БСП, ДПС и олигархията водят война срещу "Синята коалиция"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

БСП, ДПС и олигархията водят война срещу "Синята коалиция"

БСП, ДПС и олигархията водят война срещу "Синята коалиция"

Велина Господинова
4870 прочитания

© АСЕН ТОНЕВ


Профил

Мартин Димитров е народен представител от ОДС и зам.-председател на комисията по бюджет и финанси. През 2007 е депутат в Европейския парламент от групата ЕНП-ЕД. До 2005 г. е старши икономист в Института за пазарна икономика. Магистър по международни икономически отношения в УНСС. Мартин Димитров е председател на СДС от декември 2008г.

През последните години СДС смени няколко лидери и преживя едно сериозно разцепление, но за пръв път бивш председател си позволява да не се съобрази с партийно решение и да внесе почти нелегално документите на партията за регистрация за изборите. Защо се стигна до тази ситуация?

- За последните 20 години не е имало такъв прецедент в СДС. И Надежда Михайлова, и Петър Стоянов, и самият Пламен Юруков са имали един некъс преходен период, когато предишният председател е подписвал документите. Доколкото си спомням, Надежда Михайлова беше много дълго време в такъв буферен период. Но нито един бивш председател на СДС не си е позволявал действия като тези на Пламен Юруков, от което си правя извода, че той е един зависим човек и някой друг му казва какво да прави. Чисто политически той нарушава всички правила, и то по безобразен начин. С действията си Юруков на практика казва, че няма значение какви решения взема Националният съвет, с което не признава мнението на тези над сто човека от цялата страна. За него нямат значение и решенията на новия Национален изпълнителен съвет и, забележете, той дори не признава и старото ръководство, което също е на нашата позиция. Не съм бил свидетел на подобно арогантно погазване на правила и липса на етика. Но е много важно да се знае, че това, което се случва в СДС, не е битов скандал, както се опитват да го представят някои медии и политици. Истината е, че това е атака от ДПС и БСП към СДС. И за това има доказателства. За мен няма съмнение кой е събрал тези 18 хиляди подписа, за да бъдат внесени документите на партията за регистрация в Централната избирателна комисия за изборите за европейски парламент (ЦИКЕП). Имаме конкретни данни, че в Опака, Търговищко, например кметът на ДПС е събирал подписите. В Разград и Айтос това са правили структурите на ДПС. Искам ясно да кажа, че това е атака на ДПС срещу СДС и "Синята коалиция".

Оределихте тази атака на ДПС и БСП като война. Защо?

- Очевидно управляващите партии ни позиционират като основен опонент за изборите. Това е така, защото десницата държи златния ключ какво ще е следващото управление. Силно представяне на "Синята коалиция" означава правителство с ГЕРБ. Другата хипотеза, за която изобщо не искам да мисля, е БСП, ДПС и олигархията да си повторят мандата след сегашния им провал в управлението.

Има ли и други, които водят война срещу СДС и "Синята коалиция" освен ДПС и БСП?

- Очевидно Пламен Юруков и Пламен Радонов са част от тази война. Виждаме и намесата на олигархията в цялата схема. Защото държавни институции, които би трябвало да бъдат безпристрастни и принципни, правят политически оценки. Например много адвокати не вярваха на част от мотивите за отказа за регистрация на ръководството на шести състав на Софийския градски съд, докато не им показах решението. Там има политически оценки като тази, че тайният вот не е демократичен. Юристи коментираха, че никъде по света нито един съд не може да направи подобна оценка, защото изборите навсякъде са тайни. Намесата на много институции в тази ситуация показва, че битката е на БСП и ДПС посредством техните олигархични кръгове срещу нас.

Какъв е интересът на ДПС от провал на десницата на изборите, ако приемем, че целта на БСП след изборите е да управлява с ГЕРБ?

