Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

// Автори

Ирина Ценкова

Престъпва прага на „Капитал“ във време на купеста финансова облачност – буквално часове след обявяването на фалита на „Лемън Брадърс“. Днес работи за "Общество"-то, но някога дните й се търкаляли безгрижно в разучаване тънкостите на лайфстайла. Още по-преди преминала през 5-годишна неравна битка с чешкия език в СУ. Детската й мечта била да мете пълния със стотинки фонтан пред НДК – простичко и доходоносно. А сред жизненоважните въпроси, които терзаели невръстните й години, се подреждала чуденката: Дали братя Аргирови всъщност не са сестри? (Пояснение за по-младите: по онова време дългите коси при мъжете бяха силно необичайни)

 

22 мар 2010 Ирина Ценкова
Право на безправие
// Общество/

Право на безправие

Българският хелзинкски комитет представи доклада си за състоянието на човешките права през 2009 3886 прочитания

Българският хелзинкски комитет представи доклада си за състоянието на човешките права през 2009

11 мар 2010 Ирина Ценкова 18
Дим над здравната комисия
// Общество/

Дим над здравната комисия

Здравната комисия прие на първо четене предложението за смекчаване на забраната за тютюнопушене на обществени места 4166 прочитания

10 мар 2010 Ирина Ценкова 91

Защо е важна

В края на февруари ГЕРБ поискаха да отпадне пълната забрана за пушене на обществени места, която трябваше да влезе в сила от 1 юни. Поправките на депутатите от управляващото мнозинство в Закона за здравето предвиждат по-свободен режим - в заведенията до 100 кв.м собствениците ще решат дали да са изцяло за пушачи или непушачи, а в останалите да има отделни помещения, както досега. Мотивът им е, че заради кризата ограниченията ще са пагубни за бизнеса, а и нямало как да се контролират. По всичко личи, че промените са на път да бъдат приети.

Пълната забрана за пушене в заведения обаче е в безспорен обществен интерес. Тя защитава правата на непушачите, които в момента трябва да избират между това да се грижат за здравето си или да не ходят по заведения. Освен това броят инфаркти и инсулти в страните, приели забраната, значително намалява.

Какво е решението

Народното събрание да не гласува поправките в Закона за здравето.

5 мар 2010 Ирина Ценкова 29
Ало, миналото ли е?
// Общество/

Ало, миналото ли е?

Уличните телефони чакат следващото си превъплъщение 20309 прочитания

"Уилмааа, къде ми е "Бетком" фонокартата?" Семейство Флинтстоун, веселата фамилия от каменната ера, рекламираше преди години говоренето от всяка улична точка с помощта на масивен син телефон. Днес общото между Флинтстоун и уличните апарати за свръзка е усещането, че са синоним на отминала епоха.

26 фев 2010 Ирина Ценкова 329
Контрареволюцията на пушачите
// Общество/

Контрареволюцията на пушачите

Защо не трябва да се смекчава забраната за пушене в заведения 26158 прочитания

Отворете вратата, прекрачете прага, вдишайте. Добре дошли в средностатистическо българско кафене. Разтъркайте насълзените си от дима очи, преди да прочетете менюто: днес заведението предлага над 4000 химикала, за 250 от които се знае, че са вредни, а 50 от тези 250 са сред причинителите на рак.

12 фев 2010 Ирина Ценкова 40
Powder to the people*
// Общество/

Powder to the people*

Забраната за извънпистово каране на ски и сноуборд е грешен подход 10958 прочитания

Тяхната голяма страст е пудрата, сухият бял прах, който прехвърча покрай лицето и ускорява пулса. Дишат на скорост. Обичат да усещат живота като за първи път, като неутъпкана пътека. Не, няма да говорим за хората от партитата и за тънките бели линии по капака на тоалетната чиния. Става дума за фрийрайдърите, онези, които предпочитат да се плъзнат със сноуборда или ските извън пистите и отъпкания от машини терен. Те използват пудрата не за шмъркане. Въпреки че хвърлиха в лицето им подобни твърдения.

5 фев 2010 Ирина Ценкова 24
Странна случка с къща през деня
// Общество/

Странна случка с къща през деня

Алтернативен метод предлага лечение на аутизма. Надявайте се, но предпазливо 19084 прочитания

Голяма приветлива къща на тиха улица в кв. Бояна. Дискретната табела на външната порта е единственото, което ви подсказва, че не отивате на гости при добре устроили се познати. Зад вратата на къщата, вляво, на закачалката кротко очакват собствениците си закачени детски дрешки. До тях са шкафчетата с умалителни имена – Мишо, Алекс, Жорко. От преддверието се влиза в голяма стая.

29 яну 2010 Ирина Ценкова 6
Мутанти за закуска
// Политика/

Мутанти за закуска

В България контролът по етикетирането на ГМ храни е слаб, a възможността ви за информиран избор - почти нулева 4865 прочитания

"Не съм пръскал, комшиите пръскаха и след два дена – унищожение. Аз си купих един препарат от "Георги Кирков", пробвах го на тревата и тя изсъхна. Всичко е на природата – каквото тя даде." Така приведеният над няколко стръка целина дядо от пазара на Графа отговаря на всеки въпрос, съдържащ в себе си сложната комбинация от думите генетично модифицирани организми (ГМО). Вашата чиния обаче знае притеснително повече.

8 яну 2010 Ирина Ценкова 8
I love BG Louvre
// Политика/

I love BG Louvre

Лувър или Лузър* - това ще покаже времето 3913 прочитания

Проект за изкуство по време на криза? Вероятно идеята ви звучи като получилата български прочит препоръка на Мария-Антоанета: "Като няма хляб, яжте пасти." Всъщност, докато финансовият министър още понася последиците от един друг хранителен образ - пицата (постна), кабинетът разгледа и одобри идеята на министъра на културата Вежди Рашидов за изграждането на национален музеен комплекс в центъра на София. Многото скептични въпросителни могат да получат решение с отрицателен или положителен резултат. Всичко зависи от компонентите на уравнението.

