Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

// Автори

 

1 юни 2014 Кристина Климентиевна 9
Общината прави пореден опит да реши съдбата на паметника на НДК
// Общество/

Общината прави пореден опит да реши съдбата на паметника на НДК

След години отлагане местната власт в София най-после обяви конкурса за идеи за рушащия се монумент 3071 прочитания

29 май 2014 Кристина Климентиевна 12
КЗК глоби "Софийска вода" с близо 4.9 млн. лв.
// Политика/

КЗК глоби "Софийска вода" с близо 4.9 млн. лв.

Причината е олихвяване на прогнозните сметки 4232 прочитания

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи глоба на "Софийска вода" в размер на близо 4.9 млн. лв. Причината е злоупотреба с господстващо положение на пазара чрез начисляване на лихви за забавено плащане на прогнозни фактури, без да се прави отчет на водомерите. Това съобщи антимонополният регулатор, според който дружеството е засегнало интересите на потребителите. Производството срещу водоснабдителната компания е образувано с решение за самосезиране, а санкцията представлява процент от оборота на дружеството. От "Софийска вода" обявиха, че ще обжалват решението пред Върховния административен съд.

28 май 2014 Кристина Климентиевна 6
Пет кандидата искат да строят спортна зала "Арена Бургас"
// Политика/

Пет кандидата искат да строят спортна зала "Арена Бургас"

Търгът на общината за 32 млн. лв. привлече най-големите компании в бранша 14849 прочитания

Четири обединения и една компания поискаха да изградят многофункционалната спортна зала "Арена Бургас", стана ясно след крайния срок за подаването на оферти. Два месеца след като Бургас обяви един от най-големите си търгове, потенциалните кандидати в надпреварата са сред най-големите компании в бранша.

28 май 2014 Кристина Климентиевна 4
Конкурсът за централната градска част на София стигна до съда
// Политика/

Конкурсът за централната градска част на София стигна до съда

"Архинекс" твърди, че журито в състезанието е изнасяло информация за проектите извън състава на комисията 6556 прочитания

Конкурсът за промяна на идеалния център на столицата влезе в съда. Малко след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени като незаконосъобразна част от заповедта на главния архитект на София Петър Диков за класиране на участниците в състезанието за втора и трета зона, в които се предвижда съответно ул. "Граф Игнатиев" да стане пешеходна, а под жълтите павета пред Националната художествена галерия да бъде изграден тунел, архитектурното студио "Архинекс" внесе иск във Върховния административен съд (ВАС).

26 май 2014 Кристина Климентиевна 16
Железницата търси проектанти за линията от Видин до Медковец
// Политика/

Железницата търси проектанти за линията от Видин до Медковец

По план се очаква до 2020 г. 74-километровата линия да бъде изградена 5215 прочитания

Национална компания "Железопътна инфраструктура"(НКЖИ) започва изпълнението на проекта за строителството на железопътния участък Видин - Медковец, който е част от най-скъпата бъдеща жп линия на територията на страната от Видин до София. Компанията обяви една от най-големите поръчки в проектирането - за избор на изпълнители за разработка на технически проект, Подробен устройствен план (ПУП), План за регулация и застрояване (ПРЗ) и Парцеларен план (ПП) за жп участъка Видин - Медковец, заедно с идеен проект за железопътните участъци Медковец - Руска Бяла и Руска Бяла - Столник. По план се очаква до 2020 г. 74-километровата линия от Видин до Медковец да бъде изградена, а самото проектиране ще продължи една година и три месеца.

22 май 2014 Кристина Климентиевна 7
София търси заем от 81 млн. лв. заради дългове в градския транспорт
// Политика/

София търси заем от 81 млн. лв. заради дългове в градския транспорт

Общината обяви тръжна процедура за избор на финансова институция 5628 прочитания

Половин година след като столичният зам.-кмет по транспорта Любомир Христов предложи Центърът за градска мобилност (ЦГМ) да изтегли заем до 100 млн. лв. заради натрупани близо 97 млн. лв. задължения към операторите в транспорта, сега местната власт започва изпълнението на тази цел. ЦГМ стартира тръжна процедура за избор на кредитор за заем от 81 млн. лв.

21 май 2014 Кристина Климентиевна 2
Започна последният етап от модернизацията на градския транспорт във Варна
// Политика/

Започна последният етап от модернизацията на градския транспорт във Варна

Общата стойност на проекта финансиран с евросредства е 114 млн.лв. 4659 прочитания

Година преди изтичането на крайния срок за изпълнение на проекта за модернизация на градския транспорт във Варна, едва сега общината започна процедура за избор на компании за най-трудно изпълнимите части от инфраструктурата - за изграждането на т.нар бърза транспортна лента - BRT коридор (от англ. Bus Rapid Transit), ремонта на три крайни спирки (обръщачи), рехабилитацията на други 150 спирки и подобрение на велотрасетата. Проектът е съставен от десет компонента, като обявената поръчка обхваща последните части от него.