- Между БСП и ДПС има договореност. Те ще участват заедно на парламентарните избори с общи мажоритарни кандидати, като целта им е след изборите да направят кабинет. Чрез мажоритарния вот се опитват да разделят ГЕРБ и "Синята коалиция" да не играят с единни кандидатури. Ние предложихме на Бойко Борисов да издигнем общи кандидати на десницата и сега топката е в него. Но до момента той все още не е приел. Ето това им е битката - след парламентарните избори ще управлява или десноцентристки кабинет или техен. Така че интересът на ДПС е ясен - те се опитват в момента с нечестни средства да намалят силата на своите опоненти, използвайки държавните институции и олигархични кръгове.

Кои са тези олигархични кръгове?

- Това са кръгове от средите на БСП и ДПС - така популярните обръчи от фирми около управляващите. Явно политиците от двете партии не могат пряко да се намесват в работата на държавните институции и използват обръчите - много хора от тяхно име ходят и изпълняват тези нечестни поръчки. Защото цялата тази олигархия е наясно, че когато "Синята коалиция" и ГЕРБ дойдат на власт, ще им бъдат отрязани парите от обществени поръчки и ще им бъде потърсена отговорност. Няма да е като сега - тези, които са откраднали пари от европейските фондове в особено големи размери, да ги галят с перце и да им се радват. Това не може повече да продължава. Трябва да има законност в тази държава и точно това ги плаши. Това, което в момента обединява БСП, ДПС и олигархията, е, че искат да продължат досегашния сценарий за разграбване на държавата.

Допускате ли наистина да има политически натиск върху съда?

- Сигурен съм в това. Иначе няма как решението за регистрация да се бави в продължение на пет месеца. Но чест прави на Върховния касационен съд, който отмени решението на градския съд и върна делото с ясни инструкции за регистрация. И това донякъде ми върна вярата в съдебната система. Защото представете си какъв сигнал дава съдът към цялото общество. Виждайки как една олигархична група пречи на една ясна процедура по регистрация, хората си казват, че няма държава в България. А това означава, че олигархията диктува правилата в страната и може да прави каквото си поиска със съда, със Сметната палата, както в случая с регистрацията на СДС. Сметната палата издава документи, които няма право да издава.

Има ли според вас сценарий за провал на "Синята коалиция" на изборите и подмяната на СДС и ДСБ с някоя от партиите, които отскоро се обявяват за десни, като "Ред, законност и справедливост" например?

- Изобщо не искам да коментирам Яне Янев, защото на всички вече е ясно, че той е проект на БСП и ДПС. Въпросът е, че управляващите ще изиграят нечестната игра докрай. Компроматите няма да спрат, защото, за да запазят своето участие във властта, тези хора са готови на всичко. Но в едно съм сигурен - с действията си те подценяват българските граждани и демокрацията. Много хора ми казват, че са били разочаровани и не са мислили да гласуват на изборите, но заради войната срещу "Синята коалиция" и заради това, че се опитваме да променим нещата в България, ще го направят. Това ми дава надежда, че всичко това, което БСП и ДПС правят, ще се обърне срещу тях.

Нарекохте бившия председател на СДС Пламен Юруков "зависим човек". От кого и от какво е зависим?

- На местните избори през 2006 г. Пламен Юруков е един от спонсорите на кандидата на ДСБ за кмет на София Светослав Гаврийски срещу кандидатурата на СДС тогава. Когато Юруков се кандидатира за председател на СДС, самият той каза, че е спонсорирал ДСБ. Така че сега той да е най-големият борец срещу Иван Костов ми звучи несериозно, а и непочтено, и неморално. Вижда се, че темата "Анти-Костов" от устата на този човек е фалшива и неистинска. Той изпълнява поръчка десницата да бъде раздробена, за да може ДПС да бъде отново на власт.

Определихте опита за регистрация на СДС в ЦИКЕП криминален. Защо?

- За последните шест години СДС има един и същи печат. Той се държи от главния секретар на партията и заместника му. Те като доблестни мъже не го предоставиха на Юруков. Той си направи фалшив печат, който дори и на външен вид не прилича на оригиналния най-малко защото го няма лъвчето. Фалшивият печат е измама, не само политическа. На второ място - в самите документи на ЦИКЕП пише, че всеки, който ги подписва, изразява волята на партията, а Юруков подменя волята на партията. Вече казах за подписите. Нека Пламен Юруков да излезе и да каже кой му е събрал подписите. В нарушение на всички финансови правила на СДС той е изтеглил пари от банката, което пак е измама.

И Юруков, и Радонов твърдят, че така спасяват СДС, защото има опасност "Синята коалиция" да не се регистрира за изборите или в последния момент това да стане с регистрацията на ДСБ.

- Ако тезата на Юруков е толкова правилна, тогава защо се крие от националния съвет? Защо не присъства на заседанието и там да каже какви са притесненията му. Но понеже той знае, че няма да бъде подкрепен, не го направи. Той твърди, че работи за СДС, но не смее да се появи там, където са седесарите.

Има ли опасност от ново разцепление на СДС?

- Всеки, който присъства на последното заседание на Националния съвет, видя една консолидирана партия. Атаките ни обединиха и сме по-сплотени отпреди и за никакво разцепление не трябва да се мисли.

Имат ли Юруков и Радонов подкрепа сред структурите на партията?

-Не. Ако имаха, щяха да дойдат на заседанието на Националния съвет да си защитават тезите. Вижте Пламен Юруков избяга от вътрешните избори за председател на партията. Избяга от вътрешните избори за депутат. След това не призна изборите за председател, които той самият организира. Това е пълна непочтеност и политическо безобразие.

Преди около две седмици пихте кафе двамата. Какво си казахте?

- Потърсих всички дипломатични средства в името на СДС. Аз никога не съм одобрявал Юруков. Когато той беше председател, съм му бил опозиция, но никога не съм си позволявал да го критикувам в медиите. Заради СДС винаги съм се държал по един коректен начин. Това, което му казах по време на тази среща, беше, че заради СДС трябва да направи компромис, но пак ще кажа - той очевидно изпълнява нечия поръчка. Нещо повече - поканих го да присъства на заседанията на Националния изпълнителен съвет на СДС, за да чуе мнението на хората от ръководството и да види, че неговата позиция няма подкрепа. Поканих и старото ръководство на партията. Юруков разбра, че тезата за самостоятелно участие на СДС в изборите, си я защитават само той и Пламен Радонов. И въпреки това внесе документите в избирателната комисия. Ето затова мисля, че той изпълнява поръчка на хора извън СДС, които нямат нищо общо с партията, чиято цел е СДС да не е на власт. Нещо повече - той беше заявил, че няма проблем да подпише листата на "Синята коалция" за европейските избори. Но малко по-късно позицията му се обърна. Той в момента работи против Надежда Михайлова - нашият кандидат за евродепутат. Това също говори за зависимост.

Какво ще се случи, ако ЦИКЕП все пак регистрира СДС?

- Тези хора вече не са членове на СДС и не виждам основание избирателната комисия да приеме внесените от тях документи. Ако това се случи, ще е поредното използване на институциите от олигархията чрез подставени лица.

Те обаче обявиха решението за изключването им, както и заседанието на националния съвет, за нелегитимни. Може ли това да бъде оспорвано в съда и да продължат дългите съдебни процедури?

- Оспорването на легитимността на органите на СДС може да бъде само пред Контролния съвет на партията. Никъде другаде не може да има оспорване. Контролният съвет на СДС вече се събра и прие решенията на Националния съвет. Оттук нататък Юруков и Радонов не са членове на СДС. Ако тези хора имат някакво достойнство, трябва да се отдръпнат.

Не се ли притеснявате, че заради постоянните скандали част от избирателите ще се разочароват и няма да гласуват. Как смятате да ги мотивирате?

