С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация

// Автори

6 фев 2010 "Капитал" 16

В края на миналата седмица, най-голямата магистратска организация в България - Съюзът на съдиите изпрати отворено писмо до министър-председателя. Поводът - продължаващите коментари от страна на изпълнителната власт към съдебни решения. Публикуваме писмото едно към едно.

5 яну 2010 "Капитал" 47

Нароченият за журналист и осъден за измама Борис Цанков е бил застрелян днес към 12ч30 във входа на кантората на столичния адвокат Лъчезар Таков. Двама мъже са открили огън срещу Цанков и двамата му охранители в безистена на вх. А на кооперация, разположена на бул. А. Стамболийски 30. Боби Цанков е умрял на място, а охранителите му са били ранени и откарани във ВМА. По-късно вечерта във връзка с убийството бяха задържани Красимир Маринов-Големия Маргин, брат му Николай Маринов-Малкия Маргин и Стефан Бонев-Сако

10 ное 2009 "Капитал" 1

Поради проявеният интерес, публикуваме пълният текст на разпореждането на Софийски градски съд по делото, заведено от Кеворк Кеворкян срещу Красимир Гергов във връзка спора им за разпределението на дивидентите от печалбите на Пиеро 97.

26 окт 2009 "Капитал" 33

"Ние минаваме като държава през някакви компроматни цикли, в момента сме в поредния компроматен цикъл". Думите са на главния прокурор Борис Велчев и датират отпреди близо три седмици. Именно тогава интригата "доклад за корупцията на ДАНС" започна да набира сила, но вместо с времето да се върви към изясняване на интригата (в която участват Бойко Борисов, Сергей Станишев, Алексей Петров, бивши кадри на ДАНС, по настоящем издатели на в.Галерия и т.н.) днес, нещата изглеждат по-неясни от всякога.

3 юли 2009 "Капитал" 14

Четирима души са задържани при съвместна операция на прокуратурата и ДАНС в рамките на започнало преди няколко седмици разследване за организирано купуване на гласове.

27 юни 2009 "Капитал" 124

Получихме сигнали от читатели, че на различни места в София и страната липсва новият брой на в. Капитал.  До този момент е ясно, че изданието е било изкупено на отделни места в София и по Южното Черноморие.

4 юни 2009 "Капитал" 5

При операция на дирекция ПОТП (бившата ГДБОП) днес в лобито на хотел "Кемпински" са били задържани петима човека, сред които Борис Борисов - Боби Белята и Серафим Антонов-Фиката. По информация на "Капитал" те са се занимавали със силово уреждане на лоши вземания и е работила за известния Христофорос Аманатидис - Таки. Пример за това е отвличането на месаря Винчо Димитров преди няколко седмици.

16 апр 2009 "Капитал" 18

Довечера от 21:00 Re:TV ще излъчи документалния филм "Случая Борилски". Той разказва цялата история около убийството на българския студент в Париж Мартин Борилски - френското разследване, както и скандалното развитие на делото в България.

9 апр 2009 "Капитал" 53

Публикуваме становището на Българската федерация по катерене и алпинизъм, Българската федерация по спелеология и Българската федерация по ски свободен и екстремен стил относно плановете за разширяване на ски законата в Природен парк Витоша.

27 мар 2009 "Капитал" 1

В далечната 1998 г. покойният вече Константин Димитров-Самоковеца основава търговско дружество за "организиране на развлекателни и шоупрограми". Фирмата е базирана в Самоков и се казва ДАНС-2. В началото на 2008 г. премиерът Сергей Станишев инициира създаването на ДАНС. Идеята е това да бъде нова, модерна структура, чрез която да бъде налагана политиката по националната сигурност на страната и която да се бори с корупцията по висшите етажи на властта. Една година по-късно можем да кажем, че нарочената за българско ФБР структура не оправдава очакванията, които се родиха при създаването й. Вместо да предложи алтернатива на неефективния правоохранителен модел, провежданите от ДАНС мероприятия приличаха по-скоро на "развлекателни и шоупрограми". Смислените неща, дошли от ДАНС през последната година, са малко и не звучат убедително. За много кратко време ДАНС успя да генерира няколко мрачни скандала (подслушването на журналисти и издатели, разкритията по "Опасните новини", побоя над Огнян Стефанов), които показаха, че в лъскавите сгради на агенцията и сред агентите с черни очила манталитетът на Държавна сигурност е още жив. Обяснението, че това е млада структура, която тепърва ще създава потенциал, не е достатъчно. Все пак ДАНС механично събра структури като цивилното и военното контраразузнаване, които за добро или лошо имат дългогодишна история и опит. Неясната роля в агенцията на бившата барета и основател на "Аполо и Болкан" Алексей Петров също повдига много въпроси както сред гражданите, така и сред чуждестранните служби. Ако иска да върне доверието и поне да оправдае създаването й, ДАНС трябва да се промени. Например, като замени шумните акции, които водят до оправдателни присъди, с такива, които водят до осъдителни. Останалото е шоубизнес.

