Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

// Автори

Жени Колева

id.capital.bg/jenik

Реалист, опитващ се да бъде оптимист. Интересът към Европа и особено към ЕС идва от специалността "Европеистика", която трябва да завърши през 2011 г. В "Дневник" прави първи крачки в журналистиката. Извън редакцията обича музиката, театъра, книгите и пътуванията.

 

18 мар 2014 Жени Колева 19
Кристиан Вигенин: Българската позиция за Украйна е предвидима и балансирана
// Политика/

Кристиан Вигенин: Българската позиция за Украйна е предвидима и балансирана

Министърът на външните работи на България пред Дневник 9368 прочитания

23 юли 2013 Жени Колева 3

Въпреки кризата, въпреки споровете около бюджета на Европейския съюз и пазаренето за всяка една сума в него през последните месеци, Европейската комисия остава амбицирана да сложи край на бедността по света. В актуализирана преди месец позиция по темата развитие и развиващите се страни комисията призовава държавите членки да играят водеща роля в планирането на следващата фаза – след 2015 г. – на глобалните усилия за премахване на крайната бедност.

23 юли 2013 Жени Колева

След като прочетох тезата на моя опонент, както и коментарите във форума, мисля че е удачно да се адресират някои популярни аргументи, които считам за неверни или подвеждащи. На първо място това е алегорията, че подкрепата към по-бедните не струва едва ли не нищо на Европа – просто лишение от едно кафе на месец.

23 юли 2013 Жени Колева

Със сигурност сме на едно мнение, че помощите трябва да бъде насочени към намаляване на бедността по устойчив начин. Вярваме, че това ще бъде постигнато, като помагаме на гражданите да бъдат активни и да отстояват правата си – призовавайки правителствата си да предоставят основни социални услуги.

29 апр 2013 Жени Колева
Петър Ганев
// Участници в дебати/

Петър Ганев

старши икономист в ИПИ 13361 прочитания

Трябва много да се внимава, когато се използват термините "развити" и "развиващи се" страни. Определено има по-богати и по-бедни страни, региони, че дори и континенти, но светът отдавна не е толкова опростен – изкуственото деление на "западен свят" и "развиващ се свят" е по-скоро форма на предразсъдък и едва ли помага.

29 апр 2013 Жени Колева
Никола Момбриал
// Участници в дебати/

Никола Момбриал

експерт в Oxfam 13376 прочитания

За милиони хора по света помощта от Европейския съюз може да бъде разликата между живота и смъртта. С инвестиция, която струва по-малко от чаша кафе на гражданин на месец, помощта за развитие на ЕС направи възможно това 59 милиона души в 50 държави да не бъдат гладни само за три години.

27 сеп 2012 Жени Колева
Лусинда Крейтън - ирландски министър, пред "Дневник": С кризата трябва да се борим бързо и решително
// Свят/

Лусинда Крейтън - ирландски министър, пред "Дневник": С кризата трябва да се борим бързо и решително

По думите ѝ е рано да се говори за съживяване на "келтския тигър" 1 прочитания

10 юни 2012 Жени Колева 1
Промените в Шенген - нова бариера и вътрешни конфликти в ЕС
// Свят/

Промените в Шенген - нова бариера и вътрешни конфликти в ЕС

Задава се сблъсък между евроинституциите 2594 прочитания

6 фев 2012 Жени Колева 5
В България не се проведе експертна дискусия за шистовия газ
// K2: Бизнесът/

В България не се проведе експертна дискусия за шистовия газ

В САЩ са направени няколко милиона сондажа, без да увредят околната среда, казва в интервю за "Капитал Daily" Лешек Хенсел, посланик на Полша в България 5841 прочитания

29 дек 2011 Жени Колева 20

Страните от Европейския съюз трябва да подкрепят пълноправното членство на Палестинската автономия в ООН. Това решиха читателите на "Капитал", които във втората част на дебата обърнаха резултата и в крайна сметка позицията "за" надделя с малка разлика. И въпреки че извадката с гласувалите в дебата е малка, ще си позволя да обобщя, че те показаха колебанията по въпроса, които съществуват и в мащаб ЕС. Трябва ли Палестина да се признае като независима и ако да – кога? А ако се признае няма ли това да навреди на Близкоизточния мирен процес? Това са въпросите, които си задават европейските лидери понякога официално, а по-често не съвсем.

21 дек 2011 Жени Колева 42

Дали признаването на Палестина е въпрос на съвест и морал, или тя не трябва да стане пълноправен член на ООН, защото все още не споделя международните ценности за мир и добросъседство. Дали разединението в Палестинската автономия трябва да спре признаването или признаването ще доведе до постигане на единство сред палестинските лидери. Това бяха част от аргументите, които представиха участниците, а и читателите, включили се в дебата "Трябва ли ЕС да подкрепи пълноправното членство на Палестинската автономия в ООН?". Емоционалните дискусии, примесени с исторически факти, показаха отново, че въпросът е особено чувствителен и в ЕС, а и не само, няма единна позиция по него.

21 дек 2011 Жени Колева

Въпросът за членството на Палестина в Организацията на обединените нации се възприема в няколко различни контекста. Преди всичко, той не може да бъде разгледан извън дефиниционната област на Арабско-Израелския конфликт. Доколкото почива върху непризнаване на Държавата Израел от арабски страни-съседи...

20 дек 2011 Жени Колева

Когато дискутира обществото, всички ние, които сме смятани или се смятаме за специалисти по въпроса на дискусията, би следвало на първо място да си сверим часовниците – да си дадем сметка къде какви празноти сме допуснали в информираността на обществото (или не сме имали достъп до възможности да ги запълним). Изхождайки оттук, искрено благодаря на в. "Капитал" както за формулировката на въпроса за този дебат, така и за предоставената по този начин възможност за оценка "къде сме ние".

30 ное 2011 Жени Колева
д-р Албена Танева
// Участници в дебати/

д-р Албена Танева

преподавател в Софийския университет 24161 прочитания

Палестина не стана член на ООН при поставеното на гласуване искане от страна на президента Махмуд Аббас на 11 ноември тази година. Трябваше ли да стане така? Добро ли е това решение? Волята на мнозинството от страните-членки в ООН към момента е такова.

30 ное 2011 Жени Колева
Мая Ценова
// Участници в дебати/

Мая Ценова

арабист, преводач и преподавател в СУ 24272 прочитания

Всъщност "палестинска автономия" не съществува. Автономията е "политическо или административно-териториално самоуправление на част от държавата, обособена най-често въз основа на национална, етнографска или религиозна общност на населението."

24 ное 2011 Жени Колева 4
С компромис направихме крачка напред за Шенген
// Свят/

С компромис направихме крачка напред за Шенген

Таря Лайтиайнен, посланик на Финландия в България 2488 прочитания

Финландия заедно с Холандия през септември наложиха вето за членството на България в Шенген. Причината - недоверие относно напредъка на София в борбата срещу корупцията и реформите в правосъдната система. Два месеца по-късно правителството в Хелзинки реши все пак да приеме по-компромисния вариант и подкрепи двуетапното разширяване на пространството без граничен контрол - с отпадане първо на въздушните и морските и едва след това на сухопътните граници.