Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

// Автори

 

6 май 2018 Ива Рудникова, Вера Гоцева, Тами Вълчева, Петя Тодорова
от архива: Яж радомирски кюфтета, моли се и обичай
// Неща/

от архива: Яж радомирски кюфтета, моли се и обичай

Без резервации в етническите кухни на България 0 прочитания

19 авг 2016 Ива Рудникова 20
Мили-драги
// Тема/

Мили-драги

Как изглежда всичко българско и родно през очите на завръщащите се за кратко 76218 прочитания

11 дек 2014 Ива Рудникова
21 мар 2014 Ива Рудникова 5
Вечният градинар
// Тема/

Вечният градинар

Райна Гаврилова за бързите like-ове и бавните промени 10179 прочитания

17 май 2013 Ива Рудникова, Вера Гоцева, Тами Вълчева, Петя Тодорова 24
Яж радомирски кюфтета, моли се и обичай
// Lightest 2013/

Яж радомирски кюфтета, моли се и обичай

Без резервации в етническите кухни на България 37123 прочитания

1 юни 2012 Ива Рудникова 259
10 000 часа разлика*
// Политика/

10 000 часа разлика*

Защо амбицията на Меглена Кунева е добра новина 27757 прочитания

1 май 2012 Ива Рудникова
13 май 2011 Бистра Андреева, Ива Рудникова 2
Животът е преКрасен
// Лица/

Животът е преКрасен

Матали Красе продуктов, интериорен и графичен дизайнер, за пътя от фермата до Париж, за Филип Старк и ярките неща 6074 прочитания

4 май 2011 Ива Рудникова 30
От А до Я па ти
// Тема/

От А до Я па ти

Уважението към езика е сериозна част от себеуважението, казва доц. Петя Костадинова 21108 прочитания

11 фев 2011 Ива Рудникова 10
Добър ден, тъга
// Lightest 2011/

Добър ден, тъга

Водещата на "Адрес 4000" за мъдростта на клишетата 15966 прочитания

10 фев 2011 Ива Рудникова 5
Let's Talk About Sex
// Тема/

Let's Talk About Sex

Ако Шели Варод беше министър на образованието, "Историята на "О" щеше да е в списъка на задължителните четива 7806 прочитания

12 ное 2010 Ива Рудникова 40
Punk's Dad
// Лица/

Punk's Dad

Ивайло Нойзи Цветков е един от създателите на култовото списание "Егоист" 69324 прочитания

1 окт 2010 Ива Рудникова
Волната Вили
// Лица/

Волната Вили

Любимката на Хелмут Нютън днес живее във ферма и продава авторски бижута онлайн 5948 прочитания

30 сеп 2010 Ива Рудникова 8
Светът според Янко Цветков
// Неща/

Светът според Янко Цветков

Дизайнерът от Царево, който разведри света със своите карти на стереотипите 12230 прочитания

20 авг 2010 Ива Рудникова 8
Сърдита млада жена
// Лица/

Сърдита млада жена

Животът според дизайнерката Йозге Киримлиоглу, или как се отварят бутилки без отварачка 11007 прочитания

9 юли 2010 Ива Рудникова 6
Интро
// Днес от LIGHT/

Интро

4043 прочитания

А. А. казва, че онези, които се опитват да направят нещо хубаво в България, бързо се изморяват, защото срещат стена от безразличие. А. А. не е съвсем прав - стената от безразличие е добрият сценарий. Лошият, и за съжаление, по-типичен, е хубаво-правещите да срещат жилава съпротива.
А. А. беше батерията на едно специално място в центъра на София, бар "703", Сигурно такива убежища е имало, има или ще има (дано!) един ден навсякъде, където съществува концентрация от артистични, свободомислещи хора, жадни за добро... (тук може да добавите "капучино" или да оставите така).
"703" беше връстник на "Капитал" и почти връстник на българския преход. През дългите години на политическо, социално и пр. друсане, клубът остана непроменен като дух и принципи. Тих джаз, червени стени, черно-бели фотографии, интересни разговори на добронамерени хора. Нищо повече.
"703" вече не работи. Според неговия създател, това е защото в България не работят доста други неща, лоялността, например: "Когато харесваш едно място, ти трябва да го подкрепяш, а аз не съм усетил техния гръб".
С други думи, онези почитатели, преценили, че барът, от който по принцип имат нужда, може да си съществува ей така, без те да ходят, без да избират него всеки път, са сбъркали. Хубавите неща не са даденост, те искат грижа.
Днес А. А. се стреми да живее спокойно, "само че се очертава вече да не е в България". Изводът за нас е поне един - батерията не винаги е включена в комплекта.

6 юли 2010 Ива Рудникова 5
2 юли 2010 Ива Рудникова 1
Интро
// Днес от LIGHT/

Интро

3421 прочитания

Мардж Симпсън, 36 годишна домакиня от Спрингфийлд и майка на три деца, позира гола за "Плейбой". "Бас държа, че е криза на средната възраст", написа по този повод един американски медиен коментатор.

Мардж може и да не е истинска, но проблемите, свързани с онзи период, когато спираме да растем и започваме да остаряваме, са съвсем реални. Психиатърът Давид Йерохам го обяснява с метафора: до средата на живота си човек се развива, катери се по стръмен хълм, трупа постижения, образование, кариера, къща, семейство. Когато стигне до върха, той вижда, че трябва да започне да се спуска и това неминуемо го променя. Темпото се забавя, приоритетите се сменят, и човекът започва да поглежда към часовника все по-често, независимо дали е "Ролекс" или водолазен.

Кризата в средата на живота, както я нарича Йерохам, засяга всекиго, все някога. От нас зависи дали ще произведем нов смисъл или само ще добавим няколко кубика към кухото.

Когато станал на 40, писателят с медицинско образование Калин Терзийски-Кайо решил да провери какво са свършили други велики хора на приблизително същата възраст. "Погледнах в google какво е направил Ван Гог на 37 години. Общо взето, умрял е."

Кайо също е "умирал" няколко пъти, но по различен начин. Сега е тук, за да остане, както се пее в иначе тъпи парчета, чист и много необходим.

Всичко тече, всичко се променя, особено по поречието на Дунав. В този брой научаваме за едни англичани, част от неподозираното оживление, което цари при т.нар. европейска Амазонка напоследък.

И за да не се излагаме пред чужденците, поканихме няколко от тях да поразсъждават за нещата от живота...по-точно за нещата от средата на живота.

На коя страница да отгърнете? На новата, разбира се.

30 юни 2010 Ива Рудникова 12
Този ад води в рая
// Лица/

Този ад води в рая

Д-р Давид Йерохам за кризата в средата на живота 45222 прочитания

25 юни 2010 Ива Рудникова 7
Интро
// Днес от LIGHT/

Интро

4104 прочитания

Календарно този брой започва с Джун и завършва с July. Ще видите уникални седемдесетарски фотографии на жената на Хелмут Нютън, Джун, която се подписва с псевдонима Алис Спрингс и историята на July Morning, разказана лично от китариста на "Юрая Хийп" Мик Бокс в ексклузивно интервю за Light. След тях върви един мъжки разговор, на който устройството Pepper Mouth би реагирало със смъртоносно обгазяване. Цецко, Иво, Ачката и Даниел коментират безцензурно Кари, Саманта, Миранда и Шарлот.
Краси Москов от Z-Rock е един от музикалните гидове, на които винаги бихме се доверили. В България, казва той, има носталгия към по-старата музика, новото трудно се приема. ("Носталгията е мощен наркотик", добавя задочно Мик Бокс.) С идеята да вкара малко модерност в нещата, поканихме селекционера на Mellow.
На две места в списанието наблюдаваме любопитни струпвания – едното е на фризьори от цяла Европа в Хърватска, другото е на MINI-маниаци в Словения.
А това, че скоро не сме отправяли рубриката на Калина Гарелова, която иначе страшно харесваме и събираме материалите от нея за парфюмна енциклопедия, този път ни излезе солено.