С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

// Автори

Бойчо Попов

Работи като редактор в бизнес отдела на "Капитал" от април 2008 г. до 2009 година. Завършил е "Немска филология" в Софийски универститет "Св. Климент Охридски", както и магистърска програма по "Немско езикознание и превод". Обича да гледа и играе футбол и е фен е на "Ботев" Пловдив.

 

2 окт 2009 Асен Георгиев, Бойчо Попов 4
// Предприемач/

Един за всички, всеки за себе си

Обединяването в клъстъри позволява на бизнеса да бъде по-конкурентен и разпознаваем на вътрешния и международния пазар 3204 прочитания

Австрийската провинция Горна Австрия вероятно е онова място в Европа, където има най-много клъстъри на глава от населението. За последните десет години на тези 11 хиляди квадратни километра са създадени шест такива сдружения – в областите автомобили, пластмаси, мебели и дървообработване, здравеопазване, мехатроника и техника за опазване на околната среда. "В проектите участват 1356 фирми, а общият им оборот за 2008 г. е 41.8 млрд. евро", разказва Вернер Памингер от Clusterland Oberösterreich.

1 окт 2009 Бойчо Попов 13

Държавната агенция по горите (ДАГ) излезе със становище, че част от горските земи са върнати на Симеон Сакскобургготски незаконно. Информацията за това се съдържа в доклад на ведомството до премиера Бойко Борисов във връзка с възстановяване на правото на собственост върху площи от държавния горски фонд на наследниците на бившите царе Фердинанд и Борис ІІI.

1 окт 2009 Бойчо Попов 9

Държавното дружество "Напоителни системи" ЕАД има нов изпълнителен директор и нов Съвет на директорите, след като министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов освободи през миналата седмица предишното ръководство.

29 сеп 2009 Бойчо Попов 8

Между 80 и 90 стотинки. Толкова трябва да струват 700 грама хляб според представители на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България (ФХСБ). Преди седмица стана ясно, че членовете на асоциацията настояват за въвеждането на минимална производствена цена на хляба и премахването на ДДС за производителите на хляб и хлебни изделия.

28 сеп 2009 Бойчо Попов 5

От днес в Държавен фонд "Земеделие" – Разплащателна агенция започва първият одит на Европейската комисия по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г., който ще обхване предимно проекти по Мярка 121 "Модернизиране на земеделските стопанства" за периода до юли 2009 г.


25 сеп 2009 Бойчо Попов 7
Свободни професии...но не съвсем
// Предприемач/

Свободни професии...но не съвсем

Силният контрол над адвокати и нотариуси ограничава конкуренцията на пазара 10005 прочитания

"Нотариалната кантора трябва да има две или повече функционално свързани помещения, в които задължително се помещават канцеларията на нотариуса и служебният му архив." Адвокатът пък задължително трябва да има кантора с бюро и стационарен телефон, за да упражнява професията си. Изискванията са записани в Закона за адвокатурата и Закона за нотариусите и нотариалната дейност.

25 сеп 2009 Бойчо Попов
Либийска глина за австрийските тухли
// Компании/

Либийска глина за австрийските тухли

Libyan Investment Authority придобива дял от капитала на Wienerberger, новото ръководство закрива фабрики 3167 прочитания

Едва ли има друг бранш в България, който през последните няколко години да е показал толкова голяма динамика, както сектора на строителните материали. Доскоро бизнесът изглеждаше доста добре - заради бурното строителство и ръст на имотния пазар оборотите на производителите на всички продукти - цимент, плочи, керемиди или тухли, постоянно бележеха ръст. Точно заради голямото търсене на материали в страната се появиха и нови заводи. С кризата и спада в строителството обаче и този бизнес логично тръгна надолу.

11 сеп 2009 Бойчо Попов, Ирина Новакова 2
Спонсорирани спонсори
// Политика/

Спонсорирани спонсори

Европейската комисия пусна отново парите по САПАРД, след като започна проверка на всички съмнителни проекти 3071 прочитания

Малко над 10 000 лева. Това е сумата, която силистренската месопреработвателна компания "Меком" е дарила на управляващата през 2008 г. БСП по данни на Сметната палата. Година по-рано сумата е била 8640 лв.

