Космосът, без който не можем
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Космосът, без който не можем

За Райчо Райчев най-ценният ресурс в България е човешкият потенциал

Космосът, без който не можем

Райчо Райчев и екипът му създават собствени сателитни системи

Люба Йорданова
17929 прочитания

За Райчо Райчев най-ценният ресурс в България е човешкият потенциал

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


В България има група хора, за които никой не задава въпроса "а откъде дойде първият милион". Или когато продадат бизнеса и спечелят N на брой милиони, обичайната злост сякаш ги подминава. Те са направили всичко с много работа, идеи (естествено и с малко късмет) и се целят в световния пазар. Повечето са млади, енергични, често говорят малко по-бързо от необходимото и се оглеждат, за да видят кога ще свърши срещата, за да правят нещо по-предизвикателно от това да говорят за успехите си.

Петър Митев, Кирил Петков, Райчо Райчев са част от тази все още малка, но изпълваща с енергия и ентусиазъм група на предприемачите, които търсят новото, а не се държат за семейното наследство или обичайните бизнес практики. Единият вече разраства бизнеса си на няколко континента, другият търси нови ниши за иновативни инвестиции, а третият, ни повече, ни по-малко, се е прицелил в космоса. Общото между тях е търсенето на предизвикателства, в които парите не са водещата сила. "За да вземеш едни пари, трябва след това да знаеш какво да ги правиш", казва Митев и изобщо не се замисля как разчупва клишето на известната фраза с акъла. Петков вижда основна мотивация в бизнес партньорите си в това "да избутат границата на човешкото познание". А Райчев възстава срещу идеята, че все някой е виновен за неуспехите ни - "средата си я правим ние", казва младият предприемач.

Така че, дори да не се захванете утре с космически ракети или биотехнологии, малко предприемачeски ентусиазъм не е излишен в часа, в който си обещавате да спрете цигарите, да промените живота си утре или да започнете нещо ново.

"Космосът е това, което предстои, ако светът не загине тази година." Думите на Райчо Райчев отекват в притихналата зала на TEDxBG през януари 2012 г., а зад гърба му вървят кадри от Международната космическа станция. Тогава Райчо ще ни каже, че Космосът съвсем не е толкова далече, колкото предполагаме, и е нещо, без което не можем. Ще ни призове да си повярваме и да си отворим очите за бъдещето.

Три години по-рано той вече завършва образованието си в International Space University в Страсбург и в главата му се въртят идеи как на практика да създава аерокосмически технологии. Днес от офиса си в центъра на София 31-годишният Райчо Райчев и екипът му изработват елементи на 3D принтер, изстреляли са малък киносалон в стратосферата и работят по високотехнологични аерокосмически системи, които съвсем скоро могат да ни приближат още по-близо до Космоса. Доказателство за потенциала на идеите им е, че преди няколко месеца след презентация пред инвеститори, сред които поне 10-тина мениджъри на американски и европейски фондове за рискови инвестиции, Райчо единодушно спечели първо място сред дузина start-up идеи - както на журито, така и на публиката, с проекта си за нов тип сателитни системи.

Какво те спира да създаваш?

Идеята за компанията се ражда преди две години, когато другият проект на Райчо - образователната програма за космически науки "Космически предизвикателства", набира скорост. "Крайната ми цел беше да има място в България, където хората да мечтаят, да не ги е страх да казват, че искат да строят сложни неща", споделя той за програмата. Тя се случва в Софийския университет, лектори са едни от най-успешните учени и практици в областта на космическите науки и високите технологии, а студентите прилагат наученото в реални условия през практическите занимания. Сред студентските проекти досега са прототип на малка високопроходима машина, сателитни системи, стратосферни мисии, мобилно приложение с информация за наводненията във Варна и визуализация на данни от реална космическа мисия на НАСА. Райчо е категоричен, че образованието трябва да има пряка възвращаемост, да произвежда продукти и услуги, а не просто принтиране на дипломи. Затова и "Космически предизвикателства" действа на принципа на компания - има конкретни цели с ясно измерими индикатори за успех. 

В програмата Райчо вижда ентусиазирани млади хора, които искат да създават технологии, и разбира, че да основеш аерокосмическа компания в България всъщност не е невъзможно. Успява да обедини около себе си екип, защото силно вярва, че "ако един човек е по-голям от идеята си, ще му е трудно да реализира каквото и да е било на практика". И официално забранява работното време - в компанията всеки е архитект на своя работен процес, казва Райчо, като идеята е всеки да иска да постигне собствени цели в името на общата визия.

Special Concepts създават аерокосмически системи и мисията им е да направят достъпа на човечеството до Космоса по-лесен. Засега компанията не може да се похвали с комерсиален успех, защото работата по такива продукти отнема време. Сред проектите им е стратосферна совалка, както и създаването на сателитна платформа за различни космически мисии. Както при всяка голяма иновация от такъв тип обаче, детайлите са все още тайна. Съвсем скоро предстои завършването на един от големите проекти, но екипът предпочита да не говори за него, преди да стане факт. "Нашата идеология винаги е била да случваме нещата", казва Райчо. Важно им е първо да създадат нещо на практика, да докажат, че е стойностно и конкурентоспособно на пазара, и тогава да го представят на широката публика. Засега компанията е работила с четирима клиенти, стартирала е само с лични средства, но вече има и партньори и инвеститори, които ще помогнат на екипа да доразвие проектите си и да достигне до пазара в следващите месеци.

От историята към Космоса

Макар от малък да мечтае да се занимава с космически изследвания, пътят на Райчо Райчев минава първо през Историческия факултет на Софийския университет. Връща се към детската си мечта, когато печели стипендия на Европейската космическа агенция за обучение в космически науки. Но казва, че всъщност историята и Космосът са много свързани. "Историята ми помогна много в начина, по който да разбирам света около себе си и процесите, които се случват", разказва Райчо. През 2010 г. той минава и през програмата на Singularity University за лидери в областта на новите технологии, a четири години по-късно вече е отличен от проекта New Europe 100 като един от най-изтъкнатите иноватори от Централна и Източна Европа.

Въпреки това Райчо споделя, че не се изявява като предприемач, защото според него през последните години в България идеята за предприемачество се е изродила в простата нагласа да вземеш едни пари. "Истинските предприемачи са тези, които са създали успешни компании", смята той и допълва, че това означава вече да имаш конкурентоспособни продукт или услуга, към които някой друг е проявил интерес, и така да си полезен на обществото. "В България доста от младите хора се подлъгват, че основата на предприемачеството е да спечелиш едни бързи пари през фонд или някакъв вид програма и да отидеш на конференция, за да кажеш, че си страхотен предприемач", категоричен е Райчо. За него разбирането, че предприемачеството свършва с това да вземеш парите на инвеститорите, е грешка и противоречи на всякаква икономическа логика. Защото "идеята не е да успееш да убедиш някого да ти даде пари, а да постигнеш възвращаемост по отношение на услугата или продукта, които създаваш".

Когато провалът е възможност

Въпреки че потенциалният пазар на продуктите не е в България, Райчо не вижда пречка да създава тук високи технологии. "Най-ценният ресурс за мен в България е човешкият потенциал и шансът да работя с хора, които са далеч по-стойностни и умни от мен самия", казва той. И е убеден, че средата в момента дори е благоприятна, защото "по време на криза истинският предприемач вижда в проблема потенциал". Единственото препятствие Райчо вижда в разбирането на някои хора, че някой друг е виновен за неуспеха им, че всичко е против тях и те не могат да направят нищо. "Ние не очакваме нещо от средата - средата сме самите ние и е тотално грешно разбирането да чакаш някой да дойде да те оправи", споделя той. И съжалява, че много млади хора не вярват във възможностите си и се отказват от науката и технологиите само заради идеята за сигурно макар и скучно работно място. Според Райчо причината за това често се корени в семейството и обществото въобще, което сочи с пръст всеки, който се е провалил. "Когато някой реши да направи стъпката да напусне сигурния остров и да започне да плува в океана, без да вижда какво следва, среща отпор и неразбиране, съветват го да не го прави, казват му, че вероятно ще се провали", смята Райчо и е убеден, че няма как да стигнеш до нещо ново и истинско, ако не се провалиш няколко пъти. "Пътят към успеха е много трънлив и много труден. Но точно това го прави привлекателен", сигурен е той.