- Напротив. Хората видяха, че основната битка на ДПС е със СДС. Само по себе си това е достатъчно, за да ги мобилизира. Хората виждат и че ние искаме да променим България. Убеден съм, че те заради самите тях ще ни подкрепят.

Докъде стигнаха разговорите ви с ГЕРБ за общи мажоритарни кандидати за парламентарните избори?

- Отправихме това предложение към ГЕРБ и чакаме тяхното съгласие. Защото иначе има голяма опасност БСП и ДПС да спечелят 20 места, ГЕРБ - 8, "Синята коалиция - две или три. Ако не се обединим, ще бъде голяма грешка. Защото и ГЕРБ трябва да си дадат сметка, че БСП и ДПС в много райони могат да бъдат победени само ако сме обединени.

Профил

Мартин Димитров е народен представител от ОДС и зам.-председател на комисията по бюджет и финанси. През 2007 е депутат в Европейския парламент от групата ЕНП-ЕД. До 2005 г. е старши икономист в Института за пазарна икономика. Магистър по международни икономически отношения в УНСС. Мартин Димитров е председател на СДС от декември 2008г.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  cons avatar :-(
  conservoir

  И в този ред на мисли, нека излезем от конретния случай и се замислим какво означава всичко това за Българската Демокрация и държавност! Мартин Димитров представя неоспорими доказателства за това че определени кръгове правят политически заговори и конторлират съда и други „независими” институции.
  Купуването на гласове, игирте със закона за изборите, набързо приетя Нов закон за въоръжените сили, липсата на публичен дебат за политиките на правителството, партийните и коалиционните решения взети в тесни кръгове (не прозрачно, както в СДС) – това и много други са примери за постепенното отмиране на демокрацията в БГ.

  СВИТЕТЕЛИ СМЕ НА УПРАВЛЕНСКИ ОБРАТ, НА ПОДМЯНА НА УПРАВЛЕНИЕТО СЪС ВЛАСТВАНЕ И ЗАМЯНА НА ДЕМОКРАЦИЯТА С ПЪЛЕН КОНТРОЛ НАД ПОЛИТИЧЕСКАТА ВОЛЯ НА ГРАЖДАНИТЕ!

  ТЕЗИ ИЗБОРИ МОГАТ ДА СА ОБРАТ ЗА БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ И ПОСЛЕДЕН ШАНС ЗА НЕЙНОТО ОЦЕЛЯВАНЕ НАСРЕД ПОПУЛИЗМА, ПРЕСТЪПНОСТТА И КОРУПЦИЯТА В БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА !

  ГЛАСУВАЙТЕ ! КАЖЕТЕ „НЕ” НА ТОВА КОЕТО СТАВА В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 4 ГОДИНИ !

 • 3
  Avatar :-|
  Комунист

  Мартинчо я си изтрии млякото по бузите и се скрии под масата.Управлението на държавата е работа за силни мъже а не за хилави дечица.Всички са ви криви има световна конспирация срещу вас.Я се погледнете в огледалото добре и честно кажете какво виждате.Ти не разбираш ли че седесарите в очите на народа изглеждат алчни и крадливи кариеристи бездарници.След изборите ще разбереш че сами сте си виновни.Разберете го най после казвам го най добронамерено вие сте обикновени некадърници кариеристи драпащи за власт.Е няма да стане народа ви разбра що за стока сте барабар с вашия вожд черния драгалевски циганин щастливо омъжен за партийна секретарка и съсипал и окрал България.

 • 4
  Avatar :-|
  красо

  какви ги ръси господин Димитров?
  има да чака ГЕРБ да го вземе на сериозно.
  той не е в състояние една партия да стегне а претендира да участва в управлението.
  и защо - ами бил важна част от синята коалиция.
  ами ако попадне на "политически далтонисти", които вместо от цветове се интерсуват от идеи, позиции, предложения и решения.
  виждам развитие на оплакванията му - отначало ДПС и БСП, сега се включиха и олигарсите(както той я разбира тази дума).
  Божеее! Таз Канденабия много обърква някои хора.
  Поне е интересно!