21 авг 2009 Бойчо Попов 23

Няколко седмици преди парламентарните избори в Германия федералното правителство прие "Национален план за развитие на електро мобилността". Навлизането на пазара на първите 100 000 електро коли е предвидено за 2012, като за целта на шофьорите ще бъде предоставена финансова помощ.

21 авг 2009 Мара Георгиева, Бойчо Попов 1
Преди месомелачката
// Ритейл/

Преди месомелачката

Това лято пазарът на колбаси бележи спад от над 15% 4453 прочитания

21 авг 2009 Спас Спасов, Бойчо Попов 3
За няколко милиона страници повече
// Предприемач/

За няколко милиона страници повече

Бизнесът на частните архиви прохожда при ниска конкуренция и широка пазарна ниша 9075 прочитания

18 авг 2009 Бойчо Попов 77

Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" избра за изпълнителен директор на фонда Калина Илиева. След подбора на кандидатите, подали документи за поста, изборът бе одобрен от министър-председателя Бойко Борисов, каквото е изискването на Закона за подпомагане на земеделските производители, на който се базира дейността на фонда.

18 авг 2009 Бойчо Попов 9

Може ли градът на светлините да се превърне в града на електрическите автомобили? След като амбициозният кмет на Париж Бертран Деланое въведе "мрежа на свободните колелета", при която срещу символична такса всеки може да вземе общински велосипед, да го ползва, колкото иска и да го остави в другия край на града, сега той е решил да даде нова възможност на съгражданите си да се придвижват евтино и екологично.

17 авг 2009 Бойчо Попов 3

11 кандидатури са подадени за поста изпълнителен директор на ДФ "Земеделие" – РА до изтичането на крайния срок за внасяне на заявления. Подборът на кандидатите ще се извърши утре - 18.08.2009 г., до 15.00 часа, след което имената на одобрените ще бъдат изнесени на информационното табло в МЗХ.

16 авг 2009 Бойчо Попов 8

Италианските предприемачи се оплакват напоследък, че разговорите за отпускане на банкови кредити стават все по-гадни... Шефове на фирми твърдят, че трябва да отговарят на агресивни въпроси за сигурността и състоянието на компаниите си. Браншови съюзи пък предупреждават, че може да се стигне до силно затягане на кредитирането. Банкерите от своя страна се оправдават, че значително е нараснал броят на закъснелите плащания и на лошите кредити. Дотук - нищо ново, нали?

14 авг 2009 Бойчо Попов, Александър Бойчев 74
Екологична класа
// Политика/

Екологична класа

Законови промени и данъчни стимули ще увеличат продажбите на новите и по-екологични автомобили 10691 прочитания

11 авг 2009 Бойчо Попов 6

Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" реши да освободи досегашния изпълнителен директор на фонда Ализан Яхова, съобщиха в прессъобщение от земеделското министерство. Временно изпълняващ длъжността до избор на нов изпълнителен директор ще бъде Ангел Кинанов, който до момента бе зам.-изпълнителен директор с ресор "Селскостопански пазарни механизми".

7 авг 2009 Бойчо Попов 16

Софийската градска прокуратура e повдигнала обвинение срещу бившия председател на Държавната агенция по горите Стефан Юруков. Той е обвинен за това, че в качеството му на длъжностно лице - председател на ДАГ е сключил неизгодна сделка за имот, намиращ се край Созопол – престъпление по чл.220, ал.2 НК.

7 авг 2009 Бойчо Попов 12
Втората ръка на пазара
// Предприемач/

Втората ръка на пазара

При магазините за употребявани дрехи труден е не стартът, а задържането на пазара 56762 прочитания

Всеки понеделник сутрин пред магазин с голям надпис "Дрехи от Европа" в центъра на София се извива дълга опашка. Хората се струпват пред вратата и с нетърпение чакат да отворят, за се нахвърлят на новодошлата стока.

5 авг 2009 Бойчо Попов 5

Германският концерн Rewe ще продаде своите 25 магазина Billa в Полша на френския си конкурент E.Leclerc, който вече има 20 обекта в страната. Така Rewe ще освободи 1600 свои служителя и ще се лиши от 120 млн. евро годишен оборот.