Мая Манолова е новият омбудсман

Тя получи по-голяма подкрепа от Константин Пенчев още в първия тур на тайното гласуване на депутатите

Манолова спечели тайното гласуване за нов омбудсман със значително повече гласове от конкурента ѝ Константин Пенчев - "за" избора ѝ са гласували 129, а за нейния съперник - 82-ма депутати. Резултатите бяха обявени малко преди обед в пленарната зала на парламента. 12 народни представители са подали невалидни бюлетини. Новият омбудсман трябва да встъпи в длъжност на 20 октомври, когато изтича мандатът на стария. До тогава Манолова трябва да напусне партията, в която членува, както и парламента. Днес тя не уточни кога точно ще се случи това. 

По неофициална информация поне 25 народни представители от ГЕРБ би трябвало да са подкрепили номинацията на Манолова. Това се случва, въпреки че по-рано днес председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова категорично отбеляза, че най-голямата партия от управляващата коалиция няма как да забрави аферата "Костинброд". По време на изборите за настоящото народно събрание именно Мая Манолова подаде сигнала до прокуратурата в деня за размисъл, че ГЕРБ се готвят да отпечатат допълнителни бюлетини, с които да фалшифицират вота. Впоследствие делото по този сигнал претърпя пълно фиаско в съда - единственият обвиняем - главният секретар на Министерски съвет Росен Желязков, бе категорично оправдан, а държавното обвинение се отказа да протестира решението на магистратите на по-горна инстанция. 

"Ще ми липсва страстта на парламентарната битка, но ми предстои не по-малко важна битка за правата на българските граждани," коментира Манолова от трибуната на Народното събрание. По време на представянето на своята номинация миналата седмица пък тя обяви, че ще се бори с произвола на институциите, но без да е опозиция на властта. "Всъщност тънкият момент в работата на омбудсмана е, бивайки той критичен към администрацията, в същото време да не бъде опозиция на властта. Опозицията е в парламента. Опозиция ще бъдат хората, които седят от лявата Ви страна. Те са БСП в парламента. Омбудсманът има други функции да защитава гражданите и да не нарушава тази тънка линия.", каза тя пред парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека миналия четвъртък.

След днешния избор коментарът й по темата за опозиционността претърпя лека и нюансирана еволюция. "Аз мисля, че най-големият страх на всички е, че едва ли не това управление едва ли не ще се сдобие с един нов активен критик, че ще продължавам да бъдат опозиционер. Според мен всяко добро и умно управление има нужда от активен и от критичен омбудсман, който от една страна да поставя на място администрацията, а от друга да защитава гражданите. Така че безспорно ще работя с всички институции - с правителството, с парламентарното мнозинство, за да могат гражданите в крайна сметка да бъдат ефективно защитени", обяви новоизбраният омбутсман.

"Убедих се, че ако искам да бъда наистина полезна на българските граждани, трябва да го правя извън партийната дреха и от позицията на институция", уточни Манолова. И добави: "Убедих се, че в България в този момент хората имат нужда от институционална защита". 

Не е ясно обаче доколко Манолова ще може да изпълнява функциите си на омбудсман безпристрастно и надпартийно, доколкото до момента тя нееднократно доста категорично е изразявала своите пристрастия. Например, като един от най-активните депутати на БСП, тя имаше ярко изразена позиция към участниците в няколкомесечния протест срещу модела "Кой", избухнал след избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС от управлението на БСП и ДПС. Тогава от ефира на националните телевизии Манолова многократно ги обвини, че са платени и обслужват политически цели, а на въпроса, скандиран от протеста, Манолова заяви: "Аз предложих Делян Пеевски". В този смисъл, дори и след като напусне редиците на социалистическата партия, бившата червена депутатка трудно ще бъде припозната като борец за граждански права от хората, чиито възгледи клонят вдясно от политическия център и за които правителството на Пламен Орешарски беше еманация на задкулисието. И вероятно не само от тях.

Мая Манолова беше номинацията на БСП за позицията на обществен защитник, но до голяма степен води кампанията си сама. Досегашният омбудсман Константин Пенчев получи номинация за втори мандат в последния възможен момент от "Реформаторския блок". 

Изборът на Манолова не е неочакван, но не и със 129 гласа - вот, достатъчен дори за сформиране на правителство. Подкрепа за нея бяха изразили парламентарните групи на БСП, ДПС, АБВ и Патриотичния фронт. Очакванията бяха и че кандидатурата ѝ ще бъде подкрепена от "Атака" и коалицията "Български демократичен център". Депутатите от ГЕРБ по-скоро бяха срещу избора ѝ заради аферата "Костинброд". Управляващата партия обаче не издигна свой кандидат и още преди внасянето на кандидатурата на Манолова мълвата в кулоарите бе, че тя има уговорка с лидера Бойко Борисов ГЕРБ да не пречи на избора ѝ. 

Минути след като Мая Манолова беше обявена за национален омбудсман, във фейсбук започна организацията на протест пред Народното събрание срещу избора й под наслов "Не искам Манолова за омбудсман на статуквото и историческия компромис". "За пореден път се осъществи подмяната на волята на милиони избиратели, очакващи промяна на статуквото. Депутати от управляващото мнозинство, вие за пореден път ни предадохте", пишат създателите на събитието в мрежата.