Пет неща, които не забелязахме през 2014 г.
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Пет неща, които не забелязахме през 2014 г.

Пет неща, които не забелязахме през 2014 г.

А трябваше, защото те ще се развиват през 2015 г. и отвъд нея

18069 прочитания

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Китайското проклятие "Дано живееш в интересни времена" застигна света през 2014 г. Русия взе Крим и взриви глобалния ред, установен след края на студената война. В Газа отново имаше война, а групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) заплашва да преначертае границите в хаотичния Близък изток. Ебола сее разруха в няколко държави в Африка и паника в много други. Усещането е, че светът отива по дяволите. На този фон България изглежда относително спокойно, макар и позастояло място, в което се говореше основно за избори и банки. Без да претендира за пълнота или изчерпателност, "Капитал" подбра няколко теми в развитие, които трудно се забелязваха в бурния поток на 2014 г., но ще продължат да се развиват и през 2015 г.

Краят на безсмислената политическа конфронтация

А беше време, когато конкуренцията между партиите непрекъснато раждаше скандали. Някога беше съвсем нормално Ахмед Доган да нарече Бойко Борисов "мухльо" и сегашният премиер тутакси да му отговори: "Ако има куражеца, да ми го каже, когато е близко до мене."

Историята през последните години прелива от примери за изключително остра политическа конфронтация - скандали, обвинения, взаимно преследване, компромати, нагласени и не чак дотам прокурорски проверки и дела в съда.

Това свърши толкова рязко тази година, че ако се возехме без колани в автомобила на историята, инерцията щеше да ни изхвърли през предното стъкло.

Резултатите от последните парламентарни избори показаха, че нито една партия няма особени шансове да управлява самостоятелно в близко време. Гласовете на хората са толкова фрагментирани, че дори коалицията от две партии изглежда малко вероятна.

Това предизвиква промяна, която може да има историческо значение. За да запазят възможно най-голяма свобода на действие, партиите повече не могат да си позволят сериозна конфронтация помежду си. Вместо да стрелят непрекъснато една срещу друга, сега те не трябва в нито един момент да забравят, че утре може да им се наложи да си стиснат ръцете. Днес партиите не се чувстват ограничени от никакви политически предразсъдъци. Кой вчера можеше да предположи, че в сегашната управляваща коалиция ще застанат заедно десни формации като ДСБ с партията на Георги Първанов? А изглеждаше ли възможно националистите от ВМРО и Патриотичния фронт да управляват заедно с напусналите ДПС Касим Дал и Корман Исмаилов?

Краят на конфронтацията между партиите не означава само смяна на тона. Това има отражение и върху начина, по който партиите работят. Участието на няколко партии в управлението може да се случи по два начина. Единия го видяхме по време на тройната коалиция - парцелиране на държавното управление и ресурсите между трите партии. Другият вариант е те взаимно да се контролират - страхът от това някой от партньорите шумно да се компрометира и да завлече със себе си останалите кара всички да бъдат нащрек. Последната възможност, разбира се, е по-добра, като единственият риск е дали в по-сложната конфигурация може да се постигне съгласие за по-радикални мерки като така нужните реформи.

В света на отрицателните лихви

Банките са едно от малкото места, където давате нещо на съхранение и вместо да плащате за услугата, получавате възнаграждение. Това си и има причина - за разлика от обикновен склад, който просто пази стоката, банките ползват парите ви, инвестират ги и печелят от това.

Има обаче странни периоди, когато банките наистина се превръщат в подобие на склад. И това е, когато лихвата стане отрицателна. През 2014 г. в опит да стимулира кредитирането Европейската централна банка на два пъти понижи лихвата, по която приема депозити от банки в еврозоната, и сега нивото й е -0.2%. Това е безпрецедентно, защото за пръв път се прави от централна банка, управляваща световна валута. Тепърва ще видим дали гамбитът ще е успешен, но той вече променя правилата на играта във финансите на целия континент.

На теория отрицателните лихви трябва да принудят банките, които имат пари, да ги дават като кредити. Те са изправени пред дилемата дали да губят от всеки цент, който държат, или да го предоставят на някого срещу лихва, като поемат риска кредитът да не бъде обслужван и да понесат по-голяма загуба. Има обаче и опасност лекарството на ЕЦБ да има странични ефекти. Най-големият страх е, че то може да убие паричните пазари, а също и че ако се задържи по-продължителен период, може да изяде рентабилността на банките и да ги направи още по-малко склонни да кредитират.