 • 5
  Avatar :-|
  Lili Kostova

  Май в България рядко някой политик говори толкова открито и ясно. Браво, Мартине!
  Остава също толкова ясно да ти бъде зададен въпросът за 50-те хиляди депозит и ти открито да отговориш как така СДС внесе подобно безумно предложение.
  Ама не си ти виновен, а журналистите, защото тяхна работа е да задават въпроси.
  Не може да говориш за демокрация, да внасяш предложение за бариера от 50 000 лева за депозит на изборите и никой да не те попита за това. Не е логично някак си.
  http://www.bulgariangreens.org/

 • 6
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Мартинчо не е виновен, толкова може! Не стреляйте по него!!!

 • 7
  Avatar :-|
  Заседнал

  Голем лидер си намериха. На рамо да си го носят. Не може да говори, май много-много и не му се мисли. Пастор бил. Къв пастор, бе другари съдебни заседатели?

 • 8
  Avatar :-|
  към 7

  Че в нашите съдилища са се барикадирали много другари - от БСП, ДПС и ДС - за това няма спор - след фарса с отказа за регистрация на истинското СДС на Мартин Димиров и регистрацията на подлогата на Доган Юруков. Така че правилно говориш за "другари съдебни заседател"!

 • 9
  Avatar :-|
  hobbitbg

  Заговорът срещу СДС- ама че смешки,ако има заговор то заговора е на "бившия" партиен секретар Иван Костов, и само най-малоумните още не го проумяха. БСП би трябвало да му издигне паметник за заслуги към партията,само дето той го прави за собствена изгода и от болни амбиции. И до като има глупаци да му се връзват ще продължава да проваля всякакво дясно обединение,сигурно ще миряса чак като затрие партията съвсем. А в сравнение с Мартин Димитров даже и Пламен Юруков беше лидер, от това момче освен мрънкане и лизане на обувките на Костов друго не съм видял. СДС имаха шанс да влезнат сами в парламента, а обединението с ДСБ го направиха само да не би Костов да остане отвън. И какво постигнаха- скандали и поредното разцепление!

 • 10
  interin avatar :-|
  Леополд Котев - Котистия

  ПРЕЗ ГЛАДНАТА "ЛУКАНОВА ЗИМА", НА ВЪПРОСА МИ :КОГА СПОРЕД ТЕБ ЩЕ СЕ ОПРАВИ БЪЛГАРИЯ?, ПРИЯТЕЛ ОТ УЧЕНИЧЕСКИТЕ ГОДИНИ, ДО СКОРО ЧЛЕН НА ОК НА БКП, МИ ОТГОВОРИ С ГОРЧИВИНА: КОГАТО И ПОСЛЕДНИЯ КОМУНИСТ ИЗЧЕЗНЕ ОТ ВИСШИТЕ УПРАВЛЕНСКИ ОРГАНИ НА ДЪРЖАВАТА! ПОПИТАХ СМАЯН :ЗАЩО? ОТГОВОРИ МИ: АМИ ЗАЩОТО КРАЖБАТА В БКП Е ИЗДИГНАТА В РАНГ НА ПАРТИЙНА ПОЛИТИКА. ВСЯКА КРАЖБА Е ОБОСНОВАНА С ТОВА, ЧЕ БИЛО В ИНТЕРЕС НА ПАРТИЯТА - АКО Е НА ВЛАСТ, ЗА ДА ИМА СРЕДСТВА КОГАТО ПАДНЕ, АКО НЕ Е, ЗАЩОТО КОЛКОТО ПО ЗЛЕ Е ДЪРЖАВАТА ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ СЕ УВЕЛИЧАВАЛ ПРОЛЕТАРИАТА - Т.Е. ЕЛЕКТОРАТА.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK