Еволюцията на професиите

Четири истории за това как времето и технологиите промениха как и какво работим

Веселина Ташева
Веселина Ташева    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Веселина Ташева
Веселина Ташева    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ

Едва ли е далеч времето, когато дрони ще носят пицата ви у дома или пък книгите от Amazon. Когато ще си общувате с колегите си в изцяло виртуален офис и няма да ви се налага да ходи до банката въобще. Технологиите преобразуват всекидневието ни с такава драматична бързина, че на пазара на труда и на университетите им става все по-трудно да предвидят какви специалисти ще са необходими след десет или повече години. Според повечето анализи след двадесет години може да няма куриери, пощенски служители и касиери в супермаркетите, фермерите ще работят основно пред компютрите си и все по-важни ще стават медиците, които се грижат да запазят здравето, младостта и паметта ни за по-дълго време. Опитахме се да уловим еволюцията на професиите през няколко лични истории - срещнахме с човек, чиято професия е била повече ценена в миналото, с друг, който е работил в условията "преди" и "сега", както и с хора, чиито професии са се появили буквално преди няколко години. Темата е неизчерпаема и затова оставяме финала във вашите ръце. Ще очакваме историите ви на тема "еволюцията на професиите" във форума на capital.bg или на e-mail: [email protected].


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


30 коментара
 • 1
  sopher avatar :-|
  abdelhaqq

  "Въпреки че в днешно време стенографията е рядка професия, а калиграфията - почти изгубено изкуство". да. едното няма много общо с другото, но пък са добър пример за занаяти, които поемат по различен път и ги очаква различна съдба. докато стенографията е утилитарна и цели максимално бързо запазване на информация в писмен вид, калиграфията естетизира писмеността. съответно, първото може да бъде механизирано, докато второто продължава да заема своята малка, но добре разработена ниша на занаятите. естествено, не в българия. да не кажем оминозно, че с такива ценители като ИД и добре развитата "ислямска теология на писмеността" калиграфията в ислямската култура ще си пребъде...писането на печатна машина пък е пример за занаят между тези двата, споменати в статията. докато се учехме да пишем на машина в адския грохот и чаткане на училищната зала, където имаше поне двадесет, не сме си представяли, че същото умение един ден плавно ще прелее в идентичното набиране на текст по клавиатурата на компютъра.

 • 3
  medesc avatar :-|
  Medesc

  Споделям прогнозата на Веселина Ташева. Изглежда добре аргументирана и логична. У нас необходимостта от решаване на 'проблема с липсата на умения за общуване' изглежда крещящ и надникващ от повечето сфери на обществения живот.

 • 4
  ss avatar :-P
  SS

  А що нищо не казват за теляците ?

  Щот са забравили къв кеф е професионалното премахване на кирта !

  Останало в миналото с изчезването на обществените бани !!!

 • 5
  alabalko avatar :-|
  alabalko

  Банките на бъдещето са онлайн банките, без офиси. В Германия от доста години има такива. Използват банкоматите на нормални банки и плащат такса за това. Ако клиентът има нужда консултация има телефони, дори при някои онлайн може да въведеш номера си и те ти звънят на него.
  Желаеш ли да отвориш сметка или пък да сключиш кредит, всичко става (засега) само по пощата. Попълваш документите или ти ги пращат попълнени, отиваш в пощата където пощенският служител удостоверява, че си лицето, което се подписва (подписваш се пред него, а той сверява с личната карта) и се пъхат документите в специален плик, който по служебен ред заминава към банката/финансовата институция. В България Български пощи предлагат подобна услуга, но не съм чул една банка да я използва.
  Дебитните карти идват по пощата, пиновете също (в друго писмо и с няколко дни разлика). Преиздаде ли се карта, тя идва пак по пощата, но ПИН не идва, защото се използва стария.
  Не желаеш да получаваш на хартия документи, защото например ще си 3 месеца в чужбина и искаш да не ти пълнят кутията. Няма по просто - минаваш на онлайн документи. Ако пък не се предлага, може да си платиш на пощенската станция да ти пазят писмата за определен срок.
  Не е сложна работа цялото и банките биха спестили доста парици от наеми на офиси и от работна ръка (могат да наемат служители в Горно нанадолнище, които да излизат наполовина на сегашните).

 • 6
  alabalko avatar :-|
  alabalko

  А, да, немските лични карти имат вграден електронен подпис, т.е. в скоро бъдеще банките ще позволяват директното отваряне на сметки от компютъра. Пъхаш си картата в четеца и накликваш бутон, че си съгласен с условията на банката.

 • 7
  a4kataaa avatar :-|
  a4kataaa

  До коментар [#5] от "alabalko":

  Това с писмата, наистина е така. Почти за всичко и за всички документи може да водиш кореспонденция чрез писма. Единствено лична карта, шофьорска книжка и адресна регистрация се издават на място и трябва да идеш лично. На мен банковата карта ми дойде по пощата, но не помня заедно с пина ли дойде или пина дойде в отделно писмо, вече забравих. Картата ми от здравната каса и тя дойде с писмо, документите за социалното осигуряване и те идват с писмо. Дори днес пратих едно писмо до здравната. В това отношение тук комуникацията с институциите е много по лесна, но повярвайте ми, Германия е много по бюрократична държава от България, само който е живял тук, може да ме разбере :D

 • 8
  beriya avatar :-|
  beriya

  До коментар [#7] от "a4kataaa":

  В Германия може би бюрокрацита като обем е по- голяма, но едва ли е бюрократщината е толкова тромава, неясна и променлива. Тук самата система трудно работи сама със себе си, не само, че самите институции не са в синхрон, но много често дори раждат абсурдни ситуации.
  Пример за последните 6-8 месеца неколкократно се променя методиката за пиене на вода от децата в детската градина която посещават децата ми, а причината е сбърканите бюрократщина и некадърни бюрократи работещи в ХЕИ, общината и ръководството на детската градина. Като в началото от абсолютна забрана за консумиране на вода от чешмите и носене на индивидуални шишета минерална вода, задължително която трябваше всяко дете да пие от обозначена собствена чаша, та се стигна към момента до задължително консумиране на вода само от чешмичките в самата детска градина, в пластмасови чашки за еднократна употреба.
  Та къде ще се види това в Германия.

 • 9
  a4kataaa avatar :-|
  a4kataaa

  До коментар [#8] от "beriya":

  Ами за жалост все още нямам дете, но мога да предположа какво ще стане в Германия, на база на опита ми който съм имал и продължавам да имам с немската здравна система. Тук на болните, докато лежат в болницата им носят по стаите минерална вода, като ги питат каква искат, обикновенна минерална или минерална газирана. Предполагам отношението към децата в детските градини, няма да бъде много по различно. И да, имах предвид бюрокрацията като количество, а за начина и на организация и дума не може да става с българската. Просто се примиряваш, че за всяко нещо си има канален ред и определени стъпки които трябва да извървиш и не можеш да прескочиш една, по пътя към целта. Но знаеш, че дори и месеци или години да отнеме, ще стигнеш до целта, точно защото си извървял определните стъпки. Това е едновременното и хубавото и лошото. Нещата стават бавно, но стават.

 • 10
  vhv avatar :-|
  vhv

  До коментар [#7] от "a4kataaa":

  Вярвам ти. А Италия е по-бюрократична и от Германия. Който няма отлични счетоводители - е обречен.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал