Фотогалерия: Преди и сега, стара и нова София

Надежда Чипева
от Надежда Чипева
78292 прочитания

София е столица и мой роден град. Обичан и разлюбван, променян и възстановяван, строен като истински европейски град непосредствено след Освобождението, днес той е голям и динамичен като всеки мегаполис. 

Какво и как се променя в него е въпрос, чийто отговор се опитах да намеря, сравнявайки старите изображения на София, много от които са дело на издателството на моя дядо, книгоиздателя Т.Ф.Чипев. Картичките са цветни и разказват с гордост за всичко ново и красиво, направено в града преди няколко десетилетия. Много от местата са останали почти непроменени. Други, като на пример Ларгото, познато като липсващото начало на булевард "Дондуков", са съвсем неузнаваеми. Големите бомбардировки през 1944 г. причиняват огромни разрушения на сградния фонд и софийските улици. Така например не остава и следа от прочутата улица "Търговска". Това е и една от причините след 1948 г. да започне проектирането и изграждането на познатата ни централна част на града с огромни знакови постройки като ЦУМ, Министерския съвет, бившия Партиен дом, президентството и хотел "Балкан". Този огромен комплекс напълно променя облика на центъра. С годините се строят множество нови сгради, изграждат се булеварди, които постепенно оформят сегашния облик на столичния град.

Така започна проектът ми "Преди и сега". Намирах някоя стара картичка, след което правех нова снимка, на която да присъстват или отсъстват елементи от това, което се е намирало на същото място в началото на миналия век. И ето какво се получи...

Кликнете върху всяка снимка, за да видите сравнението с новия пейзаж.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13


84 коментара
 • 1
  g0nzi avatar :-(
  Моди трий нищо да не остане!
  • -17
  • +237

  Колко грозотии сме построили.... направо се е изменил духа на града, сега навсякъде зони за паркиране, коли.....

 • 2
  arax avatar :-|
  arax

  Най-брутална е разликата при Княжево, Орлов мост и Ларгото. Преди е било много по-хубаво....

 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#1] от "Моди трий нищо да не остане!":

  Западната порта на Царския дворец. Днес - паркинг на "Холдинг пътища" пред Московска 3:

  http://www.lostbulgaria.com/pic2/4768.jpg
  http://www.lostbulgaria.com/pic2/3955.jpg

  Това е пл. Народно събрание, днес - паркинг на хотел Радисън. Освен паркинг, и през двете места на снимките надлъжно минава "пътно-комуникационно решение за свързване на Младост с Люлин", разбирай 4 вечно задръстени от автомобили колони, в които мазни балкански субекти мърморят, пушат фасове с треперещи от нервите пръсти и си разменят любезности, подкрепени с жестомимичен език, в който най-честият елемент е права длан с прегънат под прав ъгъл среден пръст, която извършва движението на клъчвача.

  http://www.lostbulgaria.com/pic2/4586.jpg

  Но като еманация на общинарската цигания завинаги ще си остане покушението над площад Славейков. Никога няма да му простят за "Не народ, а мърша, хора които нищо не щат да вършат....защото сме туктун, защото не сме кадърни...". Интелигентният човек приема изблика на дядо Славейков критично, но общинарите, заедно с "българската професионална архитектурна колегия" открай време припознават себе си като герои на стиховете, затова с параноична отмъстителност се опитват на съзнателно или подсъзнателно ниво да си го върнат. Дори след 20 години на конкурси и биеналета накрая журито било решило, че в новото архитектурно решение на площада сергиите се запазвали. Какво повече да кажа, това решение не дойде от нищото. Става въпрос за цялостна настройка на двете съсловия, които един другиго се подстрекават, предават го на учениците и студентите си, баща архитект го предава на син-архитект и т.н.

  http://www.stara-sofia.com/slaveikovsr.jpg

 • 4
  romolus avatar :-(
  Додо
  • -10
  • +153

  Искам си градината пред Народният театър обратно...

 • 5
  princess_x avatar :-|
  princess_x
  • -10
  • +132

  Всичко е било по-красиво и хармонично.

 • 6
  speedy_gonzalez avatar :-|
  Johannes Cabal

  До коментар [#3] от "cinik":

  ++++++++++++

 • 7
  speedy_gonzalez avatar :-|
  Johannes Cabal

  Определено ми харесва повече София "преди", отколкото София "след". Чиста и хубава. Имало е изгледи да стане нормална европейска столица - красива и модерна. Но после нещата са се прецакали... (няма да казвам кога точно).

  Поздрави на всички софиянци и ЧНГ! :)

 • 8
  pinkpearl avatar :-|
  pinkpearl

  Стара София си е била хубавица.
  Пу дано пак си възвърне достолепието!

 • 9
  pinkpearl avatar :-|
  pinkpearl

  Нека в памет на градителите на новобългарската столица си припомним тези редове, писани по времето, когато са правени горните снимки:

  "Ще говоря за София.
  Най-младата столица на Балканския полуостров и най-хубавата.
  (Моля това прилагателно да не се отнася и до жителите й.)
  Да, София е хубава. Хубава е със своята чудна Витоша, със своето безкрайно поле, със своят венец от планини, които го заобикалят, със своята великолепна Борисова градина и със своята великолепна елова гора на изток. Атина има Акрополът, но тях ги няма; няма ги и Белград, и Букурещ – не говоря за убогата Цетина. Хубава по местоположение, тя е такава и по вътрешния си накит. Даже и Цариград – инак несравним по местоположението си на Босфора и на Мраморно море, няма красотите, а главно – удобствата и чистотата на София. Неотдавна разговарях с един турчин, дошел от Цариград. Той каза: „Цариград е Цариград, но София е рай!” Чужденците с тъга напущат София, която са успели да залюбят, и покрая нея – България."

 • 10
  pinkpearl avatar :-|
  pinkpearl

  "Аз говоря това, защото си спомням каква беше София преди Освобождението: един мръсен и гдрипав турски град с 15-хилядно население, дрипаво като него. По праговете на къщята дебели софиянки с шалвари се пощеха или клюкарствуваха пред помийните бари; еврейските махали по-вонещи и отвратителни, отколкото римското Ghetto; конакът, днес хубавия царски дворец, тогава състоящ от полурухнало старо здание, заградено с окъртени зидове, въз които бяха побити късове от стъкла, за да не могат лесно да избягат затворниците...
  Дето сега е Земледелската банка – пустош и локви; мястото, дето се красува днес прекрасната Зоологическа градина със своите редки тропически растения, със своите маймуни от индийските лесове и горди лъвове от Африка, беше пуста ливада; там софийският Диоген Никола Шишеджиев пасеше кравата си... А оттам на изток – подивяла степ. Ни дръвце, ни сенчица, нито славейче през май."


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход