Фабрика на годината

Фабрика на годината

За събитието

“Капитал” върви ръка за ръка с българската индустрия от десетилетия. Проследихме възраждането й от хаоса на 90-те, през първите стъпки на новите фабрики и инвеститори, до разцвета и бума на новата индустриална ера на България. 

През 2022 г. страната  за първи път изпревари всички останали в ЕС като регистрира рекорд и се нареди на върха по ръст на промишленото производство. Това дава ново самочувствие на българския бизнес, но и показва изключително позитивни тенденции на макрониво - през нови работни места, растящи доходи и повече добавена стойност.  

Предприемачите вече смело се преориентират към по-технологично производство - технологиите стават по-достъпни, а липсата на работна ръка се усеща все по-ясно и ще бъде дълготраен дефицит.

Постиженията, уви, идват на фона на няколко бушуващи кризи - през ковид пандемията, войната в Украйна и високата инфлация, до енергийни сътресения и усилващи се сигнали за глобална рецесия. 

Ако погледнем пак към историята, по всичко личи, че сме на прага на нов преломен момент за българската индустрия. Лидерите в нея обаче знаят, че контекстът е, и винаги ще остане несигурен, но ако продължаваш да се движиш, можеш да яхнеш вълните на несигурността, вместо да бъдеш залят от тях. 

Конкурсът 
Конкурсът “Фабрика на годината” е събитие на Капитал, което логично надгражда познанията и опита, натрупани през годините.
 
Целта на проекта е да отличи лидерите - тези, които се справят първи с предизвикателствата и онези, които ги посрещат най-добре. Капитал ще награди иновативните, устойчивите и онези, които се грижат за развитието на бизнеса и хората в него.  

Първото издание на конкурса ще се фокусира върху иновациите в производството по пътя към Индустрия 4.0. Кандидатите ще бъдат оценени по критерии, разработени в партньорство с Trakia Tech, Novarto и PriceWaterhouseCoopers (PwC), a този с най-висока обща оценка ще получи почетния приз “Иновативна фабрика на годината”, който ще носи до следващото издание през 2023 г.

Условия и етапи
В конкурса могат да участват производствени компании, които имат поне три приключени финансови години, 10 или повече служители и оборот от най-малко 2.5 млн. лв. за 2021 г.
.
На базата на събраните точки ще бъде изготвен кратък списък с кандидати, които ще преминат през допълнителна оценка от нашите технически консултанти Novarto.

Самото оценяване ще се проведе чрез видеоразговор. До края на ноември ще бъдат определени три компании, които ще се състезават на финала. Крайният избор на победител ще бъде направен от 5-членно жури в деня на церемонията по награждаване.

Това ще стане, след като финалистите представят накратко направените иновации в предприятията и отговорят на въпроси от журито. 


Церемонията 
Церемонията по награждаване в конкурса “Фабрика на годината” ще се проведе на 8 декември в град Пловдив и ще бъде излъчвана на живо във фейсбук страницата на събитието, в Youtube канала на Капитал и на Капитал LIVE.

Събитието е с ограничен вход с покани.

Жури

Стефан Стоянов

Стефан Стоянов

Заместник-кмет по Образование, бизнес развитие и европейски политики, Община Пловдив

Георги Стоев

Георги Стоев

Съосновател и председател на Trakia Tech

Кристиян Михайлов

Кристиян Михайлов

Съосновател и член на УС на Професионална асоциация по роботика и автоматизация (ПАРА)

Божидар Нейчев

Божидар Нейчев

Старши съдружник на PwC за Централна и Източна Европа

Теодора Василева

Теодора Василева

Управляващ редактор на "Капитал" за бизнес теми

Партньори

Стратегически партньор:

PwC

PwC

Генерален партньор:

Lirex

Технологичен партньор:

SAP

SAP

Технически консултант:

Novarto

Автомобилен партньор:

Порше Пловдив,  Ауди

Основен партньор:

БГР Палетна асоциация

Партньор:

PIXELS

Event host:

OPTIX SMT SOLUTIONS

Партньор на събитието:

Xactway

Галерия

Фабрика на годината

Фабрика на годината

8 декември 2022

Вижте още снимки›