Афганистанската армия си връща Кундуз, терористични атаки в Кабул

   ©  Stringer/afghanistan
   ©  Stringer/afghanistan

След като стратегическият град Кундуз в северозападната част на Афганистан попадна под контрола на талибаните в понеделник, тази нощ афганистански специални части успешно са изтласкали бунтовническите части от ценъра на града, съобщи CNN.

Говорител на правителствените сили твърди, че при превземането на града бунтовниците са загубили 150 души, но не споменава за жертвите от страна на силите за сигурност. По информация на международната хуманитарна организация "Доктори без граници" (MSF) техни лекари са помогнали на 252-ма ранени цивилни, измежду които и 53 деца.

Талибанският говорител Забюлах Муджахид обаче твърди, че силите им все още се защитават в някои квартали на града. Според CNN талибански части контролират други два района в провинция Кундуз, което допълнително усложнява ситуацията на армията.

Кундуз падна в понеделник, след няколкомесечна обсада, през които талибаните струпваха бойци в околността. Афганистанската армия, която превъзхождаше врага си неколкократно, трябваше да отстъпи до летището на града и беше подкрепена от американски бомбандировачи. Заради бързото отстъпление в ръцете на бунтовниците останаха американски бойни машини, включително джипове и бронетранспортьори.

Вълна от атентати пък заля столицата Кабул. Кола-бомба се е взривила близо до входа на летището, на което са разположени и американски военнослужещи. При атаката са загинали поне пет души. В петък пък серия атаки срешу пазар, полицейска академия и на военна база на коалиционните сили отнеха живота на над 50 души, между които и американски войник.

Още от Капитал