20 май 2014 Кристина Климентиевна 8
Изграждането на първия технологичен парк заседна в КЗК
// Политика/

Изграждането на първия технологичен парк заседна в КЗК

Регулаторът отмени избора на изпълнител на трета поред обществена поръчка 4683 прочитания

Началото на изпълнението на амбициозния проект за изграждането на "София тех парк", което се очакваше през май или юни, по всяка вероятност ще се забави. Причина за това е отмяната от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на обществени поръчки за изграждането на инфраструктурата. Наскоро изпълнителният директор на държавното дружество Елица Панайотова прогнозира, че строителните работи трябва да започнат през този или следващия месец. Досега първа копка все още не е направена, а изборът на изпълнители на три от общо шест поръчки за инфраструктурата беше отменен от КЗК, а за един от търговете все още се избира строител.

19 май 2014 Кристина Климентиевна
Над 800 проекта са заложени в новия план за развитие на София
// Политика/

Над 800 проекта са заложени в новия план за развитие на София

Общината планира до 2020 г. да инвестира милиони в града, които ще набави от бюджета 5286 прочитания

В средата на миналата година Столичната община започна работа по нов общински план (ОПР) за развитие на всички райони в столицата през новия програмен период – до 2020 г. Планът съдържа проекти, които трябва да бъдат реализирани основно със средства от общинския бюджет, но се предвиждат и проекти, за които ще се търсят публично-частни партньорства и евросредства. ОПР ще се изпълнява заедно с приетия вече Интегриран план за градско възстановяване и развитие (ИПГВР) на София за периода 2014 – 2020 г., в който предвидените проекти на обща стойност 4.5 млрд. лв. ще изпълняват със средствата от европейските фондове главно чрез оперативна програма "Региони в растеж". Освободените по този начин собствени средства от столичния бюджет ще се насочат към проектите от общинския план в останалите части на града, които не са включени в ИПГВР

18 май 2014 Кристина Климентиевна 7
Електробус ще се движи тестово в градския транспорт в София
// Политика/

Електробус ще се движи тестово в градския транспорт в София

Превозното средство е предоставено безвъзмездно на общината 4465 прочитания

От 19 май екоавтобус тръгва по тролейбусна линия №11 в София. Преди дни зеленият автобус беше предоставен безвъзмездно на Столичната община от израелско-българската компания "Чериът моторс" АД и китайския производител "Хайгър". Превозното средство ще се движи в продължение на 9 месеца в града, като основната цел на пилотния проект е да покаже дали този тип превозни средства имат бъдеще в България. Експериментът трябва да даде отговор на въпроса и дали си заслужава да се създаде предприятие за сглобяване на електробуси в страната.

18 май 2014 Кристина Климентиевна 1
София очаква над 25 млн. лв. от продажби и наеми на имоти
// Политика/

София очаква над 25 млн. лв. от продажби и наеми на имоти

Апартаменти, сгради и търговски обекти са включени в плановете за продажба на общината 2193 прочитания

Столичната община очаква през тази година приходите й от продажба на имущество да достигнат 9.2 млн. лв., а от наеми - 16.3 млн. (виж графиката). За продажба ще бъдат предложени основно апартаменти, терени и земделски земи, като в списъка са включени и обособени части на общински имоти. В програмата за управление на общинската собственост е записано, че ще се дават под наем преместваеми обекти и павилиони за продажба на цигари, вестници, храна и напитки. Всички терени са одобрени от главния архитект на София Петър Диков, като за една част от тях вече има обявени конкурси, а за други предстоят.

15 май 2014 Кристина Климентиевна 9
В средата на 2015 г. се очаква да заработи софийският завод за боклук
// Политика/

В средата на 2015 г. се очаква да заработи софийският завод за боклук

Крайната сума за целия проект е 346 млн. лв. 7413 прочитания

14 май 2014 Кристина Климентиевна 12
Трамвай ще свързва столичните квартали "Дружба " и "Младост"
// Политика/

Трамвай ще свързва столичните квартали "Дружба " и "Младост"

Общината обяви процедура за избор на проектанти 11309 прочитания

София планира нов трамваен път да свързва столичните квартали "Дружба" и "Младост". Общината обяви процедура за избор на изпълнители, които да изготвят технически проекти за трасето по бул. "Копенхаген" - от ул. "Обиколна" в "Дружба 2" до метростанцията в "Младост 1". Като част от обществената поръчка са включени три реконструкциии на съществуващи трасета – по бул. "Цар Борис III" - от Княжево до сп. "Руски паметник", по бул. "Александър Стамболийски" - от "Западен парк" до спирка "Константин Величков", и по бул. "Ботевградско шосе" - от пл. "Подуене" до автогара "Изток". Според условията се очаква техническите проекти да бъдат готови до 15 август тази година, когато изтича и срокът за изпълнение на поръчката.

