От нищо - нещо
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

От нищо - нещо

От нищо - нещо

Как за пет години група ентусиасти доказаха, че с идеи, цел и страст предприемаческата общност не е химера, а алтернатива

23522 прочитания

© shutterstock


Една от най-важните промени през последните пет-шест години е, че малък но нарастващ брой групи от хора осъзнаха, че да направиш нещо от нищо, да превърнеш една идея в реалност, не е невъзможно.

Този текст разказва как една прогресивна, малка екосистема просъществува през последните пет години буквално от нищо. Как шепа студенти, ентусиасти и идеалисти застанаха срещу преобладаващото настроение в страната и решиха, че има алтернатива. Този текст е за тези от вас, които биха искали да имат надежда, но до момента виждат твърде малко доказателство, за да я оправдае.

Днес в България има мрежа от между 30 и 50 активни организации, свързани с насърчаване на предприемачество, социално предприемачество, образование, инвестиции и иновация. Преди шест години нямаше повече от пет.

Как се появи тази общност

Това, което следва, е само една гледна точка, дава фокус и внимание на определена нишка от развитието на тази общност за сметка на много други, еднакво важни.

През ноември 2009 се проведе конференцията StartUp. Главният организатор беше Валентин Алексиев. Конференцията имаше като цел да представи позитивни истории от бизнеса, разказани от успешни хора в индустрията.

Две неща правиха особено впечатление на този ден. Първото - залата с 300 места беше препълнена, топла и шумна до момента, в който следващият лектор започваше неговата презентация, когато изведнъж настъпваше пълна тишина. Гладът за информация се усещаше в въздуха. Усещаше се, че тук се случва нещо.

Второто беше страстта, с която Вальо разказваше началото на StartUp инициативата. Поне 10 минути отдели за историята зад статуетките, които даваха на всеки лектор. С желание и ентусиазъм разказваше един толкова малък, почти незабележим елемент. Стана ясно, че Валентин и екипът около него не организираха тази конференция за лична печалба, а влагаха всичкия този труд, защото искат да споделят с други - да споделят информацията, идеите и чувството, че тези, които искат да направят нещо за себе си, не са сами.

2007 година, вдъхновен от идеята за предприемачество, Валентин искаше да организира конференция, посветена на темата. До този момент реално единствената организация, която работеше пряко в тази сфера, беше Junior Achievement Bulgaria, известни с тяхната хубава инициатива "Мениджър за един ден". Желанието на Валентин беше да направи нещо по-пряко свързано с предприемачеството. С каузата вдъхнови Полина Янчева заедно с още няколко ентусиасти и се захванаха с организацията на първата конференция - реализирана с голям труд от малък екип и подкрепата на "Лев инс" и Николай Яръмов от центъра за развитие на предприемачество CEED.

Две години по-късно екипът на StartUp вече успешно реализираше третата си конференция. Също така малкият екип от ентусиасти вече беше регистрирал StartUp под формата на фондация. Идеята на Валентин, просъществувала само две години преди това, вече имаше структура, както и почти 3000 души, които бяха посетили трите конференции. За пръв път се видя началото на едно ядро.

Активна част от екипа на StartUp беше Владимир Василев. Той имаше визия, че трябва да съществува място, където програмисти да могат да се събират и да работят индивидуално или колективно по собствени проекти. Така по лична инициатива създаде hackerspace initLAB - реално първият инкубатор за нови идеи в ИКТ в България. Няма да видите интервю с Влади, той не прави впечатление на някой, който се бута по всички възможни събития. Но усилието, което вложи в initLAB, изгради една ключово важна основа за съвместна работа, която впоследствие се надгради. На същата конференция през 2009 г. Димитър Караманчев се запозна с Евелин Велев и Петър Шарков. Това, което видяха в УАСГ, доразви идея, която тримата вече имаха - клуб за предприемачество в Софийския университет. Идеята, която ги обединяваше, е да организират събитие, което слага самите млади ентусиасти на сцената, за да разкажат и развият идеите си. Началото на следващата година се роди тяхната идея под формата на организацията Start it Smart и състезанието 3Challenge. Състезанието имаше за цел да намери, подкрепи и развие бизнес идеи на млади хора. Първото издание, през май 2010, отново направи впечатление с това колко ентусиазъм и енергия имаха участниците. Липсваше опит, но с всяка изминала година на състезанието се виждаше как нивото експоненциално се подобрява.

