Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация

Завръщат ли се българите от чужбина?

// Kапитал
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email

16 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил Rael Рейтинг: 727 Неутрално
28 сеп 2017 19:18 1
- +Оценка
-3 +12

Не бих си представил, че ще обмислям връщане. България все така ме ужасява с мърсотията и немарата си. Но моите приятели, които решиха да останат, се развиват и съществуват не по-зле от мен. При това аз съм по-скоро успешен емигрант, винаги съм имал работа и то добре платена. Просто първото поколение емигрантство е трудно и трябват години, за да постигнеш същия стандарт (освен ако в България не си мизерствал).
Така или иначе, дългите почивки и ваканции на българите, редовното пътуване по курорти из Европа правят впечатление, изглеждат абсолютно невъзможни от Америка.
И още нещо: натрапва се впечатлението, че дори най-успешните българи си ходят на почивка само в България, всяка година.

 
Преглед на профил Dob Ri Рейтинг: 229 Неутрално
28 сеп 2017 19:38 2
- +Оценка
-5 +7


Решението да се върнеш или да останеш или това да заминеш или останеш за мен се основава на 99,99% на това дали ще подходиш емоционално или практично към въпроса. Емоционалното води винаги към вкъщи, практичното води далеч от кочината в която се е превърнало "вкъщи-то". Взаимовръзката между емоция и мисъл в зависимост от ситуацията и етапа в живота на един човек, може да го накарат да се върне, остане или замине.

Аз лично живея в друга държава и колкото повече време прекарвам тук толкова по трудно мога да си представя да се върна да живея в България. Познавам следните групи от хора които се върнаха:

- хората които не успяха да се реализират в страната в която заживяха

- хората които се реализираха, обиколиха половината свят (или целия), прибраха се понеже явно емоционално и духовно си потърсиха корените, не след след като се прибраха разбраха, че всъщност носталгията е едно - реалността друго и или пак си хванаха чукалата и заминаха или все пак останаха поради ред външни причини които не са свързани с личното желание.

- хора които успяха (или не успяха) до толкова, че да си кажат "това което не ми стига, ще го намеря обратно там от където съм дошъл"

Хората които няма да се върнат, поне в трудоспособна възраст стават повече, но ще намалеят просто поради демографския срив на количество - процентуално тенденцията ще е на горе.

 
Преглед на профил julia_says Рейтинг: 284 Неутрално
28 сеп 2017 20:20 3
- +Оценка
-1 +9

Да, не е добро положението, но няма как да стане по-добро ако си вземем всички шапките. Аз съм от емоционалните, които се върнаха. Върнах се заради моя си (макар и намалял) буркан от хора, с които си се имам и не съжалявам.
Личната ми преценка е, че не съм градила кариера и учила чужди езици, за да могат чужденците да ме преценяват по начина, по който говоря родния им език. В момента работя с чужденци, но имам удобството да съм си на родна почва и това ми носи истинска радост. Не бих се преселила отново.

 
Преглед на профил v.h. Рейтинг: 8 Неутрално
28 сеп 2017 20:22 4
- +Оценка
+8

Всеки има своите причини, мечти и цели заради които заминава или остава. Познавам хора, които са заминали заради по-добро възнаграждение, други да търсят любовта, трети за да избягат от лапите на родителите си. Други са останали заради повечето незапълнени пазарни ниши, за да са близо до приятели и родители или защото смятат че тук ще стане по-добре.

Аз не съм нито от едните, нито от другите. В момента работя за международна компания, прекарвам доста време в чужбина и имам възможност да се релокирам в "по-бялата" част на Европа. Това което ме спира е:

- Нуждата да изграждам нова среда / обкръжение от нулата. При престоя си в чужбина ми прави впечатление, че колегите, които се релокират общуват предимно помежду си и нямат съществен досег с местните или кой знае колко нови познанства. А хората сме социални същества и това да общуваш с 10 човека не води до нищо добро.

- Зарязването на текущото обкръжение - за 30 години в България съм създал не малък брой приятелства и контакти, които смятам, че са много по-ценни от сигурността, спокойствието и уредеността на Запад. Там човек в общия случай е сам.

