Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

// Автори

30 окт 2007 Георги Балджиев 12

Интересна находка при сравнително изследване на изкопаеми форми на бозайници и примати показва, че човешкия род се е възникнал 15 милиона години по-рано от предполаганото досега.

16 окт 2007 Георги Балджиев 11

Според интересно изследване една от причините всеки болен от СПИН индивид да се повлиява в различна степен от антивирусната терапия е социално-икономическата му принадлежност в обществото.

2 окт 2007 Георги Балджиев 4

Отговорът на въпроса защо количеството на храната се отразява на продължителността на живота донякъде е скрит в клетъчните енергийни централи – митохондриите.

27 сеп 2007 Георги Балджиев 16

Арктическите ледове са доста изтънели и все по-бързо се топят. Като че ли предричаното от стотици екологични модели е едно очаквано събитие. Неочаквани са само годината (близо 30 години по-рано от предполаганото) и мащабът, в които то се извършва. Мрачната прогноза е, че се стопяват и сроковете, в които можем да предприемем спасителни мерки – за леда, а с него и за планетата ни.

25 сеп 2007 Георги Балджиев 1

На 20-ти септември Британският съвет организира научно шоу "Виж! – красотата на науката". Вижте и вие как английска трупа за популяризация на науката представи своя научен спектакъл чрез звуци, светлини и без нито една дума.

19 сеп 2007 Георги Балджиев
ДНК баркод
// Архив/

ДНК баркод

4507 прочитания

Амбициозен проект на изследователи от Смитсониевия природонаучен музей популяризира метод за разпознаване на биологични видове, основан на уникалността на ДНК на всяко растение, животно, гъба или бактерия. Подобно на стоките в супермаркет всеки вид чрез своята ДНК ще бъде разпознаван без това да коства на биолозите десетки часове срастване с микроскоп, лупа и определителни таблици.

12 сеп 2007 Георги Балджиев 5

Въпросът за "Аз-а" вълнува човечеството от времената, когато сме започнали да се осъзнаваме като хора. И тогава, и в наши дни, няколко милиона души по света неволно се сблъскват с по още едно "аз" като следствие на заболяване на централната нервна система. Състоянието е известно на медиците като шизофрения. Можем ли и в този случай  да потърсим корените на раздвояването на личността в гените си? Най-новите научни изследвания доказват въздесъщността на гените и по този въпрос.

6 сеп 2007 Георги Балджиев 6

След 120 годишни изследвания върху болестотворни бактерии учени откриват странен факт – дори без да притежават специални светлочувствителни елементи, бактериите могат да "видят" слънчевите лъчи. Нещо повече – живота на някои от тях зависи от това.

23 авг 2007 Георги Балджиев 118

Дискусиите по темата за пристрастяването и влиянието на марихуаната у подрастващите са предостатъчно, а броя на поддръжниците и противниците на узаконяването й е твърдо уравновесен. Нови научни изследвания определят еднозначно верния отговор на въпроса 'безобидно ли е "дръпването" на един джойнт'. И отговорът гласи - да, вредно е.

15 авг 2007 Георги Балджиев 4

Как да използваме "слънчевия витамин" Д за лечение на някои заболявания.

11 авг 2007 Георги Балджиев 6
Зелен имунитет
// Архив/

Зелен имунитет

4015 прочитания

В търсене на максимално ефективно "оръжие" срещу селскостопанските вредители, изследователите обръщат взор към естествените защитни системи на растенията. Оказва се, че подобно на имунната система при животните, растенията също притежават разнообразен и сложно организиран арсенал за отбрана.

2 авг 2007 Георги Балджиев 2

Ембриони на винени мушици демонстрират нов сложен тип междуклетъчно комуникиране. Той е с изключително значение за  развитието им и не е резултат от влиянието на мястото, където обичайно сме свикнали да ги срещаме.

30 юли 2007 Георги Балджиев 5

За разлика от първия епизод на "Междузвездни войни", главните действащи лица в тази история разкриват причините за бедстващото състояние на атмосферата ни.

 

21 юли 2007 Георги Балджиев 15

Изненадващо откритие на изследователи от Университета в Бон, Германия, показва, че макар и  незначително, Земята е по-малка от смятаното до момента.

17 юли 2007 Георги Балджиев 3

Десетки ограничения, наложени от физическите закони, не позволяват изграждане на машина, произвеждаща вечно енергия от нищото. Нови малки устройства обаче могат да произвеждат електричество като използват "разпилявана" механична енергия.

10 юли 2007 Георги Балджиев 10

Милиони хора по света започват деня с кафе, на работа изпиват още едно-две, по обяд също, а до края на деня броят на чашите с ароматната течност клони към безкрайност. Заслужава ли си да поемаме литри кафе, за да поддържаме работоспособността си на ниво? Според най-новите изследвания отговорът е категорично не – поне във вида, в който употребяваме кафето най-често.

 

4 юли 2007 Георги Балджиев 7

Един от вечните и мистични въпроси на човечеството е този за смисъла на живота. Как е възникнал, какво представлява и защо съществува? Преди да сме разбрали със сигурност що е то живот, учени усложняват философските ни терзания с първата си стъпка в създаването на изкуствен такъв.

27 юни 2007 Георги Балджиев 10

Химиотерапия, лъчетерапия, оперативно отваряне на мозъчната кутия… Думи, свързани с много болка… И много мъка… Думи тягостни и тежки за страдащите с диагноза мозъчен тумор. Думи, които никой никога не би искал да чува. Израелска медицинска компания предлага интересен начин да забравим значението им

 

 

21 юни 2007 Георги Балджиев 2

Замърсяването с тежки метали е сериозен проблем за здравето на околната ни среда особено в индустриално прохождащи райони на света. Природата ни подсказва как да използваме нейните творения за пречистване на замърсени с тежки метали области.

18 юни 2007 Георги Балджиев 2

Разгадаването на човешкият геном през 2003 година предизвика очаквания за мигновени промени в медицината. Четири години по-късно може да се каже, че революция има. Медицината е на прага на нова ера.

24 часа 7 дни