Start it Smart показаха че е важно,

Да имаш идея и отворено да я споделяш

Дотогава малкото хора, които имаха желание да реализират собствен проект, си го държаха близо до тях от страх, че някой ще им открадне идеята. 3Challenge хвърли тези хора на сцената пред стотици други и показа, че идеята е само малка част от успеха. Стана ясно, че са нужни съмишленици и хора, които вече са минали по пътя към реализация. 3Challenge за пръв път постави Александър Михайлов, Александър Китов и Люба Христова на голяма сцена заедно. Представиха идеята си за нов вид отворено, споделено работно пространство, или така наречения co-working. Презентацията им беше силна. Силно беше и убеждението им, че подобен радикално различен начин на работа има място в България. Трудно можеше да се представи, че България е готова за подобрен тип проект... По малко от година по-късно те се оказаха прави, и то двойно. Александър и Александър основаха "Бетахаус", а Люба - СОХО. Днес от двете места излизат редица нови проекти, породени от отворения формат на работа, които фасилитират.

Началото не беше лесно

Ден след ден Сашо и Сашо окупираха дълга маса в "Плюс това", цялата покрита с визитни картички. Обаждаха се на всички познати, които имаха, за да съберат финансовата подкрепа за Бетахаус. След много усилие осигуриха нужната инвестиция, за да тръгне пространството. Сред хората, които помогнаха, бяха Любен Белов и Тодор Брежков от Launchub и Васил Терзиев и Светозар Георгиев от "Телерик" - с Васил и Светозар споразумението се е случило като сюжет от някой филм: "Стиснахме си ръцете след една среща, без много мислене, в пицария "Мама миа" в "Лозенец", разказва Александър Михайлов.

"Бетахаус" откри пролетта на 2012. Тази година беше повратна точка за вече нарастващата предприемаческа общност. 2012 г. видя началото на два проекта, които получиха и медиен интерес. Първият беше началото на проекта за научно-технологичния парк "София тех". Вторият - началото на двата инвестиционни фонда Launchub  и Eleven, финансирани под европейския инструмент JEREMIE, фокусирани върху инвестиции в стартиращи ИТ бизнеси.

В този момент началото на тези проекти не дойде от нищото. Вече години наред хората, споменати в този текст, и още много други изграждаха общност, която вече имаше структура и визия. Общността беше лимитирана в размер, но с нужните съставки, на които новите мащабни проекти да стъпят.

Идеята за инвестиция в ИТ проекти също не беше новост. Хора като Павел Езекиев и Константин Петров от инвестиционния фонд NEVEQ, както и Том Хигинс от Empower работеха в тази насока доста преди 2012. Това, което Launchub  и Eleven много успешно направиха, е да привличат по-широк интерес към средата и в България, и в региона. Инвестициите, които дават, са малки, от €25 000 до €200 000, и покриват точно началните фази на развитието на един нов екип. Фондовете концентрираха усилието на това общността да "произвежда" екипи и проекти. Сега, накрая на 2014, София има повече финансирани стартиращи ИТ бизнеси от Берлин и е на трето място в Европа след Лондон и Дъблин.

Статистиката без контекст няма много стойност, защото не отговаря на един важен въпрос - и какво от това. Разполагаме с тези организации, разполагаме с финансов ресурс и голям брой нови проекти,

Сега какво

Част от отговора се намира в историите на хората, които положиха основата на тази екосистема. Те пораснаха и се развиха. Доказаха, че организациите, които създадоха, могат да съществуват и без тях. Голям риск е, че като се оттегли основателят на една организация, като например Валентин от StartUp фондацията или Димитър и Евелин от Start it Smart, вече структурата няма да е устойчива и ще умре.

Оказа се, че не е така. Валентин се оттегли още 2010 г., когато отиде на едно голямо пътешествие из Индия. Като се върна, се премести в Пловдив и активно участва в развитието на пловдивската предприемаческа общност. Полина се оттегли през 2012 г., след като заедно с Крис Георгиев успешно положиха началото на инициативата StartUp Weekend, която буквално създава от нищо нещо: 50 програмисти и специалисти, затворени в една стая за 52 часа със задача да създадат нов проект от идея до реализация. Полина сега ръководи проекта "ИнфоСтарт" на "Информационно обслужване", което предлага обучения в ИТ за хиляди хора из цяла България.