27 фев 2009 "Капитал" 3

Да се опитваш да обясняваш очевидните неща винаги има един и същ ефект - изглеждаш глупаво. Няма никакъв смисъл надълго и широко да сочим защо е повече от важно в съдебната система да има читави съдии, прокурори и следователи. И колко решаващо е техните началници да са назначени, защото са честни, амбициозни и доказани професионалисти, а не защото се ползват с протекциите на една или друга политическа сила или икономическа групировка. Тази седмица кадровият орган на Темида - Висшият съдебен съвет (ВСС), започна първата от серия процедури по назначения по върховете на съдебната власт. До края на годината ВСС ще определи наследниците на над 150 административни ръководители на съдилища, апелативни, окръжни, районни и един зам. главен прокурор

20 фев 2009 "Капитал" 7

Като паметник на комунизма десетилетия наред рушащата се сграда до печатницата ИПК "Родина" се надвесва над "Цариградско шосе" в столицата. Навремето единствената партия беше решила там да се помещават редакциите на всички вестници - нещо като Министерство на информацията. Идеята беше изоставена и от години сградата беше отредена за централен офис на приходната агенция.Тази седмица обаче се оказа, че идеята като нищо може да се сбъдне. С изненадващо решение Министерският съвет (виж стр. 18) поде първата стъпка от серия рокади на държавни имоти и сгради, чийто бенефициент е собственичката на няколко вестника и телевизия Ирена Кръстева. Една от сградите е именно рушащият се комплекс на "Цариградско шосе". Ако предложението на близката до ДПС

19 фев 2009 "Капитал" 16

Само в едно съдебно заседание, състав на Софийския градски съд разгледа и реши делото срещу собственика на няколко водещи рекламни агенции и председател българската на асоциацията по голф Красимир Гергов. Той беше признат за невиновен по повдигнатото му обвинение.

18 фев 2009 "Капитал" 11

Върховният касационен съд, потвърди частично решението на Софийския апелативен съд, с което независимият народен представител Владимир Кузов, беше признат за виновен по обвинение за блудство с непълнолетно момче.

6 фев 2009 "Капитал" 8
Защо не осигуровките? // България/

Защо не осигуровките?

Планът на правителството неоснователно изключва свиване на осигурителната тежест 3684 прочитания

Намаляването на осигуровките е една от възможните антикризисни мерки, които неоснователно са извън обсъждане в управляващата коалиция. А това би бил универсален канал за подпомагане на фирмите и заетите във всички сектори, мярка, която едновременно задържа ръста на безработицата, подобрява климата за инвестиции и работи за изсветляването на доходите. Данъчните стимули са задължително оръжие в арсенала на всички големи държави, които в последните месеци излязоха с програми срещу кризата. Всъщност само те и инструментите за осигуряване на ликвидност са безспорни измежду разнообразните опити за подпомагане на икономиките. Нашите данъци са ниски, отсича финансовият министър, с което обсъждането приключва.

6 фев 2009 "Капитал" 56
С воден пистолет срещу кризата // България/

С воден пистолет срещу кризата

Планът на правителството е да изтърпим 15922 прочитания

"Хората в България трябва да са спокойни и уверени, че ако нашата икономика започне да усеща ефекта от тази глобална криза, ние имаме готовност да приведем в действие един смел и всеобхватен план, който ограничава и противодейства на рисковете." Това е някъде в началото на документа от осем странички, наречен на места в самия текст "планът Станишев". Щеше да е чудесно, ако изредените мерки защитаваха подобна увереност.

6 фев 2009 "Капитал" 5

Един от най-досадните неща в аудиоуроците по чужди езици е моментът, в който плътен глас, често женски, казва нещо от сорта на "А сега слушайте внимателно и повторете". Идеята е, че повторението рано или късно ще доведе до научаване на правилното. Повече от две години, откакто България е член на Европейския съюз, на всеки няколко месеца Брюксел влиза в ролята на досаден учител и сравнително дипломатично казва на София: слушайте и повтаряйте. По първоначална информация междинният доклад на ЕК, който ще бъде оповестен следващата седмица, няма да каже абсолютно нищо ново (виж стр.18), а просто ще повтори забравеното старо. А именно - няма присъди за организирана престъпност и корупция, липсва система за парламентарен контрол на ДАНС, замен

6 фев 2009 "Капитал" 6

От свои източници "Капитал" успя да разбере какво ще каже ЕК в междинния си доклад за България, който би трябвало да излезе на 12 февруари.

30 яну 2009 "Капитал" 1

Конфликтът на интереси и родното му превъплъщение - шуробаджанащината, отдавна са движеща сила при взимането на управленски решения. Колкото и примери за този тип порочни практики да дадем, никога няма да сме изчерпателни. Не случайно Европейската комисия остро постави въпроса за създаване на регулация, която да предотвратява този тип практики. Народните представители обаче така и не оставиха закона да заработи и побързаха да го променят по-малко от месец след като влезе в сила (виж стр. 19). Вносителят на поправката Татяна Дончева (чиито възможности познаваме от поправката на Наказателния кодекс, довела до преждевременното освобождаване на рапъра Ванко 1 от затвора) сама призна, че е прочела закона дни преди да внесе поправките. Те обач

23 яну 2009 "Капитал" 4
// Имена/

Докато съдът ги раздели

Братя Галеви - в следствения арест 2481 прочитания

Неочакван обрат претърпя сапуненият сериал заформил се около покровителите на Дупница Братя Галеви. След като преди повече от месец, точно преди Нова година, в ареста на Националната следствена служба попадна Пламен Галев, тази седмица при него беше докаран и неговият боен другар - Ангел Христов-Геле. Той беше арестуван и обвинен в участието, създаването и ръководенето на организирана престъпна група за рекет и изнудвания. Освен Геле в ареста бяха отведени и други двама дупнишки герои - Владимир Ангелов-Стъклето и Апостол Чакалов-Тоци. Стъклето е собственик на основната такси компания в града, а фирмата на Тоци е спечелила поръчката за поддръжката на зелените площи в Дупница. За това обаче пари не получава, тъй като възнаграждението му съв