Макар и да е в периферията, това се отразява и в България. Допреди епохата на отрицателните лихви българските банки изнасяха ликвидност към банките си майки от ЕС. Сега процесът е напълно спрял и от статистиката на БНБ се вижда, че свръхрезервите им са почти изцяло депозирани в нейния баланс на управление "Емисионно". Нещо повече - банкери разказват, че вече посоката е обърната и сега централите им депозират пари, които те да влагат в БНБ. Причината е, че докато ЕЦБ предлага -0.2%, БНБ предлага 0%.

Така донякъде абсурдно българските банки успяват да печелят от това, че просто дават пари на склад в централната банка. И макар засега опасността да искат от вложителите си лихва за това, че са си дали парите, да изглежда далечна, можем да се подготвим за период на свръхниски лихви, който ще продължи и през 2015 г.

Реформатори по неволя

Гледката е зрелищна и до болка позната - улиците на Париж, залети от протест. В конкретния  случай в средата на декември из френската столица пламтяха огнища, в които гневни граждани хвърляха правна литература и хартиени копия на закона "Макрон". Той носи името на Еманюел Макрон, министър на икономиката и нова икона на реформаторския хъс. Предложеният от най-младия член на френския кабинет и бивш банкер в Rothschild Bank пакет промени предвижда доза отваряне в буквален и преносен смисъл - както на магазините в неделя, така и на някои твърде затворени професии като адвокати, нотариуси и съдия-изпълнители. Оттам и ритуалното горене на юридически сборници.

Макар да не са революционни и да не докосват свещени крави като 35-часовата работна седмица, усилията на Макрон са стъпка в правилната посока. Но за да бъде френската икономика извадена от застоя, е нужно много повече, което няма как да се случи без решителна политическа подкрепа. В това отношение Франция е в сходна позиция с Италия. Две от най-големите икономики в еврозоната са се заели със структурни реформи, докато се мъчат да прогонят рецесията и молят Брюксел - или по-точно Берлин - за отпускане на фискалната хватка.

Италианският премиер Матео Ренци след дълга битка успя в края на годината да прокара през парламента промени на трудовите закони и сега се готви за следващите големи сражения - реформа на съдебната система и на Сената. На пръв поглед те нямат много общо с икономиката, но без отпушване на съдилищата и законодателния процес други важни промени, които да освободят растежа, трудно могат да бъдат прокарани. Мерките във Франция също изглеждат не особено впечатляващи, но целят към точния проблем - бюрократичния корсет, който задушава иновациите и растежа. От това как ще се справят с реформите италианският премиер Матео Ренци и френският президент Франсоа Оланд през 2015 г. зависи дали еврозоната ще успее да излезе от тлеещата криза и капана на стагнацията.

Арабска трагедия

Помните ли какво правихте на 17 декември 2010 г.? Тогава 26-годишният тунизиец Мохамед Буазизи се самозапали. От неговото отчаяние пламна цял Тунис. След по-малко от месец протести президентът Зин ел Абидин бен Али, управлявал страната 24 години, бе свален. После беше Египет. А след това Либия, Йемен, Сирия. Семената на арабското пробуждане прехвърчаха

от Ирак, Бахрейн и Оман до Западна Сахара. В статия за сп. Foreign Policy проф. Марк Линч сравни случващото се с европейските революции от 1848 г., наричани "пролетта на народите".

На четвъртата година дълбока зима е сковала региона. През 2014 г. Либия на практика се разпадна на кланови владения и трудно може да бъде наречена държава. Египет прави пълен кръгом към миналото - 86-годишният свален диктатор Хосни Мубарак бе оправдан по дело за масови убийства на демонстранти, армията държи властта в Кайро, доскоро управлявалите ислямисти излежават в затвора поредните си присъди, а преследването срещу тях прерасна в потискане на всякакво несъгласие и алтернативно мнение. В Сирия жестоката гражданска война прогони милиони от домовете им и пусна демона на ислямизма. Пред заплахата от "Ислямска държава в Ирак и Леванта" дори кланът на диктатора Асад не изглежда толкова кръвожаден. Това принуди Барак Обама да стане четвъртият президент на САЩ, обявил в тв обръщение, че заради "интересите на нацията" започва мисия в Ирак. Великобритания също се завръща и изгражда първата си военноморска база в Персийския залив точно 33 години след като напусна региона. В статия за Politico със заглавие "Варварите зад нашите порти" публицистът Хишам Мелхем написа, че арабската цивилизация е рухнала и затънала в хаос, от който няма да излезе скоро.