И твърди, че е оптимист за бъдещето. Представя си, че хората, които днес започват да създават неща в различни сектори, след пет години ще са успешни предприемачи, които тласкат обществото напред. И ако България днес не вижда тези хора, защото "те нямат време да отидат на десет еднакви конференции, на които се говори на теория какво би трябвало да направиш, за да си предприемач", след време резултатите им ще са факт. За Райчо хората, които постигат високи цели, които не ги е страх да мечтаят и да се опитват да реализират мечтите си, са истинските лидери на обществото. Защото "да създаваш на практика е по-ценно, отколкото да хейтиш и да се обединяваш около неможенето и страха".

В България има група хора, за които никой не задава въпроса "а откъде дойде първият милион". Или когато продадат бизнеса и спечелят N на брой милиони, обичайната злост сякаш ги подминава. Те са направили всичко с много работа, идеи (естествено и с малко късмет) и се целят в световния пазар. Повечето са млади, енергични, често говорят малко по-бързо от необходимото и се оглеждат, за да видят кога ще свърши срещата, за да правят нещо по-предизвикателно от това да говорят за успехите си.

Петър Митев, Кирил Петков, Райчо Райчев са част от тази все още малка, но изпълваща с енергия и ентусиазъм група на предприемачите, които търсят новото, а не се държат за семейното наследство или обичайните бизнес практики. Единият вече разраства бизнеса си на няколко континента, другият търси нови ниши за иновативни инвестиции, а третият, ни повече, ни по-малко, се е прицелил в космоса. Общото между тях е търсенето на предизвикателства, в които парите не са водещата сила. "За да вземеш едни пари, трябва след това да знаеш какво да ги правиш", казва Митев и изобщо не се замисля как разчупва клишето на известната фраза с акъла. Петков вижда основна мотивация в бизнес партньорите си в това "да избутат границата на човешкото познание". А Райчев възстава срещу идеята, че все някой е виновен за неуспехите ни - "средата си я правим ние", казва младият предприемач.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

12 коментара
 • 1
  kireto avatar :-|
  Кирето

  "... "Най-ценният ресурс за мен в България е човешкият потенциал и шансът да работя с хора, които са далеч по-стойностни и умни от мен самия", казва той..."
  ================
  Това изречение казва много.
  Браво на момъка!
  Само истински достоен човек може да направи такова изказване.
  Защото у нас повечето т.н. "бизнесмени" са най-умни, най-можещи и всичко най-най...

 • 2
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  С такива млади хора,все още има надежда за България.

 • 3
  whatever avatar :-P
  whatever

  A: "Въпреки това Райчо споделя, че не се изявява като предприемач, защото според него през последните години в България идеята за предприемачество се е изродила в простата нагласа да вземеш едни пари. 'В България доста от младите хора се подлъгват, че основата на предприемачеството е да спечелиш едни бързи пари през фонд или някакъв вид програма и да отидеш на конференция, за да кажеш, че си страхотен предприемач', категоричен е Райчо. За него разбирането, че предприемачеството свършва с това да вземеш парите на инвеститорите, е грешка и противоречи на всякаква икономическа логика. Защото 'идеята не е да успееш да убедиш някого да ти даде пари, а да постигнеш възвращаемост по отношение на услугата или продукта, които създаваш'."

  Дотук всичко ОК,... ОБАЧЕ:

  Б: "Думите на Райчо Райчев отекват в притихналата зала на TEDxBG" (т.е. отишъл е на конференция)

  В: "Засега компанията не може да се похвали с комерсиален успех, защото работата по такива продукти отнема време." (т.е. няма възвращаемост)

  Заключение: Някой май пак е прекалено "готин", за да следва собствените си съвети :) :) :)

  Алтернативна версия: човекът си е ОК, просто Капитал не са написали статията както трябва.

  Едно от двете ще да е. Но така описан, такъв човек не заслужава възхищение или да бъде даван за пример, след като на собствените си твърдения противоречи с делата си.

