Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

// Автори

Милен Енчев

Занимавам се с еко-темите от 2007 г. - случайно, не защото съм убеден в светостта на всичко „зелено“. Преди „Икономедиа“ работих във в. „Сега“. Учих журналистика в Софийския университет, доколкото това може да се учи в аудитории. Обичам да пиша репортажи и пътеписи – нещата, които пиша най-рядко. Интригуват ме повече новините от типа „човек, заловен в ускорителя за частици твърди, че идва от бъдещето“ отколкото политическото злободневие. Обичам и животните, и смятам самоцелната жестокост спрямо тях за престъпление.

 

12 юли 2012 Милен Енчев 6
Депутати атакуват спорни поправки и за дървесината в Закона за горите
// Политика/

Депутати атакуват спорни поправки и за дървесината в Закона за горите

Опозицията поиска от ГЕРБ концепция за ски туризма вместо лобистки закони 4204 прочитания

2 юли 2012 Милен Енчев 21
Опълченците на Витоша
// Политика/

Опълченците на Витоша

Или кой и как се бореше с пожара в защитената територия над Бистрица 8110 прочитания

18 юни 2012 Милен Енчев 22
Законът за горите се връща в "първи клас"
// Политика/

Законът за горите се връща в "първи клас"

Премиерът не иска да го обвиняват в лобизъм 6016 прочитания

20 фев 2012 Милен Енчев 30

Дебатът продължи повече от месец и виждането, че проучванията на шистов газ не трябва да се допускат, в крайна сметка надделя. В първия етап на дебата гласовете бяха 70 на 30 в полза на забраната за проучванията. В седмицата, в който той започна, парламентът прие мораториум за прилагането на хидрофракинг с високи налягания (използван за шистовия газ) при проучванията и добива на нефт или газ в страната. След като публикувахме мнението на проф. Кристалина Стойкова съотношението стана 68 на 32% в полза на забраната, а след заключителните тези на Валентин Кънев и Геерт де Кок – 71 на 29%. Общо гласовете в дебата бяха около 900, а коментарите във форума – над 1500.

6 фев 2012 Милен Енчев 523

Досега в дебата убедително води позицията, че проучванията за шистов газ в България не трябва да се допускат. В края на първия "рунд" процентното съотношение на гласовете (480 на брой) беше 70 на 30 в полза на забраната. А тя междувременно беше приета от парламента с далеч по-голямо процентно мнозинство – пълен мораториум за прилагането на хидравличния разрив (фракинг) при проучвания и добив на нефт или газ в България.

6 фев 2012 Милен Енчев

Бих искал да поздравя българските граждани за постигнатата цел – безсрочната забрана за инжектиране на ценни водни ресурси с химикали под земята под високо налягане. Гражданите на България, обезпокоени от екологичните ефекти на една рискована технология, организираха мирни демонстрации и предизвикаха дебат.

6 фев 2012 Милен Енчев

Доколко природният газ е екологично гориво? Нека го сравним с другите източници. Ядрената енергетика не отделя въглероден двуокис и е благоприятна за ограничаване на парниковия ефект, но след Фукушима в близко бъдеще няма да се случат нови големи проекти за ядрени електроцентрали.

14 яну 2012 Милен Енчев
Геерт де Кок
// Участници в дебати/

Геерт де Кок

експерт от европейския клон на Food & Water Watch 57980 прочитания

Шистовият газ няма да е удачна част (и всъщност би бил контрапродуктивен) в прехода към ниско-въглероден енергиен микс. Нека първо погледнем твърдението, че шистовият газ е "зелена" енергия на фона на други изкопаеми горива, и би помогнал в борбата срещу климатичните промени.

14 яну 2012 Милен Енчев
Валентин Кънев
// Участници в дебати/

Валентин Кънев

председател на Балканската черноморска петролна и газова асоциация 57858 прочитания

Проучванията трябва да се разрешат. Не трябва да се затваря вратата за една технология, която в момента се утвърждава в световен мащаб. В САЩ в момента, се добиват 70 млрд. кубически метра шистов газ, а делът на неконвенционалния газ до края на 2011 г. достига 35%.

10 яну 2012 Милен Енчев 6
Чиновници ще получават до 3000 лв. бонуси за европроект
// Политика/

Чиновници ще получават до 3000 лв. бонуси за европроект

Регламентира се стимулирането на около 2000 души, работещи по оперативните програми 4516 прочитания

20 ное 2011 Милен Енчев 11
Синдикатите подготвят национални протести и стачка
// Политика/

Синдикатите подготвят национални протести и стачка

Профсъюзите са против пенсионните промени, работодателите също искат обсъждане 2695 прочитания

КНСБ и КТ "Подкрепа" се оттеглят от Националния съвет за тристранно сътрудничество, обявиха днес двете синдикални организации. Днес премиерът Бойко Борисов ще получи официалното уведомление от синдикатите, след което те ще настояват за лична среща с министър-председателя, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

17 ное 2011 Милен Енчев 6
Синдикатите заплашват със стачка заради пенсионната реформа
// Политика/

Синдикатите заплашват със стачка заради пенсионната реформа

Социалните партньори настояват планираните от правителството промени от следващата година да бъдат съгласувани с тях 2434 прочитания

Синдикатите започват подготовка за стачка заради намерението на правителството да увеличи възрастта за пенсиониране и да промени начина на заплащане на чиновниците, без да го съгласува с тях.

10 ное 2011 Милен Енчев 7
Ски училищата на Витоша спечелиха битката с "Витоша ски"
// Спорт/

Ски училищата на Витоша спечелиха битката с "Витоша ски"

ВАС реши окончателно: Цените на лифт картите трябва да са еднакви 5399 прочитания

Дружеството "Витоша ски", което управлява лифтовете на Витоша, загуби битката с независимите ски училища за цените на лифт картите.

8 ное 2011 Милен Енчев, Иглика Филипова 1
// Компании/

"Дънди" получи нова положителна екооценка за добив на злато

Инвеститорът може да започне изграждане на съоръжението, дори и да има съдебно обжалване 2711 прочитания

Висшият експертен съвет към екоминистерството за втори път одобри екооценката на проекта на "Болкан минерал енд майнинг" (част от канадската "Дънди прешс металс") за добив на злато край Крумовград.

1 ное 2011 Милен Енчев 4
Задругата на зарзавата
// Политика/

Задругата на зарзавата

В България прохождат първите подобия на солидарно земеделие 5685 прочитания

Имате следното условие: живеете в град, отдалечен от чисти зеленчукови и овощни градини, а искате да имате на масата си редовно пресни зеленчуци и плодове.