И само в един ъгъл на региона същата малка държава, от която всичко започна, устоява на разрухата. Там пролетта дотолкова е успяла да пусне филизи, че сп. Economist избра Тунис за държава на годината. През 2014 г. страната прие модерна конституция, ислямистите загубиха парламентарни избори и признаха поражението си. Страната има и нов президент, 88-годишният Беджи Каид Есебси, бивш външен министър при "бащата на Тунис" Хабиб Бургиба. Но останалата част на арабския свят ще продължава да бълва нестабилност и през 2015 г.

Надпреварата за Арктика

Когато през 2007 г. подводницата "Мир" достигна дъното на Северния ледовит океан и демонстративно заби руския флаг на дълбочина 4 км под морската повърхност, опасенията бяха, че Арктика става арена на нова студена война. Или поне на замразен конфликт. Оттогава обаче нещата се успокоиха и Арктическият съвет (в който влизат Канада, САЩ, Русия, Дания, Финландия, Исландия, Норвегия и Швеция) дори остана една от малкото структури, където Москва и Западът имат добри отношения.

И така до 15 декември 2014 г., когато Копенхаген официално предяви пред ООН претенциите си към 900 000 кв. км северно от Гренландия (самоуправляващата се част от Дания). Исканията на Дания влизат в конфликт с тези на Русия и Канада, които също имат апетити към един от най-големите късове ничия земя в света. САЩ също могат да се присъединят към кандидатите за северните богатства, стига да ратифицират Конвенцията на ООН за морското право, по която се уреждат те.

Залогът в арктическата игра е голям - предполага се, че там се намират една осма от неоткритите залежи на нефт в света и една четвърт от тези на газ, а глобалното затопляне отваря търговски маршрути и възможност за риболов. Искът на Дания ще бъде тест дали всички държави около полярния кръг, и особено Русия, която обновява военните си бази в региона, ще се придържат към правилата. Ако ги прекрачат, студеният полюс бързо може да се превърне в гореща точка.

Китайското проклятие "Дано живееш в интересни времена" застигна света през 2014 г. Русия взе Крим и взриви глобалния ред, установен след края на студената война. В Газа отново имаше война, а групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) заплашва да преначертае границите в хаотичния Близък изток. Ебола сее разруха в няколко държави в Африка и паника в много други. Усещането е, че светът отива по дяволите. На този фон България изглежда относително спокойно, макар и позастояло място, в което се говореше основно за избори и банки. Без да претендира за пълнота или изчерпателност, "Капитал" подбра няколко теми в развитие, които трудно се забелязваха в бурния поток на 2014 г., но ще продължат да се развиват и през 2015 г.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

65 коментара
 • 1
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658

  "...На четвъртата година дълбока зима е сковала региона. През 2014 г. Либия на практика се разпадна на кланови владения и трудно може да бъде наречена държава. Египет прави пълен кръгом към миналото ..."
  Имаше ли смисъл от това и кой помогна...

 • 2
  chicago514 avatar :-|
  chicago514

  Толкова много глобални събития,че някои които не са ни близко и си мислим,че не ни засягат нас ги игнорираме.

 • 3
  bviv avatar :-|
  bviv

  Най- важното, което не споменавате, е че в България управлява скрита коалиция между ГЕРБ и ДПС - разделили са си държавата и институциите на зони на влияние, и ... си смучат необезпокоявано.
  Останалите партии в управляващата коалиция са за фон, за "парлама"

 • 4
  bzm avatar :-(
  bzm

  До коментар [#3] от "bviv":

  Лошото е,че пак Тиквата е на кормилото,което си е явен застой,че и връщане назад,не с крачка ,а с километри...месеци,години...

 • 5
  edv54309750 avatar :-|
  Plamen Peev

  bzm..какво му е лошото на Бойко? В сравнение с тройната коалиция на момата, Съчмата и Чалмата си е направо прогрес.

 • 6
  info111 avatar :-|
  info111
  • -14
  • +145

  Днес гледах в "Здравей България" при Ани и Виктор едни гротескни картини - потресаваща бедност на хора в мини на Ковачки. На Коледа - с празни хладилници, с 2-3 хляба за следващите дест или двадесет дни, не получавали заплати, КОИТО СА ПО 13О ЛЕВА НА МЕСЕЦ!?!?!?!?!?!?! и този боклук дори и тях не им плащал!

  И АЗ ИМАМ ВЪПРОС ЛИЧНО КЪМ БОЙКО БОРИСОВ!

  Този неотдавна заяви - около порбутавния пореден закон на Доган и слугите му Пеевски и Горанов… - та Борисов заяви, че "И ТОЙ ИМАЛ МНОГО НЕЩА, ЗАРАДИ КОИТО БИЛ БЕСЕН, НО СЕ ЗАДЪРЖАЛ ЗАСЕГА…"


  ТА АЗ ИСКАМ ДА ПОПИТАМ БОРИСОВ ЛИЧНО - ТИ ВИДЯ ЛИ ГИ ТЕЗИ ХОРА, БЕ?
  ТИ ВИДЯ ЛИ ГИ ТЕЗИ КАРТИНИ, ЗАЩОТО ТЕ СА НАВСЯКЪДЕ, КЪДЕТО Е ТОЗИ НЕГОДНИК КОВАЧКИ И МИНИТЕ МУ? Ти знаеш ли ЧИЙ ЧОВЕК Е ТОЗИ, КОЙ МУ Е НАЧАЛНИКЪТ?

  ЗНАЕШ ЛИ, ЧЕ ТОВА Е ТОЧНО ТВОЯТ … "РЕАЛ-МАДРИД", БЕ БОРИСОВ? НАЛИ СИ ГОЛЯМ ПОЛИЦАЙ, НАЛИ СЛУШАТЕ ВСИЧКО И ВСИЧКИ, НАЛИ СТЕ ВЕЛИКИ ПОЛИЦАИ И ВСИЧКИ ЗАПАДНИ СЛУЖБИ ВИ НАГРАЖДАВАТ И ТУПАТ ПО РАМЕНАТ!?!?


  ЗНАЕШ ЛИ КОЙ Е СЕДЯЛ ТОЧНО В ДЯСНО НА ПРИЯТЕЛЯ И МЕНТОРА ТИ, НА ИДОЛА ТИ АХМЕД ДОГАН НА РОЖДЕНИЯ ДЕН СРЕД МАЛЦИНАТА БОГОИЗБРАНИ НА МАСАТА МУ В САРАИТЕ?

  ДА, ТОЧНО СЪЩИЯТ КОВАЧКИ!
  ТОЧНО СЪШИЯТ, КОЙТО ДЪЛЖИ НА ДЪРЖАВАТА 50 МИЛИОНА ЛЕВА И СА МУ ОПРОСТЕНИ ДОКАТО ВЕРОЯТНО СЕ СПОМИНЕ, ДОЖИВОТ, И КОЙТО ИМА ПАРИ ДА ПЛАЩА НА ПОЛИТИЦИ И АДВОКАТИ, НА РАЗНИ КАПУТИ, А НЕ МОЖЕ ДА ПЛАТИ ДОРИ И МИЗЕРНИТЕ ЗАПЛАТИ НА ХОРАТА, КОИТО МУ РАБОТЯТ АНГАРИЯ И КОИТО ПОСЛЕ СА ПРИНУЖДАВАНИ ОТ ДПС ДА ГЛАСУВАТ ЗА РЕЦИДИВИСТА-ДЕРИБЕЙ ДС ДОНОСНИКА АХМЕД ДОГАН И ОПГ - ДПС!?!?!?

  Това ли ти е най-великият политик, и най-успешният бе, Борисов?
  Така ли ти мислиш за хората и за българите?

  И си мислиш, че като провериш сметките за ток да не те прекарат по този начин ЧЕ ХОРАТА НЕ РАЗБИРАТ КАКВО ТОЧНО ПРАВИШ И КОГО ПАЗИШ И ЗАЩИТАВАШ - КОИ ТЕХНИ РАЗБОЙНИЦИ И ДУШМАНИ?