Евелин се отдели от Start it Smart през 2011 и стана партньор в бутикова ИТ фирма, Obecto. Чрез работата си там заедно с партньорите си активно подкрепя общността. Петър Шарков разви идеята за 3Challenge в днешния преакселератор, който помага на млади предприемачи да изминат съвсем първите стъпки на развитие. Радослав Георгиев, също част от първоначалния екип на Start it Smart започна инициативата HackFMI - тридневен хакатон във Факултета по математика и информатика към Софийския университет. В момента Радо развива и HackBulgaria – специализирани курсове за програмисти.

Този процес на бързо развитие и растеж създаде цяла екосистема от взаимно свързани организации. Balkan Venture Forum - София, организиран през пролетта на 2013 от Ирина Попова и Стефан Ганчев и мен, събра заедно общност от 43 партньорски организации. Общност, която няколко години преди това съществуваше само във въображението на една шепа хора. Когато есента на същата 2013 г. започна едночасов блок, посветен на предприемачество и иновация като част от "Неделя х 3" по БНТ, беше лесно да се поканят повече от 150 гости, свързани с тази среда, за един сезон.

Страстта, с която хора като Валентин, Александър, Евелин, Полина, Владимир и много други започнаха, се предаде първо към техните екипи, след това към малката им първоначална аудитория. Тя се разви в сплотена общност. Тази общност се разрасна и постепенно се сдобива по-широко внимание от медии, които доскоро бяха тотално незапознати със сферата. Смисълът на всичко това е да покажем на цяла България, че това, с което се занимаваме, е "нормално". Че работа в ИТ може да осигури добър стандарт на живот, лична свобода и широко поле за професионално развитие.

Един добър пример за това е Светлин Наков. След серия мащабни проекти за образование в ИТ той се захвана с амбициозния проект за Software University, заедно с Христо Тенчев. Христо е основател на ХS Software, една от най-големите български компании за електронни игри. Чрез софтуерния университет Светлин подготвя стотици хора в София и дистанционно из цялата страна за кариера в ИТ.

По подобен начин и Launchub и Eleven развиват кадри, но на различно ниво. Да започнеш собствен бизнес в която и да било среда е рисковано. Има голям процент вероятност този бизнес да е неуспешен по редица причини. По статистика вероятно е много от компаниите, финансирани от фондовете, да са неуспешни. Има обаче много позитиви, които не стават ясни на пръв поглед. Една компания може да не просъществува, но хората в нея трупат безценен опит. Този опит може да се вложи във втори, трети, четвърти нов проект (които по статистика има все по-голям шанс за успех). Също така тези будни хора могат да станат двигателите на промяната в утвърдени фирми в сектора. Отделно, че 10-те процента успешни компании се нуждаят от специалисти със знание, опит и предприемачески дух.

Вижда се, че като се изгражда нещо с висока добавена стойност, няма загуба. Всичко се използва и си намира мястото. Важно е да се отбележи, че има страхотни организации: "Обединени идеи за България", общност от българи в над 10 държави, която насърчава социалното предприемачество и реализирането на граждански проекти; "Тук-Там", сдружението на българите, учили и работили в чужбина; ABLE, асоциацията на българските лидери и предприемачи, и много други, които реализират множество проекти на базата на същия ентусиазъм и енергия извън пряко ИКТ средата. Не е справедливо да се отделя толкова малко място на тези организации - трябва отделен текст, посветен на тях.

За малко повече от пет години се появи една общност, която вече има присъствие на европейската сцена. На фона на всичкия негативизъм съществува един остров, където нещата изглеждат по различен начин. Този остров се издига от водата с все по-голямо темпо. Привлича вниманието на медии и на институции и по път започва да вдъхновява широката българска публика.

Процесите, които създават промяната, са пред очите ни. Това, че рядко се появяват заглавия във вестниците или по телевизията, не значи, че нищо не се случва. В близкото бъдеще предстои още една повратна точка като тази, която се случи през 2012 г. От развито, но концентрирано общество то ще стане видимо за широкото обществено съзнание. С инерцията, която съществува в момента, няма причина това да не се случи до две или три години. Тогава цяла България ще види как от нищо може да стане нещо. 

Една от най-важните промени през последните пет-шест години е, че малък но нарастващ брой групи от хора осъзнаха, че да направиш нещо от нищо, да превърнеш една идея в реалност, не е невъзможно.

Този текст разказва как една прогресивна, малка екосистема просъществува през последните пет години буквално от нищо. Как шепа студенти, ентусиасти и идеалисти застанаха срещу преобладаващото настроение в страната и решиха, че има алтернатива. Този текст е за тези от вас, които биха искали да имат надежда, но до момента виждат твърде малко доказателство, за да я оправдае.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

30 коментара
 • 1
  teacherphd avatar :-|
  teacherphd

  НАПРЕД МЛАДЕЖИ! Доста над 50 годишен съм, признавам, че не разбирам всичко в статията, но усещам, че това е пътя. НАПРЕД МЛАДЕЖИ!