14 май 2014 Кристина Климентиевна 4
Столичната община прави втори опит да подобри трафика в столицата
// Политика/

Столичната община прави втори опит да подобри трафика в столицата

Само големи компании с опит ще могат да участват в търга за близо 10 млн. лв. 3349 прочитания

Столичната община прави втори опит да подобри управлението на трафика в столицата чрез изграждане на интелигентна система, става ясно от обявената процедура в Агенцията по обществени поръчки. До тук се стигна, след като първият търг беше отменен от Комисията за защита на конкуренцията заради заложените технически спецификации в търга, които съвпадаха с тези от брошурата на производителя Traficon.

13 май 2014 Кристина Климентиевна 22
Софийският завод за боклук вече се строи
// Политика/

Софийският завод за боклук вече се строи

Пари за началото на изграждането има, въпреки спирането на програма "Околна среда" 11581 прочитания

Един от най-дълго проточилите се проекти в страната - за завод за отпадъци на София, наистина започна. Епичната инвестиция се подготвяше от 2007 г. и седем години по-късно, на 7 май, без официално откриване гръцкото обединение "Актор – Хелектор" вече строи съоръжението край с. Яна. Проектът за над 200 млн. лв. се изпълнява с евросредства по програма "Околна среда" и въпреки че Европейската комисия спря плащанията по програма още през декември 2013 г., общината е направила авансово плащане към изпълнителя, потвърди за "Капитал Daily" заместник-кметът по финанси Дончо Барбалов.

12 май 2014 Кристина Климентиевна
Пловдив търси компания за почистване на града
// Политика/

Пловдив търси компания за почистване на града

Дейностите в обявения търг надхвърлят 31 млн. лв. 2541 прочитания

Разходите за боклук продължават да бъдат едно от най-сериозните пера в бюджета на Пловдив. Общината има намерение да похарчи над 31 млн. лв. за чистота в града през следващите пет години, става ясно от обявената поръчка за избор на компании. Годишно досега местната управа отделя по около 25 млн. лв. за комунални услуги, което означава, че най-вероятно общата сума ще надхвърли 125 млн. лв., тъй като заложените дейности в търга са приблизително същите, както и при предишните, т.е. чистотата в Пловдив ще се поддържа както досега.

11 май 2014 Кристина Климентиевна
8 май 2014 Кристина Климентиевна 1
София търси изпълнители за новия облик на пазар "Връбница"
// Политика/

София търси изпълнители за новия облик на пазар "Връбница"

Проектът е един от първите в столицата с финансиране от европейската инициатива JESSICA 3918 прочитания

След като в началото на годината Столичният общински съвет даде разрешение на софийското дружество "Пазари Север" да осъществи проекта си за обновяване на пазара "Връбница", сега дружеството започва неговото изпълнение. Обявен е търг за избор на строителни компании за реконструкцията на обекта, заключен между бул. "Ломско шосе" и ул. "Бели Дунав". По думите на изпълнителния директор Райна Александрова в най-добрия случай поръчката ще отнеме около три месеца и ако процедурата мине без обжалвания, строителните дейности ще се изпълняват шест месеца. Това означава, че новият пазар може да отвори врати в началото на 2015 г. Общинското дружество стопанисва пазарите в няколко района на София - "Надежда", "Младост", "Овча купел", Подуяне, "Оборище" и Ботунец.

7 май 2014 Кристина Климентиевна 16
Енергийна неефективност
// Политика/

Енергийна неефективност

Санирането на жилищни сгради става повече на приказки, отколкото на действия 5598 прочитания

Подобряване на градската среда, намаляване на вредните емисии, повишаване на комфорта на хората и стойността на имотите им - темата за енергийната ефективност при жилищните сгради в България от любима се превърна в тъжна статистика, която се изразява в числото нула. Толкова са санираните сгради за две години от реалното откриването на програмата за енергийна ефективност на жилищните блокове, финансирана от оперативна програма "Регионално развитие".

7 май 2014 Кристина Климентиевна 4
Започна състезанието за проектирането на интермодалния терминал във Варна
// Политика/

Започна състезанието за проектирането на интермодалния терминал във Варна

Само големи компании с опит ще могат да участват в търга за 12 млн. лв. 3551 прочитания

Транспортното министерство започва процедурата за изграждане на интермодалния терминал във Варна. Ведомството обяви поръчка за избор на проектант на инфраструктурния комплекс, където ще става претоварване на товари между морски, автомобилен и железопътен транспорт. Същинската част по изграждането на обекта се очаква да започне през 2015 г., а в края на миналата година беше утвърден идейният проект. По предварителни оценки проектирането на обявеното съоръжение ще струва 12 млн. лв. без ДДС, а за строителството – 1 млрд. лв., като за финансирането министерството ще търси публично-частни партньорство и европейски средства.

24 часа 7 дни