С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK

Качеството на храните

1 6 юни 2010, 9984 прочитания
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
Темата на: ivaynanay
Преглед на профил

Темата е в архива и се разработва от ivaynanay.
Предложена е от ivaynanay и подкрепена от 24 човека.

Защо е важна:

Създаването на мегаагенция, която ще се занимава с контрола на храните крие много рискове. Липсата на обществен дебат поражда редица опасения, които могат да бъдат разсеяни единствено с повече публичност. Концентрирането на всички контролни органи в едно министерство създава предпоставки за ужасяваща корупция. Паралелното прокарване на идеята за някакво "възстановяване" на БДС, за контрол не само върху безопасността, но и върху "полезността" на храните, съвсем пресните примери за безхаберие и корупция в министерството на земеделието, подчертават необходимостта от дебат на тази тема.Какво е решението:

Да се чуе мнението на водещи специалисти не само от министерството на земеделието, но и от академичните среди. Да се проучи опита на други европейски страни.

Коментарът на

Според стратегия, приета от правителството, нова Агенция по храните трябва да обедини Националната ветеринарномедицинска служба, службата по зърното и фуражите, службата за растителна защита и звената за контрол на храните в регионалните здравни инспекции (РИОКОЗ), които са към Министерството на здравеопазването.

Идеята за агенция, която да осъществява единен контрол върху храните, съществува от десетилетие, като досега са предлагани поне три проекта.

Работим по темата. Очаквайте повече в броя на "Капитал" на 11 юни.

Допълнение:

Стратегията за създаване на Агенция по безопасност на храните беше приета от Министерски съвет без широк дебат. Не е ясно кога агенцията ще заработи, тъй като преди това трябва да се гласуват промени в цели 27 закона.
В статията Борбата за храната анализираме положителните и негативните ефекти от решението за мегаагенцията.
Подкрепете позицията си с коментар

1 коментар

Избор на тип:
Преглед на профил sparti Рейтинг: 250 Неутрално
3 авг 2010 21:45 1

"Концентрирането на всички контролни органи в едно министерство създава предпоставки за ужасяваща корупция."
Не виждам сега като са към две министерства какво е по-различното. Освен че за някои гранични области на изследванията си прехвърлят топката едни на други - ако към агенцията организационно се подходи добре - хората, които пряко контролират качеството на храните ще си вършат работата по-добре

_____

slivizasmet.blogspot.com
 
Подкрепям темата
24 човека подкрепят темата Легенда
  • Регистриран потребител

  • Потвърден имейл