Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

// Автори

 

23 юни 2011 Боряна Семкова 5
31 май 2011 Боряна Семкова
17 дек 2010 Боряна Семкова, Зорница Маркова 2
Весела Коледа за търговците в големите икономики
// Ритейл/

Весела Коледа за търговците в големите икономики

Шопинг манията се завръща в САЩ, Великобритания и Германия и постепенно намалява в източна и южна посока 7236 прочитания

27 ное 2010 Боряна Семкова
8 окт 2010 Боряна Семкова
Енергийни трансформации
// Компании/

Енергийни трансформации

Секторът в Централна и Източна Европа все още не реагира гъвкаво на икономическата ситуация 2031 прочитания

17 сеп 2010 Боряна Семкова
Енергийните компании доминират
// Компании/

Енергийните компании доминират

Приходите на фирмите в Югоизточна Европа са паднали с 14% през 2009 г. 2934 прочитания

10 сеп 2010 Боряна Семкова
В окото на бурята
// Deloitte CE Top 500/

В окото на бурята

Компаниите от енергийния сектор намаляват в полза на фирмите за потребителските стоки и услуги 3394 прочитания

Двадесет милиарда евро, или 22% от приходите си, са загубили първите десет компании в годишната класация на консултантската компания Deloitte топ 500 в Централна и Източна Европа за 2009 г. в сравнение с 2008 г. В нея попадат компаниите в 15 страни от региона - Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Македония, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения и Украйна.

10 сеп 2010 Боряна Семкова
Румъния: Успехи на мрачен фон
// Deloitte CE Top 500/

Румъния: Успехи на мрачен фон

Телекомуникациите, търговията и тютюневите компании реализират печалби 3507 прочитания

Румънците са пазарували в чуждите търговски вериги, пушили са здраво, докато са говорили дълго по телефона, купували са по-малко автомобили и са карали колите си по-малко през 2009 г.

3 сеп 2010 Боряна Семкова 2
Burger King с бразилски вкус
// Компании/

Burger King с бразилски вкус

Втората по големина в света верига за бързо хранене става собственост на фонда 3G Capital за 4 млрд. долара 7043 прочитания

Burger King Holdings, оператор на втората в света верига за бързо хранене, базирана в американския щат Маями, е на път да бъде продаден, и то доста добре, в момент на нестабилна икономика и намаляващи клиенти. Получената оферта оценява фирмата за 4 млрд. долара (акции плюс дълг). Купувачът е фондът за дялово инвестиране (private equity fund) 3G Capital, чиято централа е в Ню Йорк, но капиталите й са главно бразилски. Компанията се свързва преди всичко с бразилския милиардер Жорже Пауло Леман, който е един от архитектите на създаването на пивоварния гигант InBev.

2 сеп 2010 Боряна Семкова
27 авг 2010 Боряна Семкова
Признаци за живот
// Компании/

Признаци за живот

Сливанията и придобивания достигнаха рекорди през август 4065 прочитания

На Уолстрийт го наричат "синдрома на черните коли" заради лимузините, подредени около инвестиционните банки в очакване на анализаторите, които работят по корпоративни сделки почти цялата нощ. Съдейки по учудващо високия брой на сливания и придобивания през този месец, черните коли трябва да са паркирани на два реда, отбелязва иронично в. International Herald Tribune. Никой няма обяснение защо това се случва точно така. Цените са ниски, лихвите са ниски, а компаниите са богати на пари в брой в резултат от съкращаването на разходите и са бедни на перспективи за органичен растеж. Това обаче е така от месеци, а и съвсем доскоро перспективите пред глобалната икономика изглеждаха доста по-светли.

20 авг 2010 Боряна Семкова 2
Хранителна стихия
// Ритейл/

Хранителна стихия

Суша и проливни дъждове вдигнаха цените на земеделските продукти 3292 прочитания

Лоша комбинация от дъждове, суша и пожари опустоши реколтата от пшеница и други хранителни суровини по света и изстреля цените им нагоре. Кафе, пшеница, захар, царевица, соя на зърна – това са само част от стоките, които вече струват повече. Потребителите няма да усещат последиците само сега – случилото се през лятото на 2010 г. ще диктува пазарите поне през следващите 12 месеца, смятат анализатори.

13 авг 2010 Боряна Семкова 3
Луксозна година
// Ритейл/

Луксозна година

Новите пазари и свръхбогатите съживиха бизнеса със скъпи стоки 4460 прочитания

4 юни 2010 Боряна Семкова