Европейският парламент: преговорите за ТПТИ трябва да продължат

С 447 гласа "за", 229 "против" и 30 въздържали се, парламентът прие създаването на нова правна система

Над 200 депутати останаха твърдо против приемането на споразумението.
Над 200 депутати останаха твърдо против приемането на споразумението.    ©  Vincent Kessler
Над 200 депутати останаха твърдо против приемането на споразумението.
Над 200 депутати останаха твърдо против приемането на споразумението.    ©  Vincent Kessler

На заседание в сряда Европейският парламент гласува препоръки към Европейската комисия, която води преговорите за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ). Евродепутатите подкрепиха продължаването на преговорите, но и се обявиха за по-прозрачен процес и промяна на арбитражния механизъм, който предизвиква най-много спорове в общественото пространство. С 447 гласа "за", 229 "против" и 30 въздържали се, парламентът прие създаването на нова правна система, която да замени "механизма за уреждане на споровете между инвеститорите и държавните органи" (ISDS).

В текста, приет от депутатите, те настояват ISDS механизмът да бъде "обект на демократичните принципи и контрол", а търговските спорове да се разглеждат "по прозрачен начин" от "публично назначени професионални и независими съдии" и "в публични изслушвания". Настоява се и за създаването на механизъм за обжалване. Според текста споровете между инвеститори и държави от национално значение не могат да бъдат оставени на частни съдебни изпълнители.

Десетият кръг на търговските преговори между ЕС и САЩ относно ТПТИ е насрочен за идната седмица. За да бъде одобрено, веднъж изготвеното от преговарящите споразумение трябва да бъде одобрено от Европейския парламент и Съвета на ЕС и чак след това - ратифицирано.

Още от Капитал