  Защо не извадиш истината ЗА ОГРОМНИТЕ КРАЖБИ И ПРЕСТЪПЛЕНИЯ НА КОВАЧКИ, ВКЛ. И В ПЕНСИОННИЯ МУ ФОНД, И ПО БАНКИТЕ, И ЧЕ ЗАД НЕГО СТОЯТ АХМЕД ДОГАН, ПЕЕСВСКИ И КУП ЗАКЛЕТИ ПРЕСТЪПНИЦИ И РЕЦИДИВИСТИ ОТ ДС И РУСКИТЕ СЛУЖБИ?

 • 7
  tanas avatar :-|
  Танас

  Защо не извадиш истината ЗА ОГРОМНИТЕ КРАЖБИ И ПРЕСТЪПЛЕНИЯ НА КОВАЧКИ, ВКЛ. И В ПЕНСИОННИЯ МУ ФОНД, И ПО БАНКИТЕ, И ЧЕ ЗАД НЕГО СТОЯТ АХМЕД ДОГАН, ПЕЕСВСКИ И КУП ЗАКЛЕТИ ПРЕСТЪПНИЦИ И РЕЦИДИВИСТИ ОТ ДС И РУСКИТЕ СЛУЖБИ?
  До коментар [#6] от "info111":

  +++++ прибавям и коалиционният му партньор от АБВ - ДС агент Гоце.

 • 8
  info111 avatar :-|
  info111

  Бойко Борисов се опита да защити пенсионните промени, които световно неизвестният му финансов министър - лекето на Доган и Пеевски - Горанов опита да пробута набързо с аргумента, че ТЕЗИ ПРОМЕНИ БИЛИ САМО И ЕДИНСТВЕНО ЗАРАДИ ПРИНЦИПА, ЗАРАДИ ДЕМОКРАЦИЯТА, ЗАРАДИ СВОБОДНИЯ И ДЕМОКРАТИЧЕН ИЗБОР НА ХОРАТА!
  И поиска някой да му обяснел разни работи.

  После каза още, че И ТОЙ БИЛ ГНЕВЕН И СТИСКАЛ ЗЪБИ…

  АЗ КАЗВАМ - КАТО НА УБЕДЕН ДЕМОКРАТ - ДА МУ КАЖАТ ВСИЧКИ:

  "Ами кажи си, Бойко, те - хората - ЩЕ ТЕ РАЗБЕРАТ!"

  Не че вече на всички не е пределно ясно абсолютно всичко, но ти си кажи, ще ти олекне! Кажи си, каквото имаш да казваш. Недей да стискаш така зъби, а разни горановци, менти и други калинки да избутва да хъкат и мъкат, и да говорят глупости и да се чудят как да излезнат от поредната конфузия, в която са (СТЕ) набутани!!!
  АКО ТРЯБВА И ОЩЕ ЕДНО КАФЕ ДА ИЗПИЕТЕ - С МЕСТАН В КЪРДЖАЛИ, ИЛИ С "РЕАЛ-МАДРИД" - В САРАИТЕ - ЛОШО НЯМА!
  Или просто направете една съвместна конференция и си излейте душата.

  Щото явно на теб ти е много тежко, за разлика от онези хорица, които посрещат Коледа и седмиците до края на годината с 2-3 хляба в хладилниа и две чувалчета картофи, Ковачки и такива като него опоскаха държавата и откраднаха и дължат стотици милиони лева, А НА ТЕБ И ДОГАН С ЛЕТЯЩАТА ЧИНИЯ - И ТО СЛЕД ТОЛКОВА МНОГО ПОБДИ И УСПЕХИ - НЯКАК СИ ПРОДЪЛЖАВА ДА ВИ Е ТОЛКОВА ТЕЖКО!?!?!?

 • 9
  info111 avatar :-|
  info111

  Бойко Борисов и Цветан Цветанов да си кажат още КОЛКО МНОГО СИГНАЛИ, И ТО ЗА КРУПНИ, ОГРОМНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ЗА СКРИТИ И ПРИКРИТИ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ СЛУЖБИ, МВР И ПРОКУРАТУРАТА!
  ДА КАЖАТ, ВИСОКОУВАЖАЕМИТЕ И МНОГО НАГРАЖДАВАНИТЕ ОТ ПАРТНЬОРСКИ СЛУЖБИ БОРИСОВ И ЦВЕТАНОВ КОЛКО СИГНАЛА ОТ ЗАПАДНИТЕ СЛУЖБИ ЗА ЕНИГМАТИЧНИ ПРЕСТЪПНИЦИ И МАФИОТИ СА СКРИТИ И ПОТУЛЕНИ В БЪЛГАРИЯ!