 • 4
  tom_sawyer avatar :-|
  Tom Sawyer

  Такива неща ми се четат - евала момчета.

 • 5
  dr_t avatar :-|
  dr_t

  Райчо сигурно е прав, но в много области на бизнеса просто не може да се пробие, защото едни хора вече са го монополизирали чрез не много прозрачни начини...

 • 6
  ivan_petrov avatar :-|
  Иван Петров

  Много ми е странно.
  Човека си учи история и изведнъж започва с космически науки.
  Как му се отдават математиката и физиката?
  Плаща на хора, но не продава продукт.
  Откъде идват парите?
  Чете по конференции и печели награди.
  За какъв продукт или идея?
  Много хубави цитати от Райчев, но до един клишета!
  Лошо написана статия или не дотам добър предприемач.

 • 7
  dimitrov21 avatar :-|
  дурак

  нямаме изгубена битка след 1878 год ,
  нямаме пленено бойно знаме
  .........
  но нямаме и Спечелена война

  така и този младеж........адвансед...увлича ....доказва , успява...

  но е бяла лясновица.....

  много повече "инхибитори" ще срещне отколкото "Катализатори"
  по пътеката си

  дано има сили да продължи Тук..
  оттатък е лесно но ще налива вода в чужда мелница...

  като даскалът - физик от казанлъшко , подготвя шампиони но за чужди поприща !
  ..........
  Никой не става Пророк в собствената си държава , но Успехът Тук е несравнимо по-ценен от успеха там

  желая му Смелост и Мотивация ...другото очевидно го има

 • 8
  misho73 avatar :-|
  misho73

  Райчо/Райко е името на слънцето-бог в българската митология, запазила апокрифния си характер ако не се лъжа до 19-ти век в някакви форми. Оттук нататък - или аз нищо не разбрах или проектите са толкова секретни, че и Капитал нищо не е разбрал. Което може да значи че Райко е мошеник, но може и да е гении. Засега всяко предположение, на база на дописката би било спекулация. Инстинкта ми за съжаление ме навежда на мисълта че говорим за мошеничество. Дано не съм прав, макар че рядко ми се случва :-) За совалка в БГ е несериозно да се говори. Казвам го като инженер. Просто в БГ няма достатъчно КОЛИЧЕСТВО инженери, да не говорим за качество. За пари няма да отварям дума. За "обикновените хора" ще дам пример - говорим за техника която за броени минути попада от -150 градуса на +150. Огромната част от електрониката, в т.ч. по спецификация за военни нужди работи в диапазона -50 до +70. Оттук започва разказа, а дори не знам къде свършва. Ръката ба совалките е с темперетурна компенсация от порядъка на САНТИМЕТРИ, а зададената точност - милиметри. Смятай сензорика, управление, материали и т.н. Това че НАСА или Роскосмос публикуват снимки, не означава че са резсекретили и 10% от технологиите си. Не на последно място за мен остава загадка как този младеж се е изградил като специалист, при положение че 5 години е трил гащи в историческия факултет и оттам - цоп, в космическото инженерство ...?!? И къде точно е този велик университет с позиции в областта? Страсбург ... ВТФ? Честно, не бих дал и лев на подобен "проект", освен ако на някоя презентация наистина не "ми скрият шапката" с РЕАЛНИ инженерни достижения. Но пак казвам - едва ли. Наречете ме черноглед песимист, но на ме тук ми мирише.

 • 9
  damianrm1 avatar :-P
  damianrm1

  До коментар [#8] от "misho73":
  Коментарите ти са много реални, благодаря!

  Виждам, че се интерисуваш от темата, дали можеш да ми дадеш твой емайл и отделиш 5 мин. по въпрос на тази тема? Моя емайл е [email protected]

 • 10
  balla avatar :-P
  balla

  Напомня ми на дядовците от село "горно надолнище", дето били изобретили обобщено (перпетомобиле - динамо задвижващо се от земното притегляне). Такива им викат у нас изобретатели и ги дават по новините в националния ефир. Па и сигурни в успеха си, спира ги само липсата на инвеститор...:)))


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

От нищо - нещо

От нищо - нещо

На крилете на Хаос-а

На крилете на Хаос-а

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.