- По-малката покупвателна способност в чужбина. Каквото и да си говорим стоките от първа необходимост са на същата цена, но в евро или паунди. На цената на имот в "по-хубавата" част на Европа (Германия, Великобритания, Холандия, Дания, Австрия, Швейцария) човек може да си вземе замък в Тайланд и...

Прочитане на целия коментар
вероятно с останалите пари да изкара там 40 години.

- За добро или за лошо в България има да се случват още много неща. Човек може да е страничен наблюдател и да чака някой да ги направи или да помисли как може да се захване с нещо, което е видял някъде. Знам че още помним мутренките времена, но нещата ми се струват по-скопойни. Радва ме, че все повече идеи, които са несъвместими на първо четене с българския бит и култура се прокрадват и се възприемат положително.

 
Преглед на профил menio Рейтинг: 229 Неутрално
28 сеп 2017 20:25 5
- +Оценка
+2

- хората които се реализираха, обиколиха половината свят (или целия), прибраха се понеже явно емоционално и духовно си потърсиха корените, не след след като се прибраха разбраха, че всъщност носталгията е едно - реалността друго и или пак си хванаха чукалата и заминаха или все пак останаха поради ред външни причини които не са свързани с личното желание.

След но-то не съм го усетил.

 
Преглед на профил Dob Ri Рейтинг: 229 Неутрално
28 сеп 2017 20:39 6
- +Оценка
-2 +1

До коментар [#5] от "menio":

предполагам поради липса на усет за нещо по-... така.

 
Преглед на профил vstoyanov Рейтинг: 651 Неутрално
28 сеп 2017 20:39 7
- +Оценка
-3 +6

защо да се връщат? към момента животът в бг е несъвместим с елементарно себеуважение. даже, секундата, в която някой се постегнае материално, започва да обмисля как да се махне. заминават доста от ценните хора.

 
Преглед на профил vstoyanov Рейтинг: 651 Неутрално
28 сеп 2017 20:42 8
- +Оценка
+1

До коментар [#3] от "julia_says":

напротив, ще стане. поне за теб ще е значително по-добро положението.

 
Преглед на профил Dob Ri Рейтинг: 229 Неутрално
28 сеп 2017 20:44 9
- +Оценка
-4 +4

Искрено се забавлявам на "оптимизма" в коментарите. Вземете вижте демографската вече обърната "пирамида" примерно... или последните резултати от Пиза ... защо не и факта, че 24% от първокласниците не определят Българския език като майчин.


Всъщност, това лесно може да се сведе и до един велик премиер, вече за трети път който го избира ... Народа.

 
Преглед на профил shroomy Рейтинг: 229 Неутрално
29 сеп 2017 13:35 10
- +Оценка
+4

Има ужасно много неща, които влияят на едно решение човек дали да се върне или не. Анкетата предлага три избора - икономика, възможности, работа. Мога да предположа, че ако живееш в град в България, в който просто няма работа, икономиката не съществува и оцеляването е абстрактно понятие, можеш да направиш избора да излезеш в чужбина, за да търсиш там каквото намериш. Ако нямаш добро образование и нямаш съответно възможност да сменяш работни места лесно, решенията ти ще са свързани точно с възможността да си намериш работа – където намериш там ще си седиш. Примери за това има много, за съжаление на много хора им се налага все още да излизат от България с цел оцеляване. Когато вече не си на лимита на оцеляването, можеш да сменяш работни места и си си набавил умения, с които си станал ценен кадър, имаш възможността да не правиш решенията си само въз основа на икономически показатели. С други думи вече свързваш двата края горе долу, имаш шанс да се справиш що-годе прилично в България и можеш например да се върнеш я от сантимент и ентусиазъм да оправяш нещата, я от желание да си по-близко до хора които обичаш и не искаш да виждаш основно по Скайп. Познавам много хора, които са учили в чужбина, после са се върнали в България, после пак заминават за няколко години, връщат се повторно…някои работят за чужбина от България, някои са част от месеца в България, а част в чужбина, някои пък изцяло работят в България или дори са си направили собствен бизнес тук…Това обикновено са хора,...

Прочитане на целия коментар
които са имали възможността, учили са много и същевременно са достатъчно гъвкави и предприемчиви. Това не са повечето хора. Но се надявам да стават все повече.

 
Преглед на профил lid06 Рейтинг: 5 Неутрално
29 сеп 2017 20:18 11
- +Оценка
+7

Струва ми се, че анкетата Ви няма да бъде точна, защото например хората от моето съсловие не четат в-к "Капитал". Тук отговарят по-образовани и съответно с повече възможности хора. Тези като мен - със средно и по-ниско образование не четат вашия вестник, затова ще се опитам да обобщя и нашето мнение. Ние обикновено излизаме в чужбина , са да издържаме ученици и студенти. Когато те започнат да се справят сами, много от нас се връщат, защото на запад работим най-черната работа, при мизерни условия и ниско заплащане. В България, ако се грижим само за себе си, можем да оцелеем. Има и такива, които остават до по висока възраст, за да се грижат и за внуците си. Аз лично се прибрах това лято, за да си почина, по емоционални причини оставам за малко повече време и имам намерение да изляза отново, за да работя вече за пенсия.

 
Преглед на профил droidus Рейтинг: 562 Неутрално
30 сеп 2017 12:44 12
- +Оценка
+5

Доста в повече ми идват всичките емоции, обобщения, присъди и драматизъм за "отиването" и "завръщането". Големи драматизатори сме българите като цяло. Дали да живееш в чужбина или в България е едно от многото важни лични житейски решения, които всеки взема сам по свои лични причини и никой няма право да му се бърка! И никой няма право да дава акъл или да издава присъди кой бил успял или неуспял, кой бил патриот и кой не! Всеки си има лични критерии за успех. Гледайте собствения си живот и не се вживявайте толкова в чуждите. Всеки има свещеното право да взема решения за собствения си живот - без да е длъжен да се обяснява на общество, на "родина" и на сульо и на пульо и на медии, и на международното положение. Това е всичко, което имам да кажа по въпроса. Хубав уикенд на всички! :)

 
Преглед на профил Imeto mi Рейтинг: 871 Неутрално
9 ное 2017 10:48 13
- +Оценка
+1

До коментар [#12] от "droidus":

много добре казано. Проблема е, че медиите си търсят теми, които хората обичат да предъвкат. Хората обичат да хранят и да обсъждат близките си и т.н.

 
Преглед на профил 5ar8 Рейтинг: 503 Неутрално
8 дек 2017 10:01 14
- +Оценка
+3

Добре се разбира всичко свързано с този проблем за българите ,но за съжаление се върши твърде малко,той да бъде решен.

_____

5ar8
 
Преглед на профил Благоевград Рейтинг: 16 Неутрално
15 яну 2018 22:07 15
- +Оценка
+3

Само за Коледа са тук и после обратно

_____

В Благоевград
 
Преглед на профил ISTORIK Рейтинг: 1935 Неутрално
19 фев 2018 14:56 16
- +Оценка
+1

Капитал, кога най-после ще сложите нова анкета?

_____

Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 8

Капитал

Брой 8 // 24.02.2018 Прочетете
Капитал PRO, Тема на броя: София и автомобилите - когато няма мърдане

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 23.02.2018 Прочетете
Политика и икономика България Свят Общество Редакционни коментари Имена Седмицата Спорт Бизнес Компании Стоки и продажби Предприемач Финанси Имоти Медиа и реклама Технологии и наука Моят капитал Външни анализи K:PRO бизнес зона Анализи на индустрии КАПИ финансова информация за фирми
Класации К100 К50 К10 Гепард
Light Тема Лица Неща Места Мода POST-IT Ревю Днес от Light Мултимедиа
Интерактив Дебати Анкети Вашите теми
Блогове Право Crop
K:Reader Капитал Новият брой Архив
LIGHT Новият брой Архив
Библиотека
Капитал Daily Новият брой Архив Архив Пари Архив Дневник
Абонаменти Абонамент Капитал Корпоративен абонамент Академичен абонамент Често задавани въпроси