С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

// Автори

Гергана Станчева

id.capital.bg/geri_stancheva

Казвам се Гери и се присъединих към екипа на "Дневник" през май 2011. Завършвам Международни отношения в Софийския университет. Работата като репортер е нещо абсолютно ново за мен и я приемам като голямо предизвикателство. Голям фен съм на театъра. А свободното време гледам да прекарвам далеч от комютъра в планината.

 

10 дек 2017 Гергана Станчева 3
ЕС и Япония договориха най-голямата сделка за свободна търговия
// Свят/

ЕС и Япония договориха най-голямата сделка за свободна търговия

Създава се пазар с 600 млн. души население 9266 прочитания

29 ное 2017 Гергана Станчева 2
Еврокомисията иска замразяване на фондовете за данъчните убежища
// Свят/

Еврокомисията иска замразяване на фондовете за данъчните убежища

Брюксел призовава до края на годината да има черен списък на ЕС 4451 прочитания

21 ное 2017 Гергана Станчева
Глоба по 100 хил. евро на ден заплашва Полша, ако не спре сеч във вековна гора
// Свят/

Глоба по 100 хил. евро на ден заплашва Полша, ако не спре сеч във вековна гора

Варшава се оправдава със санитарни мерки срещу дървояди. 5243 прочитания

30 юни 2013 Гергана Станчева 34

Споровете между държавите членки на Европейския съюз са често явление, а договорките в последната минута са обичайни при почти всяка среща на европейските лидери. Еврооблигации, банков съюз, икономии и растеж не веднъж са изправяли един срещу друг политиците от ЕС. Рядко обаче в центъра на подобни разпалени дебати е била културата. И все пак именно тя беше на път да провали преговорите за свободна търговия между ЕС и САЩ.

30 юни 2013 Гергана Станчева
Мариете Шааке
// Участници в дебати/

Мариете Шааке

Холандия, АЛДЕ 29694 прочитания

Френските усилия за изключване на аудиовизуалния сектор от преговорния мандат на Европейската комисия за Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство заплашваха да парализират преговорите преди дори да са започнали.

30 юни 2013 Гергана Станчева
Диана Андреева
// Участници в дебати/

Диана Андреева

Обсерватория по икономика на културата 29846 прочитания

Повече от три месеца европейската филмова общност се вълнуваше дали инициативата поведена от Франция за изключване на аудиовизуалния сектор от Трансатлантическо търговско и инвестиционно споразумение за партньорство ще бъде успешна.

4 апр 2013 Гергана Станчева 7

Още със започването на дебата за обозначаването на произхода на месото в готовите храни резултатът му сякаш беше предизвестен. От самото начало привържениците на информирания избор надделяваха, а на финалния етап водеха убедително със 78% срещу 22% за противниковия лагер. Заключителните тези на Богомил Николов и Ренате Зомер не промениха баланса на силите в гласуването, въпреки че застъпниците на позицията на Зомер се увеличаваха с всеки изминал етап.

29 мар 2013 Гергана Станчева

Съгласна съм, че потребителите имат право да знаят от къде идват продуктите, които слагат на масата си. По тази причина по време на работата по новите правила за етикетирането на храните, Европейският парламент беше за постигането на задължително етикетиране на произхода.

29 мар 2013 Гергана Станчева

Ползите за потребителите от наличието на информация са твърде очевидни, затова няма смисъл да ги повтарям. Обстоятелството, че има потребители, които не четат, не значи, че не трябва да има информация.

29 мар 2013 Гергана Станчева 6

Дебатът за обозначаването на произхода на месото в готовите продукти продължи да се развива в досегашната си посока и след включването на нашия гост-експерт - Светла Чамова. Нейното мнение изглежда дори убеди още повече читатели, че тази информация трябва да присъства на етикетите на храните. Цели 83% застават зад тезата на Богомил Николов, а едва 17% подкрепят мнението на евродепутата Ренате Зомер.

19 мар 2013 Гергана Станчева 7

Резултатите от дебата дали трябва да има етикети за произхода на месото в готовите храни досега в голяма степен са очаквани. Повечето от читателите са на мнение, че подобно обозначение е необходимо, макар че в коментарите под гласуването се появиха и по-различни мнения.

19 мар 2013 Гергана Станчева
// Участници в дебати/

Безопасността на храните е споделена отговорност

Светла Чамова, Асоциация на месопреработвателите в България 11769 прочитания

28 фев 2013 Гергана Станчева 40

Скандалът с конското месо. През последния месец едва ли е имало ден, в който тези няколко думи да не присъстват в международните, а от скоро и в българските новини. Проблемът започна след като се разкри, че конско месо е предлагано като говеждо във Великобритания. Разрастващият се скандал бързо се прехвърли във Франция, прерасна в обвинения към румънски производители и дори в подозрения за престъпна мрежа с участието на полската и италианската мафия. Досега над 15 страни в Европа откриха необявено конско месо в готови продукти, а обвиненията стигнаха и до кюфтенцата на шведската мебелна верига ИКЕА.

28 фев 2013 Гергана Станчева
Ренате Зомер
// Участници в дебати/

Ренате Зомер

евродепутат от Европейската народна партия 16486 прочитания

Смятам, че предложението на Европейската комисия да етикетира месото в готовите храни е прах в очите. Тази позиция има четири основания: Преди всичко, очевидно е, че скандалът с конското месо е резултат от измама и в момента се занимаваме с престъпление.

28 фев 2013 Гергана Станчева
Богомил Николов
// Участници в дебати/

Богомил Николов

председател на асоциация "Активни потребители" 16440 прочитания

Едно от водещите потребителски права е правото на информация. Всяка мярка, позволяваща по-добра информираност на потребителите е постижение за нас. Потребителите трябва да имат право да знаят откъде произхожда продуктът, който слагат на масата.

21 мар 2012 Гергана Станчева
Програма LIFE+ финансира софтуер за управление на отпадъци
// Финансиране/

Програма LIFE+ финансира софтуер за управление на отпадъци

Мениджърът на проекта BALKWASTE доц. Лучия Илиева разказва за опита в участие по европейската програма 11906 прочитания

7 мар 2012 Гергана Станчева