Новият брой: Да си посееш бъдеще
Industry 4.0: Бъдещето на българската индустрия и новите български инвестиции

Industry 4.0: Бъдещето на българската индустрия и новите български инвестиции

Предстоящо Капитал Industry 4.0: Бъдещето на българската индустрия и новите български инвестиции Online + Offline

За събитието

Повече от година след избухването на ковид пандемията, Европа прави първи стъпки да си отдъхне от несигурността и стреса. И макар да е рано за равносметки, вече е ясно, че икономиката избегна най-катастрофалния сценарий, а за възстановяването ѝ предстоят амбициозни планове.

Българската индустрия премина през тази криза сравнително стабилна. Сътресенията, които вирусът нанесе засегнаха само частично производствата. Работните места бяха запазени, а най-видимият негативен ефект бяха замразените и отложени инвестиции.

Повече от година бизнесът беше в режим на изчакване, но този период не трябва да се мисли като изгубен, защото даде на компаниите въздух да преосмислят своето бъдеще и да насочат усилия в ускорението на дигитализацията, технологичното развитие и автоматизацията.

Периодът от март 2020 г. насам не отбеляза постижения в привличането на нови чуждестранни инвеститори в производството, но инвестициите продължиха да се случват във вече съществуващите предприятия. Много от тях са 100% българска собственост, което показва, че местният бизнес навлиза в своята зрялост с нужния натрупан опит и самочувствие.

Светът обаче няма да се върне  към състоянието преди пандемията и растежът ще върви ръка за ръка с нуждата от постоянна адаптация. Новите предизвикателства ще са свързани все повече с ограничените ресурси и нарастващото население на земята, промяна ще има и във веригите на доставки, а най-належащите решения сега трябва да се търсят заради покачващите се цени на суровините. Предизвикателствата, за щастие, често могат да бъдат възможности и българската индустрия има шансове да се възползва от тях.

Дали това ще се случи зависи на първо място от стабилизирането в политически план и фокусираните усилия на следващото правителство за реализацията на важните реформи и налагане на България като перспективна инвестиционна и ниършоринг дестинация.  

Отношение към този процес, разбира се, имат и общините, защото на картата на индустриалните успехи ще продължат да се открояват регионите с добра инфраструктура, политики към инвеститорите и качествена среда на живот, която да привлича младите и активни хора.

Шестото издание на годишния форум Industry 4.0, организиран от Капитал и община Пловдив ще покаже напредъкът и основните стъпки от новия път на българската индустрия. Събитието ще срещне бизнеса, местната власт и индустриални лидери, за да маркират заедно насоки за развитие, да представят добрите практики и да обсъдят стратегии за преминаване през предизвикателствата.

Формат

Форумът Industry 4.0: Бъдещето на българската индустрия и новите български инвестиции ще се проведе през месец октомври като дигитална дискусия.

Уебинарът ще бъде с безплатен достъп  и ще се излъчва на capital.bg и страницата на „Капитал“ във фейсбук.

Програма

Програмата включва два дискусионни панела с представители на местната власт, висши мениджъри от водещи български индустриални предприятия, бизнес анализатори.  

Акценти в дискусиите

- Българската индустрия след първата година на ковид кризата – равносметка и прогнози  

- Инвестиции и развитие на предприятията с българска собственост  
- Регионални различния и потенциал на областите за привличането на бизнес

- Иновации и дигитална трансформация на производството

- Индустриални хъбове, клъстъри и зони

- Въглеродна неутралност на българската индустрия

- Планът за възстановяване и устойчивост на Европа и развитието на интелигентна индустрия

- България в контекста на европейския план Digital Compass и стремежа на ЕС за насърчаване на производството на чипове в ЕС

- Nearshoring ускорението на Европа

Партньори

Генерални партньори:

Европейска инвестиционна банка

Билети

Регистрация 0 BGN В наличност 2021-11-30T00:00:00 0 лв. с ДДС
Регистрация
Към регистрацията
* Всеки участник трябва да бъде регистриран с персонален имейл адрес, за да получи уникален код за достъп до материалите от събитието

Контакти

Отдел Събития

[email protected]

 
За счетоводни въпроси

[email protected]