Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация

Абсурдите на адресната регистрация

13 27 май 2010, 25068 прочитания
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
Темата на: m17
Преглед на профил

Темата е в архива и се разработва от Капитал.
Предложена е от m17 и подкрепена от 43 човека.

Още по темата

Абсурдите на адресната регистрация - епизод пореден

Вече пет години наша читателка се бори с администрацията заради това, че друг човек се е регистрирал на нейния адрес

15 юни 2010
Защо е важна

Всеки български гражданин е задължен да има постоянен адрес в личната си карта. А когато живее на друго място - да си направи адресна регистрация в съответната община. Но гражданинът по никакъв начин не доказва, че има право да използва този адрес. Т.е всеки може да декларира произволен адрес и общинските чиновници не могат да възразят. Проблемът е, че доста недобросъвестни граждани ползват този пропуск в закона, за да се скрият доста ефективно от държавната администрацията. Призовкари, данъчни, дори службите на МВР, които одобряват личното оръжие, на практика не могат да открият такъв човек.

Какво е решението

През 2004 година в закона за гражданската регистрация, член 93 е добавена следната алинея:

(5) (Нова - ДВ, бр. 96 от 2004 г.) Всеки собственик или ползвател на жилище може да възрази пред кмета на общината срещу ползването на неговия адрес от трети лица.

Това възразяване обаче няма обратна сила - т.е. не дава възможност на кмета да анулира адресните регистрации на непочтените ползватели на този адрес. Нужно е допълнително прецизиране, така че при изявено желание от доказан собственик на адрес (собственик на имота, наемател с валиден договор за наем) да може да се маркират като фалшиви такива адресни регистрации за временен и постоянен адрес. И когато лице с такъв адрес се опита да го използва да му бъде изискана валидна регистрация. Това може да става при искане за преиздаване на лични документи например.

Коментарът на

В материала Кой си, къде си можете да прочетете повече за промяната на настоящ и постоянен адрес.

Наша читателка, сблъскала се с проблема, описва случая си тук.
Подкрепете позицията си с коментар

13 коментара

Избор на тип:
Преглед на профил xunap Рейтинг: 388 Неутрално
28 май 2010 09:30 1
- +Оценка
-1 +5

Според мен единственото предимство на сегашното положение е, че ако човек е бездомен, то той може да посочи определен адрес и да получи лична карта. Не знам дали някой може да получи лична карта ако е бездомен. Ако пък няма лична карта не може да започне работа, поне легално и с договор. Надявам се някой да добави повече обяснения за това.

_____

http://xunap.wordpress.com/
 
Преглед на профил Любопитко Рейтинг: 8 Любопитно
28 май 2010 10:26 2
- +Оценка
+3

Има и друго предимство (някои ще счетат за недостатък). Ако си от малък град в България и искаш да се възползваш от лекари или здравни услуги в София, то можеш много лесно да си смениш адресната ресигтрация и вече да можеш да постъпиш в коя да е болница в столицата.

На мен обаче ми е по - интересно друго, не как можеш положително да се възползваш от този пропуск, а може ли някой да навреди ако запише адреса на моя апартамент.

 
Преглед на профил meanmoonshiner Рейтинг: 388 Весело
28 май 2010 12:42 3

Откъде решихте, че ако възражението дава възможност на кмета да анулира адресните регистрации на непочтените ползватели, е налице обратна сила? Обратната сила е общоприето правно понятие, с което се означава действието на правните норми ex tunc, т.е. назад във времето.

 
Преглед на профил m17 Рейтинг: 1586 Неутрално
28 май 2010 13:55 4

До коментар [#3] от "meanmoonshiner":

Какво ние с вас си мислим че е обратна сила е несъществено, важното е какво чиновниците в кметството тълкуват за обратна сила. И те казват: вие може да си възразявате и ние (евентуално) ще предотвратим бъдещи записвания на вашия адрес. Обаче понеже закона няма обратна сила, не можем да махнем никой вече регистриран.

 
Преглед на профил m17 Рейтинг: 1586 Неутрално
28 май 2010 14:01 5
- +Оценка
+3

До коментар [#2] от "Любопитко":

Постъпване в болница не е свързано с адресна регистрация от поне 10 години така че това няма смисъл.
Ако друг си запише вашия адрес, за вас остава непрекъснатото притеснение от тези които го търсят. Например събирачи на дългове ( от обикновенни лелки до съдия изпълнители с двама полицай за помощници) , всякакви призовкари - лелки, катаджии, кварталния полицай.

 
Преглед на профил m17 Рейтинг: 1586 Неутрално
28 май 2010 14:04 6
- +Оценка
+6

До коментар [#1] от "xunap":

Ако е безработен, да се регистира на Дондуков 1, защо трабва на моя адрес. Пък и бездомните не са проблем, проблема са всякаква паплач която се крие от държавата. И ако не са големи бандити а обикновени келеши МВР шич и не ги интересува от тях.

 
Преглед на профил Azad Рейтинг: 8 Неутрално
28 май 2010 14:05 7
- +Оценка
+1

Интересно става при вадене на документи за самоличност от граждани с българска националност, но не живеят в България. Те си регистрират просто някакъв адрес (било то на роднини, приятели,...) и си заминават откъдето са.

Между другото поне по няколко пъти на месец получавам писма в пощата си на името на фирми - било за призовка, било за уведомителни писма от банка.

Трябва по някакъв начин хората да са задължавани да показват документ за мястото, където живеят. А за тези, които нямат такова, то така или иначе за какво й е на държавата тази информация, щом няма как да я използват.

 
Преглед на профил Максим Александров Рейтинг: 573 Неутрално
28 май 2010 14:19 8
- +Оценка
+2

м17 - идеята за Дондуков 1 е чудесна:):):) Ще пробвам и ще споделя ХР.

_____

https://bgrevizia.files.wordpress.com/2015/10/oktopod1.png
 
Преглед на профил София Рейтинг: 497 Неутрално
28 май 2010 15:04 9
- +Оценка
-1 +1

Не знам доколко е вярно това, защото когато мъжът ми декларира настоящ адрес, ме извикаха с нотариален акт, тъй като апартаментът е на мое име.

 
Преглед на профил m17 Рейтинг: 1586 Неутрално
28 май 2010 15:17 10
- +Оценка
-1 +2

До коментар [#9] от "София":

това е някаква самоинициативна на вашата общинска администрация която формално погледната е незаконна. Иначе е чудесна идея и точно така трабва да бъде обаче повечето администраци просто не им се занимава - карат си по лесния начин и просто си приемат бланката, регистрират я в системата на ЕСГРАУН и край - държавата съвсем безрезервно вярва че човечеца живе на заявения адрес.

 
Преглед на профил makarena Рейтинг: 442 Неутрално
4 юни 2010 11:23 11
- +Оценка
+4

Пак по темата, но различен нейн аспект - за да си смениш адресната регистрация трябва да минеш през следната манджа с грозде:
1. отиваш до общината, за да разбереш какви документи са ти необходими за адресна регистрация, защото инфромацията я няма обявена никъде. Отиваш си, за да си ги набавиш.
2. търсиш ведомствена книжарница, купуваш два формуляра по 50 ст. всеки
3. попълваш ги и откриваш, че и двата съдържат приблизително идентична информация.
4. служител приема формулярите и другите документи и започва да преписва на ръка информацията от формулярите в адресна карта като задава допълнителни въпроси, които явно са необходими, но не са предвидени във формуляра. Това отнема около 10-15 миниути.
5. отиваш да платиш на каса на отделно гише такса от 2 лв.
6. връщаш се на първото гише и чакаш отново ред, за да бъде завършена адресната регистрация.

Много по-логично е да се случва нещо подобно:
1. Проверяваш на сайта на общината какви документи са необходими.
2. Попълваш онлайн формуляр и го пращаш в общината. Информацията е въведена в тяхната система и очаква потвърждение.
3. Плащаш такса в банка избрана от общината или на касата на общината.
4. Явяваш с лична карта, акт за раждане и други документи, за да удостовериш кой си и защо това е новия ти адрес.
5. Служител удостоверява, потвърждава и си готов.


 
Преглед на профил Meister Eckhart Рейтинг: 915 Неутрално
11 сеп 2010 21:29 12


Да, темата е важна.Един мой приятел ми обяснява за тези пълни абсурди.
Той и жена му работят в туризма и всеки сезон- зима и лято-2 пъти в годината те си сменят работата и место живеенето.

_____

the devil is in the data
 
Преглед на профил aliya Рейтинг: 387 Неутрално
14 дек 2011 11:13 13
- +Оценка
+4

Поредната недомислица на обслужващите завоалирани интереси, на лакеите, наречени депутати – народни избраници! Или може би е твърде оптимистично да смятаме за недомислица окровеният опит да се закрепости човекът в България чрез задължителното изискване да покаже документ за собственост (или договор за наем) върху дома, в който живее при издаване на лична карта!?
И тук неизменно възниква следващият въпрос - защо изобщо човек трябва да има задължителна и документално оформена адресна регистрация!? Не е ли човек свободен да живее там, където поиска и когато поиска?! Не е ли правото на придвижване и пътуване едно от неприкосновените човешки права на гражданите на Европейския съюз!? Право, с което българското правителство се е съгласило да се съобразява и да спазва?!
Съгласно това основно човешко право човек е там, където поиска да е във всеки един момент.
Човек не е закрепостен селянин, държан на сила в земите на вездесъщия феодал – институция, и принуждаван да обслужва феодалните му интереси.
Човешкото същество не е заложник на мястото си (или местата си) на обитаване, човешкото същество не е ничий заложник – то е свободно. И съществуващо, живо!
Ето защо за издаване на лична карта е достатъчно самото човешко същество – това, че го има.
А не както е по презумпцията на нашите родни „избраници“ човек съществува само ако е закрепостен към дом (разбирай и съответната избирателна секция) и документи за собственост?! И само като...

Прочитане на целия коментар
обслужващ институционални интереси – избирател, плащател на индулгенции, съдебен ответник на безкрайните институционални изисквания и рестрикции.
Защото Феодалът – Институция може да съществува само върху закрепостяването на своите слуги, върху тяхното ограничаване и поробване – за да могат да му служат. За Феодалът – Институция живи човешки същества няма – има само мъртви документи; животът на тази земя е създаден единствено и само за да обслужва институции – мъртвите структури.
И ако живото човешко същество никого не обслужва и няма какво повече да му вземеш – нито дом, нито собственост, то тогава това човешко същество престава да съществува за изкуствено създадения правен мир на институциите. Човекът е редуциран до хвърчаща хартийка, защото само така е манипулируем - като му отнемеш автентичността на живо същество, истинско и свободно да бъде себе си, такова, каквото Съществуванието го е създало – жива истина.
окументи за самоличност, човек, свбода, институции, ЕС

_____

Завръщане към себе си - aliya.blog.bg
 
Подкрепям темата
43 човека подкрепят темата Легенда
  • Регистриран потребител

  • Потвърден имейл

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 7

Капитал

Брой 7 // 17.02.2018 Прочетете
Капитал PRO, CEZ одобри продажбата на българския си бизнес на "Инерком груп"

Емисия

DAILY @7AM // 23.02.2018 Прочетете