 • 2
  tanazius avatar :-|
  tanazius

  "като се изгражда нещо с висока добавена стойност, няма загуба. Всичко се използва и си намира мястото"

  Това ни е нужно - образование и висока добавена ст-т на крайния продукт, а не още "едно поколение заварчици и фрезисти". Ние нямаме нито неизчерпаем резерв от суровини за износ, нито стотици милиони работна ръка, нашия път е само в образованието и "продукта с мисъл".

 • 3
  qvb21311044 avatar :-|
  Алф

  Респект и сърдечни пожелания за успех. А насърчаването на подобни инициативи не е ли роля на държавата и локалните власти? В момента това се случва май не с тяхна помощ, а въпреки тях. Има какво да вършат, ако Правителството наистина мисли за възраждане на предприемачеството.

 • 4
  mi6kro avatar :-|
  mi6kro

  До коментар [#3] от "qvb21311044":

  Не е работа на държавата да подпомага ЧАСТНИ инициативи, въпреки техните вопъли, защото "те" - кандидат подпомаганите - ходят на едномесечни обиколки из Индия, а българските ученици лапат мухи в прашните класни стаи.

  Успех на инициативите, всички печелим в България да има образовани хора в ИТ сектора!

  Ха дано, тази общност да даде един продукт с висока добавена стойност! Защото до сега не сме чули за това.

 • 5
  ralev_com avatar :-|
  Ralev.com

  Интересни времена са.
  Будните и активните само ще спечелят :)
  Хората, споменати по-горе са доказателство за това.
  Дано се появят още много подобни позитивни герои и светли примери в България.

  Успешна 2015!

 • 6
  ambrazurchik avatar :-P
  Амбразурчик

  [quote#5:"Ralev.com"] Интересни времена са.


  Будните и активните само ще спечелят :)
  Хората, споменати по-горе са доказателство за това.
  Дано се появят още много подобни позитивни герои и светли примери в България. [/quote]

  има китайска поговорка:
  "Да живееш в интересни времена"

  аз , като лаик си задавам въпроса:
  защо т.н. "бизнес ангели" не инвестират в собствено НоуХау

  ако имат пари-трябва да имат и Акъл ....

  а търсят хора Без пари а с Акъл ;) ;) ???

  има стара максима: пари се намират от "Трите F "

  френд , фемали , фуулс ...

  историята винаги се повтаря защото не се Помни достатъчно дълго

 • 7
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Парите има нужда от насърчение.

 • 8
  capricorn2014 avatar :-|
  capricorn2014

  Ще повярвам на всички приказки за предприемачи и производство, когато видя нещо с надпис направено в бг, може да е старомодно, но вече ми омръзна от китайски и германски боклуци!

 • 9
  rainbou1 avatar :-?
  rainbou1

  Ха ха - първоначалните ентусиасти са намерили на хляба мекото в това да обучават програмисти.
  Явно това е новия балон, който ще пукне след едно 5-10 години (а цитатите пазара колко стотин хиляди може да поеме са бошлафи точно от заинтересувани).
  И след 5-10 години ще имаме маса "програмисти", които се прескачат и се чудят къде да си намерят работа, а няколко сладури ще си броят пачките от баламите на някой остров. Както стана с икономистите преди 20 години (там поне не беше толкова масово, защото не беше толкова лесно да се организира обучение).
  На Запад веднага започват да ги правят Архитекти и Проджект мениджъри и после тези хора управляват програмистите и обират пачките от комисионни и договори.
  Но ние като искаме да ставаме Индия на балканите - така да бъде.

 • 10
  forest avatar :-|
  Forest

  поставено е добро начало, но с 2-3 изключения според мен всичко е на ниво кръжок по предприемачество. изнвеститорите (повечето от които не са създали нито един бизнес) се учат как да инвестират, предприемачите се учат как да правят бизнес (което е много различно от това да програмираш в някоя чужда ИТ фирма). много събития, конференции, лекции, уикенди, но това не е най-важното, и оставам с впечатлението, че повече хора се занимават да ходят на подобни субития отколкото да правят бизнеси. най-важното не е на колко конференции ходиш, а колко клиенти имаш и след време какви приходи.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

На крилете на Хаос-а

На крилете на Хаос-а

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.