С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

// Автори

17 юни 2011 Невен Вълев 6
Любовта към еврото минава през борда
// Приложна икономика/

Любовта към еврото минава през борда

Какви са нагласите на потребителите и фирмите към валутната политика 3462 прочитания

11 дек 2009 Невен Вълев 4
27 фев 2009 Невен Вълев 3

Невен Вълев Ето, че наближават избори и се заговаря повече за лидери, отколкото за идеи. Това не става само в България. Съединените щати и голяма част от света са обхванати от Обама мания. Много хора очакват, че "Месията", както някои го наричат, ще оправи всички проблеми на Америка, а и на света. Вярват на това точно толкова колкото вярват, че всички светски злини от последните години са резултат на това, че Буш беше на власт. Имат ли обаче лидерите такова голямо влияние върху развоя на събитията и върху икономиката? Jones и Olken (Quarterly Journal of Economics, 2005)* се опитват да дадат отговор на този въпрос. Въпросът дали личността има влияние върху големите процеси в историята не стои от вчера.

19 дек 2008 Невен Вълев 15
// Политика/

Лошо! Цените падат!

Дефлацията трябва да се спре с монетарна и фискална политика 4070 прочитания

Невен Вълев Защо някои рецесии са сравнително леки, а други прерастват в дълбоки кризи? Отговорът на този въпрос е даден още в началото на 30-те години, когато Ървинг Фишер обяснява механизма на големите депресии.* Той разяснява по достъпен и убедителен начин, че свиването на кредита и дефлацията са двата основни фактора в сърцевината на всяка една икономическа депресия. Това са процеси, които ред правителства, и най-вече това в САЩ, се опитват да спрат в последните седмици. Фишер описва следния пример: започваме от ситуация, в която фирмите и домакинствата имат високо ниво на задлъжнялост. В някакъв момент кредиторите и/или длъжниците решават, че трябва да се погасят част от дълговете.