С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
58% 183 гласа
  Резултати от общо 318 гласували.
42% 135 гласа

Разпределение на гласовете по етапи

Етап 1 - 201 гласа
58%
42%
Етап 2 - 54 гласа
52%
48%
Етап 3 - 63 гласа
60%
40%
Снимка

Да

Владимир Шопов

политолог, основател на Sophia Analytica

Евентуално напускане на ЕС от Великобритания ще има негативни последствия в три посоки. По отношение на собствените й позиции те ще бъдат няколко: Осезаем спад на геополитическо влияние чрез загуба на позиции вътре в самия съюз, но и по оста САЩ-ЕС...

Основна теза Заключителна теза
Снимка

Не

Евгений Дайнов

политолог

Великобритания няма отчетлива причина, нито видим интерес да остане в ЕС такъв, какъвто е той в момента. Аргументите не са толкова технически, колкото политически. И се знаят откакто преди 20 години Маргарет Тачър публикува своите мемоари, а преди 10 – най-ценния наръчник по политика...

Основна теза Заключителна теза

Светломира Гюрова

Модератор
От началото на дебата за това дали Великобритания трябва да остане в ЕС или да го напусне, се случиха много неща, пряко или косвено свързани с темата. На Острова се развихри психоза около очакванията за орди българи и румънци, които ще нахлуят след падането на ограниченията на правото на работа след 1 януари 2013 г.

Дебатът във Великобритания стана токсичен и кампанията срещу София и Букурещ не остана само на медийно ниво. Политици от управляващата Консервативна партия започнаха да излизат с различни идеи как да бъде спрян наплива на пришълци и достъпа им до социалната система.

Същите страхове се засилват все повече и в Германия и станаха причина федералната република (подкрепена от още няколко европейски държави) да блокира приемането на България и Румъния в Шенген.

Ако се съди по резултатите от гласуването в дебата, всичко това не оказа особено влияние. Позицията, че Великобритания трябва да остане в ЕС, имаше преднина във всички етапи, в които двамата основни участници и гост-експертът от Open Europe развиваха своите тези. Във финалната фаза подкрепата за запазване на трудния брак между ЕС и Великобритания отбеляза най-високия си резултат - 60%.

С това този дебат приключва. Благодарим за участието на Владимир Шопов, Евгений Дайнов и Стивън Буут, както и на всички включили се във форума. И до следващ път.
58% 183 гласа
  Резултати от общо 318 гласували.
42% 135 гласа

Разпределение на гласовете по етапи

Етап 1 - 201 гласа
58%
42%
Етап 2 - 54 гласа
52%
48%
Етап 3 - 63 гласа
60%
40%
Подкрепете позицията си с коментар

2 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил Златан Дапчев Рейтинг: 8 "Не"
16 мар 2013 12:55 1
- +Оценка
+2

"Империята умира венецинецо. Лошото е, че когато една империя започне да умира може да умира и триста години" :)

 
20 яну 2014 12:17 2

Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

Искам да получавам известия за развитието на дебата.

Следващият дебат

Можете да се включите в актуалния дебат на "Капитал" - Трябва ли да има етикети за произхода на месото в готовите храни?

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 49

Капитал

Брой 49 // 08.12.2018 Прочетете
Капитал PRO, Съдът не даде на КЦМ да добива волфрам, още 1 млрд. евро за малки и средни фирми, ОПЕК свива добива на петрол

Емисия

DAILY @7AM // 10.12.2018 Прочетете
Капитал
СЪДЪРЖАНИЕ
  • К1Средата
  • К2Бизнесът
  • К3Моят Капитал
ПРОДУКТИ
МОБИЛНИ ПРИЛОЖЕНИЯ