. културен репликатор)
  по подобие на "ген"-"гени" (биологичен репликатор)
  вж. Себичният ген, Ричард Докинс, УИ "Св. Климент Охридски", 1998, ISBN 954-07-1158-4
  където този термин е въведен

  интересният момент:
  "досега сме се справяли и с по-големи организирани партита"
  несъмнено това е работата на полицията, да се справя с партита

 • 7
  npaine avatar :-|
  NPaine

  До коментар [#5] от "Красимира Карамфилова":

  Благодаря за отговора.
  Да, поставено от тази гледна точка събитието заслужава отбелязване. Благодаря за пояснението, аз затова питам за да разбера.

  Иначе аз разлика между блог/вестник/сайт правя дотолкова доколкото това което се намира на заглавната страница на капитал.бг е еквивалентно на статия от самия Капитал. Ако щете може да се каже че за мен самият сайт е еквивалентен на в-к Капитал.


  До коментар [#6] от "gligi":

  Това е яко, не бях се замислял досега за меме и гене. Определено е интересно, Докинс рулира...отново. Ще трябва да я прочета книгата.

 • 8
  gligi avatar :-|
  gligi

  за последен път уточнавям:
  на английски е meme-gene, на български мем-ген

 • 9
  kodjauzun avatar :-|
  kodjauzun

  Явлението би следвало да е обект на психиатрията, не толкова на медиите.
  Според мен една не толкова оригинална младежка щуротия, няма място в медиите. Та самият аз съм пребивавал през студентските си години, нееднаж в районното (милиционерско управление), поради далеч по-смешни поводи от тоя.
  Явно сегашноте млади задници, седящи пред компа, нямат достатъчно атрактивен социален живот, та са готови да прекосят града, за да видят псевдошоу(то е ясно, че няма как да влязат на купона), само за да им се случи нещо необичайно в живота.

  Помня студентските бригади, където се завихряше денонощен купон. Аутсайдерите, понеже и те нещо трябва да усетят от студентството, освен ученето, се присламчваха като наблюдатели. После разказваха такива небивалици за участниците, тъй като за себе си нищо не можеха да кажат. Може би не трябваше да ги пренебрегваме като сексуални обекти.
  Да се върнем на случката. Опит за купон на чек.....ии.

 • Джефри Лебовски

  Доби на зарзават!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал