Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email

Защита на тезите - Да се гласува ли и дистанционно по електронен път на изборите и референдумите?

Снимка

Въпросът не е дали да има гласуване по интернет, а ще съумеем ли да сме сред водещите нации

Стефан Манов

Електронното дистанционно гласуване днес е работеща реалност, която отдавна е надхвърлила етапа на пилотните проекти. Естония далеч не е единствената държава въвела интернет вот. Напротив, той се практикува отдавна и в много държави и за много цели.

Основна теза Защитна теза
Снимка

Нека гражданите на България сами изберат към коя група държави искат да бъдат

Велизар Енчев

Против електронното гласуване са Великобритания, Германия, Люксембург, Португалия, Румъния, Словакия, Унгария, Франция, Хърватия, Швеция. Главният аргумент на противниците на този начин на гласуване е невъзможността да се гарантира тайната на вота.

Основна теза Защитна теза

Резултати от гласуването на този етап

83%25 гласа
 Благодарим за вашия глас!
17%5 гласа

Мартин Димитров

Модератор
Във вторник тази седмица бяха пулбикувани първите социологически данни от началото на информационната кампания за референдума за електронно гласуване. От "Алфа рисърч" констатират, че комуникацията за него е вяла и заглушена, като една трета от запитаните дори не са чули за провеждането му. Тези, които са чули, са най-често хора с висше образование, живеещи в по-големи населени места и гласуващи за Реформаторския блок, ГЕРБ, Патриотичния фронт и Движение 21. Две трети от избирателите на ДПС и над 50% от хората с по-ниско образование не са чували за него.

Въпреки това 49,3% от запитаните са заявили, че ще участват на референдума, а независимо от слабата информираност 71% от българите казват, че е важно гражданите да изразят мнението си референдума. От тези, които твърдо са заявили, че ще участват на референдума цели 77% казват, че ще гласуват в подкрепа на електронното гласуване срещу само 13%, които ще гласуват "против" - резултати, които са доста близки до тези в анкетите на "Капитал." Но за да бъде валиден референдумът, на него трябва да гласуват повече хора, отколкото на последните избори. А фактът, че нито една от големите партии не предприема действия, които да активизират елекотратите им да гласуват, говори за това, че те се стремят удобно да неглижират референдума.

След като се запознахте с аргументите на гост-експерта д-р Тодор Методиев от Софийския университет, е време да публикуваме и последните, защитни тези на опонентите Стефан Манов и Велизар Енчев. Имате време до понеделник другата седмица да изразите вашите мнения в анкетата и форума, след което ще обобщим най-интересните коментари и ще обявим победителя от дебата.
Снимка

Въпросът не е дали да има гласуване по интернет, а ще съумеем ли да сме сред водещите нации

Стефан Манов

Позиция Да
Застъпниците на тезата "не" живеят в един относителен "дебатационен" комфорт, същият в който се намират климато-скептиците: реални аргументи с конкретни данни не се посочват, формулират се напълно погрешни твърдения, често заключени в едно голословно изречение, но за развенчаването им се налага да се мобилизира непропорционално много енергия, доводи, факти, обосновки. И точно, когато човекът с научен подход си помисли, че е формулирал строен отговор, който да прекрати ирационалната дискусия, опонентът слага нови два цента в джубокса чисто и просто повтаряйки първоначалната си все така незащитена теза!

Така и за интернет вота. Колкото и съображения да се изтъкнат, едва ли може да се избегне посочения по-горе ефект.

Затова в следващите редове няма да отговарям толкова на "интернет-скептиците", колкото ще развия един пункт от първоначалния ми текст в посока на широката публика, за да запълня някои информационни празнини. Това е необходимо и защото в този динамичен сектор, в който всяка година излизат нови и нови примери, актуалността на информацията е от съществено значение. Само разглеждането на динамиката на процесите, а не моментната снимка и то направена преди X години, позволява да се оцени реалната картина и тенденциите.

Електронното дистанционно гласуване (интернет вот, on-line voting, remote voting...) днес е работеща реалност, която отдавна е надхвърлила етапа на пилотните проекти. Естония далеч не е единствената държава въвела интернет вот. Напротив, той се практикува отдавна и в много държави и за много цели. Както за класически институционални избори - за парламент и президент, за местни или регионални власти, така и за различни видове избори във вътрешнопартийния живот, в професионални организации, във взаимоспомагателни каси, в сдружения на общини, в международни организации, увиерситети и мн. др., та чак до частни фирми като веригите франчайзни ресторанти MакДоналдс в Испания.

Ето една далеч не изчерпателна извадка от примери.

Малко известно е, че Франция е държавата с най-масовото използване на интернет вот и като брой използвали го и като видове избори.

В институционални избори електронното дистанционно гласуване се използва от 2009г. (и още 3 пъти оттогава) в изборите за членове на Асамблеята на французите от чужбина, а от 2012г. и за изборите на депутати от 11 избирателни района извън страната. 60% от гласувалите на тях над 220 000 избиратели са предпочели интернет вота пред хартиения.

Не малко са и примери от други области на политическия живот. Френските "Зелени" избраха на първични избори по интернет техния кандидат за президентските избори през 2012г. Наскоро членовете най-голямата френска центристка партия - Радикалната партия, избраха своя президент по същия начин. Предстоящите догодина първични избори на десницата и центъра , които ще определят бъдещия единен кандидат на опозицията за президентските избори през 2017г., ще се проведат също по интернет. Очакват се около 3 млн. гласуващи. В тях кандидат е и бившия френски президент Саркози и двамата бивсш френси премиери - Ален Жюпе и Франсоа Фион. Залогът е огромен, защото според социологическите проучвания, без значение кой от тримата основни съперници бъде избран на първичните избори за кандидат на десницата, той е почти сигурният бъдещ президент на Франция.

По-малко медийно известен, но с огромно значение е най-масовият интернет вот проведен досега в световен мащаб - изборите за синдикални лидери на "армията" от френските учители и служители в държавните училища, избори, които се организират от Министерството на образованието. През 2014г. в тях участват близо 1,8 млн. гласуващи по интернет! Което е ненадминат световен рекорд по масовост. Интересно е, че нарастването на избирателната активност спрямо предходните избори през 2011г. е с 20%. Също през 2014г. и френското Министерство на вътрешните работи организира изборите за синдикални представители на френската полиция по интернет.

Институционални избори по интернет се провеждат и в редица други държави.

Един от най-старите примери за такива е кантон Ньошатѐл, Швейцария, където онлайн демокрацията работи още от 2004г. Годишно се провеждат между 3 и 6 граждански допитвания, избори и референдуми използващи дистанционното електронно гласуване. Около 60% от гласуващите в кантона подават гласа си по интернет. От 2008 тази възможност е отворена и за живеещите в чужбина ньошатѐлци.

Пресен пример от тази година са щатските избори в Нов Южен Уелс, Австралия, където 280 000 избиратели гласуват по интернет. Това е и световният рекорд за брой гласували по интернет в същински институционални избори.

Успешни пилотни проекти проведоха и Норвегия през 2011г. (местни избори) и през 2013г. (парламентарни избори). През 2013г. избирателната активност на гласуващите в чужбина нараства от 20 на 30% благодарение на въведения интернет вот спрямо вота по пощата, на който имат право норвежците в чужбина, за разлика от българските граждани зад граница.

Интересен пример за онлайн демокрация е допитването проведено през април 2015г. от местната власт в Жирона относно разпределянето на бюджета между 89 потенциални проекта. Над 75% от участвалите гласуват по интернет. Избирателната активност нараства с 50%.

Исландия е друга европейска държава, провела изцяло по интернет местен референдум в община Олфус с отчетена като много добра избирателна активност от 43%.

Общината Mадрид още през 2004г. използва онлайн публични допитвания. Проведени са над 20 подобни мероприятия с общо над 3 млн. участвали.

И в световен мащаб примерите не липсват.

На президентските избори в САЩ през 2008 щатът Флорида експериментира интернет вот за намиращите се в чужбина. Резултатът е отличен: избирателната активност за тази категория избиратели нараства 5 пъти спрямо традиционния вот по пощата ! Като, естествено, всички гласове са отчетени, обратно на традиционния вот по пощата, при който средно само 30% от гласовете стигат навреме и се отчитат. Друг американски щат, които експериментира онлайн гласуването за живеещите извън страната е Западна Вирджиния. Аляска, Ню Йорк, Арканзас и други работят по проекти в тази посока

През 2012г. пилотни избори за местна власт с онлайн вот са проведени в Едмонтон, Канада, а в Окланд, Нова Зеландия такива са планирани за 2016г.

Редица държави, определяни в миналото като "третия свят", вече са въвели интернет вот или са провели успешни пилотни проекти : Филипините още през 2007г. за живеещите в Сингапур филипинци; Мексико 2012г. участие в щатските избори на живеещите извън страната; Индия - щатът Гужарат (население от 50 млн.) - местни избори 2014г. И т.н.

Най-важната новина обаче дойде буквално преди дни от Комисията по конституционни въпроси на Европейския парламент. На свое заседание на 28 септември тя прие проект предвиждащ въвеждането на електронно дистанционно гласуване на изборите за Европейски парламент.

Аргументите, които Комисията изтъква са възможност за участие в изборите на европейските граждани, които се намират извън Европа, на хората със затруднения в придвижването и повишаване на интереса на младите европейци към изборите, респективно - на тяхната активност. Проектът ще се разгледа в пленарно заседание на ЕП в края на октомври. Ако бъде приет, избори по интернет за ЕП може да има още през 2019г.

Така че днес въпросът не е толкова дали да има гласуване по интернет, нито дори кога, а ще съумеем ли да сме сред водещите нации в това.

По темата работи и Десислава Христова, Великобритания, ИК "Гласувай без граници".
Снимка

Нека гражданите на България сами изберат към коя група държави искат да бъдат

Велизар Енчев

Позиция Не
След участието ми в предаването "Референдум" на БНТ се убедих, че у нас фактите са на втори план когато се водят политически дебати. Темата на "Референдум" бе електронното гласуване – "да" или "не". През цялото време на моето участие се опитах да изнеса предимно факти против електронното гласуване, но в нито един момент участниците в дискусията не им обърнаха внимание, омаловажавайки очевидното.

Затова сега предлагам тези факти, които са трудно оборими:

По въпроса за електронното гласуване страните-членки на ЕС се разделят в няколко групи:

Пълно електронно гласуване има само в Естония, но от него се възползват само около 30 процента от гражданите на тази бивша съветска република. Преди десетина години то е въведено в Ирландия, но през 2009 г. бе отменено и никой не възрази.

Частично електронно гласуване се прилага във Франция, но само за граждани, които по време на избори се намират в чужбина.

Пилотно електронното гласуване се прилага във Финландия, но засега привържениците му са малцинство.

В друга група евродържави електронният вот не е въведен, но там се водят дискусии дали да се използва като допълнителна алтернативна форма на гласуване. Тези държави са: Австрия, Гърция, Италия, Испания, Португалия, Полша, Словения, Холандия, Чехия.

В момента против електронното гласуване са Великобритания, Германия, Люксембург, Португалия, Румъния, Словакия, Унгария, Франция, Хърватия, Швеция. Главният аргумент на противниците на този начин на гласуване е невъзможността да се гарантира тайната на вота.

Нека гражданите на България сами изберат към коя група държави искат да бъдат, когато на 25 октомври дадат своя глас "за" или "против" електронното гласуване.

Резултати от гласуването на този етап

83%25 гласа
 Благодарим за вашия глас!
17%5 гласа

Този текст е създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Цялата отговорност за съдържанието на този текст се носи от фондация "Капитал" и “Икономедиа” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че той отразява официалното становище на ФМ на ЕИП и Оператора на Програмата за подкрепа на НПО в България.

www.ngogrants.bg Този етап е приключил

Искам да получавам известия за развитието на дебата.

Какво следва?

В следващия етап очаквайте обобщение на дебата и мненията във форума.

Още по темата

И все пак побеД@

Резултатът от референдума изненада неприятно противниците на електронното гласуване

Какво искат кандидат-кметовете за Варна

Най-големите проблеми на града и идеите за промени на Данаил Папазов, Чавдар Трифонов, Иван Портних и Анелия Клисарова

Предизборните кампании целят минимално гражданско участие

Акцентът се измества от информиране към директно въздействие върху избирателите чрез хора, от които те зависят, показва проучване на "Алфа рисърч"

Гласувай на референдума, объркай им сметките

Подкрепата за електронното гласуване може хубаво да разбърка политическото блато

Натисни Enter, разбъркай блатото

Референдумът за е-гласуването е малкото, което партиите на статуквото оставиха от инициативата на президента да предизвика промяна на политическата система

Интернетът не променя чипа

Очакванията, че е-гласуването ще революционизира изборите, са пресилени. Но то може да доведе до серия положителни промени

Технологиите на е-вота

Правилното подбиране на системата за електронно гласуване ще предопредели дали тя ще е успешна или не