  И ОТ КОГО И ЗАЩО ПРЕЗ ГОДИНИТЕ???

  КОИ СА ХОРАТА НА МАФИЯТА ПО ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ В ПРОКУРАТУРАТА, СЛУЖБИТЕ, ПОЛИЦИЯТА И ВЛАСТТА? КОИТО0 РАЗГРАБВАТ ДЪРЖАВАТА И РАЗБИВАТ УМИШЛЕНО ДЪРЖАВНОСТТА, КОИТО РАЗРУШАВАТ - И ТО СЪВСЕМ ПЛАНОМЕРНО И СЪЗНАТЕЛНО - НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ НА РОДИНАТА НИ! КОИТО ВОДЯТ ДЪЛГОГОДИШНА И ПЛАНОМЕНРНА ТОТАЛНА ВОЙНА СРЕЩУ БЪГАРИЯ И БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, КОИТО ПРОВЕДОХА ПОЛИТИКАТА НА ГЕНОЦИД И ВСЕСТРАННА, ДЕМОГРАФСКА КАТАСТРОФА?
  КОИТО ОВЛАДЯХА И РАЗБИХА ПРОКУРАТУРАТА И СЪДЕБНАТА СИСТЕМА И ВСИЧКИ ВЛАСТИ И СЪСИПАХА ХУБАВАТА НИ ДЪРЖАВИЦА!

  КОИ РАЗРУШИХА УМИШЛЕНО ЯЗОВИРИТЕ И ДИГИТЕ ИМ, КОЙ Е ТОЗИ ХИДРОМЕЛИОРАТОР, ЗАРАДИ КОГОТО ЗАГИНАХА ХОРА И СЕ СЪСИПАХА ЖИВОТИТЕ НА ТОЛКОВА МНОГО БЪЛГАРИ?
  КОЙ ОПОСКА КТБ И МИЛИАРДИТЕ?
  КОЙ ОПОСКА НЯКОИ ОТ П3НСИОННИТЕ ФОНДОВЕ?
  КОЙ ОСТАВЯ ОТЯВЛЕНИ УБИЙЦИ НА СВОБОДА, А НАПАДА И АРЕСТУВА НЕВИННИ ХОРА С АБСОЛЮТНО ИЗМИСЛЕНИ И ЛЪЖЛИВИ ОБВИНЕНИЯ, ЗА ДА СИ ПРИКРИЕ СОБСТВЕНИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ?
  КОЙ АТАКУВА ГОЛЕМИ БАНКИ ПОСРЕД БЯЛ ДЕН В ЦЕНТЪРА НА ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА С ИЗЦЯЛО ЛЪЖЛИВИ ОБВИНЕНИЯ?
  ………………………..

  КОЙ ОТКРАДНА И РАЗГРАБИ ИМУЩЕСТВО, ИМОТИ, АКТИВИ И СРЕДСТА ЗА НАД 120 МИЛИАРДА ДОЛАРА В БЕДНА БЪЛГАРИЯ, А МИЛИОНИ БЪЛГАРИ, НАШИ МАЙКИ И БАЩИ НЯМАТ ПАРИ ЗА ХРАНА И ЛЕКАРСТВА, ЗА ТОК И ТОПЛИНКА ПРЕЗ ЗИМАТА?

 • 10
  d.stefanov avatar :-|
  d.stefanov

  Към отговор № 9.

  Който пита КОЙ - добре прави. Но да пита докрай.

  КОЙ даде начало на разграбването на страната, на кредитните и назначените милионери, на червените куфарчета ,на банковите фалити,на мутренските бригади.

  КОЙ през 1997-2001 бездарно проигра ,поради алчност, огромното доверие на хората в РБ.

  КОЙ ги излъга , че ще ги оправи за 800 дни, а успя да оправи само имотите си.

  КОЙ скрои хиляди интриги и постави в ръцете на престъпника Доган огромни богатства и власт.

  КОЙ назначи Пеевски.с което показа пълна некомпетентност в политиката.

  И чак тогава да пита КОЙ за Боко и Цвъко.Боко е самовлюбен некадърник,който сега - под натиска на запада се мъчи да се поправи, а Цвъко - работлив интригант. Но те са на края на опашката.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Поп културата на 2014г.

Поп културата на 2014г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.