8 яну 2010 Ирина Ценкова 32
За няколко идеи повече
// Общество/

За няколко идеи повече

И България ще има своя форум за мозъчни атаки TED 8090 прочитания

За да се роди една идея, не е нужно нищо освен запалено въображение. Идеята не тежи. Тя може да прекоси света със скоростта на светлината, без това да струва каквото и да било. При все това, когато попадне на подготвено съзнание, тя може да има изключителен ефект. Може да промени светогледа на притежателя му. Може драматично да повлияе поведението му. Може да го накара да предаде нататък идеята.

8 яну 2010 Ирина Ценкова 28
В Брюж
// Места/

В Брюж

Шоколадова приказка, която полепва по небцето, но се преглъща добре с бира. И цинизмът й отива... 14542 прочитания

20 дек 2009 Ирина Ценкова 21
Ангелите на charity*
// Хора/

Ангелите на charity*

Екипът на "Спаси, дари на..." воюва с институциите в името на болните деца 5005 прочитания

"Невъзможното не е опция." Това не е техен девиз, но е теза, която споделят. Те не са продавачи на надежда. Защото я подаряват. Не правят чудеса, могат само да посредничат. Няма да намерите магазинчето им, защото няма адрес – поне не в буквалния смисъл на думата. Те са вашите виртуални спасители, които помагат реално.

20 дек 2009 Ирина Ценкова 143
Криза, криза, гъци, гъци
// Истории/

Криза, криза, гъци, гъци

Попфолкът слезе от масите, за да се качи на трибуната на политиката и обществената тематика 20115 прочитания

11 дек 2009 Ирина Ценкова, Люба Йорданова 70
Баничка на диета
// Общество/

Баничка на диета

Чинията на българина си има нови приятели. По-добри и по-свежи 16137 прочитания

Пръстите полепват по омазнената амбалажна хартия. Коричката хруска между зъбите. Към лъскавите от блажното устни бавно се приближава познатата бутилка с гъста белезникава течност. Боза.

4 дек 2009 Ирина Ценкова 176
Родилни мъки
// Общество/

Родилни мъки

Жените в България раждат при лоши условия и унизително отношение 32077 прочитания

Животът оставя белези. Понякога дълбоки и некрасиви, макар и преплетени с щастливи последствия. Раждането в средностатистическа българска акушеро-гинекологична болница ви снабдява именно с такива.

27 ное 2009 Ирина Ценкова 11
Да минеш между папките
// Общество/

Да минеш между папките

Фондът за лечение на деца в чужбина се провали, но предстои обнадеждаваща реформа 4221 прочитания

Представете си как животът на вашето дете е само лист хартия на бюрото на бездушно небрежен чиновник. Как някакви хора подхвърлят небрежно от папка в папка мечтата на сина ви някой ден да стане като Бербатов, да кажем. "Бездушие е малко казано", казва днес Диана, една от майките, за които подобна ситуация е реален спомен. Тя е само един от примерите за родители, които са се борили с непробиваемия механизъм на Фонда за лечение на деца в чужбина, чието принципно предназначение е да финансира лечението на деца зад граница в случаите, когато в страната ни няма апаратура или капацитет за това. Тази седмица обаче беше преломна за функционирането на Фонда. Или поне това е светлината в тунела, на която всички се уповават.

24 ное 2009 Ирина Ценкова 11
Деца в режим на изчакване
// КАПИТАЛ ПРИМ/

Деца в режим на изчакване

Директорът на Фонда за лечение на деца подаде оставка след изобличаващ одит на Сметната палата. Това е само първата стъпка от отдавна необходима реформа. 3049 прочитания

20 ное 2009 Люба Йорданова, Ирина Ценкова, Иван Михалев 276
За какво ни е БАН
// Политика/

За какво ни е БАН

Инвестициите на държавата в наука трябва да са повече, но само ако тя може да даде повече резултати 30831 прочитания

Макар да изглежда ненавременен, дебатът за бъдещето на БАН всъщност е много важен и дори е закъснял с двайсетина години.

20 ное 2009 Ирина Ценкова 11
Химия на решенията
// Политика/

Химия на решенията

Как директорът на Института по обща и неорганична химия прилага реформи, които работят 7802 прочитания

Не е нужно да сте луд, за да работите в БАН, но вероятно помага. Другото, което ви трябва, е смелост. За да се впуснете в предизвикателството наука, което трябва да се състои между естествената миризма на мухъл, носеща се от остарелите сгради на 4-и километър. За да имате достатъчно самочувствие да отворите днес кабинетите си, зад които според всеобщото подозрение се крият "феодални старци". И за да отбележите, че в миналото сте бил още по-смел и сте започнал реформата, за която някои едва сега започват шумно да говорят. Професор Константин Хаджииванов е един от онези (малко) хора в БАН, които отговарят на характеристиките. Той е на 51 и вече шест години е директор на Института по обща и неорганична химия. Написал е около 150 научни статии, публикувани в международни списания. Може да се похвали с около 3500 цитирания. Казано на езика на непотопените в морето на науката - проф. Хаджииванов е в топ 3 на съвременните български учени според обективните критерии за научна оценка. В момента той оглавява институция със 129 служители.

30 окт 2009 Ирина Ценкова 28

"Искаме бе-би-то! Искаме бе-би-то"! Екзалтирана група роми скандира пред родилното отделение на болницата в Сливен. Кадърът е само бегъл елемент от колоритния репортаж, запечатан от камерите на "Здравей, България" по "Нова телевизия".